Dodaj do ulubionych

Związek- co powinnam zrobić?

03.02.24, 10:56
Potrzebuje porady, zaczęło mnie wszystko przerastać. Jestem z narzeczonym ponad 4 lata za pół roku mamy mieć ślub, do tego jestem w ciąży niedługo rodzę. Narzeczony jest bardzo uparty, chodzi o księdza nie mogę mu przetłumaczyć ze trzeba iść już zarezerwować termin, on ma na wszystko czas. Mam wrażenie ze on nie chce do tego jeszcze dochodzą moi rodzicie którzy byli zapisać mnie i ich do nowej parafii bo przeprowadziliśmy się i przy okazji zapytali się o termin ślubu to tak go rozwścieczyło ze ja od rana płacze i nie wiem co mam ze sobą zrobić nic złego nie zrobiłam a dostaje się mnie 
Obserwuj wątek
    • obrotowy wiele sie nie da... 03.02.24, 14:22
      alexandreiki napisał(a):
      Mam wrażenie ze on nie chce ... (slubu koscielnego)

nie potrafisz spytac go o to wprost ? - skoro wscieka sie - gdy sie o tym mowi ?

PS. ja tez (na poczatku) nie chcialem.
      zdecydowalem sie na to wiele lat pozniej.
      • alexandreiki Re: wiele sie nie da... 03.02.24, 16:56
        Gdy pytałam twierdzi ze chce ale ze jeszcze ma czas by tam pójść
        • obrotowy wlasnie... 03.02.24, 19:01
          alexandreiki napisał(a):
          > Gdy pytałam - twierdzi ze chce, ale ze jeszcze ma czas by tam pójść

wlasnie.
          tak jak ja..

gdy mu sie sprawdzisz jako kobieta i zona..

wiem - to co pisze - jest brutalne.

ale zycie - to ne je bajka.

• hell-raiser1 Re: wlasnie... 04.02.24, 13:21
            Boi się święconej wody😆
    • enith Re: Związek- co powinnam zrobić? 03.02.24, 17:43
      Pójdź do księdza sama, zarezerwuj termin, poinformuj partnera. A od jego reakcji będzie zależało, czy ślub w ogóle dojdzie do skutku. Z jego zachowania nie wynika, by facet chciał się teraz żenić, może nie chce ślubu kościelnego, a może nie było jego marzeniem żenić się z powodu ciąży.
      • alexandreiki Re: Związek- co powinnam zrobić? 03.02.24, 18:01
        Ślub jest planowany od 2 lat, sam się oświadczył 2 lata temu i chciał ślubu, ciąża była planowana po ślubie a wyszło nieplanowanie wcześniej
        • enith Re: Związek- co powinnam zrobić? 03.02.24, 23:14
          Oświadczyny nic nie kosztują. To, że facet zaklepał sobie ciebie pierścionkiem te dwa lata temu, nie oznacza, że chce faktycznie się ożenić. Ja znam sporo par, które rozpadły się po zaręczynach, zwłaszcza, gdy przy oświadczaniu się nie został choćby wstępnie określony termin ślubu. No i nie wiesz, czy partner nie czuje się teraz przymuszony do zawarcia małżeństwa faktem wpadki. W końcu na dziecko umawialiście się po ślubie. Może on zaręczał się z myślą, że ślub i dziecko to najwcześniej za np. pięć lat? Rozmawialiście o tym? Mieliście konkretne plany, co, gdzie, jaki ślub, daty omówione? Jego reakcja mówi mi, że on nie chce się żenić. Na pewno nie teraz, a może i w ogóle. Może tak, ale nie w kościele. Może tak, ale bez wielkiej imprezy. Stąd zero działań z jego strony, by popchnąć sprawy do przodu i wkurw, gdy mu się przypomina o temacie (twoi rodzice). Tak nie zachowuje się osoba, która dąży do szybkiego sformalizowania związku. Coś go blokuje. Co? O to musisz go spytać sama.
          • vivi86 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 15:26
            A wpadka to tylko jej wina? Jego przy tym nie było? JK tak vhcial mieć po ślubie to seks powinien też być po ślubie. Tylko wtedy by miał 100% gwarancji.
            • enith Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 17:53
              Gdzie napisałam o czyjejś winie za wpadkę? Piszę, że może facet niekoniecznie chce brać ślub TERAZ, bo akurat wpadli. Dziecko i tak urodzi się w konkubinacie, więc co za różnica, czy pół roku czy dwa lata przed ślubem rodziców. Widać, że koleś nie życzy sobie, żeby go w tej kwestii naciskano (narzeczona, przyszli teściowie) i coś jest tego powodem. Może nie chce wymuszonego ślubu, a może nie chce ślubu w ogóle. Na wielkie szczęście dawno już za nami czasy, że fakt ciąży oznaczał konieczność szybkiego ożenku, żeby wstydu po wsi nie było.
              • vivi86 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 21:57
                Jak już pisałam- dziś mamy trwnd wręcz przeciwny. Są księżach, którzy nie chcą udzielać ślubu jak pani młoda jest w ciąży. Właśnie po to by potem nie było, że nacisk, przymus i może stwierdźmy nieważność.

A jak myślisz, że na wzór dawniej tak glupi byli, że do 9 nie umieli policzyć to nie 😀
                • vivi86 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 22:00
                  Na wsi
      • alexandreiki Re: Związek- co powinnam zrobić? 03.02.24, 18:06
        Mieszkamy razem 3 lata i od pół roku Ciagle ma problem i kłócimy się o tego księdza (bo robił problemy naszym znajomym gdy brali ślub ) a on jest taki uparty ze ja nie mogę już, plus zdenerwował się o moich rodziców ale to tez mnie zdenerwowało tylko on nie widzi ze ja nie mam z tym nic wspólnego ze oni przy okazji zapytali,
        • yadaxad Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 01:34
          To jakoś ortodoksyjnie wierzącą rodziną nie jesteście. Co ma zapewnić ten ślub kościelny? Przesądy, że utrzyma małżeństwo, szczęście za nie życie w grzechu, że w tej społeczności nie wypada go nie mieć? Powód do drogiego wesela i chęci na tłuste koperty?
          • vivi86 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 15:28
            Drogie wesele można zrobić i po ślubie w USC :)
            • yadaxad Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 16:05
              Drogo można. Ale w pewnej mentalności wesele jest tylko po prawdziwym ślubie, takie które zobowiązuje do uczczenia i koszty się kopertami jakoś zwracają. A po cywilnym to tylko przyjątko.
              • vivi86 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 16:14
                Mówimy o całkowicie ważnymi ślubie państwowym helloooo :) tak jak piszesz to może u bywało 50 lat temu, ale dziś już nikt nie uważa, że prawdziwy ślub to tylko kościelny:)
        • kochamzapachfrezji Re: Związek- co powinnam zrobić? 13.02.24, 07:35
          Jesteś w ciąży , nie powinnaś się denerwować. Nie powinnaś brać ślubu kościelnego pod naciskiem, to poważna decyzja na całe życie. Według mnie twój narzeczony nie jest do końca przekonany do tego ślubu. On jest uparty, czyli nerwowy? To zazwyczaj idzie w parze. Odżywiaj się dobrze, pij soczki marchwiowe, wrzuć na luz. Możecie wziąć ślub po urodzeniu dziecka, niech się sprawdzi jako tatuś. Jestem katoliczką, mam dziś 30-tą rocznicę zaręczyn. Mój siostrzeniec wziął ślub a tuż przed nim ochrzcili swoje dziecko. Twoi rodzice nie powinni pytać o ślub księdza, nawet przy okazji. To jest wasza decyzja. Nie patrz na ludzi, na otoczenie. Teraz dzieciątko jest najważniejsze, nie naciskaj na ślub kościelny. Partner sam musi to czuć, może ma kryzys wiary? Nie wiem. Ile macie lat? Daj mu czas, niech dorośnie do tej decyzji! Powodzenia!
    • eagle.eagle Re: Związek- co powinnam zrobić? 03.02.24, 22:25
      Ustalcie kto się ma tym zająć - rezerwacją ślubu, ty czy on. I niech zrobi to ta właśnie osoba, nie musicie być tam razem.
      • akle2 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 02:01
        A nie jest tak, że ksiądz musi porozmawiać z obojgiem?
        • eagle.eagle Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 11:27
          Nie wiem, nie miałam ślubu kościelnego. Ale może trzeba najpierw umówić się z księdzem. Może niech ustalą kto ustali datę kiedy tam pójdą. Oraz rozpisać inne obowiązki około ślubne.
          • hell-raiser1 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 13:22
            eagle.eagle napisała:

> Nie wiem, nie miałam ślubu kościelnego. Ale może trzeba najpierw umówić się z k
            > siędzem. Może niech ustalą kto ustali datę kiedy tam pójdą. Oraz rozpisać inne
            > obowiązki około ślubne.
            No właśnie nie wiem.
            • eagle.eagle Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 14:03
              Ale zawsze jest ten który mówi: No dobra idziemy . Więc niech ustalą kto to powie, kto powie kiedy.

Tak ciężko pomyśleć ?
        • vivi86 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 15:29
          Ale to na spisywaniu protokołu, nie przy rezerwacji terminu.
    • akle2 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 00:53
      Nie chce ślubu w ogóle, nawet cywilnego, czy cywilny chce, ale nie chce kościelnego?
      Po Twoim opisie wnoszę, że żadnego, bo jak dla mnie, 4-letnie narzeczeństwo, to oksymoron. Nawet się nie zorientujesz, kiedy będziesz w 14-letnim narzeczeństwie.
      Jak te sprawy były uzgodnione przed związaniem się z Tobą i przed założeniem rodziny? Swoją drogą miej na uwadze, że ślub kościelny zawarty pod presją, bądź na odczepnego, jest nieważny. Taka chęć musi wynikać z przekonania, a nie z tradycji, czy przymusu. Czy narzeczony jest w ogóle wierzący, bo przecież przed ślubem trzeba mieć spowiedź.
      Jeśli nie jest wierzący i dlatego robi uniki, to zaproponuj mu jednostronny - w prawie kanonicznym jest takie rozwiązanie - wówczas przysięgę w pełniejszej wersji (ze słowami "tak mi dopomóż Panie Boże...") składa tylko strona wierząca, a niewierząca ma wersję krótszą, bez odwoływania się do Boga. Tylko że przy jednostronnym trzeba mieć wcześniej cywilny, nie da się tego ogarnąć w ramach konkordatu.
      • eriu Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 12:16
        Jednostronny to prosty sposób żeby skończyć x rozwodem i brakiem możliwości ślubu w przyszłości. Nie załatwisz normalnie unieważnienia ślubu z taką osobą, bo jej nie zależy żeby się stawiać na kościelnych procedurach.
        • enith Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 19:23
          Z kolei dwustronny ślub osoby niewierzącej, przymuszonej do tego ślubu, będzie nieważny od samego początku, więc chyba lepiej wziąć jednostronny, ale w zgodzie z sobą i swoimi przekonaniami.
          • eriu Re: Związek- co powinnam zrobić? 05.02.24, 10:13
            Tylko, że tu u pana chęci brania ślubu nie widać, więc czy to jedno-czy dwustronny pan wygląda na przymuszanego do ślubu a nie chętnego. Dlatego pisałam o tym, że będzie problem z unieważnieniem.
      • vivi86 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 15:31
        ZnM 5-letnie i się pobrali. Ale z anonima i tak nie znacie więc mogę powiedzieć, że ona postawiła sprawę jasno, że albo zaczynamy przygotowania albo się rozstajemyn
      • vivi86 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 15:32
        Jeszcze a propos ciąży. Na ten moment kościelnego możecie nie dostać. Część księży wprost mówi, że nie udzieli. Właśnie po to, żeby potem nie było, że zawarcie pod presją i cyk, stwierdzamy nieważność.
    • eagle.eagle Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 11:28
      Musisz z nim szczerze porozmawiać czy dalej chce ślubu czy konkretnie chodzi mi o tego jednego księdza.
    • okruchlodu Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 11:42
      Mniejszym problemem jest to, czy pan chce ślubu czy nie. Zdecydowanie większym problemem jest sposób komunikacji. Koleś nad sobą nie panuje, nie potrafi w rzeczowy sposób wytłumaczyć o co mu chodzi więc atakuje.

Pytanie co możesz zrobić, żeby to zmienić. Czy da się z nim na spokojnie porozmawiać?
    • hell-raiser1 Re: Związek- co powinnam zrobić? 04.02.24, 13:23
      Ślub kościelny to najpiękniejsza rzecz na świecie. Cywilny Ci tego nie da😉
      • obrotowy nie rob propagandy 04.02.24, 13:45
        hell-raiser1 napisał:
        > Ślub kościelny to najpiękniejsza rzecz na świecie. Cywilny Ci tego nie da😉

nie rob propagandy, bo nie o to tu chodzi, tylko o to,

ze jej rodzina jest "koscielna" i na taki Slub nalega - a chlop do tego jeszcze nie dojrzal.
      • eriu Re: Związek- co powinnam zrobić? 05.02.24, 14:23
        Serio zapłacić z tysiaka księdzu za dopuszczenie do sakramentu, którego jest tylko świadkiem to najpiękniejsza rzecz? To tak, cywilny tego nie da, bo tak urzędnik ślubu udziela 😉
      • prenessa Re: Związek- co powinnam zrobić? 11.02.24, 21:11
        Większej bzdury nie słyszałam. Z daleka od kościoła i księży to największe zło świata w tych czasach! Poza tym ślub ma być kwestią formalną a nie żadnym najpiękniejszym dniem dojrzały człowiek widzi idiotyzm "pięknych" DROGICH ślubów a później szybkich smutnych rozwodów. Takie są realia ale księżniczki muszą mieć ślub jak z bajki za miliony żeby później ocierać łzy na sali sądowej podczas rozwodu. Tragedia. Polecam ślub w urzędzie, na biednie, obiadek i do domku a życie mam szczęśliwe nie w głowie mi były opasłe weselicho :)
    • mav.2000 Re: Związek- co powinnam zrobić? 05.02.24, 10:03
      Kochasz go? A on?
      Ciąża nie argument. Postaw sprawę jasno, jak mu nie pasuje to wypad z baru, będzie płacić alimenty.
      • okruchlodu Re: Związek- co powinnam zrobić? 05.02.24, 13:32
        Słaba zagrywka na tym etapie.

1. W pierwszej kolejności warto przeanalizować, gdzie jest problem. Może problem polega na tym, że mu nie zależy na narzeczonej. Podejrzewam jednak, że chodzi o niechęć do załatwiania trudnej sprawy, której tak naprawdę się nie potrzebuje.

Autorka pisała, że ksiądz jest problematyczny. Szczerze, gdyby ja miała płaszczyć się przed księdzem (a jestem ateistką), żeby dostać możliwość ślubu kościelnego to też byłabym uparta na 'nie'.

2. Gdy już wiemy o co chodzi drugiej stronie. Warto się zastanowić jakie są nasze potrzeby. Czy ten ślub kościelny jest tak bardzo dla nas ważny i dlaczego. A może robimy to z jakiś głupich pobudek (np. bo boimy się akceptacji rodziny).

Jesli temat jest dla nas bardzo ważny to zastanowić się nad skutkami tej różnicy zdań. Co jeśli on nie będzie chciał ślubu kościelnego? Czy to jest dla nas tak ważne, żeby zakończyć związek?

3a. Jeśli nie zależy nam aż tak bardzo, żeby męczyć siebie i partnera walką a jest od ręki dostępna całkiem dobra alternatywa (patrz ślub cywilny) to odpuszczamy. Ewentualnie czekamy na lepszy moment w przyszlosci.

3b. Jeśli dochodzimy do wniosku, że bardzo nam zależy na ślubie kościelnym przechodzimy do konfrontacji. Warto poczekać na dobry moment (kiedy emocje opadną, jest na luzie) i na spokojnie porozmawiać o swoich potrzebach. Wytłumaczyć dlaczego nam na tym zależy i jak czujemy się w tej sytuacji. Bez szantażu emocjonalnego, pretensji, naciskania. Jeśli dalej nie ma porozumienia informujemy konsekwencjach. Bez straszenia alimentami😉.

4. Wprowadzamy w życie.
        • mav.2000 Re: Związek- co powinnam zrobić? 06.02.24, 08:30
          Alimenty to konsekwencje
          • okruchlodu Re: Związek- co powinnam zrobić? 06.02.24, 16:11
            Przy małym dziecku pewnie tak. Przy starszym są inne możliwości.

Tak czy inaczej nie powinno się nimi straszyć. To bardzo nieeleganckie😉.
    • stasi1 Re: Związek- co powinnam zrobić? 06.02.24, 09:25
      Ale tak formalnie to ślub kościelny można dostać też od ręki więc teoretycznie on ma rację. Pewnie tylko więcej co łaska zapłacić
    • prenessa Re: Związek- co powinnam zrobić? 11.02.24, 21:07
      Co za mądry facet! Nie pojmuję jak można chcieć ślubu kościelnego! Jak można popierać księży i nabijać im pękate kieszenie! Oni tylko czekają na twoje pieniądze, twój facet jest bardzo inteligentny, zaproponuj mu ślub cywilny zobaczysz jak szybko będzie biegł do urzędu!
      • obrotowy wez ty nie cuduj... 12.02.24, 18:25
        prenessa napisała:
        > Co za mądry facet! Nie pojmuję jak można chcieć ślubu kościelnego! Jak można po
        > pierać księży i nabijać im pękate kieszenie! Oni tylko czekają na twoje pieniąd
        > ze, twój facet jest bardzo inteligentny, zaproponuj mu ślub cywilny zobaczysz j
        > ak szybko będzie biegł do urzędu!

wez ty nie cuduj.

dla autorki watku pewnie nie jest to najwazniejsze, ale nietrudno sie domyslac, ze jest z bogobojnej rodziny
        i pra do tego rodzice...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka