kellyblue 29.05.02, 13:47 moj 7 letni syn chce nosic kolczyki,nie wiem czy mam sie zgodzic,on mowi ze w jego klasie jeden chlopiec ma kolczyk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Angelos Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: 157.25.121.* 29.05.02, 13:50 Tylko nie w uchu to pedalskie. Niech nosi w brwii. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 29.05.02, 13:52 A gdyby chciał dawac sobie w żyłę, bo kolega z klasy daje, też byś zastanawiała się, czy wyrazić zgodę ? Daj spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.02, 14:09 sprawdzona regula czym bardziej zabraniasz tym bardziej zakazany owoc smakuje - w koncu i tak swoje zrobi wczesniej czy pozniej. Co do zyly to zanim poslucha kolegow powinien miec na ten temat wyrobione swoje zdanie. To z kolei powinien wyniesc z domu, od opiekunow. Czym wiecej rodzice rozmawiaja otwarcie ze swoimi dziecmi, dajac im poczucie swobody tym wieksza szansa, ze malolat czuje ze zawsze moze przyjsc do starych i otwarcie z nimi gadac na rozne tematy. Wiekszosc "starych" troche sie zagubila w dzisiejszym zyciu. Na pierwszym miejscu stawia sie robienie kasy, kariery itd itp. Poprzez ciagla walke z szara codziennoscia zaniedbuje sie dzieciaki. Te staja sie zagubione, jak nie maja kasy to cos ukradna, jak maja jej pod dostatkiem ida na calego. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 29.05.02, 14:19 W zasadzie zgadzam się z Tobą, choc z takiej postawy juz tylko krok do ... "wychowania bezstresowego". A ta idea, u nas jeszcze do bardzo nie dawna lansowana przez niektórych, na zachodzie skompromitowała sie do tego stopnia, że ichnie poradniki dla rodzcow, wprost ją odradzają. Odpowiedz Link Zgłoś
toetoe Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 02.06.02, 09:25 A co ma piernik do wietraka? Odpowiedz Link Zgłoś
kellyblue Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 29.05.02, 13:58 ale on chce w uchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelos Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: 157.25.121.* 29.05.02, 14:00 kellyblue napisał(a): > ale on chce w uchu Widocznie przyszedł czas na porozmawianie o homoseksualiźmie. Powiedź mu że tylko pedały noszą kolczyki w uchu i wytłumacz mu (o ile jeszcze nie wie) co to jest homo. Odechce mu się tego kolczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.02, 14:13 skad u Ciebie sie wziely takie stereotypowe poglady? Jakie homo? Zastanow sie co piszesz. Bo jak ktos rzeczywiscie wezmie sobie to do serca to moze sie okazac, ze polowa kobiet zyje z pedalami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelos Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: 157.25.121.* 29.05.02, 14:24 Gość portalu: yo napisał(a): > skad u Ciebie sie wziely takie stereotypowe poglady? Jakie homo? Zastanow sie > co piszesz. Bo jak ktos rzeczywiscie wezmie sobie to do serca to moze sie > okazac, ze polowa kobiet zyje z pedalami. Może żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 29.05.02, 17:49 Gość portalu: yo napisał(a): > skad u Ciebie sie wziely takie stereotypowe poglady? Jakie homo? Zastanow sie > co piszesz. Bo jak ktos rzeczywiscie wezmie sobie to do serca to moze sie > okazac, ze polowa kobiet zyje z pedalami. tez sie zgadzam..co za fłupota..kto dal taka nalepke mezczyznom,ktorzy nosza kolczyki,ze to homo..to tak samo jak brew,sutek,czy pepek..czesc ciala,gdzie wiekszosc ludzi nosi kolczyki,to co mezczyzni tez nie moga uzywac kosmetykow,bo beda homo,bo homo to uzywaja...dajcie sie naspokoj..wedlug mnie to i tak twoj syn predzej czy pozniej zrobi swoje,a jak juz zostalo tu powiedziane,zakazany owoc najlepiej smakuje...wiec porozmawiaj z nim i zobaczysz jak on to traktuje,czy to dla niego powazne czy napraaaawde tego chce..czemu niby sie sprzeciwiac,kzywdy tym nikomu nierobi...ja niby mam 2 corki,ale im kolczyki zrobilismy jak mialy 6 miesiecy,i tez masz ludz ktorzy sie temu sprzeciwiaja,,my nie wiec tzrobilismy to co my uwazamy za najlepsze...powodzenia z synem i pozdrowienia.. Odpowiedz Link Zgłoś
kellyblue Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 29.05.02, 16:10 ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 16:30 kellyblue napisał(a): > ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie to byla bardzo dobra odpowiedz.Ale prosze inna-niech zrobi sobie odrazu w penisie,jezyku,sutkach i gdzies tam jeszcze.Widac mamusia na wszystko pozwala.Wspolczucia ,bo zapowiada sie niezbyt mila przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.desy.de 29.05.02, 16:39 Gość portalu: Monia napisał(a): > kellyblue napisał(a): > to byla bardzo dobra odpowiedz.Ale prosze inna-niech > zrobi sobie odrazu w penisie,jezyku,sutkach i gdzies > tam jeszcze.Widac mamusia na wszystko > pozwala.Wspolczucia ,bo zapowiada sie niezbyt mila > przyszlosc. no przeciez wlasnie o to chodzi, ze on nie chce wszedzie, a tylko w uchu i mama, najwyrazniej, nie na wszystko mu pozwala, skoro ma watpliwosci i zadaje takie pytanie na forum!!! skad taka agresja u Ciebie? Tobie mama nie pozwolila?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 18:22 Gość portalu: sagan napisał(a): > no przeciez wlasnie o to chodzi, ze on nie chce wszedzie, no tak ,a za rok inny kolega zrobi sobie kolczyk w innym niz ucho miejscu i synek tez bedzie chcial > a tylko w uchu i mama, najwyrazniej, nie na wszystko mu > pozwala, skoro ma watpliwosci i zadaje takie pytanie na > forum!!! heh ,ale wytlumaczenie ze homoseksualisci nosza kolczyki w uszach nie ejst dla niej wystarzajace ,wiec ciekawi mnie jakiego argumentu trzeba by uzyc. > > skad taka agresja u Ciebie? nie lubie dzieci ktorym sie wszystko pozwala i maja co chca od rodzicow ,to nie wychowawcze > Tobie mama nie pozwolila?... 90% dziewczynek w mojej podstawowce (ktora skonczylam juz jakis czas temu)mialo kolczyki w uszach.Ja nie mialam,moja mama nigdy czegos takiego mi nie proponowala,uwazala ze jak bede starsza i bede chciala kolczyki to sobie zrobie dziury.Ja w podstawowce kompletnie nie myslalam o tym zeby sobie robic.Teraz mam sporo dziurek i nie tylko w uszach.Dzieci w kolczykach wygladaja smiesznie,wrecz glupio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.desy.de 29.05.02, 18:30 Gość portalu: Monia napisał(a): > Gość portalu: sagan napisał(a): > > no tak ,a za rok inny kolega zrobi sobie kolczyk w > innym niz ucho miejscu i synek tez bedzie chcial a skad taki wnioske??? ja zrozumialam, ze argument o koledze byl po to, zeby pozwolenie dostac, a sama chec na kolczyk wziela sie od syna, a nie z nasladowania kolegi > heh ,ale wytlumaczenie ze homoseksualisci nosza > kolczyki w uszach nie ejst dla niej wystarzajace ,wiec > ciekawi mnie jakiego argumentu trzeba by uzyc. a niby dlaczego glupi argument mialby byc wystarczajacy??? mnie on tez zupelnie nie przekonuje. to tak naprawde wcale nie jest argument, tylko powtarzanie stereotypow... ze ja nie przekonuje, oznacza, ze ona jest madra kobieta :) a poza tym, ona sie nie pytala: dlaczego moj syn NIE POWINIEN miec kolczyka, tylko czy mu pozwolic, czy nie > nie lubie dzieci ktorym sie wszystko pozwala i maja co > chca od rodzicow ,to nie wychowawcze kolczyk to "pozwalanie na wszystko"??? przeciez to w zasadzie glupotka skad wiesz, jak Kellyblue wychowuje swojego syna??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 20:43 Gość portalu: sagan napisał(a): > a skad taki wnioske??? > ja zrozumialam, ze argument o koledze byl po to, zeby > pozwolenie dostac, a sama chec na kolczyk wziela sie od > syna, a nie z nasladowania kolegi to tylko przypuszczenia > a niby dlaczego glupi argument mialby byc > wystarczajacy??? no wlasnie interesuje mnie jaki by ja przekonal mysle ze zaden.Napisala na forum bo szukala poparcia. > a poza tym, ona sie nie pytala: dlaczego moj syn NIE > POWINIEN miec kolczyka, tylko czy mu pozwolic, czy nie no wlasnie > kolczyk to "pozwalanie na wszystko"??? albo pierwszy krok do tego ,albo mama pozwala dzieciakowi na bardzo wiele > przeciez to w zasadzie glupotka > skad wiesz, jak Kellyblue wychowuje swojego syna??? nie wiem ,bo cos sie nie udziela juz :-)Chcialabym to uslyszec ,dlatego sie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 29.05.02, 17:53 Gość portalu: Monia napisał(a): > kellyblue napisał(a): > > > ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie > > to byla bardzo dobra odpowiedz.Ale prosze inna-niech zrobi sobie odrazu w > penisie,jezyku,sutkach i gdzies tam jeszcze.Widac mamusia na wszystko > pozwala.Wspolczucia ,bo zapowiada sie niezbyt mila przyszlosc. > co ma kolczyk do przyszlosci..wezcie sie w garc z tym pesemizmem..a ilu to ludzi robi szalone rzeczy w mlodosci,a pozniej sa tacy powazni,pozakladaja rodziny,maja prace..wiec co w tym zlego,moze nawet wydawac sie lepiej teraz niz jak bedzie mial 20 pare latek,do tego czasu moze mu juz sie ten kolczyk znudzi..kto wie co bedzie za 5 czy 10 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 18:26 Gość portalu: droppie napisał(a): > co ma kolczyk do przyszlosci.. to ze jesli teraz dzieciak ma tkaie pomysly(zajął by sie ukladaniem puzzli naprzyklad) to jakie bedzie mial za 5-10 lat. wezcie sie w garc z tym pesemizmem. to raczej realizm .a ilu to ludz > i > robi szalone rzeczy w mlodosci,a pozniej sa tacy powazni,pozakladaja rodziny,ma > ja > prace.. ja nie mam nic przeciwko robieniu szalonych rzeczy a nawet wbrew innym w mlodosci ,ale to dzieciak 7 letni.On nie mysli ze cos tam jest szalone tylko chce miec kolczyk bo kolega ma ,nie chce byc gorszy,mysli ze wtedy bedzie 'cool'i modny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.desy.de 29.05.02, 19:07 Gość portalu: Monia napisał(a): > Gość portalu: droppie napisał(a): > > > co ma kolczyk do przyszlosci.. > > to ze jesli teraz dzieciak ma tkaie pomysly(zajął by > sie ukladaniem puzzli naprzyklad) to jakie bedzie mial > za 5-10 lat. moment, moment! przeciez jak chce puzzli, to tez ma poprzewracane w glowie [ewentualnie dupie]!!! czyz nie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 20:29 Gość portalu: sagan napisał(a): > moment, moment! > przeciez jak chce puzzli, to tez ma poprzewracane w > glowie [ewentualnie dupie]!!! czyz nie?... nie widzisz roznicy pomeidzy przekuwaniem uszu a ukladaniem puzzli?to wspolczuje i eot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 16:25 kellyblue napisał(a): > moj 7 letni syn chce nosic kolczyki,nie wiem czy mam sie zgodzic,on mowi ze w > jego klasie jeden chlopiec ma kolczyk Boże,teraz to dzieciom sie w dupach przewraca.Po co mu kolczyk ? Za mlody jest na takie rzeczy.Pozatym co z tego ze jakis dzieciak z jego klasy ma?Jak ktos ma to on tez?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.desy.de 29.05.02, 16:30 Gość portalu: Monia napisał(a): > Boże,teraz to dzieciom sie w dupach przewraca.Po co mu > kolczyk ? Za mlody jest na takie rzeczy.Pozatym co z > tego ze jakis dzieciak z jego klasy ma?Jak ktos ma to > on tez?? czy kazdy kto mial w szkole kolczyk ma poprzewracane w glowie [o dupie nawet nie wspomne]??? coz takiego fatalnego jest w tym nieszczesnym kolczyku? chyba lepiej, ze chce kolczyk niz np. co roku nowy rower? uwazam, ze jesli szkola nie wyraza obiekcji [bo czasami tak], a Tobie, Kellyblue, kolczyk w uchu syna nie przeszkadza, to mu pozwol :) bedzie sie chwalil, ze ma fajowa mame, a jak mu sie znudzi, to takie dziurki w uszach same zarastaja, zwlaszcza w mlodych uszkach :) i przypadkiem nie sluchaj tych bzdur o homoseksualistach!!! o stereotypach bylo juz tutaj kilka razy... pozdrawiam i odwagi dla syna :) to nie boli [wiem po sobie], ale dzieci takie rzeczy wyolbrzymiaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 18:29 Gość portalu: sagan napisał(a): > > czy kazdy kto mial w szkole kolczyk ma poprzewracane w > glowie [o dupie nawet nie wspomne]??? a miales? coz takiego > fatalnego jest w tym nieszczesnym kolczyku? chyba lepiej, > ze chce kolczyk niz np. co roku nowy rower? nie ma roznicy co chce,wszystko to zachciewajki ktore rodzice spelniaja. > > uwazam, ze jesli szkola nie wyraza obiekcji [bo czasami > tak], a Tobie, Kellyblue, kolczyk w uchu syna nie > przeszkadza, to mu pozwol :) bedzie sie chwalil, ze ma > fajowa mame, a jak mu sie znudzi, to takie dziurki w > uszach same zarastaja, zwlaszcza w mlodych uszkach :) wlasnie, co mnie obchodzi cudze dziecko:-) niech mama robi co chce,sama odpowiada za to co z niego wyrosnie,i sama bedzie musiala sie z nim meczyc jesli popelni bledy. > pozdrawiam i odwagi dla syna :) to nie boli [wiem po > sobie], ale dzieci takie rzeczy wyolbrzymiaja... ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: 209.226.65.* 29.05.02, 18:49 kompletnie nie rozumiem postawy osoby podpisujacej sie monia - czy uwazasz, ze wszystko, co dzieci chca od rodzicow procz chleba, mleka, ksiazek do szkoly, praktycznych ubran, edukacyjnych puzzles i ewentualnie raz na jakis czas buziaka na dobranoc, to niezdrowe zachcianki? naprawde uwazasz, ze kompletnie spartanskie wychowanie z domieszka pruskiej dyscypliny to jest ten najlepszy sposob na ksztaltowanie odpowiedzialnych, interesujacych ludzi pelnych indywidualizmu, kreatywnosci i radosci zycia? smiem watpic... co zas do kolczyka u 7-latka - moim podstawowym problemem byloby bezpieczenstwo w szkole. jakze latwo jest zahaczyc taki kolczyk w czasie roznych gier podczas przerw czy wychowania fizycznego. obawialabym sie, ze to sie moze przytrafic - nawet najmniejsze koleczko moze byc przez kogos niechcacy pociagniete. wedlug mnie, kolczyki zarowno u chlopcow jak i u dziewczynek, to raczej zbyteczne elementy w szkole. sama zreszta pamietam, ze "za moich czasow" kazano nam zdejmowac wszelka bizuterie na w-f wlasnie z obawy, ze cos sie moze gdzies zaczepic itd. a 7-letni chlopcy do najbardziej ostroznych nie naleza :-) gdyby moj syn chcial kolczyk w tak mlodym wieku, to bylyby moje obiekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.desy.de 29.05.02, 19:05 Dodo, dziekuje za bardzo ladny post :) pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 20:36 Gość portalu: dodo napisał(a): > kompletnie nie rozumiem postawy osoby podpisujacej sie monia - czy uwazasz, ze > wszystko, co dzieci chca od rodzicow procz chleba, mleka, ksiazek do szkoly, > praktycznych ubran, edukacyjnych puzzles i ewentualnie raz na jakis czas > buziaka na dobranoc, to niezdrowe zachcianki? to co wymieniles nie kazde dziecko dostaje ,pozatym zaspokojenie tych potrzeb to wystarczajaca rzecz.Reszta to owszem-zachcianki , nic co jest jakos potrzebne dziecku.Wychowujac dziecko trzeba troche myslec o swoim ,jego i ludzi ktorzy beda go otaczac/otaczaja-dobrze. > naprawde uwazasz, ze kompletnie spartanskie wychowanie z domieszka pruskiej > dyscypliny ja nic nie wpsominalam o zadnej pruskiej dyscyplinie pozatym zaspokojone potrzeb(materialnych) dziecka typu:jedzenie,ksiazki,ubranie,zabawki(edukacyjne jak sam wspomniales),jest wystarczajace i absolutnie nie spartanskie.Chyba nie wiesz co to oznacza kompletnie. to jest ten najlepszy sposob na ksztaltowanie odpowiedzialnych, > interesujacych ludzi pelnych indywidualizmu, kreatywnosci i radosci zycia? owszem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: 209.226.65.* 29.05.02, 21:40 to juz pozostalo tylko jedno pytanie - ile dzieci i w jakim wieku ma monia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 22:20 Gość portalu: dodo napisał(a): > to juz pozostalo tylko jedno pytanie - ile dzieci i w jakim wieku ma monia? widze ze nie wiesz co juz pisac heh to najlepiej zapytac ile mam dzieci bo pewnie zadnego i sie wymądrzam .I owszem nie mam dzieci jeszcze ,mam 21 lat dopiero,ale mysle sporo o dzieciach i obserwuje dzieci i to jak sa wychowywane(nie tylko przez rodzicow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 29.05.02, 22:39 Gość portalu: Monia napisał(a): > Gość portalu: dodo napisał(a): > > > to juz pozostalo tylko jedno pytanie - ile dzieci i w jakim wieku ma monia > ? > > widze ze nie wiesz co juz pisac heh to najlepiej zapytac ile mam dzieci bo pewn > ie > zadnego i sie wymądrzam .I owszem nie mam dzieci jeszcze ,mam 21 lat dopiero,al > e > mysle sporo o dzieciach i obserwuje dzieci i to jak sa wychowywane(nie tylko > przez rodzicow). > > to ty sie dopiero nauczylas...21 lat i dziecko,ja mam dwoje i mam 22 lata..obie corki byly planowane,zadne wpadki,wiec zadnych tu glupstw nie robilam,a moje corki maja juz kolczyki,i co w takim razie jestem wyrodna matka,to raczej bym to powiedzialaa o tobie ,zabraniac bedziesz wszystkiego,bo tak jest lepiej,bzdura,daj dziecku zyc takim zyciem,zeby bylo szczesliwe,a co w tym zlego rozpieszczac dzieci,raz sie je ma i nie wiesz co bedzie jutro...jak oddychaja,jedza i te inne naturalne sprawy zyciwe,to juz wystarczy im? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 23:17 Gość portalu: droppie napisał(a): > to ty sie dopiero nauczylas... no czego?? 21 lat i dziecko,ja mam dwoje i mam 22 lata.. wcale mnie nie dziwi,mam kolezanki ktore maja juz kilku letnie dzieci a sa w moim wieku.Kwestia priorytetow i losu. obie > > corki byly planowane,zadne wpadki ale czy ja mowie ze wpadlas,przeciez cie nie osadzam ,nie osadzam takze twoich metod wychowywania ani twoich dzieci ,wiec zadnych tu glupstw nie robilam,a moje > corki maja juz kolczyki Ze jestes matka nie czyni cie to wszechwiedzaca ,nieomylna i autorytetem.Wiec to co masz ty i twoje corki to wasza sprawa. ,i co w takim razie jestem wyrodna matka po pierwsze :chyba moge byc przeciwna przedziurawianiu dzieci,po drugie - jeszcze raz powtarzam ze nie oceniam Twoich metod wychowawczych.po trzecie-nie widzisz roznicy miedzy kolczykami u dziewczynki a u chlopca (malych)?bo ja widze i to zasadnicza. ,to raczej bym t > o > powiedzialaa o tobie tylko ze ja nie jestem matka ,zabraniac bedziesz wszystkiego chcesz to mozemy porozmawiac o tym jak zamierzam wychowywac dziecko,ale napewno nie bede zabraniala WSZYSTKIEGO ,bo tak jest > lepiej,bzdura,daj dziecku zyc takim zyciem,zeby bylo szczesliwe, heh chyba jestes szalona.Dziecko by mi na glowe wlazlo ,a pozniej by wszysktich wkolo dreczylo bo byloby rozpieszczone i nauczone ze ma wszystko co chce obojetnie w jaki sposob osiagniete. Mowie teraz o malych dzieciach ,a nie o mlodziezy.Przeciez nie traktuje sie caly czas dziecka w taki sam sposob(przyanjmniej ja nie zmaierzam) a co w tym zleg > o > rozpieszczac dzieci to dosyc szeroki temat i wiele zlych skutkow rozpieszczania dzieci,zadnego dobrego.Dziecko rozpieszcza sie (powinno sie)do maximum do 2 roku zycia. ,raz sie je ma i nie wiesz co bedzie jutro... no ja nie zmaierzam sie takim czyms kierowac w przypadku wychowywania dzieci(w innych kwestiach sie kieruje ,ale czlowiek to za duza odpowiedzialnosc). jak > oddychaja,jedza i te inne naturalne sprawy zyciwe,to juz wystarczy im? nie rozumiem tego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 29.05.02, 22:40 Gość portalu: Monia napisał(a): > Gość portalu: dodo napisał(a): > > > to juz pozostalo tylko jedno pytanie - ile dzieci i w jakim wieku ma monia > ? > > widze ze nie wiesz co juz pisac heh to najlepiej zapytac ile mam dzieci bo pewn > ie > zadnego i sie wymądrzam .I owszem nie mam dzieci jeszcze ,mam 21 lat dopiero,al > e > mysle sporo o dzieciach i obserwuje dzieci i to jak sa wychowywane(nie tylko > przez rodzicow). > > a takie pytanie kto je wychowuje w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 29.05.02, 22:49 ja rozumiem,ze jest wiele dzieci na tym swieci,ktore nie maga sobie pozwolic na luks jakie maj inne dzieci..ale to nie jest powod aby zabronic wszystkiego tym ,ktorzy maj ta szanse...zastanow sie poczekaj pare lat jak ci dziecko podrosnie...i dopiero sie wypowiedz,ty sama ledwie sama odroslas od pepka...i wydaje ,wydaje,powtarzam,ci sie,ze wiesz lepiej,pomylka..moze za pare lat bedzie lepiej..powodzenia zycze..tobie i twoim dzieciom.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 23:27 Gość portalu: droppie napisał(a): > ja rozumiem,ze jest wiele dzieci na tym swieci,ktore nie maga sobie pozwolic na > > luks jakie maj inne dzieci.. tak ale to nie jest powod aby zabronic wszystkiego > tym ,ktorzy maj ta szanse... chyba sie nie zrozumialysmy.Czy ja gdzies napisalam ze mam zamiar zabraniac dziecku wszystkiego?Czy napisalam ze potepiam takie cos?nie. zastanow sie poczekaj pare lat jak ci dziecko > podrosnie... wlasnie,mysle o tym juz teraz i z tad moje zdanie na ten temat. i dopiero sie wypowiedz wole zapobiegac niz leczyc.Nie mam zamiaru byc wykorzystywana przez wlasne dziecko bo sama je tak wychowalam,nie mam zamiaru ogladac jak wykorzystuje innych w osiaganiu wlasnych celow ,bo jak mialo kilka lat ja dawalam mu wszystko i mialo co tylko zachcialo.Nie chce zeby bylo rozpieszczonym bachorem tylko dobrym dzieckiem i clzowiekiem.Nie stawiajacym na rzeczy materialne tylko cos wiecej. ,ty sama ledwie sama odroslas od pepka... heh ty rowniez w takim badz razie i > wydaje ,wydaje,powtarzam,ci sie,ze wiesz lepiej co wydaje mi sie ze wiem lepiej? ,pomylka..moze za pare lat > bedzie lepiej..powodzenia zycze..tobie i twoim dzieciom.. a co ty taka 'wszechwiedzaca' mama.Masz 22 lata sama jestes jeszcze dzieckiem a oceniasz mnie.Dziekuje, mam nadzieje ze ja i moje nienarodzone dziecko/dzieci bedziemy mile sobie zyli. Zawsze sie tak denerwujesz gdy ktos mowi cos innego niz chcialabys uslyszec i ci nie cukruje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 30.05.02, 10:05 wiek nie czyni czlowieka dzieckiem,to ze chcesz wycowac swe dziecko jak najlepiej to bardzo dobrze,ale robiac mu tylko reguly w zyciu,moze miec inny rozwoj zdarzen w jego zyciu,przez to ze ty mu nie pozwolilas,bedzie robil rzeczy ,ktorych nie mogl pod skrzydelkami mamusi...to zawsze moja droga zalezy jaki charakter dziecko ma,kiedy rodzice,wychowuja zle ,nie znaczy ze dziecko tez takie bedzie,ja znam takie przypadki ludzi,ktorych rodzice to dno,i tacy sa wciaz,a dzieci wyrosly na dobrych ludzi,wiec nie tylko reguly rodzicow ksztalca,to podstawa,bo chce sie dobre dziecko,ale nigdy nie wykreujesz perfekcjonisty...to nie istnieje...kazdy robi bledy,przez cale zycie...tak sie uczymy byc dobrym,a niektorzy zlym...to nie znaczy jednak,ze kolczyk u 7-latka czyni go gorszym..a jego matke, niedobra matka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 30.05.02, 12:39 Gość portalu: droppie napisał(a): > wiek nie czyni czlowieka dzieckiem,to ze chcesz wycowac swe dziecko jak > najlepiej to bardzo dobrze,ale robiac mu tylko reguly w zyciu i znowu zle rozumujesz to co pisze,nie mam zamiaru robic TYLKO regul w zyciu dziecka i nigdzie tego nie napisalam ,moze miec inny > rozwoj zdarzen w jego zyciu,przez to ze ty mu nie pozwolilas,bedzie robil > rzeczy ,ktorych nie mogl pod skrzydelkami mamusi... nie zamierzam mojego dziecka trzymac pod kloszem ,ale poki jest dzieckiem a nie mlodym czlowiekiem to ja mu bede pokazywala swiat i uczyla go jak zyc najlepiej.Pozniej moze popelniac swoje wlasne bledy ,prosze bardzo,musi samo uczyc sie zyc takze.Ale 7 letnie dziecko to tylko dziecko i nie moze popelniac swoich bledow,bo nie umie kompletnie zyc jeszcze,dopiero bada. to zawsze moja droga zalezy > jaki charakter dziecko ma,kiedy rodzice,wychowuja zle ,nie znaczy ze dziecko > tez takie bedzie,ja znam takie przypadki ludzi,ktorych rodzice to dno,i tacy sa > > wciaz,a dzieci wyrosly na dobrych ludzi no dobrze ,wyjatki potwierdzaja regule.To ze zli rodzice nie wychowujacy dziecka wcale ,nie znaczy ze ja mam tez tak robic bo wyrosnie z niego co ma wyrosnac,bo to nie jest 100 procentowa prawda. ,wiec nie tylko reguly rodzicow > ksztalca tak i napisalam Ci ze nie tylko rodzice ksztalca ,to podstawa,bo chce sie dobre dziecko,ale nigdy nie wykreujesz > perfekcjonisty...to nie istnieje... nie zamierzam zrobic z dziecka idealu chyba cos nie tak mnie rozumiesz kazdy robi bledy,przez cale zycie...tak sie > uczymy byc dobrym,a niektorzy zlym...to nie znaczy jednak,ze kolczyk u 7-latka > czyni go gorszym..a jego matke, niedobra matka... wszystko zalezy od punktu widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 30.05.02, 10:09 Gość portalu: Monia napisał(a): <Zawsze sie tak denerwujesz gdy ktos mowi cos innego niz chcialabys uslyszec i ci nie cukruje? a kto tu sie denerwuje,debata to wypowiadanie sie na temat,czy to podobnie do twego zdania,ale czasami bywa odwrotnie..moje zdanie mija sie z twoim,nie znaczy to,ze sie denerwuje...ja rozumiem i szanuje twe zdanie..ale ja mam inne,i mam przeciez prawo do wypowiedzenia sie ...czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 30.05.02, 10:20 Gość portalu: Monia napisał(a): > wole zapobiegac niz leczyc.Nie mam zamiaru byc wykorzystywana przez wlasne dziecko bo sama je tak wychowalam,nie mam zamiaru ogladac jak wykorzystuje innych w osiaganiu wlasnych celow ,bo jak mialo kilka lat ja dawalam mu wszystko i mialo co tylko zachcialo.Nie chce zeby bylo rozpieszczonym bachorem tylko dobrym dzieckiem i clzowiekiem.Nie stawiajacym na rzeczy materialne tylko cos wiecej. rozpieszczanie ,moze byc na rozna sposoby,nie tylko złe,jesli chcesz dac dziecku tego czego tobie nie bylo mozna to źle?nie wydaje mi sie...rozpieszczanie ma swoje plusy i minusy,jak wszystko prawie w zyciu...i czemu nie rozpieszczac swego dziecka,co w tym zlego,naki i reguly pozostaja w zyciu ,wychowanie obok rozpieszczania,to przeciez fajnie jest dac dziecku i uszczesliwiac je,bez przesady oczywiscie,kazdy musi znavc granice,nie mozna do tego doprowadzic,zeby dziecko tylko chcialo,ale niespodzianki prawie kazdy lubi,dziecko nie moze wchodzic rodzicom na glowe,ale przeciez jesli mozesz to dasz dziecku wszystko co w twej mocy..kolczyk to nie jest zle rozpieszczanie,ale moment w zyciu chlopca kiedy chce byc wiekszy niz jest,rozwoju sie nie zatrzyma..ale mozna je polepszac innymi sposobami ,a nie tylko zabranianiem,wyglad czlowieka nie swiadczy o jego charakterze,wiec co zlego w tym kolczyku,przeciez nie czyni to go przestepca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 30.05.02, 12:48 Gość portalu: droppie napisał(a): > rozpieszczanie ,moze byc na rozna sposoby,nie tylko złe rozpieszczanie dziecka zawsze ma zle skutki:-) ,jesli chcesz dac dzieck > u > tego czego tobie nie bylo mozna to źle? zalezy co to jest nie wydaje mi sie...rozpieszczanie ma > swoje plusy i minusy,jak wszystko prawie w zyciu... no to jakie plusy ma rozpieszczanie dziecka oprocz przyjemnosci?niesie jakies pozytywne skutki w przyszlosci???niewydaje mi sie. i czemu nie rozpieszczac swe > go > dziecka jesli chcesz rozpieszczac dziecka ja Ci tego nie bronie.Widzialam nie jedno rozpieszczone i nie jest to to czego bym chciala.Trzeba sie liczyc ze z dziecka wyrosnie osoba dorosla i to czego nauczysz je w dziecinstwie(bo dziecinstwo odgrywa w dalszym zyciu ogromna role)bedzie sie odzwierciedlalo w jego zyciu dorosly.To nie zwierzatko ktore rozpieszczone nikomu nie zaszkodzi. ,co w tym zlego,naki i reguly pozostaja w zyciu ,wychowanie obok > rozpieszczania,to przeciez fajnie jest dac dziecku i uszczesliwiac je,bez > przesady oczywiscie,kazdy musi znavc granice,nie mozna do tego doprowadzic,zeby > > dziecko tylko chcialo,ale niespodzianki prawie kazdy lubi,dziecko nie moze > wchodzic rodzicom na glowe,ale przeciez jesli mozesz to dasz dziecku wszystko c > o > w twej mocy.. oczywiscie kolczyk to nie jest zle rozpieszczanie,ale moment w zyciu chlopca > kiedy chce byc wiekszy niz jest,rozwoju sie nie zatrzyma.. a mzoe sprawdza na ile mama mu pozwoli.Pozatym po co mu kolczyk?Zapewne nauczycielom sie to nie spodoba a po co sobie na poczatku szkoly psuc sprawe. ale mozna je polepsza > c > innymi sposobami ,a nie tylko zabranianiem, ja nie mowie zeby tylko zabraniac:-) wyglad czlowieka nie swiadczy o jego > > charakterze swiadczy o jego sposobie patrzenia na wiele spraw...Po wygladzie mozna wywnioskowac wiele rzeczy. ,wiec co zlego w tym kolczyku,przeciez nie czyni to go przestepca... a skad ci sie pojawila taka mysl?;-)czyzby kolczyk kojazyl ci sie z przestepcami heh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 29.05.02, 23:20 to jak sa wychowywane(nie tyl > ko > > przez rodzicow). > > > > > a takie pytanie kto je wychowuje w takim razie? oprocz rodzicow? srodowisko,rowiesnicy,szkola,bajki,zabawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo eh, dziewczyny :-) IP: 209.226.65.* 30.05.02, 14:55 dziewczyny kochane - monia i droppie - zycze wam obu duzo radosci i pociechy z dzieci, ktore juz sa i ktore beda. jak we wszystkim w zyciu, teorie sa fajne, praktyka bywa rozna. moj 24-letni syn wyprowadza sie jutro na swoje, moja 18-letnia corka wyjedzie we wrzesniu na studia na drugi koniec kraju (a ja mieszkam w drugim co do wielkosci kraju na swiecie - jesli chodzi o powierzchnie :-)), zostanie w domu tylko moj 16-latek, ktory tez juz ma wiele teorii do sprawdzenia choc na praktyke bedzie musial jeszcze chwile poczekac. moje dzieci sa moja duma i radoscia, sa fajnymi ludzmi, z ktorymi milo jest byc, potrafia bec zdyscyplinowane i rozsadne, potrafia sie lenic i marudzic - jak kazdy, wy nie? wasi rodzice tez pewnie tak o was mysla i ciesza sie, ze potraficie bronic wlasnego zdania, ze macie wizje wlasnej przyszlosci, ze obserwujecie swiat krytycznie. to jest to, o co chodzi w wychowaniu. a osiaga sie to roznymi srodkami - pokazujac, dajac, pozwalajac, zabraniajac, zachecajac, namawiajac, odmawiajac, godzac sie, nie godzac, pieszczac i karzac-to sa lata pracy, prob i bledow, doswiadczen na zywych organizmach ;-) a kolczyk w uchu? to naprawde drobiazg w obliczu lat pracy jakie wklada sie w wychowanie dziecka... milego wiosennego weekendu wam zycze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: eh, dziewczyny :-) IP: *.desy.de 30.05.02, 14:59 Gość portalu: dodo napisał(a): > milego wiosennego weekendu wam zycze :-) Tobie tez, Dodo :) dobrze sie czyta Twoje posty! i gratuluje wychowania fajnych ludzi :) zazdroszcze - w pozytywnym tego slowa znaczeniu sama bede sie tez starala :) Odpowiedz Link Zgłoś
kellyblue Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 01.06.02, 18:53 syn wcale nie nasladuje kolegi ,on juz od pewnego czasu prosi mnie o zgode na noszenie kolczykow,mnie chodzi o to czy chlopcy w ogole powinni nosic kolczyki , albo czy syn nie powinien jeszcze z tym poczekac Odpowiedz Link Zgłoś
raisa Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 01.06.02, 20:06 Pozwolenie dziecku na drobne przyjemnosci nie robi z niego potwora:-)) Pamietam jak ja marzylam o kolczyku(rowniez dlatego,ze kolezanka miala-7lat to dla niektorych wiek,w ktorym chce sie byc podobnym do przyjaciolki)i fakt,ze mama mi pozwolila przebic ucho,nie zrobil ze mnie rozpieszczonego bachora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 01.06.02, 21:44 kellyblue napisał(a): mnie chodzi o to czy chlopcy w ogole powinni nosic > kolczyki a dziewczynki powinny??? , albo czy syn nie powinien jeszcze z tym poczekac oczywiscie ze powinien a pozatym czy tu nie zaszla jakas pomylka w pisaniu?on ma 7 czy 17 lat?bo jesli naprawde 7 to zadziwiajacy jest ten swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
toetoe Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 02.06.02, 09:29 Akceleracja :)) Jeden maly kolczyk w uchu a tyle krzyku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
.klamka. Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 02.06.02, 12:12 Gość portalu: Monia napisał(a): > a pozatym czy tu nie zaszla jakas pomylka w pisaniu?on ma 7 czy 17 lat?bo jesli > > naprawde 7 to zadziwiajacy jest ten swiat. monia, jakby syn mial 17, to z pewnoscia o zgode by nie pytal;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 02.06.02, 17:19 .klamka. napisał(a): > monia, jakby syn mial 17, to z pewnoscia o zgode by nie pytal;))) no to by mial problemik mały,jesli bylby moim synem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 03.06.02, 11:07 Gość portalu: Monia napisał(a): > .klamka. napisał(a): > > > monia, jakby syn mial 17, to z pewnoscia o zgode by nie pytal;))) > > no to by mial problemik mały,jesli bylby moim synem. oj oj..monia ..a ty swoje..dalej debatujesz na temat kolczyka...a takie pytanko co bys zrobila 17-latkowi..o wiem wiem..pokazalabys,ze to ty jestes szefem,a pozniej zbilabyz na kwasne jabluszko..tak..no bo nie wyobrazam sobie,ze jestes w satnie jeszcze cos wskurac z taki 17-latkiem..to wiek bycia przyjacielem..zreszta cale zycie powinno sie byz przyjacielem dziecka....a za pozno na problemy robienie...bez obrazy monia..ale juz kazdy zna twoja opinie na temat tego loczyka..wiec daj szanse na wypowiedz innych ludz i idz napastuj innych z ich problemami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 03.06.02, 11:47 Gość portalu: droppie napisał(a): > oj oj..monia ..a ty swoje..dalej debatujesz na temat kolczyka... o tym jest temat ;-) a takie pytanko > > co bys zrobila 17-latkowi..o wiem wiem..pokazalabys,ze to ty jestes szefem jasne ,bo bylabym.Kazalabym mu zdjąć kolczyk ,a > pozniej zbilabyz na kwasne jabluszko.. nie mam zamiaru bic dzieci bo nie wyobrazam sobie,ze jestes > w > satnie jeszcze cos wskurac z taki 17-latkiem..to wiek bycia przyjacielem..zresz > ta > cale zycie powinno sie byz przyjacielem dziecka.... nie sadze zeby to wyszlo komus na dobre.Nie mozna sie przyjaznic z rodzicem ,mozna sie rozumiec czy cos takiego. a za pozno na problemy > robienie...bez obrazy monia.. a kto powiedzial ze bym dopuscila do takiej sytuacji?? ale juz kazdy zna twoja opinie na temat tego > loczyka..wiec daj szanse na wypowiedz innych ludz a czy ja komus zabraniam sie wypowiadac ?:-) i idz napastuj innych z ich > problemami... hehe niezle Odpowiedz Link Zgłoś
raisa Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 04.06.02, 18:37 napisalas,ze kazalabys mu wyjac kolczyk(to wyglada jak atak,a nie jest,po prostu za szybko wcisnelam na 'odpowiedz' zmaiast odpowiedz cytujac:-)). moja kolezanka jak miala 17lat to miala cale ucho zakolczykowane i perelke w nosia i mamusia faktycznie kazala jej wyciagac i myslala,ze w ten sposob ladnei ychowuje dziecko,a te zakazy sprawialy,ze kumepela po prostu wyszkolila sie w kombinatorstwie;-)i na klatce przed pojsciem do skzoly-wszystko zakladala,nosila calydzien i zdejmowala w domu. i mam wrazenie ,ze wielu ludzi w podobnym wieku,kiedy czuja,ze maja cos do powiedzenia,zwlaszcza w kwestii wlasnego wygladu beda sie buntowac przeciwko takim dziwnym zakazom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 04.06.02, 19:09 raisa napisał(a): > moja kolezanka jak miala 17lat to miala cale ucho zakolczykowane i perelke w > nosia i mamusia faktycznie kazala jej wyciagac i myslala,ze w ten sposob ladnei > > ychowuje dziecko ja widze zasadnicza roznice pomiedzy dziewczyna a chlopakiem i metodami wychowywania ich ,a te zakazy sprawialy,ze kumepela po prostu wyszkolila sie w > kombinatorstwie;-)i na klatce przed pojsciem do skzoly-wszystko > zakladala,nosila calydzien i zdejmowala w domu. wybitnie glupia ,ja bym sie tak nietajniaczyła ,niechcialoby mi się btw.jak mialam 17 lat to też sobie przekłułam uszy w kilku miejscach ,tam dwie czy 10 dziur nie robi roznicy > i mam wrazenie ,ze wielu ludzi w podobnym wieku,kiedy czuja,ze maja cos do > powiedzenia,zwlaszcza w kwestii wlasnego wygladu beda sie buntowac przeciwko > takim dziwnym zakazom. teraz rozmawiamy o prawie doroslych lduziach czy dalej o kilkuletnich i ich zachciewajkach? Odpowiedz Link Zgłoś
raisa Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 04.06.02, 19:18 > > teraz rozmawiamy o prawie doroslych lduziach czy dalej o kilkuletnich i ich > zachciewajkach? no,ja po prostu przyczepilam sie do twojego txt z poprzednego posta:-) ---> a takie pytanko > > co bys zrobila 17-latkowi..o wiem wiem..pokazalabys,ze to ty jestes szefem jasne ,bo bylabym.Kazalabym mu zdjąć kolczyk kazalabys zdjac=nie podobalo by ci sie,chlopak mial by swiadomosc,ze bylyby przykre konsekwencje gdybys go widziala z kolczykiem=staralby sie to przed toba ukryc,nie rezygnujac z niego a poza tym moi koledzy tez mieli podobne 'problemy' z mamami.W dodatku w podstawowce(nieco wiecej niz 7 chyba,na pewno nie w tych ostatnich klasach)- nosili takie zlote koleczka,a przed domem zdejmowali.to jeszcze gorzej,ze od najwczesnejszych lat takiego kombinowania sie ucza i braku szacunku dla mamy ale przyznam szczerze,ze u chlopaka koleczko zlote w uchu wyglada dosc oblesnie(u doroslych,nie mowiac juz w ogole o takich dzieciaczkach). Tak wiec ze wzgledow czysto estetycznych ja bym sie nie zgodzila,ale wciaz nie uwazam,ze pozwolenie na kolcyzk zrobi z siedmiolatka rozpieszczonego bachorka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 04.06.02, 19:31 raisa napisał(a): > kazalabys zdjac=nie podobalo by ci sie,chlopak mial by swiadomosc,ze bylyby > przykre konsekwencje gdybys go widziala z kolczykiem=staralby sie to przed toba > > ukryc,nie rezygnujac z niego załózmy ze chcialby ukryć.To gdzie by w tym kolczyku chodził?do ubikacji tylko?;-) > > a poza tym moi koledzy tez mieli podobne 'problemy' z mamami.W dodatku w > podstawowce(nieco wiecej niz 7 chyba,na pewno nie w tych ostatnich klasach)- > nosili takie zlote koleczka,a przed domem zdejmowali.to jeszcze gorzej,ze od > najwczesnejszych lat takiego kombinowania sie ucza szkoła uczy kombinowania wiec nie sądze ze da sie tego uniknąć i braku szacunku dla mamy nikt nie lubi swojej mamy/rodzicow w okresie dojrzewania :-) > ale przyznam szczerze,ze u chlopaka koleczko zlote w uchu wyglada dosc oblesnie > (u > doroslych,nie mowiac juz w ogole o takich dzieciaczkach). u dziecka (chlopca)i srebrny (jak dla mnie)wygląda obleśnie > Tak wiec ze wzgledow czysto estetycznych ja bym sie nie zgodzila,ale wciaz nie > uwazam,ze pozwolenie na kolcyzk zrobi z siedmiolatka rozpieszczonego bachorka. no nie zrobi bo nim już jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
raisa Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 04.06.02, 20:33 > > załózmy ze chcialby ukryć.To gdzie by w tym kolczyku chodził?do ubikacji tylko? > ;-) -podalam juz przyklad mojej kolezanki-w szkole,gdzie mlody czlowiek spedza pol dnia,w domu u kolegi. > > nikt nie lubi swojej mamy/rodzicow w okresie dojrzewania :-) -->no,ja nie mialam nic przeciwko.ale moze to dlatego,ze moja mama potrafila ze mna rozmawiac,a nie dawac tylko bezmyslne zakazy.kiedy chcialam sobie zrobic kolczyk w pepku,otwarcie oznajmila ze jej sie to nie podoba,ale przynajmniej interesowalo ja,dlaczego ja chce to zrobic.Ja ja po tej rozmowie szanowalam jeszcze bardziej,a ona wciaz miala do mnie zaufanie.jak ktos wczesniej napisal przyjazn pomiedzy dzieckiem a rodizcem(oparta na zdrowych zasadach oczywiscie) jest mozliwa. > > > ale przyznam szczerze,ze u chlopaka koleczko zlote w uchu wyglada dosc obl > esnie > > (u > > doroslych,nie mowiac juz w ogole o takich dzieciaczkach). > > u dziecka (chlopca)i srebrny (jak dla mnie)wygląda obleśnie no,ja akurat zrocilam uwage tylko na zlote,srebrny tez pewnei nie wygladalby zaciekawie. > > > Tak wiec ze wzgledow czysto estetycznych ja bym sie nie zgodzila,ale wciaz > nie > > uwazam,ze pozwolenie na kolcyzk zrobi z siedmiolatka rozpieszczonego bacho > rka. > > no nie zrobi bo nim już jest :-) na jakiej podstawie to wywnioskowalas?dziecko idzie do mamy i pyta sie czy moze zrobic sobie kolczyk w uchu. Czy takie pytanie swiadczy o tym,ze jest rozpieszczonym bachorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 04.06.02, 22:48 raisa napisał(a): > > -podalam juz przyklad mojej kolezanki-w szkole napewno pani w szkole powiedzialaby mi ze dziecko ma kolczyk ,a jesli nie to i tak by sie wydalo ,w domu u kolegi. tam go nikt nie widzi:-) > -->no,ja nie mialam nic przeciwko.ale moze to dlatego,ze moja mama potrafila > ze > mna rozmawiac,a nie dawac tylko bezmyslne zakazy.kiedy chcialam sobie zrobic > kolczyk w pepku,otwarcie oznajmila ze jej sie to nie podoba,ale przynajmniej > interesowalo ja,dlaczego ja chce to zrobic.Ja ja po tej rozmowie szanowalam > jeszcze bardziej,a ona wciaz miala do mnie zaufanie.jak ktos wczesniej napisal > przyjazn pomiedzy dzieckiem a rodizcem(oparta na zdrowych zasadach oczywiscie) > jest mozliwa. jedni maja tak jak ty inni inaczej > na jakiej podstawie to wywnioskowalas?dziecko idzie do mamy i pyta sie czy moze > > zrobic sobie kolczyk w uchu. > Czy takie pytanie swiadczy o tym,ze jest rozpieszczonym bachorem? a skad wiesz ze spytal mame?moze poprostu oznajmil ze chce kolczyk A w ogole co to za pomysly... Odpowiedz Link Zgłoś
raisa Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 04.06.02, 23:02 Gość portalu: Monia napisał(a): > > napewno pani w szkole powiedzialaby mi ze dziecko ma kolczyk ,a jesli nie to i > tak by sie wydalo ----u moich kolegow sie nie wydalo,zreszta dlaczego mialo by sie wydac?nie wiem,moze teraz sa inne zwyczaje,ale jak ja chodzilam do podstawowki to nauczycielki nie lecialy z kazda nowoscia u dziecka do rodzicow:-))a pamietam,ze jeden chlopec przyznal sie na lekcji,ze mama o tym nie wie i nie ponosil zadnych konsekwencji > > ,w domu u kolegi. > > tam go nikt nie widzi:-) --->no jak,to??przeciez widzi go a)kolega(!!!), b)mlodszy brat kolegi(przed ktorym dzieki kolczykowi ma wrazenie,ze wyglada jeszcze powazniej i grozniej;-)), c)starszy brat(maluch czuje sie blizej tego starszego niedoscignionego brata kolegi,ktoremu chce zaimponowac), d)siostry kolegi(to juz w ogole) > > > jedni maja tak jak ty inni inaczej ---no tak,ale relacja miedzy dzieckiem a rodzicem zalezy chyba w glownej mierze od rodzica(jako tego doswiadczonego,doroslego,znajacego zycia i majacego przygotowac malucha do zycia )?i moim zdaniem rozmowa,a nie zakazy buduja ta wiez.moj przypadek nie jest odosobniony. > > A w ogole co to za pomysly... > ------pomysl jak kazdy inny:-)))))) Zreszta,z calym szacunkiem dla Twojej Osoby(zero ironii) mam wrazemie,ze ta 'dyskusja' nie poprowadzi do zadnych konstruktywnych wnioskow(a o to chyba w rozmowie chodzi),ja nie dostalam argumentow,ktore by mnie przekonaly, dlaczego dziecko ,ktore pyta matke(lub nawet jej oznajmia,ze chce kolczyk-chwala bogu,ze sie z nia dzieli swoimi 'marzeniami')jest wg ciebie rozpieszcoznym bachorem,moje posty tez tobie chyba ne poszerzyly spojrzenia na ta poniekad banalna sytuacje,ktora zostala sporwadzona do rangi niewiadomo czego. a dziecko chce kolczyk i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 04.06.02, 23:21 raisa napisał(a): > ----u moich kolegow sie nie wydalo,zreszta dlaczego mialo by sie wydac?nie > wiem,moze teraz sa inne zwyczaje,ale jak ja chodzilam do podstawowki to > nauczycielki nie lecialy z kazda nowoscia u dziecka do rodzicow:-)) teraz z tego co mi wiadomo ,lecą a pamietam,z > e > jeden chlopec przyznal sie na lekcji,ze mama o tym nie wie i nie ponosil zadnyc > h > konsekwencji wlasnie tak uczy szkola kicha totalna nauczyciele wiedza kto bierze narkotyki i tez nic nie robią > --->no jak,to??przeciez widzi go > a)kolega(!!!), > b)mlodszy brat kolegi(przed ktorym dzieki kolczykowi ma wrazenie,ze wyglada > jeszcze powazniej i grozniej;-)), > c)starszy brat(maluch czuje sie blizej tego starszego niedoscignionego brata > kolegi,ktoremu chce zaimponowac), > d)siostry kolegi(to juz w ogole) wsumie nie interesują mnie cudze dzieci mam nadzieje ze z tym kolczykiem by sie wydalo jednak ,a gdybac nie mma ochoty i nie lubie > ---no tak,ale relacja miedzy dzieckiem a rodzicem zalezy chyba w glownej mierze > > od rodzica no tak (jako tego doswiadczonego,doroslego,znajacego zycia i majacego > przygotowac malucha do zycia ) no tak ,ale przeciez wiemy ze nie zawsze tak jest ?i moim zdaniem rozmowa,a nie zakazy buduja ta > wiez. ale dziecko nie zawsze chce cie sluchac:-)rozne sa dzieci i rozni rodzice ja nie dostalam argumentow,ktore by mnie przekonaly, > > dlaczego dziecko ,ktore pyta matke(lub nawet jej oznajmia,ze chce kolczyk-chwal > a > bogu,ze sie z nia dzieli swoimi 'marzeniami')jest wg ciebie rozpieszcoznym > bachorem takie mam odczucie poprostu ,a jakie moge podac argumenty?na dzieciach az tak dobrze sie nie znam,nie mam a gdybać nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 05.06.02, 10:56 a ty dalej sie przekomarzasz monia,21 lat i wszystkie rozumy pozjadala,ah,tak tez bywa z ludzmi,ale co do wypowiedzi na wybrany temat a przyczepiania nalepki matce i dziecku i tym bardziej negatywnej to cios ponizej pasa,kultury to cie nikt nie nauczyl,nie mowa juz o zrozumieniu i akceptowaniu ludzi jakimi sa,i dzieci zarowno...zastanow sie i nie denerwuj,to nie atakowanie siebie nawzajem,lecz wypowiadanie sie na ten temat,debata,a nie pyskowanie,tego cie rodzice tez nie nauczyli,spokojnie z nerwami,tu nie chodzi aby kogos ponizac za jego poglady,ale zeby sie nimi dzielic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 05.06.02, 11:24 Gość portalu: droppie napisał(a): > a ty dalej sie przekomarzasz monia no coż poradze - lubie :-) ,21 lat i wszystkie rozumy pozjadala o dziekuje za komplement kultury to cie > nikt nie nauczyl a kto mialby miec nauczyc skoro nikt jej nie ma? pozatym nie zachowuje sie ani nie wypowiadam niekulturalnie tu ,nie mowa juz o zrozumieniu i akceptowaniu ludzi jakimi sa jestem bardzo tolerancyjna i tu mowie tylko co uwazam na temat kolczyka w uchu u dziecka ,naszczescie nie jest to moje dziecko wiec nie moj problem i tym milym akcentem koncze rozprawiać o tym a nie pyskowanie a gdzie ty tu widzsz pyskowki?bo ja nie widze ,tego cie > rodzice tez nie nauczyli no cóż ,nie wszystko sie udaje poprzez wychowanie ,niektore cechy sie dziedziczy lub nabywa z czasem ,spokojnie z nerwami,tu nie chodzi aby kogos ponizac za > > jego poglady,ale zeby sie nimi dzielic.. tak tak wlasnie to widze z Twojej strony.. ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 06.06.02, 10:00 właśnie Monia...ech... Odpowiedz Link Zgłoś
kellyblue Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 07.06.02, 17:55 Monia , czy Ty nie przesadzasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: droppie Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki IP: *.speed.planet.nl 07.06.02, 22:17 kellyblue napisał(a): > Monia , czy Ty nie przesadzasz ? oj chyba tak,ale nie zapominajmy,ze to jej zdanie..i nic nie ma w zwiazku w podjeciu twojej decyzji,to juz od ciebie zalezy,i musisz zawsze wierzyc,ze twa decyzja jest najlepsza,to ty jestes jego mama,a nie Monia,a Monia niech wychowuje dzieci po swojemu i niech zobaczy jak to jest w ogole majac dzieci ... Odpowiedz Link Zgłoś
termit2 Re: urwij gnojowi ucho z tym kolczukiem 08.06.02, 18:40 mimo wszystko noszenie kolczykow przez chlopcow w takim wieku nie jest zbyt czeste , chyba ze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
termit2 Re: moj 7 letni syn chce nosic kolczyki 12.06.02, 20:58 i czy w ogole to wypada u chlopakow ....??? Odpowiedz Link Zgłoś
termit2 Re: jesli w uszach to nie widze problemu n/txt 13.06.02, 19:50 a Ty bys pozwolil swojemu synowi ????? Odpowiedz Link Zgłoś