Dodaj do ulubionych

_______Mydełko "FA"__________historia powstania :)

11.03.07, 13:19
Mam takie pytanie.
Mianowicie, czy Mydło "FA" pojawiało się przed piosenką Drozdowskiej "Mydełko
fa" Czy dopiero po tej piosence ?

Jestem bardzo ciekawa, bo założyłam się o to z moim mężczyzną :) hihi

Dzięki za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • wredna.suka Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 13:33
      Jasne, że najpierw było mydło a później piosenka. W tamtych czasach mydło to
      było sprowadzane, później do kupienia w Pewexie, oznaczało dobrobyt i bogactwo
      ludzi których było stać i mieli dojście żeby je kupić.
      Później była piosenka, mycie tym drogim i nie dostępnym mydełkiem :) Hi.
      • pani.ewa Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 13:42
        Dzięki :)
        • dziewice Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 13:44
          wygralas/przegralas? :)
      • karus100 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 15:09
        Potwierdzam, że najpierw było mydło.

Pamiętam, że kiedyś czytałam nawet wywiad z autorką tekstu tej piosenki, czy
        kimś tam i spytano się jej, czy producent mydła Fa jakoś się odwdzięczył za tę
        niezamierzoną reklamę, ale odpowiedz była negatywna.
    • avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 15:11
      Przed piosenką. Stało się dla niej isnpiracją;).
      • marzena-dom Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 15:37
        mydło FA, podpaski ALWAYS, pasta COLGATE ... to wszystko jest na reklamach w
        BURDACH niemieckich z lat 70-tych ktore moja mama dostawala z RFN-u

wniosek mydełko FA było pierwsze niz piosenka :-))))
        • vivis_cortez Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 17:27
          Pani Drozdowska widac miala takiego drima, żeby myć się mydelkiem fa i aż z
          wrażenia piosenkę napisała :)
    • kotbehemot6 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 18:10
      jak się miało "za komuny" mydełko Fa albo Lux a już przezroczyste CD to się było kimś...to było dopiero jak sie przyjmowałao znajomych a w łazience pachnioło mydełkiem..ech wiele takich "oznak dobrobytu " było...o kolorowym papierze toaletowym nie wspomnę-wogóle mieć papier !!!!!!
    • pani.ewa Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:07
      Dzięki WSZYSTKIM serdecznie za odpowiedzi ;)

Jeśli chodzi o zakład, to... przegrałam :) hihi

Coś mi się poplątało i myślałam, że pierw była piosenka. Ale to może dlatego, że
      w tych czasach kiedy mydełko FA się pojawiło, to ja się dopiero rodziłam :) hihi

POZDRAWIAM
      • wredna.suka Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:21
        Ja jestem niewiele starsza, ale wystarczyło głębiej pomyśleć ;)
    • mortycjan Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:29
      Pamiętam ze szkoły podstawowej tę piosenkę - wypas:) A mydło Fa chyba dalej jest
      w sprzedaży ? Widziałem kiedyś w jakimś hipermagazynie.
      • avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:32
        A ja miałam kasetę. Moja pierwsza kaseta Mydełko Fa i chyba jeszcze New Kods on
        The Block.:) Dostałam je jako prezent na dzień dziecka. Ale to były czasy;)
        Teraz dopiero się dowiedziałam, że tam śpiewał też Marek Kondrad.
        • mortycjan Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:39
          New Kids:) Pierwszy boysband, nawet kreskówka była w TV o nich:)
          • avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:40
            Ano, pamiętam.:) Fanką wielką nie byłam, ale jakby nie było rozpoczęli moją
            zabawę z muzyką.:) A z kreskówek zdecydowanie wolałam Wojownicze Żółwie Ninja i
            Plaetarian.:)
            • mortycjan Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:46
              Kapitan Planeta i Planetarianie wykształcili we mnie świadomość ekologiczną oraz
              internacjonalną tolerancję - więc nie byle co:) A żółwie ninja sucks, punkowcy
              byli tam guźcem i czymś jeszcze i byli tępi.
              • avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:49
                Co Ty mówisz. Żółwie Ninja to klasyka. Nie pamiętasz, że mieli oni mentora w
                postaci Szczura, który przekazywał im różne mądrości życiowe?
                Ale ja lubiłam same takie troche chłopięce bajeczki, bo miałam w większości
                kolegów, z braku koleżanek w okolicy, więc bawiliśmy się potem w nie.
                Ja byłam tym fioletowym...chyba Leonardo. A z planetarian byłam jak mnie wtedy
                nazywali Ruską Kluską czyli tą blondyną od wiatru.:)
    • xvqqvx Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 20:15
      Mydło "FA" było jednym z najczęściej reklamowanych towarów w 1990-91 (jak
      podpaski Always, szampon "wash and go" etc.) i dlatego powstała ta piosenka
      parodystyczna w 1991 r.
      • avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 20:19
        Powody powstania:

W lecie 1991 roku piosenkarka wraz z aktorem Markiem Kondratem nagrała kasetę,
        która w zamierzeniu miała być parodią chodnikowo-straganowych przebojów.
        Ukazanie się tego nagrania wywołało jednak skutek odwrotny od zamierzonego,
        bowiem piosenka "Mydełko Fa", z tekstem Andrzeja Korzyńskiego zdobyła bardzo
        dużą popularność wśród zwolenników muzyki chodnikowej, stała się wielkim
        przebojem. Miłośnicy polskiego disco nie zauważyli prześmiewczego charakteru
        piosenki i przyjęli ją niemalże za swój hymn. "Mydełko Fa" przez kilka miesięcy
        utrzymywało również na pierwszym miejscu międzynarodowej listy przebojów radia
        For You w Chicago.
        • krakoma Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 20:24

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka