diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 08:35 Nie nie wcale nie chce mowic o tym ze tabletki co cos zlego,bo jest wrecz przeciwnie pod warunkiem ze naprawde lekarz powie nam o nich wszystko.Bralam tabletki antykoncepcyjne przez dwa lata i wydawalo mi sie ze mam dobrego lekarza ktory wytlumaczyl co i jak.Az do chwili kiedy trafilam do szpitala i w ostatniej chcwili na stol operacyjny.I jak sie okazalo wszystko przez tabletki.Przez ten okres kiedy bralam tabletki powinnam robic proby watrobowe a ja pojecia nie mialam ze cos takiego istnieje,w koncu nie jestem lekarzem i nie musialam tego wiedziec.Uwierzcie ze tabletki moga Wam zrujnowac zdrowie.Nadal jestem za stosowaniem tabletek ale teraz wykonaym chyba z piec razy wszystkie badania zanim znowu sie na nie zdecyduje.Dziewczyny robcie proby watrobowe zeby potem zaoszczedzic sobie niepotrzebnego cierpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 08:39 Ale co Ci sie po ich stosowaniu stało? Piszesz, że trafiłaś na stół operacyjny i o próbach wątrobowych... co Ci robili? Operację na wątrobę???? Odpowiedz Link Zgłoś
diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 08:44 Juz wyjasniam.Przez branie tabletek powstaly kamienie w woreczku zolciowym i w malym stopniu zostala uszkodzona watroba.Wykazaly to pozniejsze badania.Poprostu te tabletki byly bardzo niedpowiednie dla mnie,ale o tym nie moglam wiedziec bo nigdy nie robiono mi prob watrobowych a z tego co juz wiem biorac tabletki nalezy takie proby powtarzac co 3 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
ulka32 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:22 diabladko napisała: Nigdy nie stosowałam tabletek antykoncepcyjnych i rowniez byłam operowana z powodu kamieni w pęcherzyku żółciowym.Moge sie tylko zgodzic z toba co do wykonywania badan prób wątrobowych.Jesli chodzi o kamice nie bo to nie jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 10:25 nie ma nieszkodliwych tabletek. Jest statystyka i możesz mieć szczęście lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:10 Dla mnie tabletki sa nadal najlepszym i najskuteczniejszym srodkiem antykoncepcyjnym i zdania nie zmienie mimo przykrych doswiadczen. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 10:42 Koleżanka z pracy - nota bene żona lekarza - opowiadała kiedyś, co było dla niej najbardziej sugestywne - wyobraziła sobie, że w dłoniach trzyma wszystkie te tabletki antykoncepcyjne, jakie łykała przez miesiące, lata - całe setki tabletek - że tyle hormonów w siebie wpakowała... I rzuciła. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiani Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 11:59 a może napiszesz jakie to tabletki? Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:14 To nieistotne - chodzi w ogóle o tabletki ankykoncepcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiani Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:17 ale chyba podanie nazwy nie stanowi problemu. Ja się grzecznie pytam tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
ulka32 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:25 Wszystkie leki sa szkodlwe,na jedno pomagaja bo zabezpieczaja a inne organy skutecznie powoli uszkadzaja.Nie ma cudownego środka. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:43 W porządku, rozumiem, że grzecznie tylko pytasz, tylko że - po pierwsze: nie wiem, po drugie: chodzi mi tylko o sens historyjki, więc w tym sensie jest to nieistotne. Z tego, co wiem, brała różne - w przeciągu paru lat. Odpowiedz Link Zgłoś
fabiani Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:45 pytam się bo zastanawiam się nad skutkami ubocznymi tabletek w zakresie psychiki. Odpowiedz Link Zgłoś
diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 15:26 Dziewczyny spokojnie ja nie chce nikogo zniechecic do ich stosowania.Ja poprostu daje dobra rade aby domagac sie od swojego lekarza aby co 3 miesiace wykonywal nam proby watrobowe.Ja bralam Minulet i jak do tej pory nie mialam zadnych zastrzezen Odpowiedz Link Zgłoś
marti73 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 17:34 co do plastrów jestem przeciwna!!! niech nikt mi kitu nie wciska, że to jest na topie i ładnie wygląda, a jeszcze jak widzę te laski eksponujące je w najbardziej widocznych miejscach to mi się niedobrze robi. jaki plaster po tygodniu noszenia będzie ładnie i estetycznie wyglądał? użyłam ich tylko raz i zaraz zrezygnowałam. ale są już dostępne zastrzyki Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 18:09 A od tych zastrzyków się robią dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
julia001 Re: Tabletki-uwazajcie 24.07.05, 19:26 A w jaki to sposób plasterki omijają wątrobę??!! Bo nie rozumiem... albo masz wyjątkową wątrobę albo nie wiesz, że hormony podane drogą transdermalną, czyli przezskórną, przenikają do krwi... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 19:18 Nie wiem, czy tabletki sa dobre czy zle, ale nigdy nie zdecydowalabym sie dobrowolnie na wieloletnie szpikowanie sie chemia kazdego dnia, kiedy jest tyle innych, na pewno zdrowszych mozliwosci, zeby uzyskac ten sam pożądany efekt. Stosowanie tabletek sluzy przede wszystkim nabijaniu kasy w kieszen ich producentom. Na pewno nie sluzy zdrowiu kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
butters77 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 10:05 > jest tyle innych, na pewno zdrowszych mozliwosci, zeby uzyskac ten sam pożądany efekt. Co to znaczy "ten sam pozadany efekt"? Bo ja tabletki zaczelam brac w wieku 18 lat, kiedy mialam baaaardzo zachwiana rownowage hormonalna, strasznie bolesne i nieregularne miesiaczki (cykl 15-45 dni) - i nie wiem, co innego wtedy mogloby mi pomoc (nic nie pomagalo). Domyslam sie, ze mowisz o zapobieganiu ciazy, ale pomysl, ze "szpikowanie sie chemia" moze sluzyc innym celom. Mi pomoglo rowniez na zespol policystycznych jajnikow. A co do historii z garsciami tabletek, ktore bralo sie przez lata - ja kiedy wyobraze sobie stosy lekow przeciwbolowych, ktorymi szpikowalam sie w wieku dojrzewania (bo bol miesiaczkowy byl nie do zniesienia), blogoslawie te "garscie hormonow"... Co nie znaczy, oczywiscie, ze tabletki sa doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 12:55 butters77 napisała: > > Co to znaczy "ten sam pozadany efekt"? Zapobiegnięcie niechcianej ciąży. Jesli tabletki bierze ktos w celach leczniczych to oczywiscie inna sprawa, jesli pomagaja to super, to wtedy jest jak kazde inne lekarstwo - nikt nie bierze go dla przyjemnosci, tylko z koniecznosci i dla zdrowia. Ja mowie wylacznie o antykoncepcji i wg mnie tabletki to w tym wzgledzie nie najlepszy pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
vei Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:06 napisz jakie sa te lepsze, rownie skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:07 prezerwatywa i naturalna, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:09 a jeżeli nie lubię prezerwatywy, a współżyję kilka razy na dobę, to co???? Mam się stresować co m-c???? Biorę tabletki i uważam, że dla mnie to najlepsze wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:11 mamba30 napisała: > a jeżeli nie lubię prezerwatywy, a współżyję kilka razy na dobę, to co???? No to sie szpikuj chemia, kto Ci broni. Ja bym sie bardziej bala efektow wieloletniego zazywania tabletek niz ciazy. I wole polubic prezerwatywy, niz stresowac sie, co z moim organizmem bedzie po 25 latach lykania sztucznych hormonow. > Mam > się stresować co m-c???? Biorę tabletki i uważam, że dla mnie to najlepsze > wyjście. Zycze Ci, zebys nigdy nie plula sobie w brode z powodu tego najlepszego wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:15 za 25 lat to już pewnie nie będę myślała o tabletkach, bo klimakterium już będę miała za sobą. Póki co, biorę je dopiero od 7 m-cy, więc jeszcze nie jestem naszpikowana. Też nie uważam ich za zdrowe, ale po to ktoś je wymyślił, aby ułatwić nam życie. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:21 mamba30 napisała: > za 25 lat to już pewnie nie będę myślała o tabletkach, bo klimakterium już będę > > miała za sobą. O tabletkach moze nie bedziesz myslala, ale obys nie myslala o efektach ubocznych spowodowanych wieloletnim zazywaniem tabletek w przeszlosci. > ale po to ktoś je wymyślił, aby > ułatwić nam życie. Albo po to, zeby zarobic. Czy naprawde wierzysz w to, ze komus zalezy na tym, zebys miala latwiejsze zycie i dlatego siedzi i obmysla najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy sklad pigulki? Nie badz naiwna, producentom tabletek chodzi o to, zeby zarobic, dlatego ciagle przescigaja sie w unowoczesnianiu tych tabletek, inaczej przegraja i wypadna z rynku, wiec sie staraja, ale na pewno nie chodzi im o ulatwienie nikomu zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:23 Renia, dokładnie to samo można powiedzieć o innych lekarstwach, co nie znaczy, że nie będziesz ich zażywała, kiedy będziesz miała taką potrzebę. Tabletki nie są musem, każda z nas ma wybór, w jaki sposób chce się zabezpieczać. Póki co, ja będę je stosowała. Za jakiś czas może się zastanowię nad spiralą Odpowiedz Link Zgłoś
vei Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:18 zwlaszcza ta metoda naturalna wydaje mi sie byc rownie skuteczna co tabletki:)))) polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:19 vei napisała: > zwlaszcza ta metoda naturalna wydaje mi sie byc rownie skuteczna co > tabletki:)))) polecam! > właśnie...... wolę się szprycować hormonami, niż dostać wrzodów żołądka, bo się będę stresowała co m-c Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:27 Dziewczyny, metoda naturalna jest bardzxo skuteczna, ale niesteety trzeba jej rygorystycznie przestrzegac. Wpadki nie wynikaja z nieskutecznosci metody tylko z nierzetelnosci stosujacych ja. Metoda naturalnego planowania poczec to nie jest kalendarzyk malzenski, ktory stosowano w latach szescdziesiatych i ktory rzeczywiscie byl rownie skuteczny jak stos. przerywany, powiedzmy. Nowoczesna zdrowa kobieta moze znac tak dobrze swoj organizm, ze dokladnie wie, kiedy jest plodna, a kiedy nie. Ale to trzeba chciec, poczytac troche, popracowac nad tym, a nie powtarzac ironiczne slogany oparte na plotkach i glupocie sierot, ktore wpadlym bo nie chcialo im sie zalozyc prezerwatywy w dniu plodnym, a potem gadaja bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:30 Droga Reniu, zanim zaczęłam stosować pigułki miałam potwornie nieregularne miesiączki, więc siłą rzeczy jakieś wyliczanki nie wchodzą w grę. Co do obserwowania swojego organizmu - sama zapytaj się gina, że nie każda kobieta wie, kiedy ma owulację. Ja należę właśnie do tej grupy, ot co... Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:34 mamba30 napisała: > Droga Reniu, zanim zaczęłam stosować pigułki miałam potwornie nieregularne > miesiączki, więc siłą rzeczy jakieś wyliczanki nie wchodzą w grę. O, tu sie z toba zgadzam. Przy nieregularnych cyklach sprawa sie , ze tak brzydko powiem, rypie, naturalna odpada. dla takich jak ja pozostaje w tym przypadku tylko prezerwatywa. Niczego wiecej nie uznaję. Moze w przyszlosci cos fajnego wymyslą, na razie jest jak jest. Stosuj tabletki, jesli Ci to odpowiada, mnie by nie odpowiadalo. Zreszta zazylam dwie tabletki anty w zyciu, to wiem jak sie po nich czulam - mdlosci, wymioty, nic z tego nie wyszlo. Ale jesli Tobie sluza, to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
monami_1979 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 21:10 jeżeli ktoś ma nieregularne cykle to metoda naturalna odpada, a jeżeli do tego dojdzie też uczulenie na lateks? co w takim razie pozostaje? Odpowiedz Link Zgłoś
sonnja1 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 23:05 monami_1979 napisała: > jeżeli ktoś ma nieregularne cykle to metoda naturalna odpada, a jeżeli do tego > dojdzie też uczulenie na lateks? co w takim razie pozostaje? Przeciez sa tez prezerwatywy nie-lateksowe. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 23:54 sonnja1 napisała: > monami_1979 napisała: > > > jeżeli ktoś ma nieregularne cykle to metoda naturalna odpada, a jeżeli do > > tego > > dojdzie też uczulenie na lateks? co w takim razie pozostaje? > > > Przeciez sa tez prezerwatywy nie-lateksowe. A takze są spirale anty ;) > Odpowiedz Link Zgłoś
vei Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 10:27 "tyle innych, na pewno zdrowszych mozliwosci, zeby uzyskac ten sam pożądany efekt" o ciekawe!:) napisz mi prosze, jakie sa te inne rownie skuteczne sposoby zapobiegania ciazy umozliwiajace, bo ich nie znam Oczywiscie niech zaproponowana przez Ciebie metoda pozwala mi na bezpieczny (bez ciazy) sex kazdego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
dziwnym.nie.jest Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 10:28 kiedy jest tyle > > innych, na pewno zdrowszych mozliwosci, zeby uzyskac ten sam pożądany efekt. to może powiesz nam jakie to są te zdrowsze możliwości skoro jest ich tak dużo bo ja jakoś nie bardzo kojarze, no może poza jedną - naturalną metodą planowania rodziny, którą polecają wszyscy ginekolodzy, ale właśnie wtedy gdy chce się zajść w ciążę... Odpowiedz Link Zgłoś
diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:10 Dla mnie tabletki sa nadal najlepszym i najskuteczniejszym srodkiem antykoncepcyjnym i zdania nie zmienie mimo przykrych doswiadczen. Odpowiedz Link Zgłoś
fian5 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 18:38 diabladko napisała: Teraz ci wytna cos następnego Odpowiedz Link Zgłoś
sonnja1 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 23:16 dziwnym.nie.jest napisala. > > to może powiesz nam jakie to są te zdrowsze możliwości skoro jest ich tak dużo > bo ja jakoś nie bardzo kojarze, no może poza jedną - naturalną metodą planowani > a > rodziny, którą polecają wszyscy ginekolodzy, ale właśnie wtedy gdy chce się > zajść w ciążę... Mozna laczyc przeciez kilka. Oprocz starej, dobrej prezerwatywy jest tez kilka nowosci : www.persona.info.pl/WhatisPersona3F.cfm www.rajax.polbox.com/html/bioself.htm www.maybebaby.pl/ mysle ze ta triada + prezerwatywa chyba by dorownala skutecznosci tabletki? I bez zadnego wplywu na zdrowie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
agateka Re: Tabletki-uwazajcie 24.07.05, 20:38 nie dzięki... :D znam już przypadki stosowania takich metod :) i ich rezultaty... i być może w sensie fizycznym na zdrowie wpływu nie mają ale za to na psychike?! cały czas myśleć i stresować sie.... hmmm Odpowiedz Link Zgłoś