Gość: karina zalta IP: *.spray.net.pl 22.11.04, 20:50 dlaczego jak ma się wkadkę domacicznę nie można używać tamponów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wweronicca Re: wkładka - IP: *.mmj.pl / 217.153.84.* 22.11.04, 20:58 zapytaj się ginekologa kobieto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina zelta Re: wkładka - IP: *.spray.net.pl 22.11.04, 21:02 co mam zadzwonić teraz? do szpitala położniczego może? teraz chcę wiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: wkładka - 22.11.04, 21:13 Moze na zasadzie co za duzo to niezdrowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina zelta Re: wkładka - IP: *.spray.net.pl 22.11.04, 21:26 no dobrsze ale dlaczego? przecież nie trzeba go wsuwać do końca? jak to jest? nie miałam nigdy wkładki, więc nie mam pojęcia. wg mnie podpaski sa mało higieniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: wkładka - 22.11.04, 21:36 Nie mam pojęcia, naprawdę, nigdy w życiu nie zdecydowałabym się na wkładkę domaciczna, to jedno jest dla mnie pewne. Więc ja spokojnie moge tampony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina zelta Re: wkładka - IP: *.spray.net.pl 22.11.04, 21:40 tak tylko czasami okazuje się że nie można stosować tabletek..... właśnie też bym się na to nigdy nie zdecydowała, ale nie mogę mieć dziecka... a prezerwaty .... no cóż - pękają i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: wkładka - 22.11.04, 21:43 No nie wiem naprawde co ci doradzic, bo jestem przeciwniczka wszelkiej antykoncepcji poza gumą. Mi jakoś nie pękały przez osiem lat używania. Już nawet myśle, że moze mój M ma małego i dlatego nie pekają (nie zsuwają się wprawdzie też nigdy, alleluja :))), może inni mężczyżni po rpsotu takie duże penisy mają, że rozrywają prezerwatywy w tym szale namiętności? Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: wkładka - 22.11.04, 21:42 wkladka czyli potocznie mowiac spiralka? a niby dlaczego nie mzna przy niej stosowac tamponow? kto Ci takich bzdur nagadal? no chyba, ze masz na myli jakis inny srodek... ale z tego co wiem wkladka to spirala.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: wkładka - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 00:46 To prawda, przy wkladce domacicznej nie uzywa sie tamponow. To dlatego zeby niechcacy jej nie naruszyc, teoretycznie jest taka mozliwosc. Praktycznie chyba tez, bo ja - choc tamponow nie uzywalam - zaszlam w ciaze, majac spirale. Ale to juz teoria lekarza - ze spirala sie wysunela bo uzywalam tamponow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak Re: wkładka - IP: *.pl / 193.24.200.* 23.11.04, 01:03 Chodzi o ten sznureczek wysuwajacy się przez szyjkę do pochwy. Stosując tampony, mozna go poruszyc i przez to przesunąć wkładkę. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: wkładka - 23.11.04, 10:21 matko boska.... przecież sznurek zostaje na zewnątrz. chyba nie używasz tamponów nie w tę stronę co trzeba! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: wkładka - 23.11.04, 10:23 niedźwiedzico, chodzi o sznureczek spirali :D Odpowiedz Link Zgłoś
lena_zienkiewicz Re: bezsens 23.11.04, 10:13 czyli jak się ma spiralę to nie można seksuować?Przecież też można przesunąć spiralę :/ Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: wkładka - 23.11.04, 10:22 jeśli spiralę można naruszyć tamponem, to penis chyba ściera ją na proch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wena Re: wkładka - IP: 62.148.79.* 23.11.04, 10:05 Ja nosilam wkladke i uzywalam tamponow bo moj ginek mi powiedzial ze moge ale ja chodzilam regularnie na "przeglady podwozia" i wszystko bylo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: wkładka - 23.11.04, 10:21 ja mam spiralę i używam tampony bo podpasek nie znoszę. Wiem, że tampony nie są zbyt zdrowe, nawet bez noszenia spirali, a przy spirali jest się szczególnie narażonym na zakażenia. No cóż. Bardzo często je zmieniam, wielkość dostosowuję do obfitości krwawienia, czyli w pierwszym dniu większe potem mniejsze a pod koniec sobie je daruję używając wjkładki higieniczne. Częste kontrole u ginekologa mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: wkładka - IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 11:00 Od lat dziesięciu używam wkładek domacicznych, czyli popularnie mówiąc spirali. Kobieta, która chce zdecydować się na ten sposób antykoncepcji musi być całkowicie zdrowa i regularnie 1 raz do roku wykonać standradowe badania wymazu, cytologii i ew. USG. Spirala sprzyja powstawaniu stanów zapalnych,szczególnie jeśli ktoś ma takie tendencje. Żyłkę, która wystaje przycina lekarz do komfortowej długości dla kobiety i jej partnera. Korzystając z dobrodziejstwa spirali używam jednocześnie tamponów i nic nigdy się nie działo. Odrębną sprawą są opinie z jakimi się spotkałam co do zdrowotnego aspektu używania tamponów. Ja jestem b. zadowolona i jest to dla mnie optymalne wyjście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margie Re: wkładka - IP: *.bpoint.pl / 217.11.141.* 23.11.04, 11:09 z tego co wiem, nie mozna przez pol roku po zalozeniu. Powod jest prosty: latwo wyciagajac tampon wyciagnac i spiralke:))Mnie sie to kiedys zdarzylo, bo lekarz idiota mi nie powiedzial. Moze dlatego, ze to bylo w czasach kiedy tampon to bylo nieznane pojecie, powszechne byly podpaski takie z waty, w takiej siatce z gazy, charakteryzowaly sie tym, ze w trakcie chodzenia uciekaly na plecy:)) Ja zas tampony odkrylam w 1980 roku i zapewnilam sobie ich stale dostawy z USA:) Wtedy tampaxy byly pakowane na takie rozowe plastikowe aplikatory...Ech, to byly czasy.... Odpowiedz Link Zgłoś