karolinka251 08.08.06, 22:53 przepraszam że wcinam się w forum.ale czy któraś z was może mi prosto wytłumaczyć różnicę?i jakie skutki prawne pociąga za sobą?np.czy ugodę sądową można unieważnić?Z gory bardzo dziękuję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yzza Re: ugoda a umowa? 08.08.06, 23:46 Ugoda JEST umową. Jej esencja jest zredukowanie niepewności co do nastepstw stosunku prawnego. MOżną unieważnić ugodę z tych samych przyczyn co każdą umowę - art. 82 i nast. kc czyli najogólniej mówiąc ze względu na wady oświadczenia woli. Ale to trudny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka251 Re: ugoda a umowa? 09.08.06, 08:55 dzięki za odpowiedź.trochę się w tym zagmatwałam i nie umialam sobie poradzić. a czy w takim przypadku kiedy ugoda jest pełnomocna(wyrokiem sądu)i jej termin minął ponad rok temu.czy można ją unieważnić? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka251 Re: ugoda a umowa? 10.08.06, 15:27 dziewczyny proszę o odpowiedź w miarę możliwości bo nie potrafię tego nigdzie znaleźć w kodeksie Odpowiedz Link Zgłoś
abch1 Re: ugoda a umowa? 11.08.06, 10:26 odpowiedź nie jest taka prosta, wszystko zależy od tego na jaką wadę oświadczenia woli chcesz się powołać, gdyż w zależności od tego jaka ona będzie, czynność będzie można uznac za nieważną lub za ważną, poza tym termin... w przypadku ważnych czynności prawnych - rok od powzięcia wiadomości o błędzie lub podstępie lub od chwili gdy stan obawy ustał (w przypadku groźby). Takie terminy realizują postulat pewności obrotu prawnego i są zawite. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka251 Re: ugoda a umowa? 11.08.06, 16:54 dziękuję za info.będę czekała na rozwój spraw.znalazłam tylko to ze ugoda ma tytuł egzekucyjny.więc po roku od terminu chyba mogę złożyć o egzekuję świadczeń w ugodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakruszynki Re: ugoda a umowa? 11.08.06, 20:02 ugoda jest tytułem egzekucyjnym ale musisz wystapic do sadu o nadanie jej klauzuli wykonalnosci wtedy mozesz egzekwowac - i wcale nie musisz czekac rok na to żeby podjąc egzekucję Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka251 Re: ugoda a umowa? 11.08.06, 20:10 dzięki za odpowiedź.będę działać. Odpowiedz Link Zgłoś