ladys18 21.09.05, 17:37 Po jakim czasie od niezapłacenia jakiegos dlugu przychodzi komornik?? I czy moze zabrac cos co nie nalezy do dłuznika?? Czy to własnie sa czynnosci windykacyjne?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.im Re: KOMORNIK - PILNE 21.09.05, 18:00 Wyglada to mniej wiecej tak,ze od terminu zaplaty wierzyciel ma 10 lat, a przy roszczeniach o swiadczenia okresowe i zwiazanych z prowadzeniem dzialanosci gospodarczej 3 lata na zadanie zwrotu. Trzeba pamietac ze po dniu zaplaty zaczynaja plynac odsetki. Wierzyciel w tym czasie moze sierowac sprawe do sadu, aby uzyskac tzw. tytul wykonawczy, na podstawie ktorego komronik dopiero bedzie dokonywal egzekucji. Czyli w praktyce jest to okres od skierowania sprawy do sadu az do wydania nakaz (postepowanie moze sie zaczac po ok. miesiacu),a nastepnie do przekazania sprawy komornikowi (zanim ten przystapi do konkretnych dzialan moze mniac kolejny miesiac). Komornik nie ma prawa zabrac czegos, co nie nalezy do dluznika,ani jego rzeczy osbistych jak np. bielizna, ubrania codzienne czy sluzbowe. Nalezy jednak pamietac ,ze zbycie np. nieruchomosci w tym czasie (w celu unikniecia egazkucji z niej) moze zostac portaktowane jako dzialanie na szkode wierzyciela, co zbycie takie uczuni nieskutecznym wobec niego. Odpowiedz Link Zgłoś
ladys18 Re: KOMORNIK - PILNE 21.09.05, 18:07 a jak to sie ma w praktyce? tzn jesli chodzi o mandaty? moze wyniesc cos z domu, chco nic praktycznie nie jest zapisane na mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ladys18 Re: KOMORNIK - PILNE 21.09.05, 18:07 bardzo bardzo dziekuje za odpowiedz:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mi.im Re: KOMORNIK - PILNE 21.09.05, 18:06 zastanawia mnie jeszcze czy wierzyciel napisal do Ciebie list, w ktorym wlasnie informuje o wszczeciu czynnosci windykacyjnych? Czy przekazal sprawe firmie i ta firma informuje? Czynnosci egzekucyjne to czynnosci komornika, a popularna windykacja zajmuja sie firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ladys18 Re: KOMORNIK - PILNE 21.09.05, 18:09 Dostałam dzis zawiadomienie, ze mam niezapłacony mandat, który miał zostac uniwazniony z powodu, iz mialam bilet miesieczny, a teraz okazalo sie, ze od stycznia rosna mi odsetki(co prawda niewielkie) i na koncu napisano , ze w przypadku braku zapłaty zostana podjęte czynności windykacyjne. Nie wiem co to oznacza.. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.im Re: KOMORNIK - PILNE 21.09.05, 18:23 z mandatami jest troche inaczej. M. in. po tym,jak dostalas zawiadomienie postepwanie egzekucyjne moze byc wszczete dopiero po uplywie 7 dni od doreczenia Ci upomnienia. Natomiast jezeliw skazesz nadawcy dowody,ze mialas wtedy bilet miesieczny czy cos- postepownaie nie zostanie wszczete lub umorzone (gdy wykarzesz to juz po jego wszczeciu). Czyli najlepiej idz i zalatw ta sprawe we wlasciwym urzedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.dazim Re: KOMORNIK - PILNE 21.09.05, 18:49 jezeli chodzi o kruka to nie wierz w ani jedno slowo jakie pisza do Ciebie :) nie wpuszczaj komornika jak wejdzie nic nie jest Twoje narzeczonego matki nie Twoje :) Odpowiedz Link Zgłoś
ladys18 Re: KOMORNIK - PILNE 21.09.05, 19:16 czym jest kruk?? i jak ja mam nie wpuszczac, przeciez bedzie mial nakaz jakis. nie wiem kompletnie co z tym zrobic. jestem studentka a kaza placic mi 200 zl. Odpowiedz Link Zgłoś