12.09.05, 12:40
Cześć dziewczyny! Nie jestem z wami od początku więc być może ten temat był
już poruszany ale i tak spróbuje. Jestem z moim ukochanym od 6 lat i całkiem
niedługo zamierzamy się pobrać. On prowadzi od kilku lat własną działalność
gospodarczą. Zastanawiamy się czy nie podpisać intercyzy. Co wy na ten temat
sądzicie - zorientowane w tego typu instystucjach prawnych? Może któraś z was
podpisała już coś coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • fiordilligi Re: intercyza 19.09.05, 13:40
      Formalnie to jest naprawdę żaden problem. Idziecie do notariusza, który wie,
      jak spisac rzeczony akt i po krzyku. Ustanawiacie tym samym umowną rozdzielność
      majątkową.
      W tym temacie problem stanowi zawsze kwestia etyczna tego typu rozwiązań. Ja
      osobiście nie widzę przciwskazań, jeśli strony zgodnie planują takie
      rozwiązanie. w przypadku działalności gospodarczej spotkałam się z wieloma
      przypadkami intercyz - wiadomo, czasy są okrutnie niepewne, można wtopić i po
      co obarczać tym ukochaną połówke.Myslę, że notariusz wszystko wyjaśni.
      • justysia.j Re: intercyza 19.09.05, 15:37
        Dzięki. Widzę, że mam podobne stanowisko w tej sprawie. Ale racja - chyba
        jednak trzeba się spytać notariusz jak to sensownie skonstruować.
    • agamagda Re: intercyza 19.09.05, 16:33
      Strzerzonego Pan Bóg strzerze;-) Uwazam że to bardzo dobra sprawa o ile
      jedno z małżonkó ma działalność gospodarczą lub jest duza różnica w majątku.
      Wiem jednak że trudno jest to na ogół przełknąć partnerowi, bo często
      wyjeżdzają argumenty typu, nie masz zaufania, juz o rozwodzie myślisz, lub to
      nie żeńmy się;-))
      • justysia.j Re: intercyza 20.09.05, 07:40
        No właśnie u nas tak jest, że mój wybranek prowadzi działalność od ponad 10 lat
        a ja dopiero zaczęłam swoją karierę zawodową! On zawsze powtarz, że teraz się
        kochamy i oby było tak jak najdłużej ale nigdy nic nie wiadomo! Wiem, że to
        jest najmniej istotne w całej tej sprawie ale już widze reakcje i kometarze
        moich rodziców na ten temat. Zwłaszcza taty!;)
        • agamagda Re: intercyza 20.09.05, 12:09
          A kto proponuje intercyzę on czy Ty?
          I jak to obie strony motywują? Bo jeśli chodzi o komentarze rodziców to
          najmniejszy ból, gdyż przecież jesteście dorosli i nie musicie o wszystkim im
          mówić.
          Ja osobiście uważam, że powinnaś sobie ustalić po co Tobie i twoim przyszłym
          dzieciom byłaby potrzebna intercyza?
          Czy twój przyszły małżonek miał ma lub potencjalnie mógłby mieć pb finansowe
          takie ze, groziłoby to wspólnemu majątkowi - (chodzi mi o typ wykonywanej pracy
          np. jeśli jego działalność polega np. na wynajmowaniu mieszkań swoich no to
          właściwie trudno o potencjalną szkodę - bo to jemu płacą, jeśli nie płacą no
          cóż stosunkowo prosto jest to naprawić, ale jeśli np.: jego działalność polega
          na inwestowaniu całego swojego majątku na giełdzie no, to bym chyba chciała
          mieć intercyzę;-))). Oczywiście to przykłady ekstremalne, w moim wywodzie
          chodzi o to żebyś oceniła skalę ryzyka i co Tobie ewentualnie daje intercyza a
          co jemu.
          Nie ukrywajmy, że są też takie sytuacje, gdzie Ty będziesz pracować wkładać w
          jego - ale wspólne mieszkanie, płacisz za jedzenie, a jego dorobek kryty
          intercyzą powiększa się, a za 10 lat By, By baby mam nową żonę, a intercyza
          zabezpiecza mnie a nie Ciebie i wspólne dzieci. Oczywiście jest to duże
          uproszczenie, mam nadzieję że nigdy nie będzie ona potrzebna, - tylko chodzi o
          to żeby dobrze przemyśleć sprawę i jak już to zabezpieczyć obie strony;-)))
    • fiordilligi Re: intercyza 20.09.05, 14:28
      Myślę, że w dobie , w której przyszlość mają ludzie samodzielni i
      odpowiedzialni intercyza jest rozwiązaniem uniwersalnym. Nawet przy zachowaniu
      rozdzielności, a przy zgodnym i mądrym pożyciu, majątek nie przepadnie i
      zostanie nalezycie rozdysponowany. takie jest moje zdanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka