Dodaj do ulubionych

antykoncepcja - Diane 35

IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 22.04.01, 16:06
Mam pytanie do dziewczy używających Diane 35.Postanowiłam zmienić tabletki
antykoncepcyjne z Logestu właśnie na Diane (ze wzgl. na problemy z cerą), byłam
u lekarza, dostałam receptę ale teraz nie wiem kiedy mam zacząć je brać: czy
robić 7 dni przerwy po skończeniu tych co teraz biorę i zacząć Diane, czy może
z racji tego, że to zupełnie inne tabletki rozpocząć opakowanie w pierwszym
dniu miesiączki, czy może w ogóle nie robić przerwy i następnego dnia po
ostatnim Logeście rozpocząć te Diane? Nie chcę robić miesiąca przerwy pomiędzy
jednymi a drugimi. Sądziłam, ze w ulotce będzie napisane jak postępować w
przypadku zmiany z innych (tak przynajmniej było na ulotce z Logestów) a tu
nic. A ja głupia nie zapytałam się lekarki a teraz nie mogę się do niej
dodzwonić. Jeśli któraś z Was zmieniała z jakichśtam na Diane, to jak
potępowałyście? Bardzo proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Esther Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.cw-visp.com 22.04.01, 17:58
      Nie radze zmieniac na Diane:)) Na Zachodzie juz dawno wycofano z uzytku z uwagi
      na wysokie ryzyko uszczerbku na zdrowiu (watroba) - w Polsce niektorzy
      nieczytajacy nieuswiadomieni lekarze nadal to przepisuja - horror.
      Ma krotkotrwaly efekt- chwilowo u niektorych oczyszcza cere. Generalnie -
      zawiera juz teraz niedopuszczalnie wysokie dawki hormonow.
      Logest jest jednym z nowszych preparatow i ma bardzo niski poziom hormonow,
      nawet w porownaniu z Cilest.
      Ten lekarz nie powinien stanowczo leczyc ludzi....
      Zrobil ci test na poziom hormonow w organizmie? Tylko tak jest w stanie dobrac
      odpowiednie tabletki....
      • Gość: Renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.ub.uni-heidelberg.de 04.05.01, 15:48
        Gość portalu: Esther napisał(a):

> Nie radze zmieniac na Diane:)) Na Zachodzie juz dawno wycofano z uzytku z uwagi
        >
        > na wysokie ryzyko uszczerbku na zdrowiu (watroba) - w Polsce niektorzy
        > nieczytajacy nieuswiadomieni lekarze nadal to przepisuja - horror.
        > Ma krotkotrwaly efekt- chwilowo u niektorych oczyszcza cere. ,

To nie prawda, lek ten jest przepisawany w Niemczech (zostal mi tu przepisany), Francji i innych krajach
        Europy Zachodniej. jest to jedna tabletka tylko dla kobiet z mocno zawyzonymi hormonami meskimi, nie
        dla normalnej antykoncepcji. Kazda antykncepcja szkodzi watrobie, dlatego co rok trzeba robic test
        watrobowy. pozdrawiam reni

• Gość: daggy Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.expander.pl 23.04.01, 08:40
      Esther, Diane 35 nie jest pigułką antykonepcyjną, tylko lekiem hormonalnym o
      działaniu antyandrogennym , dlatego ma wysoką dawkę hormonów. Niektórym jest to
      bardzo potrzebne, nie można więc tego leku dyskredytować. Jednak używanie go ze
      względu na antykoncepcję, bez innych wskazań jest pomyłką, bo Diane ma takie
      działanie niejako przy okazji. Ja brałam Diane kilka lat i mojej wątrobie nic
      nie jest.
      • Gość: Esther Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.datamonitor.com 23.04.01, 09:31
        Nie chodzilo mi o to czy jest to pigulka antykoncepcyjna czy lek hormonalny -
        chodzilo mi o to, ze jest powoli wycofywana z rynku ze wzgledu na skutki
        uboczne, co nie znaczy ze kazdy musi doznac po tym uszczerbku na zdrowiu.
        Tego preparatu juz sie prawie w ogole nie przepisuje i lekarze powinni o tym
        wiedziec.
      • Gość: M. diane IP: 195.94.213.* 23.04.01, 15:34
        daggi, a jakieś skutki uboczne miałaś? i po jakiej diagnozie brałaś Diane?
        Jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko mówieniu o tym. Ale jak podasz mail'a
        to możemy porozmawiać "mniej publicznie".
      • Gość: Alina Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.tele2.pl 28.04.01, 00:09
        Biore Diane od kilku lat ze wzgledu na problemy z cera
        i nadmierne owlosienie.Lekarz mi powiedzial, ze bede
        musiala brac lek przez prawie cale zycie.Jak
        odstawiam, problemy sie znow pojwiaja.Choc na razie
        zadnych skutkow ubocznych nie odczuwam, martwi mnie,
        ze sie"dianuje", w koncu zaden lek nie jest dla
        organizmu obojetny.Ale czy jest jakas alternatywa?
        • Gość: renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.ub.uni-heidelberg.de 04.05.01, 15:41
          biore diane od 2 miesiecy, gdyz mam nadmierne owlosienie i za wysokie wszystkie hormony
          meskie, lekarz twierdzi, ze prowadzi to nieleczone do nieplodnosci, diane ma po roku brania zwalczyc
          moje zbedne owlosienie i zapobiec powstaniu nieplodnosci. mam do Ciebie pytanie jak dlugo
          bralas Diane, i czy problemy powracaja zaraz po odstawieniu? mam tez drugi problem, mam bardzo
          bolesne, nabrzmiale piersi przez caly czas zazywania tabletek. Czy ktos mial ten problem ?
          pozdrawiam reni
          • Gość: Belle Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 192.168.2.* / *.ds2.agh.edu.pl 04.05.01, 21:23
            Biore Diane juz trzeci miesiac i mam ten sam problem piersi urosly mi o rozmiar
            i sa ciagle nabrzmiale,pesza mnie spojrzenia znajomych...Lekarka poradzila mi
            zeby sie nie martwic bo skutki tego leku (biore go glownie ze wzgledu na
            tradzik i owlosienie),przestaja byc problemem wlasnie po okolo 3 m-c wiec
            cierpliwie czekam...czy to prawda? napiszcie jesli mialyscie podobna
            sytuacje Pozdrawiam
            • Gość: Esther Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.cw-visp.com 05.05.01, 10:35
              Bioracym Diane - ten lek powinno sie stosowac bardoz ostroznie - z cala
              pewnoscia po odpowiednich badaniach poziomu hormonow, miedzy innymi z powodu
              dosc znacznych skutkow ubocznych: zmiennosc nastrojow, tycie, i ogolne
              znuzenie.No i stosuje sie w wiekszosci u tych kobiet, ktore maja prawdziwe
              problemy z nadmiarem hormononu meskiego (androgens). Ostatnimi laty lekarze
              glownie przpisuja (jesli w ogole) Diane na lysienie u kobiet..
              Proponuje strone:http://www.pharmahg.co.uk/female/bcp/diane35.htm
              • Gość: Mimi Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.btinternet.com 05.05.01, 19:34
                Bralam Diane 5 mies i przytylam znacznie.Biust byl o dwa numery wiekszy po tej
                kuracji,poza tym zrobil mi sie cellulitis i bylam zalamana.
                Owszem cera poprawila sie widocznie,ale po odstawieniu tradzik znow wrocil.
                Mialam wtedy nie jeden problem,ale trzy:wypryski,tusza,cellulitis.
                Teraz juz wszystko w porzadku poza wypryskami,ale czy jest sens brac znow Diane?
                • Gość: Iguana Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
                  Pierwszy raz slysze o takich skutkach nie tylko Diane,ale jakichkolwiek pigulek
                  antykoncepcyjnych-w obecnych czasach takie rzeczy sie juz nie zdarzaja! A juz
                  na pewno nie uwierze w ten cellulitis-poczytaj gazety i czasopisma o zdrowiu-
                  cellulitis to nic innego jak odkladajacy sie tluszcz, ale nie jest to efektem
                  uzywania Diane!!!Szkoda,ze nie napisalas,ze jeszcze do tego ci sie rozdwajaja
                  paznokcie albo wypadaja wlosy. Ja biore Diane od prawie 2 lat - waze tyle samo
                  i w ogole nie zauwazylam skutkow ubocznych. Czy przed Diane lekarka zlecila ci
                  badania (hormony i inne)?
          • Gość: MM Re: antykoncepcja - Diane 35 - do Renifer IP: *.*.*.* 09.05.01, 15:37
            Biore Diane od 4 lat, robie przerwy 2 lub 3 miesieczne
            (moja inicjatywa).
            Po odstawieniu tebletek zdecydowanie pogarsza się stan
            mojej skóry, jednakże nie zauważyłam dużej zmiany jeśli
            chodzi o zmniejszenie owłosienia.
            Pragnę jeszcze powiedzień, że z tym nadmiernym
            owłosieniem sprawa nie jest taka prosta. Bo mimo, że
            owłosienie jest wyraźne (np.brzuch, policzki, nad górną
            wargą, raniona, nogi, parce rąk i nóg itp.) zdaniem
            endokrynologa-ginekologa (u jakiego byłam na
            konsultacjach) jest to naturalne owłosienie kobiece -
            nie chcę tego komentować.

A jeśli chodzi o bolesne, nabrzmiałe piersi - też miałam
            ten problem, jednak jest to efekt który ustępuje, więc
            nie martw się.
            pozdrawiam

• Gość: Renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 - do MM IP: *.ub.uni-heidelberg.de 21.05.01, 17:24
              Mam do Ciebie niedyskretne pytanie, ale w sumie jestesmy tu anonimowo, wiec mozna zapytac. Czy nie
              zauwazylas wplywu Diany na spadek libido, biore diane od kliku miesiecy ale slyszalam, ze po dluzszym braniu
              traci sie cala ochote na seks itd. Czy mialas ten problem ? Dzieki za ewentualna odpowiedz. Reni
              • Gość: mi Re: antykoncepcja - Diane 35 - do MM IP: *.FMD.WAU.NL 31.05.01, 17:20
                Gość portalu: Renifer napisał(a):

> Mam do Ciebie niedyskretne pytanie, ale w sumie jestesmy tu anonimowo, wiec moz
                > na zapytac. Czy nie
                > zauwazylas wplywu Diany na spadek libido, biore diane od kliku miesiecy ale sly
                > szalam, ze po dluzszym braniu
                > traci sie cala ochote na seks itd. Czy mialas ten problem ? Dzieki za ewentualn
                > a odpowiedz. Reni
                Sorry, ze sie troch wcinam ale temat mnie bardzo zainteresowal. Biore Diane z
                przerwami od jakis 5 lat (wczesniej zaliczylam Marvelon i Cilest- po nim mialam
                mdlosci); zaden ginekolog nie skierowal mnie na badania. Wracajac do sprawy - po
                Dianie polepszyla mi sie cera, miesiaczki staly sie bezbolesne i prawie nie
                zauwazalne ale niestety libido spadlo mi tak, ze sama nie wiem po co jeszcze ja
                biore (wlasciwie miesiac temu przestalam, mysle o czyms innym).
                Pozdrowienia,

• Gość: Belle Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 192.168.2.* / 149.156.124.* 09.05.01, 22:09
      Moje nadmierne owlosienie jest moze mniej widoczne ale za to nietypowe i
      strasznie mnie krepuje, mianowicie pojedyncze czarne wlosy rosna mi wokol
      sutkow okropnie to wyglada tym bardziej ze na jednej piersi wiecej!Probowalam
      je wyrywac, podgalac ale z malym skutkiem.A teraz po zarzywaniu diane jeszcze
      nie widze efektu pozytywnego.Ginekolog powiedziala mi ze to NORMALNE u
      kobiet!!!!!!!!!!Jesli macie podobne problemy to napiszcie.......pozdrawiam
      • Gość: MM Re: antykoncepcja - Diane 35 - do Belle IP: *.*.*.* 10.05.01, 08:46
        Jak juz pisalam biorę Diane od nawet ponad 4 lat - problem o którym mówisz
        również mnie dotyczy - nie zaoserwowałam zmiany na lepsze (jestem szatynka,
        dosc jasną)
        Moze Tobie sie poszczesci
        pozdrawiam
      • Gość: MM Re: antykoncepcja - Diane 35 - do Belle IP: *.*.*.* 10.05.01, 08:49
        A! i jeszcze zapomnialam dodac, ze owlosienie wokul sutków, pępka, ramion i Bóg
        wie czego jeszcze - to normalne u kobiet, zadnego endokrynologa to nie zadziwi
        pozdrawiam
      • Gość: Renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 Do Belle i innych IP: *.ub.uni-heidelberg.de 15.05.01, 17:21
        Czesc dziewczyny, nie wiem czy zbedne owlosienie zawsze powinno byc powodem do brania Diane.
        Nieraz jest to dziedziczne (siostra, mama), nieraz jest powodowane zbytnia wrazliwoscia cebulek na
        hormony. Diana 35 jest tylko dla kobiet ze sporo zawyzonymi hormonami meskimi, dziala na nie a nie
        na geny lub cebulki. Mam zawyzone wszystkie hormony meskie plus prolaktyne i nietypowe (na
        udach, kolo sutek, na podbrodku) owlosienie (ktore skutecznie depiluje i wyrywam) a pomimo to
        nigdy nie mialam problemow z cera typu tradzik. Dlatego nie sadze, ze zawsze tradzik jest
        powodowany bardzo wysokimi hormonami meskimi. radzilabym wszystkim, ktorzy biora lub chca brac
        diane zrobic sobie badania hormonalne, bo powinny byc one naprawde punktem wyjscia. Owlosienie
        na udach czy na brodzie na pewno nie jest normalne ( ci endokrynolodzy to aroganci) i mam kolezanki
        gladkie jak jedwab, sama wczesniej nie mialam tego problemu i wiem ze kobietom wlosy powinny
        rosnac na lydkach a nie udach itd. Diane ma rzekomo dzialac po przynajmniej roku brania na zbedne
        owlosienie, zmartwilas mnie Belle, ze u Ciebie po kilku latach brania nie poprawila sie sytuacja. Mam
        znajoma, ktora byla bardzo zadowolona, niestety po odstawieniu tabletki problemy wrocily, wiec w
        sumie bledne kolo. Bol piersi rzeczywiscie troche w drugim cyklu brania troche ustapil choc jeszcze
        istnieje, ale chyba rzeczywiscie trzeba wziasc z 3 miesiece aby zobaczyc jak sie reaguje. Uff, ale sie
        rozpisalam. Pozdrawiam Reni
    • Gość: Belle Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 192.168.2.* / 149.156.124.* 09.05.01, 22:10
    • Gość: Belle Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 192.168.2.* / 149.156.124.* 09.05.01, 22:10
      • Gość: Do. Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.bluewin.ch 09.05.01, 22:45
        Bralam Diane-35 przez dwa lata. Pomagala mi na cere, ale nie zauwazylam wplywu
        na owlosienie (mam ten sam problem, ale jestem blondynka :-)). Zdecydowalam
        jednak przerwac branie Diany, bo po pierwsze bylam dosc agresywna i nerwowa, a
        po drugie zawsze drugiego dnia po przerwaniu (w czasie 7miu dni przerwy) mialam
        stan depresyjny. Koszmar.
        Co do zmiany tabletek slyszalam, ze nalezy brac nowa zaraz po ostawieniu
        poprzdeniej, bez siedmiodniowej przerwy. Ja tak stosuje i jak na razie nie
        jestem matka :-). Pozdrawiam. Do.
        • Gość: Magda Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.05.01, 10:43
          Ja biorę Diane - 35 od dwóch lat, i nie przytyłam, cera mi się poprawiła, a co
          najważniejsze - nie boli mnie brzuch podczas miesiączki. Jedynym ubocznym
          efektem jest to, że w pierwszym dniu brania nowego opakowania tabletek jest mi
          niedobrze, ale to mija na drugi dzień. Lekarz mi powiedział, że takie objawy
          mogą wystąpić. Mam pytanie - po jakim czasie należy zrobić sobie miesięczną
          przerwę?
          • Gość: Do. Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.bluewin.ch 13.05.01, 00:13
          • Gość: Do. Re: antykoncepcja - Diane 35- do Magdy IP: *.bluewin.ch 13.05.01, 00:16
            Wedlug mojej pani ginekolog: po roku. Rzeczywiscie nie
            boli brzuch podczas brania Diany. Ja jednak mialam
            stany depresyjne i dlatego zmienilam tabletke. Nie
            zauwazylam wplywu Diany na hirsutyzm, ale cera
            zdecydowanie mi sie poprawila. Pozdrawiam. Do.
      • Gość: Do. Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.bluewin.ch 09.05.01, 22:46
        • Gość: Do. Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.bluewin.ch 09.05.01, 22:48
          To jeszcze raz ja. Nie podgalaj!!! Beda mocniejsze. Mozesz je wyrywac i
          oslabiac np. kremami na opoznienie rosniecia wlosow...
          A. Moj maz je lubi. :-))
          • Gość: Belle Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 192.168.2.* / *.ds2.agh.edu.pl 11.05.01, 22:20
            Moj przyszly maz (za 3 m-c),tez nie ma obiekcji co do
            tych wlosow, ale ja czuje sie troche skrepowana ,bo
            np.jak kiedys bede karmila moje dziecko piersia to co ?
            nie bedzie to przeszkadzalo?Jestem ciemnowlosa i one
            sa naprawde widoczne.A z drugiej strony nie chce
            zaczynac z jakimis dodatkowymi hormonami bo Bog wie co
            zacznie sie robic z moim cialem...wiec nie zostaje mi
            nic innego jak czekac czy diane cos pomoze albo
            poprostu polubic te cholerne wlosy!!!!! Co myslicie?
            • Gość: Do. Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.bluewin.ch 13.05.01, 00:12
              No coz, ja staram sie je polubic, choc nie jest latwo. Przy okazji depiluje je
              co jakis czas i pewnie bede to rowniez robic jak bede miala dziecko. Jestem
              pewna, ze nie jestesmy jedyne z tym problemem i jakos swiat sie kreci :-).
              Swoja droga nikt o tym nie mowi... Mozesz tez po depilacji (po wyrwaniu)
              smarowac te nowo odrastajace co jakis czas woda utleniona, beda wtedy
              jasniejsze i troche oslabione. Niestety nic wiecej nie moge Ci poradzic.
              Ale jestem pewna, ze sobie poradzisz. Pozdrawiam. Do.
              • Gość: hejka Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.man.polbox.pl 16.05.01, 16:15
                Moze to nie dotyczy tematu forum, ale widze, ze mam do
                czynienia ze specjalistkami to mam pytanko z tej
                branzy :)) Czy to prawda, ze po roku powinno sie
                zmieniac ( kazde) tabletki antykoncepcyjne ?
                Pozdrawiam.
            • Gość: Kajtek Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 212.134.55.* 21.05.01, 17:00
              Bralam Diane-35 przez trzy lata. Zostala mi przepisana przez lekarza tylko i
              wylacznie na podstawie obserwacji mojego owlosienia. Ale przyznam szczerz, ze
              te tabletki wcale nie pomagaja na te szpetne wloski gdzie niegdzie. Ja tam
              zadenj roznicy nie zauwazylam. Jedyny skutek uboczny: to brak ochoty na seks! i
              poddenerwowanie. Wlasnie dwa miesiace temu przerzucilam sie na Logest i mam
              nadzieje ze mi bedzie sluzyl tak jak Diana. Acha, po jej odstawieniu wcale nie
              zauwazylam zadnych smian skornych. Powodzenia.
              • Gość: Renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.ub.uni-heidelberg.de 21.05.01, 17:39
                Czesc kajtek, po jak dlugim czasie brania diane zauwazylas ze nie masz ochoty na seks ? dzieki
                Renifer
    • Gość: Anna Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.office.polbox.pl 17.05.01, 10:08
      A mam dosc dziwne pytanie..Mianowicie jeszcze nigdy nie uzywalam zadnych
      srodkow antykoncepcyjnych(mam na mysli tabletki) i niewiem nawet jakie sa
      najlepsze...
      Czy moglby mi ktos poradziz jakie sa tabletki, czym sie roznie i czy sa
      tabletki ktore nie wymagaja przepisu lekarza.
      Z gory dziekuje
      • Gość: Renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.ub.uni-heidelberg.de 18.05.01, 13:44
        Tabletki sa tylko na recepte, roznia sie skladem i iloscia hormonow, normalnie ginekolog powinien je
        przepisac po zrobieniu cytologii, zbadaniu watroby i po badaniach hormonalnych, aby stwierdzic czy
        dana osoba moze brac tabletki w ogole i jaki sklad hormonalny jej odpowiada.
        • Gość: ania Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 217.8.161.* 21.05.01, 14:41
          Czy ktoras z was rzeczywiscie zostala wyslana przez lekarza na jakiekolwiek
          badania przed przepisaniem tabletek antykoncepcyjnych? Ja niestety nigdy nie
          spotkalam takiego lekarza.
          A drugie moje pytanie to czy w celu opoznienia miesiaczki moge zaczac brac
          nastepne opakowanie tabletek bez tygodniowej przerwy. Jezeli tak to czy to nie
          szkodzi zdrowiu ?
          Dzieki za pomoc.
          • Gość: Ola Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 157.25.122.* 21.05.01, 15:20
            Brałam Diane przez jakieś 6-7 miesięcy z przerwami. Nie zauważyłam żadnego
            wpływu na cerę, a borykam się z uciązliwym trądzikiem. Pani ginekolog-
            endokrynolog na UW (jest tylko jedna pani) była bardzo nieprzyjemna, badanie
            przeprowadzała niedelikatnie. Atmofera była tak nieprzyjazna, że z trudem udało
            mi się zebrać na odwagę i poprosić ją o jakiś preparat hormonalny na cerę.
            Myślałam, że zleci mi badania hormonalne, cytologię, czy coś takiego. A ona po
            prostu wyjęła długopis z napisem Cilest leżącym obok notesików Cilest i pudełka
            na długopisy Cilest napisała....Cilest. Odburknęła, że jak ma mi zrobić
            cytologię skoro jeszcze nie współżyłam. A jeżeli chcę zrobić badanie hormonów
            to proszę bardzo - badanie jednego kosztuje ok. 150 zł. Dała mi adres kliniki.
            To wszystko. Badanie hormonów zrobiłam podczas miesiączki. Wydałam cięzkie
            pieniądze przez jej niekompetencję. Dużo później zaprzyjaźniona lekarka
            oświeciła mnie, że każdy hormon bada się w odpowiednim dniu cyklu a już na
            pewno nie podczas miesiączki. Badanie wyszło mi w normie. Ale co z tego, skoro
            i tak się nie liczy. Pozostała mi niechęć do tej paskudnej wstrętnej baby,
            która chciała zrobić ze mnie królika doświadczalnego, przetestować na mnie
            środek antykoncepcyjny i wyjechać sobie na wakacje ufundowane przez firmę
            Cilest. Dziewczyny, dwa razy w życiu byłam u ginekologa (u państwowego i
            prywatnego). Dwa razy byłam potraktowana w ten sposób. Tkwi we mnie bezsilna
            złość, że potraktowano mnie jak przedmiot. Mogę tylko bezsilnie wściekać się i
            wypłakać na forum. Chciałabym przestrzec wszystkie dziewczyny przed panią
            ginekolog-endokrynolog z Bożej łaski pracujacej w przychodni uniwersyteckiej na
            Krakowskim Przedmieściu.
            • Gość: Belle Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 192.168.2.* / *.ds2.agh.edu.pl 21.05.01, 15:39
              Moje przypadki z ginekologami sa podobne, biore diane bez uprzednich badan, bo
              ginekolog stwierdzila , ze probe watrobowa robi sie po pol roku jedzenia
              tabletek.Na szczescie nie czuje zadnych srodkow ubocznych.Co do przepisywania
              tabletek to ja po swoje poszlam nie wspolzyjac jeszcze z moim facetem ,chcialam
              sie najpierw nauczyc je zazywac i wogole miec pewnosc przed tym pierwszym
              razem , rozumiecie(przy okazji cera ,wlosy itp).Jakiez bylo moje zdumienie, gdy
              lekarka powiedziala mi ,ze skoro wychodze za maz za 6 m-c to powinnam kierowac
              sie metoda sluzowa i termiczna a nie tabletkami i wreczyla mi probny wykres do
              uzupelniania!!!!!!!!Musialam wiec poszukac innej ginekolog, bo nie po to
              czekalam na rozpoczecie seksu tyle czasu(kazda z nas ma swoje
              uwarunkowania ,prawda?),by wpasc za pierwszym razem stosujac ruletke!
            • Gość: Renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.ub.uni-heidelberg.de 21.05.01, 17:15
              Czesc Olu,

przezywalam podobne horrory chodzac do ginekologa w Polsce. Lepsi, powiedzmy bardziej kulturalni sa jednka
              prywatni. Co do badan hormonalnych to robi sie je od 3 do 8 dnia cyklu, takze jesli poszlas w 3 dniu miesiaczki to
              nie sa one nieprawidlowe, to nieprawda, ze kazdy hormon bada sie w innym dniu, faktycznie wystepuje roznice,
              ale sa one tak niewielkie, ze mieszcza sie w normie. Jak masz zawyzony jakis hormon to bedzie zawyzony
              obojetnie w jakim dniu cyklu, wierz mi. Ale najbardziej miarodajne wyniki sa wlasnie w tych dniach. Diane powinno
              sie brac tylko przy zawyzonych i to bardzo meskich hormonach, wiec tradzik powinnas leczyc u dermatologa a
              nie tabletkami. Pisze sie duzo o jej zgubnym skutku na obnizenie libido, takze moze lepiej brac inne tabletki, ktore
              nie dzialaja tak silnie antyandrogennie, bo majac testeron w normie tak Ci go obniza, ze stracisz cala ochote na
              seks. Pozdrawiam Reni
            • Gość: K2 Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.gazeta.pl 04.06.01, 16:47
              Biorę Diane ze 4 lata z małymi przerwami. Zdecydowałam się na to ze względu na cenę (refundacja 50 proc. ) i
              działanie przeciwtrądzikowe. Tego ostatniego nie zauważyłam, ani na owłosienie też. Dlatego też w
              międzyczasie zaczęłam brać Cilest polecony przez koleżanki. O dziwo, to po tym urosły mi piersi, ale też pojawiły
              się okropne grudy na twarzy, cera tragiczna. Wróciłam do Diane i biorę to dalej bo jest tanie. Może to głupie, ale w
              końcu regularnie robię próby wątrobowe i jest OK. Oczywiście przed żadnym przepisaniem tabletek nie robiono
              mi badań hormonalnych. Jeśli chodzi o trądzik to zainwestowałam w Roaccutane, właśnie kończę kurację i w
              końcu jest efekt. Jak odetchnę trochę po Roaccutanie to pewnie zmienię tabletki, teraz trochę bardziej mnie stać.
              Wstyd się przyznać ale libido w zaniku. pozdrawiam.
              • Gość: Esther Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.datamonitor.com 04.06.01, 17:28
                Juz rozmawialismy o tym przy innym watku - dziwi mnie to ze w Polsce przepisuje
                sie Diane35 jako wylacznie srodek antykoncepcyjny, tudziez jako lek
                antytradzikowy! Diane35 jest bardzo silnym srodkiem, stosowanym u kobiet ktore
                maja prawdziwe klopoty np z owlosieniem (nie mam na mysli kilku dodatkowych
                wloskow tylko prawdziwy problem!) i powazne problemy z tradzikiem. Na to drugie
                sa zreszta juz lepsze metody.
                Dla porowniania, Logest np ma nastepujacy sklad hormonow: gestoden (0.075mg),
                etinylestradiol (0.02 mg )
                Diane 35 dla porownania zawiera az 2 mg octanu cyproteronu i 0,035 mg
                etinylestradiolu. Przy tak minimalnych ilosciach roznica miedzy tymi srodkami
                jest kolosalna. Zauwazylam ze niektorzy ginekolodzy odruchowo zapisuja Diane35,
                ktora nigdy nie powinna byc uzywana tylko jako srodek antykoncepcyjny - jako
                taka kwalifikuje sie do lamusa. Do tego sa tabletki o wiele lzejsze jesli
                chodzi o hormony, nawet od Cilestu.
                Niestety najlepiej najpierw samemu poszukac np na sieci i potem pojsc po
                recepte, np na stronie Schering.pl. No i zmusic ginekologa czy innego lekarza
                do wyslania na badania hormonalne - kazda mloda kobieta powinna przez nie
                przejsc zanim zacznie brac tabletki. Mimo ze wiekszosc lekarzy argumentuje ze
                po co. Zwyczajnie wielu z nich nie ma podstawowej wiedzy na temat tabletek i
                nie sa na bierzaco.
                Kiedys spytalam sie lekarza w Polsce o spirale hormonalna, ktora ma jeszcze
                mniej hormonow niz najnowsze tabletki. Uslyszalam ze to niezdrowe, bez
                jakiegoskonkretnego argumentu. Wiekszosc moich kolezanek w Anglii ma te spirale
                od dluzszego czasu i zaden z lekarzy nie odradzal.
                Pozdrowienia,
                Esther
    • Gość: Zyta Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.pl 01.06.01, 22:53
      Zaczęłam brać Dianę po tym jak moja pani doktor stwierdziła u mnie zespół
      policystyczny jajników, miałam jeszcze do tego za duży testosteron i
      androstedion. Ogólnie czuję sie dobrze, tylko trochę przytyłam i nie mogę tego
      w żaden sposób się pozbyć i jeszcze moje piersi znacznie sie powiększyły -
      niestety. Z cerą nic się nie zmieniło na lepsze tak jak i z owłosieniem. Biorę
      ja dopiero 6 miesięci. Proszę jeśli któraś z Was ma PCO, podzielcie się ze mną
      swoimi doświadczeniemi.
      Pozdrawiam. Zyta
      • Gość: Renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 -do Zyty IP: 129.206.85.* 12.06.01, 13:59
        u mnie zdiagnozowano dokladnie to samo, mam zawyzone te same hormony, podaj swoj mail, to napisze do
        Ciebie prywatnie, jesli to mozliwe.pozdrawiam reni
    • Gość: Apsik Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: 159.107.89.* 12.06.01, 14:27
      No wlasnie, a ja stosowalam sie do rad powaznego, doswiadczonego sadzac po
      wieku ginekologa, majacego staz w szpitalu, a przymujacego w panstwowej
      przychodni. Mialam problemy z cera i zbednym owlosieniem podad przecietna
      norme, jednak nie byl to tez dramat (regularna depilacja i dalo sie wyjsc na
      ulice). Zapisywal mi Diane przez ok. 3 lata. Na kolejnych wizytach sugerowalam
      zmiane srodka, ze wzgledu na brak poprawy wygladu oraz obciazenie psychiczne (z
      rosnacym przerazeniem porownywalam zawartosc hormonow w srodkach pojawiajacych
      sie w aptekach, a iloscia w Diane). On mowil, ze jesli srodek jest dobrze
      tolerowany nie ma sensu zmieniac. A teraz juz kilka lat nie biore pigulek, cera
      na powrot sie pogorszyla (po minimalnej poprawie podczas brania Diane) i
      pozostalo tylko pytanie czy ten czlowiek byl powazny? Byl przeciez Ciliest
      Mercilon. Jedno jest pewne - obiazylam sobie niepotrzebnie organizm, gdybym
      drugi raz miala podejmowac decyzje - nie zrobilabym tego. Dobrze, ze robil mi
      regularne badania, wiec bylo, minelo.
      • Gość: Renifer Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.ub.uni-heidelberg.de 15.06.01, 20:18
        Czesc Apsik,
        owlosienie nie jest problemem numer jeden. Jest ono z reguly oznaka, ze masz zawyzone meskie hormony, ktore
        oddzialujac dlugi czas na jajniki powoduja nieplodnosc. dzwie sie, ze Ci tego twoj ginekolog nie powiedzial.
        ostatnio byla nawet notka w Twoim Stylu o tym. Glownie w leczeniu chodzi o to, zeby zbic zawyzona ilosc
        hormonow meskich i to Diana powinna uczynic. pozdrowienia reni
    • Gość: Anka Re: Do wszystkich pań, które maja kłopoty z cerą. IP: *.chello.pl 15.06.01, 21:21
      Mam 27 lat. Mam cerę mieszaną. Nigdy nie przechodziłam trądziku w pełnym
      rozkwicie, tzn. pełny wysyp na całej twarzy. Uwarunkowania genetyczne po mojej
      mamie. Ale nie wiem, czy to nie jest lepsze niż, gdy przez całe życie w
      najmniej spodziewanym momencie wyskakuje ci jakaś franca. Ze szczególnym
      nasileniem przed mięsiączką. Ja również brałam przez kilka miesięcy Dianę. Na
      początku mi nawet pomagała, ale mój trądzik najwyraźniej potrafi mutować, i
      wkrótce Diana poszła w odstawkę.
      Od jakiegoś roku używam Akneroxid 5 i muszę przyznać, że przekroczył moje
      oczekiwania. Można go kupić tylko w aptece, ale bez recepty. Skutkami ubocznymi
      może być wysuszona cera i na początku zaczerwienienia (ale to mija). To dla
      tego, że działa bardzo głęboko. Kiedy wysusza mi cerę, używam Balneum Intensiv
      Creme. Te dwa preparaty bardzo dobrze ze soba współpracują. Jeżeli ktoś ma
      kłopoty z trądzikiem na plecach lub oswojona już twarz do 5 A5, to jest jeszcze
      Akneroxid 10 silniej działający. 5 kosztuje około 20 zł, a 10 około 35.
      To tylko moja sugestia. Dodam, że teraz przed okresem na mojej twarzy nic się
      nie pojawia (oczywiście cały czas używam tego żelu, koszt takiej spuścizny
      genetycznej).

pzdr. Anka
    • Gość: Cota Re: antykoncepcja - Diane 35 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
      Zaraz po tym,jak zmienilas pigulki,powinnas zmienic
      lekarza.Owszem, o wiele rzeczy powinnas pytac
      ginekologa, ale w takiej sytuacji zdecydowanie lekarz
      sam powinien Ci wszystko wyjasnic. Moja lekarka mowi
      mi zawsze wszystko, a sprawe zaczecia stosowania
      pigulek czy ewentualnych przerw notuje mi na kartce
      lub doglebnie mi wyjasnia wszystko,czego nie rozumiem.
      A w ogole to tez biore Diane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka