Dodaj do ulubionych

Odchudzanie

IP: *.net.autocom.pl 21.03.03, 16:35
A może by tak więcej konkretów? Bo to że trzeba jeść mniej i się
ruszać, aby schudnąć, że otyłość jest niezdrowa... To przecież
wszystkim wiadomo!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Renata BŁĄD!! IP: *.ds3.agh.edu.pl 28.05.03, 09:41
      Chciałam zauważyż, że BMI to nie kg x m2!!
      Zamiast mnożenia ma być dzielenie np.taka / ;)
      • lyche1 Re: BŁĄD!! 29.07.03, 18:02
        Gość portalu: Renata napisał(a):

> Chciałam zauważyż, że BMI to nie kg x m2!!
        > Zamiast mnożenia ma być dzielenie np.taka / ;)

Według wskaźnika BMI mam lekką nadwagę ( mój wskaźnik oscyluje pomiędzy 24,5-
        25,2)mimo to nie przejmuję się tym :)) Robię korektę na duży biust :))

Ale z tego miejsca chciałabym zaapelować by przestano wreszcie promować
        dziewczęce figury. Nie wiem co jest gorsze otyłość czy anoreksja ??? Wskaźnik
        BMI 20-21 osiągnęłabym przy wadze 48-50kg. Wiecie jak wyglądałabym ???
        Stanowczo domagam się korekty. Waga normalna wg BMI winna zawierać się we
        wskaźniku 22-27 dla kobiet ( nie dziewczynek)
        • moniorek1 Re: BŁĄD!! 30.07.03, 00:49
          lyche1 napisała:

>
          > Według wskaźnika BMI mam lekką nadwagę ( mój wskaźnik oscyluje pomiędzy 24,5-
          > 25,2)mimo to nie przejmuję się tym :)) Robię korektę na duży biust :))
          >
          > Ale z tego miejsca chciałabym zaapelować by przestano wreszcie promować
          > dziewczęce figury. Nie wiem co jest gorsze otyłość czy anoreksja ???
          Wskaźnik
          > BMI 20-21 osiągnęłabym przy wadze 48-50kg. Wiecie jak wyglądałabym ???
          > Stanowczo domagam się korekty. Waga normalna wg BMI winna zawierać się we
          > wskaźniku 22-27 dla kobiet ( nie dziewczynek)

Na kazdej stronie roznie interpretuja ten wskaznik. Obliczalam na jednej
          stronie i wyszlo mi, ze mam niedowage, a na innej ,ze moja waga jest ok.
          Tak na marginesie to ciekawe czy ci co wymyslili ten wskaznik wzieli pod uwage
          biust. Nie wiem ile wazysz i ile masz wzrostu ani jak duze masz piersi, ale
          sproboj obliczyc swoje BMI odejmujac przypuszczalna wage twoich piersi,
          ciekawe czy wtedy wyjdzie ci ,ze wage masz w normie.
          • lyche1 Re: BŁĄD!! 30.07.03, 07:44
            moniorek1 napisała:

> Na kazdej stronie roznie interpretuja ten wskaznik. Obliczalam na jednej
            > stronie i wyszlo mi, ze mam niedowage, a na innej ,ze moja waga jest ok.
            > Tak na marginesie to ciekawe czy ci co wymyslili ten wskaznik wzieli pod
            uwage biust. Nie wiem ile wazysz i ile masz wzrostu ani jak duze masz piersi,
            ale sproboj obliczyc swoje BMI odejmujac przypuszczalna wage twoich piersi,
            > ciekawe czy wtedy wyjdzie ci ,ze wage masz w normie.

Właśnie dlatego uważam, ze te wskaźniki są do d... Rok temu mierzyłam sobie (
            są takie specjalne aparaty) zawartość tłuszczu w tkance podskórnej. Pani która
            robiła mi ten pomiar stwierdziła, że wyszło idealnie :))) Tak więc nie
            przejmuję się swoją wagą :))) Zacznę się przejmować jak pojawią się faldy
            tłuszczu :))) Pozdrawiam : )))
          • the_dzidka Re: BŁĄD!! 30.07.03, 10:03
            > Na kazdej stronie roznie interpretuja ten wskaznik.

Na stronie grubasy.pl przy obliczaniu BMI nalezy podać również swój WIEK. I to
            uważam za rozsądne podejście, bo przecież BMI kobiety 40-letniej MUSI być inny
            niż 18-letniej.
    • Gość: agata Re: Odchudzanie IP: *.satfilm.net.pl / 10.0.17.* 29.07.03, 11:56
      błąd we wzorze zamiast razy powinno byc podzielić
    • dorotka1970 Re: Odchudzanie 29.07.03, 12:27
      Gość portalu: Młodsza napisał(a):

> A może by tak więcej konkretów? Bo to że trzeba jeść mniej i się
      > ruszać, aby schudnąć, że otyłość jest niezdrowa... To przecież
      > wszystkim wiadomo!!!!!!!

Bo nie ma innego sposobu, po prostu.
      Ci, ktorzy oczekuja "cudu" po 2-tygodniowej diecie albo tabletkach zawsze sa
      rozczarowani...

Pozdrawiam,
      Dorotka
      --------
      Swiat lubi ludzi, ktorzy lubia swiat
      • Gość: Linn Re: Odchudzanie IP: *.dialup.tiscali.it 29.07.03, 17:16
        Moze i wszyscy wiedza, ale i tak latwiej liczyc na cos optymalnego,
        kopenhaskiego, Mayowego.......
    • Gość: 7:o) Re: Odchudzanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.03, 20:47
      Na widoczny spadek mojej wagi działa jedzenie BARDZO skromnego śniadania, potem
      można już noramlnie jeść. Oszczędzając kalorii przy śniadaniu schudłam w
      wakacje 4 kg.
      • zuzaleczka Re: Odchudzanie 30.07.03, 09:59
        bŁąd, bo właśnie śniadanie powinno być dość syte ale lekkie(ale nie do
        przesady), ja np. polecam musli (lub zwykłe płatki kukurydziane na mleku +
        banan lub jabłko lub pomarańcza + rodzynki itp.)
        średnio:
        śniadanie - 15 - 20 % dziennego zapotrzebowania na dzienną ilość kalorii
        II śniadanie - 10 - 15 % ........................
        obiad - 35 - 40 %.......................
        podwieczorek - 10 % ..........................
        kolacja - 15 - 20 % .......................

Lepiej jeść częściej i małe porcje, jedzenie powinno być urozmaicone, lekkie,
        kolorowe, na niezbyt dużym talerzu, dużo owoców, warzyw (bez sosów, zasmażek),
        dużo wody (dobrze jest pić herbatki ziołowe 1-2 x dziennie np. regulavit 3,
        herbata czerwona, zielona - nie słodząc ich), zrezygnować z białego pieczywa,
        białego ryżu, makaronów, słodyczy (albo dzielić batona na 5 kawałków i co kilka
        dni zjeść 1!!! kawałek gdy nie można wytrzymać), nie jeść słodkich owocowych
        jogurtów, nie pić słodzonych napojów (polecam mleko 1 - 1,5 %)itp.Jeść ryby
        (dobrze jeśli są grilowane lub gotowane), tyńczyka z sosie własnym, itp. Nie
        polecam żednych tabletek, preparatów, diet cud.
        No i oczywiście ruch!
        Mniej więcej tak się odżywiam od grudnia 2002 r i zrzuiłam 5 kg, a jestem z
        wykształcenia dietetykiem i wiem,że "zadana" sobie rygorystyczna dieta na
        papierze jest nie dla mnie. Trzeba po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe).
        Gdy czegoś się b. chce nie odmawiać sobie bezwzględnie (zjeść malutką ilość)bo
        teraz nie zjemy, ale za 2 dni (gdy będzie apogeum)zjemy to w podwójnej ilości.
        Trzeba mieć pod ręką coś, co zjadamy gdy chce nam sie słodyczy - ja staram się
        mieć ogórki kwaszone albo kapustę.
        Aha, a przed posiłkiem dobrze jest wypić szklankę wody.
      • dorotka1970 Re: Odchudzanie 30.07.03, 12:52
        Gość portalu: 7:o) napisał(a):

> Na widoczny spadek mojej wagi działa jedzenie BARDZO skromnego śniadania,
        potem
        >
        > można już noramlnie jeść. Oszczędzając kalorii przy śniadaniu schudłam w
        > wakacje 4 kg.

Nie wiem dzieki czemu schudlas 4 kilo, bo to najgorsze rozwiazanie. I nie
        wiem, co to dla ciebie znaczy "normalnie jesc". Logiczne jest, ze sniadanie
        zawsze zdazyc "spalic" w ciagu dnia, a z kolacja to raczej trudne.
        "Sniadanie zjedz sam, obiadem podziel sie z przyjacielem, a kolacje oddaj
        wrogowi".

--------
        Swiat lubi ludzi, ktorzy lubia swiat
    • Gość: Gal Re: Odchudzanie IP: polpak:* / 192.168.100.* 31.07.03, 00:03
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka