Dodaj do ulubionych

alimenty!!!

29.06.05, 11:56
Jeśli matka dziecka(studentka) będąca na utrzymaniu swoich rodziców nie ma
środków do utrzymania siebie i dziecka ojciec dziecka również niepracujący,
utrzymywany przez rodziców student czy w takiej sytacji matka może domagać się
alimentów od rodziców ojca dziecka(czyli od dziadków)?
czy dziadkowie maja prawny obowiązek łożyć na wnuka w sytuacji gdy ich syn nie
pracuje?
Obserwuj wątek
    • trzydziecha1 Re: alimenty!!! 29.06.05, 11:57
      Chyba tak.
      • dr.verte Re: alimenty!!! 29.06.05, 16:30
        trzydziecha1 napisała:

> Chyba tak.

A z jakiej racji?Odpowiedzialność starych za pocieche się na 18-tym roku życia
        kończy.Równie dobrze możnaby domagać się od 70-letniej babci za jej 40-letniego
        bezrobotnego synala.
    • lena_zet Re: alimenty!!! 29.06.05, 11:58
      ee, chyba nie.Tak jest w przypadku niepełnoletnich rodziców, ale pełnoletnich
      to już chyba nie??
    • rachela180 Tak 29.06.05, 11:59
      Dziadkowie maja obowiązek alimentacyjny jeśli syn nie może płacic na rzecz
      dziecka.

Idź do sądu i zażądaj przeniesienia obowiązku na dziadków.
    • john_malkovitch Re: alimenty!!! 29.06.05, 13:31
      Jeśli zamierzasz to zrobić, to albo należy ci współczuć ogółu sytuacji,
      albo naprawdę wredna z ciebie s...
      • sagis Co radzisz w takiej sytuacji? 29.06.05, 14:25
        Czy jego dziecko, a ich wnuk ma umrzeć z głodu?
        Trzeba było myśleć wcześniej zanim wkładało się do dziurki i miało się
        przyjemność. Rodzice ponoszą odpowiedzialność za swojego syna. Mogli też lepiej
        jego wychować, aby najpierw pomyślał o usamodzielnieniu się i dobrej pracy, a
        później o robieniu dzieci.
        • sagis Większość facetów w takim obliczu to dranie i egoi 29.06.05, 14:29
          ści. Aż strach Was się bać. Chcieliby czerpać tylko przyjemności z życia.
          Obserwuje się coraz większą degradację pewnych wartości. Kiedyś mężczyźni mieli
          przynajmniej honor.
          • sagis jeśli jego rodzice sami nie poczuwają się do obowi 29.06.05, 14:33
            ązku wspomożenia syna i jego dziecka w takim momencie, to znaczy, że tak samo
            wychowali swojego syna. To on powinien sam ich poprosić o pomoc dla swojego
            dziecka, a nie żeby matka tego dziecka musiała sprawę oddawać do Sądu.
            W takim momencie poznaje się prawdziwych ludzi. Jeśli ktoś jest pozbawiony
            ludzkich uczuć, to powinien zostać sam.
          • dr.verte Re: Większość facetów w takim obliczu to dranie i 29.06.05, 16:32
            sagis napisała:

> ści. Aż strach Was się bać. Chcieliby czerpać tylko przyjemności z życia.
            > Obserwuje się coraz większą degradację pewnych wartości.Kiedyś mężczyźni mieli
            > przynajmniej honor.

kiedyś kobiety nie myślaly tylko o kasie
        • dr.verte Re: Co radzisz w takiej sytuacji? 29.06.05, 16:31
          sagis napisała:

> Czy jego dziecko, a ich wnuk ma umrzeć z głodu?
          > Trzeba było myśleć wcześniej zanim wkładało się do dziurki i miało się
          > przyjemność.

Można bylo jeszcze myśleć zanim się otwarlo swoje podwoje dla gości.
        • john_malkovitch Re: Co radzisz w takiej sytuacji? 29.06.05, 17:22
          Nie znam sytuacji.. i tyle..
          Nie sądzę, że on ją najpierw ogłuszył, a potem do tej dziurki wkładał..
          Ona nie ma żadnych rodziców?
          Jeśli zamierza na drodze prawnej żądać pieniędzy od kogokolwiek, kto się może do tego nadawać, to sytuacja jest dośc niewyraźna. Czemu z góry zakładasz, że to jego wina? Co ona niedorozwinięta? Komputerem się potrafi posłużyć..
          Co to ,w ogóle, za wrzucanie na facetów? Potrzebny ci powód, czy tylko pretekst?
          W tej sytuacji proponuję, żeby ona oddała mu dziecko, skoro to on ponosi całą odpowiedzialność..
          • rachela180 Re: Co radzisz w takiej sytuacji? 29.06.05, 17:27
            John, ojciec dziecka ma obowiazek alimentacyjny wobec dziecka! Tak stanowi
            prawo! Tak samo by było, gdyby np. sąd przyznał dziecko ojcu - matka musiałaby
            płacic alimenty! dziecko robią dwie osoby!
            • john_malkovitch Re: Co radzisz w takiej sytuacji? 30.06.05, 04:37
              rachela180 napisała:

dziecko robią dwie osoby!

To bardzo mało popularny pogląd ostatnimi czasy...
      • tojaa33 Re: alimenty!!! 29.06.05, 16:23
        john_malkovitch napisał:

> Jeśli zamierzasz to zrobić, to albo należy ci współczuć ogółu sytuacji,
        > albo naprawdę wredna z ciebie s...
        >

Zaspokoję Twoją ciekawość, cała sprawa nie dotyczy mnie ,moja sytaucja rodzinna
        jest z goła odmienna(mam męża ,dziecko, jesteśmy niezależni finansowo i
        samowystarczalni)...mam taki przypadek w rodzinie i jestem ciekawa po prostu co
        prawo mówi w tym przypadku, to tyle...

Także uważaj zanim kogoś personalnie sklasyfikujesz:PPP
        • john_malkovitch Re: alimenty!!! 29.06.05, 17:25
          Ale chodzi o współczucie, czy wyzwiska, bo nie wiem gdzie popełniłem błąd?
        • starucha_izergiel Re: alimenty!!! 29.06.05, 23:15
          Tak, w przypadku gdy ojciec dziecka jest niewypłacalny, obowiązek alimentacyjny
          moze przejść na rodziców ojca, czyli dziadków. O ile dobrze pamietam, moze
          zostać przeniesiony nawet na dalszą rodzinę - np. rodzeństwo! (ale nie jestem
          tego na 100% pewna). Druga sprawa jest taka, że rodzice mają obowiązek
          utrzymywać swoje nawet dorosłe dziecko aż do 25 roku zycia, pod warunkiem, że
          się uczy. Jeśli ojciec - student nie ma z czego żyć, teoretycznie może podać
          swoich rodziców o alimenty...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka