Dodaj do ulubionych

Slodycze bezcukrowe :-o

12.01.03, 20:40
Ano podobno mama widziala wczoraj. Jutro oblukam. Pewnie na slodziku, jakis
aspartam, fruktoza czy glukoza, drogie podobno, chociaz ilosc tego slodziku -
jesli porownac z kosztem opakowania tabletek jako takich - nie usprawiedliwia
ceny, ale coz: marketing.

To byloby niezle. Ciekawe... nic nie slyszalem wczesniej, czyzby jakas
rewolucja? Niemal polowa kalorii w byle jogurcie, w batonie pewnie wiekszosc,
to bezposrednio z cukru, a odpowiadajaca mu ilosc slodzika (byle bez
sacharozy, kalorie to nie wszystko) to jakioes 150-200 mniej kalorii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jo Re: Slodycze bezcukrowe :-o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.03, 20:44
      > Ano podobno mama widziala wczoraj. Jutro oblukam.

W marketach przy różnych zdrowych żywnościach są słodycze dla diabetyków -
      nawet cukierki, czekolady.... Ja czegoś takiego próbowałam dawno temu, kiedy
      przywiozłam takowe babci jeszcze z NRD. U nas pojawiły się znacznie później.
    • perotin Chociaz orzeszki, rodzynki w czekoladzie, to... 12.01.03, 21:15
      nie cukier decyduje o ich kalorycznosci. Poza tym tak sobie mysle, ze to troche
      zgubne takie poczucie braku cukru. Nie ma go = moge bezkarnie jesc = jeszcze
      wiecej kalorii niz bylo.
    • Gość: małgosia Re: Slodycze bezcukrowe :-o IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 13:06
      cukru to one może nie zawierają, ale na pewno maja tłuszcz, więc niewiele
      skorzystasz.
      Aspartam- polipeptyd
      glukoza, fruktoza-cukry
      • perotin Re: Slodycze bezcukrowe :-o 13.01.03, 15:06
        Gość portalu: małgosia napisał(a):

> cukru to one może nie zawierają, ale na pewno maja tłuszcz, więc niewiele
        > skorzystasz.
        > Aspartam- polipeptyd
        > glukoza, fruktoza-cukry

Ale nie te kalorie (w przeliczeniu na ilosc) co sacharoza, i nie smakuja tak
        bakteriom nazebnym. Poza tym praktycznie tego nie uzywam ani nie bardzo mam
        zamiar, latwo mnei mdli tak czy inaczej, kwestia przyzwyczajenia. Lepsze to
        wszystko i tak niz sacharoza (cukier w popularnym znaczeniu).
    • nell26 Re: Slodycze bezcukrowe :-o 13.01.03, 13:11
      perotin napisał:

> Ano podobno mama widziala wczoraj. Jutro oblukam. Pewnie na slodziku, jakis
      > aspartam, fruktoza czy glukoza, drogie podobno, chociaz ilosc tego slodziku -
      > jesli porownac z kosztem opakowania tabletek jako takich - nie usprawiedliwia
      > ceny, ale coz: marketing.
      >
      > To byloby niezle. Ciekawe... nic nie slyszalem wczesniej, czyzby jakas
      > rewolucja? Niemal polowa kalorii w byle jogurcie, w batonie pewnie wiekszosc,
      > to bezposrednio z cukru, a odpowiadajaca mu ilosc slodzika (byle bez
      > sacharozy, kalorie to nie wszystko) to jakioes 150-200 mniej kalorii.

A nie lepiej po prostu nie jesc slodyczy, nie slodzic herbaty?
      Słodzik jest rakotwórczy.
      • perotin Re: Slodycze bezcukrowe :-o 13.01.03, 15:09
        nell26 napisała:

> A nie lepiej po prostu nie jesc slodyczy, nie slodzic herbaty?
        > Słodzik jest rakotwórczy.
        >
        >

Ja ani nie jem, ani pije, ani tym bardziej nie slodze. Rozumiem jednak, ze
        niektorzy musza zeby pracowac, tak jak palacz zajac rece, to tylko sugestia dla
        tych, co chcieliby wybrac mniejsze zlo.

Co do raktotworczosci, to jak jest z iloscia, ktora jest tu istotna? Nie wiem,
        pytam sie. Poza tym jesli mowimy o kaloriach, roznice ida w setki w
        przeliczeniu na mase dajaca ten sam efekt. Reszta to inny temat.
        • nell26 Re: Slodycze bezcukrowe :-o 13.01.03, 15:28
          perotin napisał:

>
          > Co do raktotworczosci, to jak jest z iloscia, ktora jest tu istotna? Nie
          wiem,
          > pytam sie.

Sczegółów nie znam, pamietasz moze majaca miejsce pare lat temu afere z napojem
          dla dzieci "Tygrysek" i jego skladem? Chodziło tu wlasnie o zawarty w nim
          slodzik...Na pewno uzycie w sporadycznych przypadkach slodziku, nie spowoduje
          od razu raka, ale substancje rakotwórcze, toksyny lubia sie gromadzic w
          organizmie latami, no i pewnym momencie poczynic szkody. Sama unikam cukru, ale
          nie zastepuje go slodzikiem, tylko glukoza, czyli bardziej lekkostrawnym cukrem
          naturalnym.
        • nell26 Re: Slodycze bezcukrowe :-o 13.01.03, 15:30
          perotin napisał:

>
          > Co do raktotworczosci, to jak jest z iloscia, ktora jest tu istotna? Nie
          wiem,
          > pytam sie.

Sczegółów nie znam, pamietasz moze majaca miejsce pare lat temu afere z napojem
          dla dzieci "Tygrysek" i jego skladem? Chodziło tu wlasnie o zawarty w nim
          slodzik...Na pewno uzycie w sporadycznych przypadkach slodziku, nie spowoduje
          od razu raka, ale substancje rakotwórcze, toksyny lubia sie gromadzic w
          organizmie latami, no i pewnym momencie poczynic szkody. Sama unikam cukru, ale
          nie zastepuje go slodzikiem, tylko glukoza, czyli bardziej lekkostrawnym cukrem
          naturalnym.
          • perotin nt Ja glukoze pije po bieganiu, procz owocow. 13.01.03, 17:35
    • perotin nt Oblukalem,to max kilkanascie procent mniej kal. 13.01.03, 17:34
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka