yoma 07.12.05, 15:24 Od dawna mnie to fascynuje: dlaczego wszyscy z uporem maniaka piszą "sex" przez "x"? Takiej litery w języku polskim w zasadzie nie ma, a to nazywa się normalnie seks przecież. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
six_a Re: SEX 07.12.05, 15:28 seks przez ks jest po bożemu, a przez x wyuzdany ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ticoqp Re: SEX 07.12.05, 15:41 jak nie ma? jest xymena taxi i nie bójmy sie uzyc tego słowa - six_a:))))) sex jest krócej a chyba o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
psowiu Re: SEX 07.12.05, 15:44 > jak nie ma? jest xymena taxi i nie bójmy sie uzyc tego słowa - six_a:))))) > sex jest krócej a chyba o to chodzi? sex piszą faceci, bo lubią krótki sex a seks pisza kobiety bo lubią długi seks Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: SEX 07.12.05, 15:45 a ja ze skromności o sobie nie chciałam pisać ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: SEX 07.12.05, 23:28 nie będziesz się chyba o 2 dychy upominał? wstydu nie masz! Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: SEX 07.12.05, 17:32 Ja zawsze piszę seks :). Więc jak widać nie wszyscy tak piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: SEX 07.12.05, 18:02 Niektore osoby pisza sex,inne seks.Jeszcze inne pisza np. chodzom a inne chodza.Ile ludzi tyle pisowni wyrazow:) Odpowiedz Link Zgłoś
polla4 Re: SEX 07.12.05, 19:09 podpisuje sie pod gregorym - sex jest seksowniejszy niżli seks- wszystko nt. Odpowiedz Link Zgłoś
aureliana Re: SEX 07.12.05, 20:46 sex mi sie kojarzy z holilódzkim ;) banalem. ja tam zawsze pisalam seks. przynajmniej sie staralam. Odpowiedz Link Zgłoś
ocean.niespokojny Re: SEX 07.12.05, 20:52 jak udajemy słodkie psiapsiułki z koleżanką to ja jej pisze tanx a ona mi spox :) to dopiero dżez Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: SEX 07.12.05, 22:57 to ze u nas sie w zasadzie nie uzywa to nic oznacza jest w klasycznej łacinie... jesli jakis wyraz sie przyjmuje z innego jezyka to pisze sie go tak jak sie pisze normalnie....dopiero po ilustam pokoleniach ulega zpolszczeniu....poki co to sex nie zostal zpolszczony tak samo jak radio:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lkan Re: SEX 07.12.05, 23:24 Radio zostało spolszczone jak miałem 15 lat, a teraz mam 100! A poważnie: powszechnie, również w formie pisemnej spotykamy się z wyrażeniami: w radiu, lato z radiem etc. Ja naprawdę pamiętam, kiedy mówiło się we wszystkich przypadkach tak jak w mianowniku, ale były to lata sześćdziesiąte, może siedemdziesiąte. Wtedy w angielskim używałem jeszcze odpowiednika - wireless (bez drutu). Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: SEX 08.12.05, 15:21 prawda prawda...ale czy nie uzywa sie formy "poza sexem" ?? mimo wszystko nie mowi sie radjo...a jakoby nie patrzec bardziej to nasz polski jezyk przypomina:)) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a w równaniach z nieznajomą 07.12.05, 23:27 :)))) jest x, przerabiałam niedawno, to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: w równaniach z nieznajomą 08.12.05, 14:26 Mnie śmieszą te wszystkie spolszczenia. Ciekawi mnie czy Ci co piszą "seks" piszą też "łikend" i "keczup" Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: w równaniach z nieznajomą 08.12.05, 15:02 Tyle "weekend" jest w slowniku polskim, a "sexu" nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: w równaniach z nieznajomą 08.12.05, 15:14 Słowniki piszą wiekowi panowie, którzy mają weekendy, ale nie zajmują się wtedy sexem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha1 Re: SEX 08.12.05, 14:36 jak nie ma litery x???????????? jest. A wogóle to tylko maniacy sexualni o tym sexie z uporem piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
lkan Re: SEX 08.12.05, 21:09 No to wszystko już wiem o seksie (sexie?). Wystarczy włączyć radio, położyć się na słowniku i czekać aż ktoś się zlituje... Odpowiedz Link Zgłoś