Dodaj do ulubionych

myślące dziewczyny!

23.03.06, 22:45
tak sobie myślę od dłuższego czasu o tym i zdecydowałam że nie mogę już
milczeć :) . Bo widzicie, bardzo wkurza mnie to, co pokazują nam media-to jaki
wizerunek kobiety kreują. Nie podoba mi się "sprzedawanie" nieprawdziwych
kobiet, udających szczęśliwe, "idealnych" tak naprawdę od ideału dalekich. Ja
uważam że każda kobieta ma w sobie piękno do odsłonięcia, każda z nas jest
urzekająca i jedyna w swoim rodzaju. Tylko w taki prawdziwy sposób,
wewnętrzny, nie taki jaki kreują w większości media. Chciałabym aby każda z
nas mogła odkryć istotę swojej duszy, istotę tego kim jest oraz swój cel w życiu.

I tu jest pośba do Was! Marzy mi się założenie stowarzyszenia które będzie
zrzeszać kobietki, które chcą żyć inaczej, taką prawdziwą pełnią. Nie
popadając w skrajności etc, ale po prostu odkrywając swoje PRWADZIWE ja,
pracując nad sobą, pomagając innym. Przykładowe cele takiego stowarzyszenia:

-pomoc w odkrywaniu własnego "ja" (swojego serca)
-odkrywanie, rozwijanie i dzielenie swoich pasji
- promowanie wizerunku kobiety prawdziwej
- walka z krzywdzącym wizerunkiem kobiety promowanej w mediach
- uczenie kobiet poczucia własnej wartości

Mam bardzo wiele pomysłów na to, uważam że to byłaby świetna srawa. Bo teraz
dla kobiet są albo feministyczne organizacje, albo kółka kur domowych tudzież
kółka różańcowe ;). To miałoby być coś zupełnie innego. Chciałabym poznać
wasze opinie na ten temat, czy coś takiego miałoby rację bytu, czy jest
ciekawe i jakie macie ewentualne obiekcje. Piszcie co o tym myślicie i czy
macie jeszcze jakieś pomysły. A jak ktoś chce wiedzieć więcej, albo
podyskutować to niech napisze :)
Obserwuj wątek
    • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 22:56
      No, ciekawe. Brzmi jakbys miala lekarstwo na kobiece szczescie. W mediach
      tez pracuja kobiety.
    • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:00
      ja sadze, ze to wszystko, co napisalas kobieta moze znalezc tylko przy facecie.
      Tutaj kolektywizm nie zadziala.
      :)
      • bitch.with.a.brain Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:04
        lesbijka też?:)
        • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:10
          bitch.with.a.brain napisała:

> lesbijka też?:)

W tych zwiazkach tez jest przeciez podzial na role :)
          • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:14

> W tych zwiazkach tez jest przeciez podzial na role :)
            A czym one tam sie tak dziela. Jedna i druga ma to samo.
            • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:26
              wielo-kropek napisał:

>
              > > W tych zwiazkach tez jest przeciez podzial na role :)
              >
              > A czym one tam sie tak dziela. Jedna i druga ma to samo.

No tak. :)))))) Nie wiem, jak sie dziela, ale widac, ktora jest mezem a ktora
              zona.
              • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:41
                Ja az taki utalentowany nie jestem. Wiesz, czasem widze pedalow, lesbijek
                mniej, zastanawiam sie nad tym kto jest kto i........glupi jestem. Musieliby
                jak dla mnie napisy nosic -ja maz, drugi -zona. Kobiety podobnie -ja
                chlopica, druga dziewica. Wtedy byloby jasniej.
          • bitch.with.a.brain Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:26
            jakie role? Naprawde wierysz w to co mowisz? Nie w kazdym zwiazku jest podzial
            na stereotypowo rozumiane role meskie i zenskie
            • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:52
              az tak dobrze tego srodowiska nie znam. I nie mam emocji w tym temacie tak
              duzych, zeby sie zastanawiac czy w jakis stereotyp mocno czy mniej mocno wierze.
              • bitch.with.a.brain Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:52
                nad stereotypami warto sie wlasnie bez emocji zastanowic
                • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 24.03.06, 00:06
                  bitch.with.a.brain napisała:

> nad stereotypami warto sie wlasnie bez emocji zastanowic

istnieje wiele duzo bardziej interesujacych kwestii do rozwazania, niz
                  stereotypy na temat lesbijek. To nalezy u mnie do grupy - olewam.
                  • bitch.with.a.brain Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 10:47
                    ja rozwazam wszystkie stereotypy, to pozwala mi poznać siebie, zastanawiam sie
                    dlaczego mysle własnie w taki sposob jesli nei mam żadnych przesłanek, skąd to
                    się wzięło.
      • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:05
        Dobre i trafne . Dodam jeszcze ze przy innej kobiecie tez sa takie co
        szczescia szukaja i ponoc je maja.
        • farawaysoclose Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:18
          no tak, ale nie możemy opierać całeo swojego świata na mężczyźnie. myślę że
          kobieta ma podstawowe 3 pragnienia:
          -bycie Piękną dla swojego mężczyzny (jedyną, adorowaną etc.)
          - przeżycie przygody swojego życia (w której będzie mogła wykazać się tym, co w
          niej najlepsze, poczuć się niezastąpioną)
          -odsłonięcie swojego prawdziwego wewnętrznego piękna, które każda z nas w sobie
          nosi, ale u każdej z nas ono jest inne i często skrywane pod wieloma maskami i
          lękami.
          takie stowarzyszenie miałoby pomagać w samorozwoju, ale to prawda że w miłości
          można znaleźć te rzeczy. gorzej jeżeli coś się stanie z tą drugą osobą... tak
          się przecież zdarza. chodzi o to byśmy poznały siebie, zobaczyły siebie jako
          wartościową i piękną bez względu na wszystko. no i żeby te nasze 3 pragnienia
          się spełniły :)
          • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:25
            Tak, tylko wydaje mi sie ze chyba lepiej dla kobiety byloby gdyby to
            nie druga kobieta odslaniala jej ukryte piekno, tylko wlasnie mezczyzna
            ktory ja kocha, docenia, szanuje........ ktorego ona zarazem tez pragnie.
            Nie sadzisz?
            • farawaysoclose Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:30
              ojoj... tak, to prawda. są jednak dwa problemy: nie zawsze takowy jest, a ponad
              to większość mężczyzn w naszych czasach jest biernych, a Ewy nie wiedzą
              zazwyczaj jak tych upadłych Adamów pobudzić do działania na całe życie :). a
              jesli każda z nas sama odkryje swoje piękno i nauczy się jak "pobudzić" Adama,
              wiele na tym skorzysta- dostanie to za czym tęskni i będzie znała swoją wartość.
              • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:37
                Nie martw sie. Ewy obecnie wiedza jak rozbudzic. Jestem facetem i wiem co
                pisze. Jesli jest inaczej, to oznacza zazwyczaj ze nie chca rozbudzac, a to
                juz inny temat. Cos mi sie wydaje jak tak ciebie czytam, ze tobie wlasnie
                glownie zalezy na tym zeby Ewy rozbudzac. Zostaw to lepiej dla nas,
                facetow.
                • farawaysoclose Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:48
                  o rany, zostałam wzięta za lesbijkę? kurde, ludzie :D :D :D :D :D no w każdym
                  razie, drogi wielo_kropku doceniam zaangażowanie. Myślałam jednak o tym aby
                  każda z kobiet mogła odnaleźć prawdziwą siebie u źródła, czyli w Bogu. Koniec
                  owijania w bawełnę. Wiem że zostanę źle zrozumiana, kazdy pewnie sobie pomyśli:
                  o dewotka jakaś albo nawiedzona czy coś. Ja jednak wiem że w Bogu odnalazłam
                  prawdziwą siebie, kobietę która zachowuje równowagę między duchowością a
                  fizycznością. No tak, już czuję ten smiech na sali, ale uwierzcie mi na słowo,
                  jeśli nie chcecie wypróbowywać. W Bogu naprawdę można to wszystko odnaleźć. Wiem
                  że to poniekąd moja misja by mówić o tym innym kobietom ale to miał być taki
                  sofcik. Jednak przekonałam się że tak się chyba nie da. W każdym razie wiem, że
                  dzięki temu, że ktoś niedawno pomógł mi odkryć istotę mojej duszy jestem
                  szczęsliwa sama ze sobą, mam wspaniałego faceta który się o mnie troszczy i
                  zabiega i mam cel w życiu. Bo gdy się znajduje Boga to znajduje się wszystko.
                  (oszczędźcie mi nabijania się ze mnie jeśli bylibyście taki mili ;) )
                  that's all. :)
                  • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 06:02
                    farawaysoclose napisała:

> o rany, zostałam wzięta za lesbijkę? kurde, ludzie :D :D :D :D :D no w każdym
                    > razie, drogi wielo_kropku doceniam zaangażowanie. Myślałam jednak o tym aby
                    > każda z kobiet mogła odnaleźć prawdziwą siebie u źródła, czyli w Bogu. Koniec
                    > owijania w bawełnę. Wiem że zostanę źle zrozumiana, kazdy pewnie sobie
                    pomyśli:
                    > o dewotka jakaś albo nawiedzona czy coś. Ja jednak wiem że w Bogu odnalazłam
                    > prawdziwą siebie, kobietę która zachowuje równowagę między duchowością a
                    > fizycznością. No tak, już czuję ten smiech na sali, ale uwierzcie mi na słowo,
                    > jeśli nie chcecie wypróbowywać. W Bogu naprawdę można to wszystko odnaleźć.
                    Wie
                    > m
                    > że to poniekąd moja misja by mówić o tym innym kobietom ale to miał być taki
                    > sofcik. Jednak przekonałam się że tak się chyba nie da. W każdym razie wiem,
                    że
                    > dzięki temu, że ktoś niedawno pomógł mi odkryć istotę mojej duszy jestem
                    > szczęsliwa sama ze sobą, mam wspaniałego faceta który się o mnie troszczy i
                    > zabiega i mam cel w życiu. Bo gdy się znajduje Boga to znajduje się wszystko.
                    > (oszczędźcie mi nabijania się ze mnie jeśli bylibyście taki mili ;) )
                    > that's all. :)
                    Wybacz Sliczna ze tak o tobie pisalem. Faktycznie mialem mysli ze mozesz
                    byc lesbijka. Z tego co napisalas zupelnie cos innego tchnie. Jakze mi
                    sie podoba to co mowisz. Jakze mocno tez sie zgadzam z tym co piszesz.
                    Tez wlasnie uwazam ze strona duchowa musi byc "syta" azeby wogole o
                    szczesciu mowic. Wlasnie istotna jest tu rownowaga o jakiej mowisz, bo bez
                    niej szczesliwym byc tez nie mozna. Moje szczescie tez z Bogiem jest scisle
                    zwiazane -inaczej byc przeciez nie moze. To od Niego mam milosc by kochac.
                    Dal mi tez rece i glowe.................dal wszystko co mi jest potrzebne.
                    Pozdrawiam
                    PS. Dobrego nicka dobralas do tego watku.
              • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:59
                farawaysoclose napisała:

> ojoj... tak, to prawda. są jednak dwa problemy: nie zawsze takowy jest, a
                ponad
                > to większość mężczyzn w naszych czasach jest biernych, a Ewy nie wiedzą
                > zazwyczaj jak tych upadłych Adamów pobudzić do działania na całe życie :). a
                > jesli każda z nas sama odkryje swoje piękno i nauczy się jak "pobudzić" Adama,
                > wiele na tym skorzysta- dostanie to za czym tęskni i będzie znała swoją
                wartość
                > .

upadly Adam" - wiesz co ci powiem? Niech sie taki buja!
                Wybacz, ale co do reszty tej wypowiedzi, moge tylko napisac: rece mi opadaja...
                kontynuuj kontynuuj
              • qui_pro_quo Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 11:48
                Wyłania mi się z tego coś pomiędzy zakonem a szkołą dla gejsz. Ale z
                ciekawością poobserwuję.
          • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 23.03.06, 23:48
            farawaysoclose napisała:

> no tak, ale nie możemy opierać całeo swojego świata na mężczyźnie. myślę że
            > kobieta ma podstawowe 3 pragnienia:
            > -bycie Piękną dla swojego mężczyzny (jedyną, adorowaną etc.)
            > - przeżycie przygody swojego życia (w której będzie mogła wykazać się tym, co
            w
            > niej najlepsze, poczuć się niezastąpioną)
            > -odsłonięcie swojego prawdziwego wewnętrznego piękna, które każda z nas w
            sobie
            > nosi, ale u każdej z nas ono jest inne i często skrywane pod wieloma maskami i
            > lękami.
            > takie stowarzyszenie miałoby pomagać w samorozwoju, ale to prawda że w miłości
            > można znaleźć te rzeczy. gorzej jeżeli coś się stanie z tą drugą osobą... tak
            > się przecież zdarza. chodzi o to byśmy poznały siebie, zobaczyły siebie jako
            > wartościową i piękną bez względu na wszystko. no i żeby te nasze 3 pragnienia
            > się spełniły :)

Bardzo uproscilas to, co moze dac poczucie spelnienia. Poza tym nie rozumiem,
            co masz na mysli piszac o opieraniu calego swiata na mezczyznie. Chociaz z
            drugiej strony mysle, ze najlepiej na wszystkim wychodza te panie, ktore
            wlasnie cale zycie opieraja sie na mezczyznach i te "3 podstawowe pragnienia"
            umieja perfekcyjnie dzieki spotykanym panom, realizowac. Ich
            do "stowarzyszenia" nie sciagniesz. A pozostale, mysle, ze tez sie nie
            zainteresuja. Bo swiat ofiarowuje bardzo duzo i w wielu rzeczach mozna sie
            spelnic.
            • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 05:50
              mmagda6 napisała:

Bo swiat ofiarowuje bardzo duzo i w wielu rzeczach mozna sie
              > spelnic.
              Swiat nic nie ofiarowuje. Swiat (ten fizyczny, materialny) jedynie ma cos
              do zaoferowania, ale bez swiata duchowego, on ci szczescia pelnego nie
              da. Ofiary swiata maja zawsze swoja cene, czasem jakze wysoka. Nie do
              pokonania, czy zaplacenia. Stad to wlasnie wyplywaja smutki kobiece,
              niezadowolenia, rozczarowania soba i zyciem, itd. itp. Kogo stac na cene,
              ten sie zazwyczaj cieszy, zazwyczaj krotko, bo inna "ofiara" swiata pojawia
              sie szybciej na horyzoncie niz jej dotyk szczescia.
              • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 26.03.06, 19:23
                Kogo stac na cene,
                > ten sie zazwyczaj cieszy, zazwyczaj krotko, bo inna "ofiara" swiata pojawia
                > sie szybciej na horyzoncie niz jej dotyk szczescia.

Masz absolutna racje. Ale jaki z tego wniosek?

• wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 27.03.06, 00:47
                  mmagda6 napisała:

> Masz absolutna racje. Ale jaki z tego wniosek?
                  >
                  Przyznajesz mi racje, a nie potrafisz wyciagnac wniosku. Wniosek jest
                  prosty. Nie stac nas na wszystko co swiat nam oferuje. Wyscig szczorow
                  jest coraz bardziej widoczny, a to pochlania nasz czas, nasza
                  energie......na pozor by sie wydawalo ze wnosi szczescie, ale tak naprawde
                  to je odbiera i blokuje dostep do niego. Czlowiek staje sie podobny do
                  bezdusznej maszyny, a taki o szczesciu moze jedynie pomarzyc.Pieniadze tez
                  szczescia nam nie kupia, podobniejak nie kupia nam zdrowia, kiedy go sie nie
                  ma. Tylko naiwni lub glupcy moga tak uwazac i isc bledna droga, nie
                  wiedzac nawet dokad.
                  • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 27.03.06, 06:59
                    wielo-kropek napisał:

> mmagda6 napisała:
                    >
                    > > Masz absolutna racje. Ale jaki z tego wniosek?
                    > >
                    > Przyznajesz mi racje, a nie potrafisz wyciagnac wniosku. Wniosek jest
                    > prosty. Nie stac nas na wszystko co swiat nam oferuje. Wyscig szczorow
                    > jest coraz bardziej widoczny, a to pochlania nasz czas, nasza
                    > energie......na pozor by sie wydawalo ze wnosi szczescie, ale tak naprawde
                    > to je odbiera i blokuje dostep do niego. Czlowiek staje sie podobny do
                    > bezdusznej maszyny, a taki o szczesciu moze jedynie pomarzyc.Pieniadze
                    tez
                    > szczescia nam nie kupia, podobniejak nie kupia nam zdrowia, kiedy go sie
                    nie
                    >
                    > ma. Tylko naiwni lub glupcy moga tak uwazac i isc bledna droga, nie
                    > wiedzac nawet dokad.

Jednak wnioski wyciagasz inne niz ja. Wbrew pozorom sam wyscig jest tym, z czym
                    mozna sie pogodzic. A co innego zostaje, jesli jestes kobieta i nie znajdujesz
                    milosci? Jestes singielka, ktora po prostu chce zyc... Jest inne
                    niebezpieczenstwo. Nieuczciwosc. Decydujesz sie na cos trudnego, kalkulujesz
                    ryzyko, szukasz awaryjnego rozwiazania... Za wszystko da sie zaplacic, jak
                    trzeba. Problem jest, kiedy tak naprawde tego "awaryjnego" nie bylo. Bo ludzie,
                    czlowiek, na ktorym je oparles, kiedy jednak go potrzebujesz, nagle oznajmia -
                    wyjezdzam. Nieuczciwosc, interesownosc. ALe to inna rozmowa....
                    • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 27.03.06, 09:09
                      mmagda6 napisała:

> Jednak wnioski wyciagasz inne niz ja. Wbrew pozorom sam wyscig jest tym, z
                      czym
                      >
                      > mozna sie pogodzic. A co innego zostaje, jesli jestes kobieta i nie
                      znajdujesz
                      > milosci? Jestes singielka, ktora po prostu chce zyc... Jest inne
                      > niebezpieczenstwo. Nieuczciwosc. Decydujesz sie na cos trudnego, kalkulujesz
                      > ryzyko, szukasz awaryjnego rozwiazania... Za wszystko da sie zaplacic, jak
                      > trzeba. Problem jest, kiedy tak naprawde tego "awaryjnego" nie bylo. Bo
                      ludzie,
                      >
                      > czlowiek, na ktorym je oparles, kiedy jednak go potrzebujesz, nagle oznajmia -

> wyjezdzam. Nieuczciwosc, interesownosc. ALe to inna rozmowa....
                      Cos mi sie wydaje ze mamy jednak te same wnioski. Mowisz ze sie nie
                      znajduje milosci. A dlaczego? Otoz dlatego ze ten ktos, ktory zamias ciebie
                      kocha cos innego. Twoja szlachetnosc, kobiecosc w pelnej wartosci zastapila dla
                      niego jakas "rzecz" (rzeczy). Martwe rzeczy stanowia glowny wizerunek zycia, a
                      tak byc nie powinno dla istoty zyjacej na czterech nogach. To samo mozna, a
                      raczej trzeba powiedziec tez o kobietach, wiadomo nie wszystkich sie to tyczy.
                      Ten ktory ciebie kochal, ktory oznajmil ze wyjezdza -wyjechal wlasnie
                      dla "rzeczy" ktore postawil ponad toba. Wiem ze to cie boli, i slusznie, bo
                      masz zycie tchnace a nie martwe w rzeczach. Pozdrawiam
                      • mmagda6 Re: myślące dziewczyny! 27.03.06, 10:16
                        To jednak jest jeszcze inaczej... Bylo ryzyko, ze nie musi sie cokolwiek udac.
                        Wiesz kto najbardziej moze zaszkodzic w zyciu? Taki kto obiecuje ci pomoc
                        bedaca 'zabezpieczeniem" i wystawia do wiatru. Tutaj to kobieta... To tak, jak
                        od razu w dwa policzki. A! Nie ma solidarnosci jajnikow. Jest wyscig szczurow
                        miedzy paniami i tego nigdy nie zrozumiem...
    • lady284 Re: myślące dziewczyny! 24.03.06, 07:29
      >Marzy mi się założenie stowarzyszenia ..

Na jakich zasadach?
      Na czym to miałoby polegać?
      Jak wyglądałaby kwestia finansów?

O czym rozmawiamy? Marzeniach ?
      • ania.downar Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 10:59
        Lady, ostroznie, to sekta.... ;-))))
    • qui_pro_quo Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 11:38
      Mnie się marzy forum o takim profilu. Wszelkie mizoginiczne treści byłyby tam
      kasowane. Gdyby powstało, na pewno bym tam zaglądała. Ale swojego ja wolę
      szukać i pasje realizować w męskim towarzystwie, to jest dopiero afirmacja
      kobiecości:)))
      • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 17:58
        Alez ona wlasnie o tym samym mowi. Mowi o realizacji kobiety w meskim
        towarzystwie, z mezczyzna -mezem. Autorka zdaje sobie z tego sprawe,
        widzi i wie cos na temat realizacji kobiety w relacjach z mezczyzna.
        Ogolnie te sprawy wygladaja dzisiaj zle. Potwierdzaja to statystyki
        rozwodowe. Ona ma z pewnoscia racje mowiac o tym, zeby przyblizyc
        obecna kobiete do jej "zrodla", zrodla pochodzenia. Zrodla skad zycie
        pochodzi. Nie mozna oczywiscie tu za niezrealizowanie sie wielu kobiet
        obarczac tylko i wylacznie je same. Mysle ze polowa tu winy spoczywa
        tez na mezczyznach, ale musze powiedziec tak z osobistego zycia, ze
        jakim ja jestem zalezy w bardzo wielkim stopniu od kobiety (kobiet)
        ktore mnie otaczaja. Nad ta kwestia powinne pracowac obie plci.
        Powinnismy pomagac sobie na wzajem, realizowac sie tez. Autorka ponoc
        zna drogowskaz do szczescia. Niestety kazda z was musi znalezc je sama,
        co nie znaczy ze sama w pojedynke.
    • misscraft Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 21:51
      niezły pomysł, naprawdę jestem za, póki co nie mam nic do dodania, ale pomyślę:)
      • wielo-kropek Re: myślące dziewczyny! 25.03.06, 21:56
        Tylko nie zamknijcie sie w tym swoim zrzeszeniu jak w klasztorze. My
        chcemy widziec i doswiadczac na zywo wasze osiagniecia. Po terapii wracajcie
        dziewczyny, prosze.
    • epona1 Re: myślące dziewczyny! 27.03.06, 14:12
      Jestem za, tylko powiedz co Cie natchnęło? czytałaś jakąś literature fachową??
      ps. możesz liczyć na moje wsparcie bo założenia są mi bliskie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka