Dodaj do ulubionych

tabletki anty-pytanie

10.10.06, 09:25
Chcę zacząć brać tabletki. Wizyte u lekarza mam na 24 pazdziernika, jednak
okres mam dostac kolo piatku w tym tyg. Chcialabym zaczac brac tabletki,
kolezanka dala mi opakowanie DAINE35. I teraz mam dylemat, czy zaczac je brac
a pozniej ewentualnie po wizycie u pani doktor zmienic, czy moze zaczekac
jeszcze ten miesiac. Czy jesli zaczne brac tabletki bez konsultacji to to ma
jakis wplyw? Jak dopieraja tabletki? Indywidualnie czy moze na
zasadzie "mówisz i masz" ?! Czy coś się stanie jesli zaczne je brac? A Wy jak
miałyście? Jakie polecacie? A jakich lepiej unikac? co myslicie?
Z góry dzieki za porady :))))))))))
Obserwuj wątek
    • rasgeea Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 09:40
      hmmm, chyba jednak zaczekam do wizyty u pani doktor :)))
    • doma791 Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 09:46
      hej,powiem ci powiedzmy jako pseudo fachowiec(czyli farmaceuta):z diane bym
      uważała chyba ze faktycznie masz problemy z cerą,bo to sa tabletki które czesto
      są przepisywane głownie z ukierunkowaniem na działanie antytrądzikowe a nie
      antykoncepcyjne(choc takie tez mają).Po drugie mają nieco wyższa dawkę hormonów
      od innych popularnych środków.Najpopulraniejsze są cilest(i ma śwetną cenę bo
      firma sama ją obnizyła),harmonet,yasmin-mają nieskie dawki hormonów,ale
      jednoczesnie bardzo wysoką skutecznośc i prawie brak działań
      niepożadanych.niektórrzy chwalą tez plastry evra,niestety są drogie,no ale
      wygodne w użyciu(1 plaster razn na tydz),ale ja jakoś nie mam zaufania do nich
      (mojej koleżance się odklejały).na twoim miejscu bym się wstrzymała do wizyty u
      lekarza,najprawdopodobniej zleci ci zrobienie badań( m.in próby wątrobowe-
      porzadny ginekoleg powinien ci to zlecić jak nie na początku to w trakcie
      brania tabletek,gdyż niestety jak większość leków ulegają one detoksykacji w
      wątrobie i ją conieco obciązają).Podejrzewam ze na początek pani doktor zapisze
      ci któreś z nich z małą zawartością hormonów.Ja sama brałam kiedyś
      cilest,minulet-bylam bardzo z nich zadowolona,potem zachciało mi się przerzucić
      na yasmin(nie zatrzymuje wody w organizmie,bo po niektórych środkach może zajśc
      taka ewentualność,ale przy tych noewj generacji raczej rzadko).
      Jakby co to pytaj dalej,wiesz ze teraz mam duuuzo wolnego czasu.
    • doma791 Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 09:54
      aaa no i nie dokończyłam-zachciało mi się brać te yasmin,bo takie nowatorskie
      dzięki zawartości tego składnika powodującego nieblokowanie wody w organizmie
      itp.,mój pan doktor mówi:no może je pani zacząc brac, ale za jakies 2-3 mce
      będziemy porobić badania.
      Oczywiście ja jakoś o tych badaniach zapomniałam,ale niestety po 4 m-cach
      brania stwierdziłam ze mi nie służą,bo działania niepozadane trwały u mnie
      dłużej niz powinny,więc je odstawiłam.od tamtego(czyli od ponad roku) nie biorę
      zadnych środków-no i teraz mam efekty:30 tydz ciązy hihihih-to oczywiście
      żart,bo po mału dorastaliśmy do decyzji o dzidziusiu
      • rasgeea Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 10:06
        DOMA jestes wielka!!! i kochana!!! widzisz - gapa ze mnie, zapomniałam ze
        fachowic jestes :))) wiec reasumując polecasz jak dla mnie jakie? cilest?? bo
        jakby sie mnie lekarz pytal jakie bym chciala, to niechcialabym przypadku:):)
    • rasgeea Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 10:11
      aaaaaaaaaaa noi gratulacje, ze zostaniesz mamusią:) Moja siostra również jest w
      ciązy (7 miesiąc) i neistety ma jakieś komplikacje. Pzrede wszystkim z krwią:(
      Latam z nią od badań do badań, od lekarza do lekarza, od szpitala do szpitala.
      Musiala isc nawet to hematologa;/
      • doma791 Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 10:18
        Jesli mogę ci polecić to naprawdę cilest-popularny,skuteczny,no i teraz
        faktycznie niedrogi,coś ok 20zł,a kiedys dochodził do ponad 30 zł.Harmonet i
        logest są również popularne,mają najmniejsza z dotępnych na rynku zawartość
        hormonów,dlatego często sa zapisywane młodym dziewczynom(znaczy sie gówniarom
        po 16-17 lat),lecz mój pan doktor twierdzi ze przy naszych gabarytach:wzrost i
        waga(nie wiem ile ty wazysz,ale ja należe do grubokościstych i waze normalnie
        ok75 kg,a nie tak jak wy wszystkie chudzielce po 60 z hakiem) to tak mała
        zawartość hormonów moze okazac się nie w pełni skuteczna.z mojego doświadczenia
        polecam jeszcze minilet,niestety jest droższy od cilestu.
        Ale w aptekach jest tyle tych środków, ze nawet jak pani doktor zasugeruje ci
        coś innego to nie miej obaw.Pozrawiam i spadam na ponowne kłucie:)
        • rasgeea Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 10:20
          ha! to witam w klubie grubokoscistych :) równiez waze okolo 75kg:) w porywach
          swiatecznych nawet wiecej:))ale co tam :)))))))) dziekuję Ci za poradę:)))
          Teraz to już zawsze będe wiedziała do kogo walić jak w dym :))) igła.....
          właśnie mi się przypomniało, ze przydałoby się oddać krew :))))))
    • tulcymea Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 11:10
      poczekaj ten miesiąc. Już trudno. DIANE to akurat dość silne tabletki i jeśli
      nie ma konkretnych wskazań, raptem antykoncepcja to dobiera się lżejsze.
      • misioczat Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 11:27
        Doma juz wszystko napisala ;) Ja powiem tylko, ze na pewno nie bralabym Diane35
        ot tak sobie, bo to duza dawka hormonow. Niemniej zadna z ginek, do ktorych
        chodzilam nie kazala mi robic zadnych badan i wszystkie wypisywaly mi, o co
        poprosilam. Ja bralam Minisiston, Cilest i Jeanine, teraz wrocilam do Cilestu.
        Mam lekkie problemy z cera (tlusta) i Cilest i Jeanine dawano mi rowniez pod
        tym katem (choc Jeanine wymyslilam sobie sama). Do Cilestu wrocilam, bo
        wydawalo mi sie, ze mam zbyt ciezkie pmsy :) w sensie psychicznym. No i bardzo
        sie ucieszylam z niespodzianki w aptece - faktycznie jakies 19 zl (Jeanine
        prawie 40). Stanial, bo kosztowal kolo 30.
    • rasgeea Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 11:30
      dziękuję Wam drogie kobietki:) Na Was jak zwykle można liczyć :))) Popytam w
      takim razie panią doktor wlaśnie o cilest :))))
      • doma791 Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 14:58
        Wróciłam w końcu do domu po kłuciu,oczywiście musiałam oblecieć jeszcze pare
        psiapsiółek w aptekach,więc dopiero jestem.
        Misio mi przypomniała o istnieniu jeanine,jakiś czas na rynku funkcjonują,ale
        faktycznie są przepisywane dziewczynom które dodatkowo borykają się z
        problemami z cerą.Niestety ta cena...:(No i jeszcze jadna rada Rasgeea:raczej
        nie zgadzaj się na branie jakis refundowanych tanszych tabletek typu
        rigevidon,stediril,bo są one starszej generacji,mają więcej hormonów no i
        niestety jest zawsze groźba przytycia,czego byś chyba nie chciała.
        No i jeszcze jedno:jeśli chodzi o te badania o kótrych przebąkuję to lekarze po
        prostu każą często robic w trakcie brania tabl(po pól roku,roku itp) badania
        na poziom Alat i Aspat,by sprawdzić czy wątroba pomimo tego codziennego
        obciązania tabletkami prawidłowo funkcjonuje.
        Jejku ale się rozpisałam....
        • misioczat Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 18:41
          A musze Wam powiedziec, ze nie widze zadnej roznicy w stanie cery przy braniu
          Cilestu i Jeanine. Wlasciwie czuje sie i wygladam po nich tak samo, a Cilest
          dwa razy tanszy.
          • kawa_mielona Re: tabletki anty-pytanie 10.10.06, 21:33
            Chyba już wszystko zostało powiedziane/ napisane ale wtrącę się z racji, że
            akurat tu zajrzałam...
            Ja od 9 miesięcy używam plastrów EVRA. Oprócz wysokiej ceny (55 zł. za
            opakowanie, które starcza na jeden cykl) i tego, że trzeba kombinowac gdzie go
            przykleić, zeby się trzymał i żeby nie był widoczny bo nie wyglada estetycznie
            to reszta - same zalety. Szczególnie dla zapominalskich jak ja - przyklejam raz
            w tygodniu i wszystko gra. Przez cały czas stosowania zero plamień, zero
            problemów z cerą czy obniżonym libido, bez wpływu na tuszę...dla mnie plastry
            sa OK :)
            Pozdrawiam
            • rasgeea Re: tabletki anty-pytanie 11.10.06, 07:23
              kurcze ja to sie boje troche tych plastrów.. jakoś nie mam zaufania, no bo niby
              jak przyklejaenie jakiegos plastra ma działać?! Wiem, to śmieszne, sama sie z
              tego śmieje:) BNyć może kiedyś sie pzremogę:)))
              • doma791 Re: tabletki anty-pytanie 11.10.06, 15:04
                Jeśli chodzi o evra to z tego co słyszałam przy wadze ponad 75 kg mogą nie
                dawac oczekaiwanego bezpieczeństwa-ale czy to do końca prawda to nie wiem,byś
                się musiała Rasgeea spytać lekarza.Jesli chodzi o działanie to odpowiednio
                dobrana dawka hormonów i specjalna struktura plastra naprawdę gwarantują
                bezpieczeństwo i skutecznośc.Tyle ze ja tez podchodze do nich podejrzliwie,bo
                cały czas łapałabym schizę czy sie nie odklei i nie przestanie działać.
                • kawa_mielona Re: tabletki anty-pytanie 11.10.06, 22:27
                  Dziewczyny, mój lekarz mówił mi, ze przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej
                  nalezy unikac kuracji ziołowych na bazie dziurawca ponieważ dziurawiec może
                  powodowac nieskutecznośc antykoncepcji! To tak na marginesie.
                  A jesli chodzi o schizy ze sprawdzaniem czy sie plasterek nie odkleił to miałam
                  takie ciśnienia na początku ale z czasem przyzwyczaiłam się i naprawdę chwalę
                  sobie tą metodę:)
    • miraculum Biore DIANE - 35 boje sie 11.10.06, 21:47
      Dostałą własnie ten lek - bo to jest w końcu lek hormonalny - od mojego
      ginekologa, wskazaniem były problemy z cera czyli tradzik, i włoski mi jakies
      rosły na szyi pojedyńcze i wokól jednego sutka :/ Wziełam dzis druga tabletke
      ale boje sie efektów ubocznych... Prosze ekspertkę o poradę.. czy moge cos
      zrobic by po nich nie przytyć? I czy fakycznie maja taka duza dawke hormonów bo
      porównałam ulotke Cillestu i Diany i wydaje mi sie ze Cillest ma wyższą dawkę
      jednego hormonu...
      • doma791 Re: Biore DIANE - 35 boje sie 11.10.06, 22:13
        Oj miraculum nie stresuj się:))Nie mam akurat ulotki od jednego i drugiego
        leku,a na pamięc składów nie znam hihihi,ale z tego co obserwowałam po
        koleżankach które brały to naprawdę ładnie to działało na cerę, i chyba żadna z
        nich nie przytyła po diane.Jesli chodzi o tycie to jest to naprawde
        indywidualna sprawa-jedna przytyje druga nie.Jesli zauważysz ze tyjesz po
        prostu poprosisz lekarza o zmianę na tabl Jeanine,tez poprawiają wygląd cery,
        ale niestety sporo droższe.
        Jeżeli nie masz większych problemów z watrobą, i nie bierzesz dodatkowo masy
        innych leków ktore mogłby ją obciązać, to nie ma się czym martwic.Jak dojdzeisz
        do ładu z cerą, to zmienisz tabletki na łagodniejsze.Pozdrawiam:)
        • miraculum Re: Biore DIANE - 35 boje sie 12.10.06, 17:46
          Dziękuję za uspokojenie mych skołatanych nerwów :) Sęk w tym, że biore inne
          leki ale mam badnia zrobic więc sie nie przejmuje, bo w razie czego kaza mi coś
          odstawich - chyba.... Jeszcze raz dziękuję za udzielenie wsparcia ;) Buziaki
    • miraculum Miesiąc z Diane 35 10.11.06, 20:54
      No i jestem juz na drugim opakowaniu. Dalej je biore ale na wtorek musze sie z
      ginekologiem umówic :/ Zaczęły mi nabrzmiewać uda i mam dziwne drgania w łydce,
      a czasem mnie boli żyła :/ Żadnych innych skutków nie widzę, nie chce przerywac
      kuracji hormonalnej bo mam tzw. androgenizację :( słabą jak na razie- chyba
      początki i chce ją zahamować. Z moja dermatolog doszłyśmu do wniosku, że można
      spróbować z Yasmin, Uroseptem i Venescinem. Skonsultuje to z ginekologiem i
      zobaczę co powie :/ A co myśli o tym nasza ekspertka farmaceutka?
      • doma791 Re: Miesiąc z Diane 35 12.11.06, 10:00
        hej przepraszam ze dopiero teraz pisze ale weekend nie miałam dostępu do neta-
        teraz w sumie tez piszę z komputera hotelowego(pozdrowienia z Krakowa przy
        okazji dziewczyny).Rozpiszę sie bardziej moze wieczorem, ale z tego co czytam
        miraculum to pewnie u ciebie mogły wystąpic dział.niepożadane po diane czyli
        zatrzymywanie owdy w organizmie( czesto sie to moze zdarzyc po wszelkich
        antykoncepcyjnych srodkach).dlatego lekarka pewnie radzi tobie zacząc yasmin bo
        jako jedyna na polskim rynku z tych tabl.nie zatrzymuje wody nie powodując
        obrzęków itp.
        (
        • doma791 Re: Miesiąc z Diane 35 12.11.06, 22:14
          No teraz sie zagłębie fachowo w zapytanie miraculum.Tak więc jak pisałam
          wczesniej yasmin jest 1-sza na polskim rynku tabl.anty które obok
          skł.antykoncepcykjnego mają tez drugi skł. powodujący zatrzymywania wody w
          ciele, i tym samym nie powodujacym obrzęków,uczucia puchnięcia(a czesto sie to
          zdarzało kobietom przy stosowaniu inych srodków,szczególnie tych starszej
          generacji,ale nietylko).A te pozostałe 2 leki które ci zapisała lekarka to leki
          ziołowe:venescin udraznia przepływ zylny,tak by usprawnic krazenie w konczynach
          dolnych,przeciwdziałac zylakom itp,a ten drugi urosept to typowo moczopędny lek.
          • miraculum Re: Miesiąc z Diane 35 13.11.06, 18:37
            Domma Ty to jesteś ekspertka Dzięki wielki za odpowiedz :) Hmmm tak sie nadal
            zastanawiam czy te udk mi nabrały po tabletkach, czy o tak se przytyły albo
            nabrały mieśni po ćwiczeniach, bo żadna częśc ciała mi dzięki Bogu nie nabiera
            tylko one. Waga tez w miejscu stoi.. więc chyba panikuję? Ale tez poważnie sie
            zastanawiam nad zmiana na Yasmin choc sa cholernie drogie. Nie wiem jak mój
            organizm zareaguje na ten nowy hormon, dio..cośtam , który jest w ich składzie i
            to on nie powoduje - podobno zatrzymania wody.. heh pozyjemy zobaczymy :)
          • azazela doma791 13.11.06, 19:53
            prosze spr@wdz!!
            • doma791 Re: doma791 13.11.06, 21:07
              a cio mam sprawdzić azazelo?
              • miraculum Re: doma791 13.11.06, 21:13
                maila chyba masz sprawdzić - popatrz na literkę @
                • buterfly5 Loette 28? 30.11.06, 10:51
                  A słyszałyście coś o Loettte? Niedawno przestałam karmić księżniczkę i moja
                  lekarka przepisała tą właśnie "trutkę na bociany":) Wczoraj zaczęłam brać mimo,
                  że nic o nich nie wiem, w necie jest niewiele informacji...
                  • doma791 Re: Loette 28? 01.12.06, 19:51
                    Butterfly jakbyś mogła mi podać dokładny skład tych hormonów z dawką to
                    posprawdzam czy u nas w Polsce jest odpowiednik tego leku i wtedy coś spróbuje
                    ci blizej o nich napisac
                    • buterfly5 Re: Loette 28? 10.12.06, 18:19
                      tabletki z numerami 1-21 zawierają: Levonorgestrel. 100 mikrog.,
                      ethylestradiol. 20 mikrog., lactos. monohydr. 40mg
                      tabletki od 22-28: Lactos. monohydr. 48mg
                      • doma791 Re: Loette 28? 12.12.06, 11:23
                        Butterfly-sprawdzałam w "fachowej lekturze" i u nas w Polsce niestety nie ma
                        tabletek z identycznym składem:(
                        Sa natomiast takie które zawierają te dwa składniki czynne (ten 3-ci dziala
                        jako wypełniacz i nie ma żadnego skutku antykoncepcyjnego)ale w innych
                        proporcjach np.Rigevidon.Srediril,Microgynon-kojarzysz je?
                        • buterfly5 Re: Loette 28? 12.12.06, 15:18
                          Niestety, nie znam tych pigółek. Przed dzidzią brałam w Polsce kilka lat
                          gravistat i tylko te w zasadzie znam...
                          • buterfly5 Re: Loette 28? 22.12.06, 12:58
                            Kurcze chyba mi nie służą te pigółki... Po dwunastej, czyli jakiś tydzień po
                            miesiączce znów zaczeło się krwawienie:( i ciągnie się już ponad tydzień...
                            Moja lekarka na feriach i nie wiem co robić... Przerwać czy przeczekać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka