Dodaj do ulubionych

Tabletki-uwazajcie

21.07.05, 08:30
Obserwuj wątek
    • diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 08:35
      Nie nie wcale nie chce mowic o tym ze tabletki co cos zlego,bo jest wrecz
      przeciwnie pod warunkiem ze naprawde lekarz powie nam o nich wszystko.Bralam
      tabletki antykoncepcyjne przez dwa lata i wydawalo mi sie ze mam dobrego
      lekarza ktory wytlumaczyl co i jak.Az do chwili kiedy trafilam do szpitala i w
      ostatniej chcwili na stol operacyjny.I jak sie okazalo wszystko przez
      tabletki.Przez ten okres kiedy bralam tabletki powinnam robic proby watrobowe a
      ja pojecia nie mialam ze cos takiego istnieje,w koncu nie jestem lekarzem i nie
      musialam tego wiedziec.Uwierzcie ze tabletki moga Wam zrujnowac zdrowie.Nadal
      jestem za stosowaniem tabletek ale teraz wykonaym chyba z piec razy wszystkie
      badania zanim znowu sie na nie zdecyduje.Dziewczyny robcie proby watrobowe zeby
      potem zaoszczedzic sobie niepotrzebnego cierpienia.
      • monia515 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 08:39
        Ale co Ci sie po ich stosowaniu stało? Piszesz, że trafiłaś na stół operacyjny
        i o próbach wątrobowych... co Ci robili? Operację na wątrobę????
        • diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 08:44
          Juz wyjasniam.Przez branie tabletek powstaly kamienie w woreczku zolciowym i w
          malym stopniu zostala uszkodzona watroba.Wykazaly to pozniejsze
          badania.Poprostu te tabletki byly bardzo niedpowiednie dla mnie,ale o tym nie
          moglam wiedziec bo nigdy nie robiono mi prob watrobowych a z tego co juz wiem
          biorac tabletki nalezy takie proby powtarzac co 3 miesiace.
          • ulka32 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:22
            diabladko napisała:

Nigdy nie stosowałam tabletek antykoncepcyjnych i rowniez byłam operowana z
            powodu kamieni w pęcherzyku żółciowym.Moge sie tylko zgodzic z toba co do
            wykonywania badan prób wątrobowych.Jesli chodzi o kamice nie bo to nie jest prawda.
      • widokzmarsa Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 10:25
        nie ma nieszkodliwych tabletek. Jest statystyka i możesz mieć szczęście lub
        nie.
      • diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:10
        Dla mnie tabletki sa nadal najlepszym i najskuteczniejszym srodkiem
        antykoncepcyjnym i zdania nie zmienie mimo przykrych doswiadczen.
    • kohol Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 10:42
      Koleżanka z pracy - nota bene żona lekarza - opowiadała kiedyś, co było dla
      niej najbardziej sugestywne - wyobraziła sobie, że w dłoniach trzyma wszystkie
      te tabletki antykoncepcyjne, jakie łykała przez miesiące, lata - całe setki
      tabletek - że tyle hormonów w siebie wpakowała... I rzuciła.
      • fabiani Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 11:59
        a może napiszesz jakie to tabletki?
        • kohol Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:14
          To nieistotne - chodzi w ogóle o tabletki ankykoncepcyjne.
          • fabiani Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:17
            ale chyba podanie nazwy nie stanowi problemu. Ja się grzecznie pytam tylko.
            • ulka32 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:25
              Wszystkie leki sa szkodlwe,na jedno pomagaja bo zabezpieczaja a inne organy
              skutecznie powoli uszkadzaja.Nie ma cudownego środka.
            • kohol Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:43
              W porządku, rozumiem, że grzecznie tylko pytasz, tylko że - po pierwsze: nie
              wiem, po drugie: chodzi mi tylko o sens historyjki, więc w tym sensie jest to
              nieistotne. Z tego, co wiem, brała różne - w przeciągu paru lat.
              • fabiani Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 12:45
                pytam się bo zastanawiam się nad skutkami ubocznymi tabletek w zakresie
                psychiki.
                • diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 15:26
                  Dziewczyny spokojnie ja nie chce nikogo zniechecic do ich stosowania.Ja
                  poprostu daje dobra rade aby domagac sie od swojego lekarza aby co 3 miesiace
                  wykonywal nam proby watrobowe.Ja bralam Minulet i jak do tej pory nie mialam
                  zadnych zastrzezen
                  • nutencja1 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 15:51
                    sa plastry omijaja watrobe
                    • marti73 Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 17:34
                      co do plastrów jestem przeciwna!!! niech nikt mi kitu nie wciska, że to jest na
                      topie i ładnie wygląda, a jeszcze jak widzę te laski eksponujące je w
                      najbardziej widocznych miejscach to mi się niedobrze robi. jaki plaster po
                      tygodniu noszenia będzie ładnie i estetycznie wyglądał? użyłam ich tylko raz i
                      zaraz zrezygnowałam. ale są już dostępne zastrzyki
                      • yoma Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 18:09
                        A od tych zastrzyków się robią dziury.
                    • julia001 Re: Tabletki-uwazajcie 24.07.05, 19:26
                      A w jaki to sposób plasterki omijają wątrobę??!! Bo nie rozumiem... albo masz
                      wyjątkową wątrobę albo nie wiesz, że hormony podane drogą transdermalną, czyli
                      przezskórną, przenikają do krwi...
                      Pozdrawiam
    • reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 21.07.05, 19:18
      Nie wiem, czy tabletki sa dobre czy zle, ale nigdy nie zdecydowalabym sie
      dobrowolnie na wieloletnie szpikowanie sie chemia kazdego dnia, kiedy jest tyle
      innych, na pewno zdrowszych mozliwosci, zeby uzyskac ten sam pożądany efekt.
      Stosowanie tabletek sluzy przede wszystkim nabijaniu kasy w kieszen ich
      producentom. Na pewno nie sluzy zdrowiu kobiety.
      • butters77 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 10:05
        > jest tyle innych, na pewno zdrowszych mozliwosci, zeby uzyskac ten sam
        pożądany efekt.

Co to znaczy "ten sam pozadany efekt"? Bo ja tabletki zaczelam brac w wieku 18
        lat, kiedy mialam baaaardzo zachwiana rownowage hormonalna, strasznie bolesne i
        nieregularne miesiaczki (cykl 15-45 dni) - i nie wiem, co innego wtedy mogloby
        mi pomoc (nic nie pomagalo). Domyslam sie, ze mowisz o zapobieganiu ciazy, ale
        pomysl, ze "szpikowanie sie chemia" moze sluzyc innym celom. Mi pomoglo rowniez
        na zespol policystycznych jajnikow.

A co do historii z garsciami tabletek, ktore bralo sie przez lata - ja kiedy
        wyobraze sobie stosy lekow przeciwbolowych, ktorymi szpikowalam sie w wieku
        dojrzewania (bo bol miesiaczkowy byl nie do zniesienia), blogoslawie te "garscie
        hormonow"...

Co nie znaczy, oczywiscie, ze tabletki sa doskonale.
        • reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 12:55
          butters77 napisała:

>
          > Co to znaczy "ten sam pozadany efekt"?

Zapobiegnięcie niechcianej ciąży. Jesli tabletki bierze ktos w celach
          leczniczych to oczywiscie inna sprawa, jesli pomagaja to super, to wtedy jest
          jak kazde inne lekarstwo - nikt nie bierze go dla przyjemnosci, tylko z
          koniecznosci i dla zdrowia. Ja mowie wylacznie o antykoncepcji i wg mnie
          tabletki to w tym wzgledzie nie najlepszy pomysl.

• vei Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:06
            napisz jakie sa te lepsze, rownie skuteczne
            • reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:07
              prezerwatywa i naturalna, rzecz jasna.
              • mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:09
                a jeżeli nie lubię prezerwatywy, a współżyję kilka razy na dobę, to co???? Mam
                się stresować co m-c???? Biorę tabletki i uważam, że dla mnie to najlepsze
                wyjście.
                • reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:11
                  mamba30 napisała:

> a jeżeli nie lubię prezerwatywy, a współżyję kilka razy na dobę, to co????

No to sie szpikuj chemia, kto Ci broni. Ja bym sie bardziej bala efektow
                  wieloletniego zazywania tabletek niz ciazy. I wole polubic prezerwatywy, niz
                  stresowac sie, co z moim organizmem bedzie po 25 latach lykania sztucznych
                  hormonow.

> Mam
                  > się stresować co m-c???? Biorę tabletki i uważam, że dla mnie to najlepsze
                  > wyjście.

Zycze Ci, zebys nigdy nie plula sobie w brode z powodu tego najlepszego
                  wyjscia.
                  • mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:15
                    za 25 lat to już pewnie nie będę myślała o tabletkach, bo klimakterium już będę
                    miała za sobą. Póki co, biorę je dopiero od 7 m-cy, więc jeszcze nie jestem
                    naszpikowana. Też nie uważam ich za zdrowe, ale po to ktoś je wymyślił, aby
                    ułatwić nam życie.
                    • reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:21
                      mamba30 napisała:

> za 25 lat to już pewnie nie będę myślała o tabletkach, bo klimakterium już
                      będę
                      >
                      > miała za sobą.

O tabletkach moze nie bedziesz myslala, ale obys nie myslala o efektach
                      ubocznych spowodowanych wieloletnim zazywaniem tabletek w przeszlosci.

> ale po to ktoś je wymyślił, aby
                      > ułatwić nam życie.

Albo po to, zeby zarobic. Czy naprawde wierzysz w to, ze komus zalezy na tym,
                      zebys miala latwiejsze zycie i dlatego siedzi i obmysla najbezpieczniejszy i
                      najskuteczniejszy sklad pigulki? Nie badz naiwna, producentom tabletek chodzi o
                      to, zeby zarobic, dlatego ciagle przescigaja sie w unowoczesnianiu tych
                      tabletek, inaczej przegraja i wypadna z rynku, wiec sie staraja, ale na pewno
                      nie chodzi im o ulatwienie nikomu zycia.
                      • mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:23
                        Renia, dokładnie to samo można powiedzieć o innych lekarstwach, co nie znaczy,
                        że nie będziesz ich zażywała, kiedy będziesz miała taką potrzebę. Tabletki nie
                        są musem, każda z nas ma wybór, w jaki sposób chce się zabezpieczać. Póki co,
                        ja będę je stosowała. Za jakiś czas może się zastanowię nad spiralą
              • vei Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:18
                zwlaszcza ta metoda naturalna wydaje mi sie byc rownie skuteczna co
                tabletki:)))) polecam!
                • mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:19
                  vei napisała:

> zwlaszcza ta metoda naturalna wydaje mi sie byc rownie skuteczna co
                  > tabletki:)))) polecam!
                  >

właśnie...... wolę się szprycować hormonami, niż dostać wrzodów żołądka, bo się
                  będę stresowała co m-c
                  • reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:27
                    Dziewczyny, metoda naturalna jest bardzxo skuteczna, ale niesteety trzeba jej
                    rygorystycznie przestrzegac. Wpadki nie wynikaja z nieskutecznosci metody tylko
                    z nierzetelnosci stosujacych ja. Metoda naturalnego planowania poczec to nie
                    jest kalendarzyk malzenski, ktory stosowano w latach szescdziesiatych i ktory
                    rzeczywiscie byl rownie skuteczny jak stos. przerywany, powiedzmy. Nowoczesna
                    zdrowa kobieta moze znac tak dobrze swoj organizm, ze dokladnie wie, kiedy jest
                    plodna, a kiedy nie. Ale to trzeba chciec, poczytac troche, popracowac nad tym,
                    a nie powtarzac ironiczne slogany oparte na plotkach i glupocie sierot, ktore
                    wpadlym bo nie chcialo im sie zalozyc prezerwatywy w dniu plodnym, a potem
                    gadaja bzdury.
                    • mamba30 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:30
                      Droga Reniu, zanim zaczęłam stosować pigułki miałam potwornie nieregularne
                      miesiączki, więc siłą rzeczy jakieś wyliczanki nie wchodzą w grę. Co do
                      obserwowania swojego organizmu - sama zapytaj się gina, że nie każda kobieta
                      wie, kiedy ma owulację. Ja należę właśnie do tej grupy, ot co...
                      • reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:34
                        mamba30 napisała:

> Droga Reniu, zanim zaczęłam stosować pigułki miałam potwornie nieregularne
                        > miesiączki, więc siłą rzeczy jakieś wyliczanki nie wchodzą w grę.

O, tu sie z toba zgadzam. Przy nieregularnych cyklach sprawa sie , ze tak
                        brzydko powiem, rypie, naturalna odpada. dla takich jak ja pozostaje w tym
                        przypadku tylko prezerwatywa. Niczego wiecej nie uznaję. Moze w przyszlosci cos
                        fajnego wymyslą, na razie jest jak jest. Stosuj tabletki, jesli Ci to
                        odpowiada, mnie by nie odpowiadalo. Zreszta zazylam dwie tabletki anty w zyciu,
                        to wiem jak sie po nich czulam - mdlosci, wymioty, nic z tego nie wyszlo. Ale
                        jesli Tobie sluza, to dobrze.
                        • monami_1979 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 21:10
                          jeżeli ktoś ma nieregularne cykle to metoda naturalna odpada, a jeżeli do tego
                          dojdzie też uczulenie na lateks? co w takim razie pozostaje?
                          • sonnja1 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 23:05
                            monami_1979 napisała:

> jeżeli ktoś ma nieregularne cykle to metoda naturalna odpada, a jeżeli do
                            tego
                            > dojdzie też uczulenie na lateks? co w takim razie pozostaje?

Przeciez sa tez prezerwatywy nie-lateksowe.
                            • reniatoja Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 23:54
                              sonnja1 napisała:

> monami_1979 napisała:
                              >
                              > > jeżeli ktoś ma nieregularne cykle to metoda naturalna odpada, a jeżeli do
                              >
                              > tego
                              > > dojdzie też uczulenie na lateks? co w takim razie pozostaje?
                              >
                              >
                              > Przeciez sa tez prezerwatywy nie-lateksowe.

A takze są spirale anty ;)

>
      • vei Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 10:27
        "tyle innych, na pewno zdrowszych mozliwosci, zeby uzyskac ten sam pożądany
        efekt"

o ciekawe!:) napisz mi prosze, jakie sa te inne rownie skuteczne sposoby
        zapobiegania ciazy umozliwiajace, bo ich nie znam
        Oczywiscie niech zaproponowana przez Ciebie metoda pozwala mi na bezpieczny
        (bez ciazy) sex kazdego dnia
      • dziwnym.nie.jest Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 10:28
        kiedy jest tyle
        >
        > innych, na pewno zdrowszych mozliwosci, zeby uzyskac ten sam pożądany efekt.

to może powiesz nam jakie to są te zdrowsze możliwości skoro jest ich tak dużo
        bo ja jakoś nie bardzo kojarze, no może poza jedną - naturalną metodą planowania
        rodziny, którą polecają wszyscy ginekolodzy, ale właśnie wtedy gdy chce się
        zajść w ciążę...
        • diabladko Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 13:10
          Dla mnie tabletki sa nadal najlepszym i najskuteczniejszym srodkiem
          antykoncepcyjnym i zdania nie zmienie mimo przykrych doswiadczen.

• fian5 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 18:38
            diabladko napisała:

Teraz ci wytna cos następnego
        • sonnja1 Re: Tabletki-uwazajcie 22.07.05, 23:16
          dziwnym.nie.jest napisala.
          >
          > to może powiesz nam jakie to są te zdrowsze możliwości skoro jest ich tak dużo
          > bo ja jakoś nie bardzo kojarze, no może poza jedną - naturalną metodą
          planowani
          > a
          > rodziny, którą polecają wszyscy ginekolodzy, ale właśnie wtedy gdy chce się
          > zajść w ciążę...

Mozna laczyc przeciez kilka. Oprocz starej, dobrej prezerwatywy jest tez kilka
          nowosci :
          www.persona.info.pl/WhatisPersona3F.cfm
          www.rajax.polbox.com/html/bioself.htm
          www.maybebaby.pl/
          mysle ze ta triada + prezerwatywa chyba by dorownala skutecznosci tabletki? I
          bez zadnego wplywu na zdrowie.

pozdr
          • agateka Re: Tabletki-uwazajcie 24.07.05, 20:38
            nie dzięki... :D
            znam już przypadki stosowania takich metod :) i ich rezultaty...
            i być może w sensie fizycznym na zdrowie wpływu nie mają ale za to na psychike?!
            cały czas myśleć i stresować sie....
            hmmm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka