pani.ewa 11.03.07, 13:19 Mam takie pytanie. Mianowicie, czy Mydło "FA" pojawiało się przed piosenką Drozdowskiej "Mydełko fa" Czy dopiero po tej piosence ? Jestem bardzo ciekawa, bo założyłam się o to z moim mężczyzną :) hihi Dzięki za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wredna.suka Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 13:33 Jasne, że najpierw było mydło a później piosenka. W tamtych czasach mydło to było sprowadzane, później do kupienia w Pewexie, oznaczało dobrobyt i bogactwo ludzi których było stać i mieli dojście żeby je kupić. Później była piosenka, mycie tym drogim i nie dostępnym mydełkiem :) Hi. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.ewa Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 13:42 Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziewice Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 13:44 wygralas/przegralas? :) Odpowiedz Link Zgłoś
karus100 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 15:09 Potwierdzam, że najpierw było mydło. Pamiętam, że kiedyś czytałam nawet wywiad z autorką tekstu tej piosenki, czy kimś tam i spytano się jej, czy producent mydła Fa jakoś się odwdzięczył za tę niezamierzoną reklamę, ale odpowiedz była negatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 15:11 Przed piosenką. Stało się dla niej isnpiracją;). Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-dom Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 15:37 mydło FA, podpaski ALWAYS, pasta COLGATE ... to wszystko jest na reklamach w BURDACH niemieckich z lat 70-tych ktore moja mama dostawala z RFN-u wniosek mydełko FA było pierwsze niz piosenka :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
vivis_cortez Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 17:27 Pani Drozdowska widac miala takiego drima, żeby myć się mydelkiem fa i aż z wrażenia piosenkę napisała :) Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 18:10 jak się miało "za komuny" mydełko Fa albo Lux a już przezroczyste CD to się było kimś...to było dopiero jak sie przyjmowałao znajomych a w łazience pachnioło mydełkiem..ech wiele takich "oznak dobrobytu " było...o kolorowym papierze toaletowym nie wspomnę-wogóle mieć papier !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pani.ewa Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:07 Dzięki WSZYSTKIM serdecznie za odpowiedzi ;) Jeśli chodzi o zakład, to... przegrałam :) hihi Coś mi się poplątało i myślałam, że pierw była piosenka. Ale to może dlatego, że w tych czasach kiedy mydełko FA się pojawiło, to ja się dopiero rodziłam :) hihi POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
wredna.suka Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:21 Ja jestem niewiele starsza, ale wystarczyło głębiej pomyśleć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mortycjan Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:29 Pamiętam ze szkoły podstawowej tę piosenkę - wypas:) A mydło Fa chyba dalej jest w sprzedaży ? Widziałem kiedyś w jakimś hipermagazynie. Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:32 A ja miałam kasetę. Moja pierwsza kaseta Mydełko Fa i chyba jeszcze New Kods on The Block.:) Dostałam je jako prezent na dzień dziecka. Ale to były czasy;) Teraz dopiero się dowiedziałam, że tam śpiewał też Marek Kondrad. Odpowiedz Link Zgłoś
mortycjan Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:39 New Kids:) Pierwszy boysband, nawet kreskówka była w TV o nich:) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:40 Ano, pamiętam.:) Fanką wielką nie byłam, ale jakby nie było rozpoczęli moją zabawę z muzyką.:) A z kreskówek zdecydowanie wolałam Wojownicze Żółwie Ninja i Plaetarian.:) Odpowiedz Link Zgłoś
mortycjan Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:46 Kapitan Planeta i Planetarianie wykształcili we mnie świadomość ekologiczną oraz internacjonalną tolerancję - więc nie byle co:) A żółwie ninja sucks, punkowcy byli tam guźcem i czymś jeszcze i byli tępi. Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 19:49 Co Ty mówisz. Żółwie Ninja to klasyka. Nie pamiętasz, że mieli oni mentora w postaci Szczura, który przekazywał im różne mądrości życiowe? Ale ja lubiłam same takie troche chłopięce bajeczki, bo miałam w większości kolegów, z braku koleżanek w okolicy, więc bawiliśmy się potem w nie. Ja byłam tym fioletowym...chyba Leonardo. A z planetarian byłam jak mnie wtedy nazywali Ruską Kluską czyli tą blondyną od wiatru.:) Odpowiedz Link Zgłoś
xvqqvx Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 20:15 Mydło "FA" było jednym z najczęściej reklamowanych towarów w 1990-91 (jak podpaski Always, szampon "wash and go" etc.) i dlatego powstała ta piosenka parodystyczna w 1991 r. Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: _______Mydełko "FA"__________historia powstan 11.03.07, 20:19 Powody powstania: W lecie 1991 roku piosenkarka wraz z aktorem Markiem Kondratem nagrała kasetę, która w zamierzeniu miała być parodią chodnikowo-straganowych przebojów. Ukazanie się tego nagrania wywołało jednak skutek odwrotny od zamierzonego, bowiem piosenka "Mydełko Fa", z tekstem Andrzeja Korzyńskiego zdobyła bardzo dużą popularność wśród zwolenników muzyki chodnikowej, stała się wielkim przebojem. Miłośnicy polskiego disco nie zauważyli prześmiewczego charakteru piosenki i przyjęli ją niemalże za swój hymn. "Mydełko Fa" przez kilka miesięcy utrzymywało również na pierwszym miejscu międzynarodowej listy przebojów radia For You w Chicago. Odpowiedz Link Zgłoś