Gość: Młodsza IP: *.net.autocom.pl 21.03.03, 16:35 A może by tak więcej konkretów? Bo to że trzeba jeść mniej i się ruszać, aby schudnąć, że otyłość jest niezdrowa... To przecież wszystkim wiadomo!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Renata BŁĄD!! IP: *.ds3.agh.edu.pl 28.05.03, 09:41 Chciałam zauważyż, że BMI to nie kg x m2!! Zamiast mnożenia ma być dzielenie np.taka / ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: BŁĄD!! 29.07.03, 18:02 Gość portalu: Renata napisał(a): > Chciałam zauważyż, że BMI to nie kg x m2!! > Zamiast mnożenia ma być dzielenie np.taka / ;) Według wskaźnika BMI mam lekką nadwagę ( mój wskaźnik oscyluje pomiędzy 24,5- 25,2)mimo to nie przejmuję się tym :)) Robię korektę na duży biust :)) Ale z tego miejsca chciałabym zaapelować by przestano wreszcie promować dziewczęce figury. Nie wiem co jest gorsze otyłość czy anoreksja ??? Wskaźnik BMI 20-21 osiągnęłabym przy wadze 48-50kg. Wiecie jak wyglądałabym ??? Stanowczo domagam się korekty. Waga normalna wg BMI winna zawierać się we wskaźniku 22-27 dla kobiet ( nie dziewczynek) Odpowiedz Link Zgłoś
moniorek1 Re: BŁĄD!! 30.07.03, 00:49 lyche1 napisała: > > Według wskaźnika BMI mam lekką nadwagę ( mój wskaźnik oscyluje pomiędzy 24,5- > 25,2)mimo to nie przejmuję się tym :)) Robię korektę na duży biust :)) > > Ale z tego miejsca chciałabym zaapelować by przestano wreszcie promować > dziewczęce figury. Nie wiem co jest gorsze otyłość czy anoreksja ??? Wskaźnik > BMI 20-21 osiągnęłabym przy wadze 48-50kg. Wiecie jak wyglądałabym ??? > Stanowczo domagam się korekty. Waga normalna wg BMI winna zawierać się we > wskaźniku 22-27 dla kobiet ( nie dziewczynek) Na kazdej stronie roznie interpretuja ten wskaznik. Obliczalam na jednej stronie i wyszlo mi, ze mam niedowage, a na innej ,ze moja waga jest ok. Tak na marginesie to ciekawe czy ci co wymyslili ten wskaznik wzieli pod uwage biust. Nie wiem ile wazysz i ile masz wzrostu ani jak duze masz piersi, ale sproboj obliczyc swoje BMI odejmujac przypuszczalna wage twoich piersi, ciekawe czy wtedy wyjdzie ci ,ze wage masz w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: BŁĄD!! 30.07.03, 07:44 moniorek1 napisała: > Na kazdej stronie roznie interpretuja ten wskaznik. Obliczalam na jednej > stronie i wyszlo mi, ze mam niedowage, a na innej ,ze moja waga jest ok. > Tak na marginesie to ciekawe czy ci co wymyslili ten wskaznik wzieli pod uwage biust. Nie wiem ile wazysz i ile masz wzrostu ani jak duze masz piersi, ale sproboj obliczyc swoje BMI odejmujac przypuszczalna wage twoich piersi, > ciekawe czy wtedy wyjdzie ci ,ze wage masz w normie. Właśnie dlatego uważam, ze te wskaźniki są do d... Rok temu mierzyłam sobie ( są takie specjalne aparaty) zawartość tłuszczu w tkance podskórnej. Pani która robiła mi ten pomiar stwierdziła, że wyszło idealnie :))) Tak więc nie przejmuję się swoją wagą :))) Zacznę się przejmować jak pojawią się faldy tłuszczu :))) Pozdrawiam : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: BŁĄD!! 30.07.03, 10:03 > Na kazdej stronie roznie interpretuja ten wskaznik. Na stronie grubasy.pl przy obliczaniu BMI nalezy podać również swój WIEK. I to uważam za rozsądne podejście, bo przecież BMI kobiety 40-letniej MUSI być inny niż 18-letniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Odchudzanie IP: *.satfilm.net.pl / 10.0.17.* 29.07.03, 11:56 błąd we wzorze zamiast razy powinno byc podzielić Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka1970 Re: Odchudzanie 29.07.03, 12:27 Gość portalu: Młodsza napisał(a): > A może by tak więcej konkretów? Bo to że trzeba jeść mniej i się > ruszać, aby schudnąć, że otyłość jest niezdrowa... To przecież > wszystkim wiadomo!!!!!!! Bo nie ma innego sposobu, po prostu. Ci, ktorzy oczekuja "cudu" po 2-tygodniowej diecie albo tabletkach zawsze sa rozczarowani... Pozdrawiam, Dorotka -------- Swiat lubi ludzi, ktorzy lubia swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Odchudzanie IP: *.dialup.tiscali.it 29.07.03, 17:16 Moze i wszyscy wiedza, ale i tak latwiej liczyc na cos optymalnego, kopenhaskiego, Mayowego....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7:o) Re: Odchudzanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.03, 20:47 Na widoczny spadek mojej wagi działa jedzenie BARDZO skromnego śniadania, potem można już noramlnie jeść. Oszczędzając kalorii przy śniadaniu schudłam w wakacje 4 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaleczka Re: Odchudzanie 30.07.03, 09:59 bŁąd, bo właśnie śniadanie powinno być dość syte ale lekkie(ale nie do przesady), ja np. polecam musli (lub zwykłe płatki kukurydziane na mleku + banan lub jabłko lub pomarańcza + rodzynki itp.) średnio: śniadanie - 15 - 20 % dziennego zapotrzebowania na dzienną ilość kalorii II śniadanie - 10 - 15 % ........................ obiad - 35 - 40 %....................... podwieczorek - 10 % .......................... kolacja - 15 - 20 % ....................... Lepiej jeść częściej i małe porcje, jedzenie powinno być urozmaicone, lekkie, kolorowe, na niezbyt dużym talerzu, dużo owoców, warzyw (bez sosów, zasmażek), dużo wody (dobrze jest pić herbatki ziołowe 1-2 x dziennie np. regulavit 3, herbata czerwona, zielona - nie słodząc ich), zrezygnować z białego pieczywa, białego ryżu, makaronów, słodyczy (albo dzielić batona na 5 kawałków i co kilka dni zjeść 1!!! kawałek gdy nie można wytrzymać), nie jeść słodkich owocowych jogurtów, nie pić słodzonych napojów (polecam mleko 1 - 1,5 %)itp.Jeść ryby (dobrze jeśli są grilowane lub gotowane), tyńczyka z sosie własnym, itp. Nie polecam żednych tabletek, preparatów, diet cud. No i oczywiście ruch! Mniej więcej tak się odżywiam od grudnia 2002 r i zrzuiłam 5 kg, a jestem z wykształcenia dietetykiem i wiem,że "zadana" sobie rygorystyczna dieta na papierze jest nie dla mnie. Trzeba po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe). Gdy czegoś się b. chce nie odmawiać sobie bezwzględnie (zjeść malutką ilość)bo teraz nie zjemy, ale za 2 dni (gdy będzie apogeum)zjemy to w podwójnej ilości. Trzeba mieć pod ręką coś, co zjadamy gdy chce nam sie słodyczy - ja staram się mieć ogórki kwaszone albo kapustę. Aha, a przed posiłkiem dobrze jest wypić szklankę wody. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka1970 Re: Odchudzanie 30.07.03, 12:52 Gość portalu: 7:o) napisał(a): > Na widoczny spadek mojej wagi działa jedzenie BARDZO skromnego śniadania, potem > > można już noramlnie jeść. Oszczędzając kalorii przy śniadaniu schudłam w > wakacje 4 kg. Nie wiem dzieki czemu schudlas 4 kilo, bo to najgorsze rozwiazanie. I nie wiem, co to dla ciebie znaczy "normalnie jesc". Logiczne jest, ze sniadanie zawsze zdazyc "spalic" w ciagu dnia, a z kolacja to raczej trudne. "Sniadanie zjedz sam, obiadem podziel sie z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi". -------- Swiat lubi ludzi, ktorzy lubia swiat Odpowiedz Link Zgłoś