Dodaj do ulubionych

wybieranie płci dziecka

15.03.07, 15:39
wiadomosci.onet.pl/1397931,242,kioskart.html
czy Waszym zdaniem wybieranie płci dziecka jest moralne? Czy prawo powinno na
to zezwalać? O aborcję nie pytam,bo wiem, że Waszym zdaniem jest to moralne,
zastanawiam się tylko czy przerywanie ciąży tylko dlatego, że jest to
dziewczynka też jest moralne? W sumie to aborcja na zyczenia.
W każdym bądz razie, co myslicie o wybieraniu płci dziecka? Jesteście za czy
przciw i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 15:40
      ja oczywiście jestem przeciw, ale tylko dlatego, że jestem moherowym beretem
      • nutopia Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 15:44
        restewerson napisał:

> ja oczywiście jestem przeciw, ale tylko dlatego, że jestem moherowym beretem

ja jestem człowiekim a nie beretem ale tez jestem przeciwna

no i kawał mi się przypomniał, leciał jakoś tak...
        Przychodz kobieta do lekarza, ktory ogłaszał się, ze potafi zapłodnić kobietę
        uwzględniajac jej życzenia co do płci oraz wyglądu dizecka
        K: Panie doktorze - chciałabym żeby to był chłopczyk o blond włoskach i żeby
        miał takie niebieskie, niebieskie oczka
        D; owczywiście prosze pani, jest to jak najbardziej możliwe, proszę się położyć
        zaraz panią uśpię
        Gdy kobieta już leżała uśpiona doktor rozpinając spodnie powidział: ja ci ku*wa
        dam niebieskie oczka!
        ;)
        • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 15:47
          > ja jestem człowiekim a nie beretem ale tez jestem przeciwna

tak tylko to napisałem, bo zaraz i tak by mi powiedzieli ze jestem moherem, z
          ciemnogrodu i wogóle faszysta :)
          • nutopia Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 15:50
            restewerson napisał:

> > ja jestem człowiekim a nie beretem ale tez jestem przeciwna
            >
            > tak tylko to napisałem, bo zaraz i tak by mi powiedzieli ze jestem moherem, z
            > ciemnogrodu i wogóle faszysta :)

oraz ubek i żydozerca czy jakoś tak;)
            • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 15:52
              > oraz ubek i żydozerca czy jakoś tak;)

też :)
    • nutopia i jeszcze apropos tego 15.03.07, 15:51
      restewerson napisał:

> <a
      > to zezwalać? O aborcję nie pytam,bo wiem, że Waszym zdaniem jest to moralne,

nie moim
      (pomijam kwestie chorób, gwałtu i tak dalej bo nie chcę rozpętać następnej
      bezowocnej dyskusji)
      • restewerson Re: i jeszcze apropos tego 15.03.07, 15:53
        > nie moim
        > (pomijam kwestie chorób, gwałtu i tak dalej bo nie chcę rozpętać następnej
        > bezowocnej dyskusji)

wiem, ze są tutaj jeszcze normalni ludzie, Ciebie zaliczam do jedych z nich,
        ale mam wrażenie, ze większosc jest na tyle "tolerancyjna", ze im to nie
        przeszkadza, ze powodem aborcji jest płeć dziecka. Zresztą wcale się nie
        dziwię, przeciez opowiadają się za wolnym wyborem :(
        • nutopia Re: i jeszcze apropos tego 15.03.07, 15:56
          restewerson napisał:

> > nie moim
          > > (pomijam kwestie chorób, gwałtu i tak dalej bo nie chcę rozpętać następne
          > j
          > > bezowocnej dyskusji)
          >
          > wiem, ze są tutaj jeszcze normalni ludzie, Ciebie zaliczam do jedych z nich,
          > ale mam wrażenie, ze większosc jest na tyle "tolerancyjna", ze im to nie
          > przeszkadza, ze powodem aborcji jest płeć dziecka. Zresztą wcale się nie
          > dziwię, przeciez opowiadają się za wolnym wyborem :(

jeśli powodem aborcji moze być płec dziecka to ja wysiadam z tego świata

za parędziesiąt lat może się zdarzyć ze moja wnuczka dokonana mnie eutanazji bo
          ona chciała mieć starego dziadka a nie babcię
          więc na odstrzał...
          • restewerson Re: i jeszcze apropos tego 15.03.07, 15:59
            > jeśli powodem aborcji moze być płec dziecka to ja wysiadam z tego świata

jak widac może :)
            jak chcesz to możemy wysiąść razem:)

> za parędziesiąt lat może się zdarzyć ze moja wnuczka dokonana mnie eutanazji
            bo
            > ona chciała mieć starego dziadka a nie babcię
            > więc na odstrzał...

co zrobić, taka cena postępu
            zresztą zawsze możesz dokleić sobie wąsy, może wtedy Ci podaruje :)
            • nutopia Re: i jeszcze apropos tego 15.03.07, 16:05
              restewerson napisał:

> > jeśli powodem aborcji moze być płec dziecka to ja wysiadam z tego świata
              >
              > jak widac może :)
              > jak chcesz to możemy wysiąść razem:)
              >
              > > za parędziesiąt lat może się zdarzyć ze moja wnuczka dokonana mnie eutana
              > zji
              > bo
              > > ona chciała mieć starego dziadka a nie babcię
              > > więc na odstrzał...
              >
              > co zrobić, taka cena postępu
              > zresztą zawsze możesz dokleić sobie wąsy, może wtedy Ci podaruje :)

albo gorzej
              wyśle mnie na operację zmiany płci i będę najstarszym transem w historii
          • mama303 Re: i jeszcze apropos tego 15.03.07, 21:32
            nutopia napisała:

>
            > za parędziesiąt lat może się zdarzyć ze moja wnuczka dokonana mnie eutanazji
            bo
            >
            > ona chciała mieć starego dziadka a nie babcię
            > więc na odstrzał...

Zdaje sie że eutanazja jest za zgodą i na prośbę umierajacego
    • tezromantyczka Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 15:53
      Nie jestem zwolenniczką wybierania płci dziecka. Jest mi obojętne, czy mój
      potomek będzie chłopcem czy dziewczynką.
      Ale gdybym planowała mieć dwoje dzieci, chciałabym, aby były odmiennej płci (co
      nie oznacza, że stosowałabym metody w celu wymuszenia tego).
      • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:32
        nie chodzi o to czy Tobie jest obojetne, tylko o to czy inni "rodzice" powinni
        miec prawo usunac ciaze z np; corka, bo chca syna. I tak do skutku, jesli raz
        to raz, jesli 10 razy usuna to 10, musi byc syn i koniec.

Idac tokiem myslenia ludzi tolerancyjnych to powinni miec takie prawo, maja
        przeciez wolny wybor a to co zabijaja nie jest dzieckiem.
        • tezromantyczka Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:36
          Jestem przeciwna aborcji poza ekstremalnymi sytuacjami.
          Homoseksualizmu nie uważam za normalność. Zaraz mnie zmiażdżycie z ziemią.
          • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:39
            > Jestem przeciwna aborcji poza ekstremalnymi sytuacjami.
            > Homoseksualizmu nie uważam za normalność. Zaraz mnie zmiażdżycie z ziemią.

aha :)
            nie, mylalem, ze jestes bardziej tolerancyjna, chciaem sie z kims poklocic :)
            Ja cie nie zmaizdze bo mam takie samo zdanie jak Ty ;p
            • tezromantyczka Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:41
              Przykro mi w takim razie, że Cię rozczarowałam. ;) Na pewno trafi się ktoś, kto
              z Tobą będzie polemizował. ;)
              • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:43
                > Przykro mi w takim razie, że Cię rozczarowałam. ;) Na pewno trafi się ktoś,
                kto
                > z Tobą będzie polemizował. ;)

przyszedł trypel, on się nada :)
                • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:44
                  Nie bedę polemizował bo aborcja jest zbyt poważną rzecza żeby sobie robic z
                  niej takie jaja. Jest to ostateczność. Zawsze.
                  • tezromantyczka Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:45
                    Chyba nie dla każdego, skoro są kobiety, które mając ustabilizowaną sytuację
                    finansową i partnera decydują się na nią "z wygody".
                    • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:47
                      ostateczność w sensie -jesli zawiodą środki anty
                      • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:52
                        > ostateczność w sensie -jesli zawiodą środki anty

badzmy poważnie, tabletki albo plastry + prezerwatywa daje niemal 100%
                        pewności, więc aborcja nawet jeśli by była to było by to 100 przypadków na całą
                        euyropę w skali roku, a jest 5 mln rocznie, pomimo tego, ze antykoncepcja daje
                        pewność powyżej 99,99%
                        • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:00
                          5 mln rocznie???? to chyba z Rosją gdzie skrobanka jest normalnym środkiem anty
                          zwłaszcza na prowincji
                          • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:03
                            nie wiem czy z Rosją czy bez, co nie zmienia faktu, ze przy współczesnej
                            medycynie i skuteczności antykoncepcji jest to o 4 999 900 za dużo
                            • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:08
                              Zdziwisz sie ale sie z Tobą zgodzę. O 5 mln za duzo. Co nie znaczy że trzeba
                              ich zabronić.
                              • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:10
                                zabronić w przypadkach w których sa konieczne nie, ale aborcji "bez powodu"
                                zabronić powinni. Dorośli ludzie powinni ponosić konsekwencje swoich działan,
                                jak ktoś nawet nie jest na tyle odpowiedzialny aby się zabezpieczyć to nie
                                powinien się kochac
                  • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:47
                    to zależy co rozumiesz poprzez ostateczność. Jak widac dla jednych
                    ostatecznoscią jest dziewczynka zamiast chłopca, dla innej celulit po porodzie
                    a dla jeszcze innej kariera. Co więc jest ostatecznością?

P.S.
                    Nie robię sobie jaj, ale chętnie posłucham Waszych argumentów
            • nutopia Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:43
              to pokłóc się ze mną
              mnie geje nie przeszkadzają dopóty dopóki nie chcą adopotować dzieci i takie
              tam...
              nie zamierzam skreślać człowieka dlatego tylko że kocha inaczej...
              zawsze daję taki przykład: wyobraz sobie że dziś kotś ci mówi, że to że
              podobają ci się kobiety to nie jest normalne - normalnym jest że podoba ci się
              facet. i zaczynają ci wmawiać że jesteś chory. Czy to cię zmieni? nie sądzę
              dlatego też nikt i nic nie zmieni geja.
              • tezromantyczka Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:47
                Mi też geje nie przeszkadzają o ile nie chcą adoptować dzieci, ani się
                nadmiernie obściskiwać na ulicach. (ale to drugie przeszkadza mi również w
                odniesieniu do par hetero)
              • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:48
                ale ja mam takie poglądy jak Ty :)
                mnie tez geje nie przeszkadzają, byli zawsze sa i będą, ale jestem przeciwny
                temu by adoptowali dzieci, brali śluby i publicznie okazywali "sobie miłość"
                • nutopia Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:52
                  restewerson napisał:

> ale ja mam takie poglądy jak Ty :)
                  > mnie tez geje nie przeszkadzają, byli zawsze sa i będą, ale jestem przeciwny
                  > temu by adoptowali dzieci, brali śluby i publicznie okazywali "sobie miłość"

z tym publicznym okazywaniem sobie miłości to ja mam awersję nawet jeśli chodzi
                  o tzw "normalne pary"

znam wielu homo których wkurzają parady równosci i takie tam pierdoły
                  i o to chodzi
                  jak słyszę - "mniejszości seksualne domagają się równcyh praw" to brzmi to dla
                  mnie jak "cofnij do tyłu" albo "dzień dzisiejszy'
        • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:41
          To chyba dotyczy Indii a nie Europy. To tam jak i również w Chinach społecznie
          akceptowalne było (jest) mordowanie narodzonych dziewczynek z których pozytku
          nie ma a posag trzeba dać...
          Oczywiscie z ICH punktu widzenia wygodniejsze jest usuniecie ciazy niz
          wrzucenie urodzonego dziecka do studni.
          To że się z tym zgadzamy lub nie nie wpłynie na ich kulturę i postrzeganie
          rzeczywistosci. Problem dorwie ich w momencie kiedy ich synowie umra
          bezdzietnie bo dla 50% nie starczy kobiet... i za 2/3 pokolenia zmieni się
          mentalność
          • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:45
            a w Indiach i Chinach to inne dzieci, inne dziewczynki? Chyba tak samo ludzie,
            nie uważasz. Zresztą w europie też jest aborcja, tylko z innych powodów,
            niekoniecznie lepszych.

> Problem dorwie ich w momencie kiedy ich synowie umra
            > bezdzietnie bo dla 50% nie starczy kobiet... i za 2/3 pokolenia zmieni się
            > mentalność

myslisz, że ich synowie sie tym zmartwią? :)
            moze się okaże że bez żon żyje im się dużo lepiej, a na sex będą chodzili do
            burdeli, kto wie, za 2,3 pokolenia się przekonamy
            • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:48
              restewerson napisał:

> a w Indiach i Chinach to inne dzieci, inne dziewczynki? Chyba tak samo
              ludzie,
              > nie uważasz. Zresztą w europie też jest aborcja, tylko z innych powodów,
              > niekoniecznie lepszych.

Chyba nieco innych. U nas poza tym nikt nie morduje (zazwyczaj) noworodków z
              uwagi na płec.

>
              > > Problem dorwie ich w momencie kiedy ich synowie umra
              > > bezdzietnie bo dla 50% nie starczy kobiet... i za 2/3 pokolenia zmieni si
              > ę
              > > mentalność
              >
              > myslisz, że ich synowie sie tym zmartwią? :)
              > moze się okaże że bez żon żyje im się dużo lepiej, a na sex będą chodzili do
              > burdeli, kto wie, za 2,3 pokolenia się przekonamy

Zmartwią sie bardzo szybko bo kto im urodzi ICH synów - a syn w tamtym rejonie
              to gwarancja życia na starość - tam nie ma emerytur - są synowie
              • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:50
                > Chyba nieco innych. U nas poza tym nikt nie morduje (zazwyczaj) noworodków z
                > uwagi na płec.

no innych, np z powodu pieniędzy, co dla mnie wcale lepszym powodem nie jest

> Zmartwią sie bardzo szybko bo kto im urodzi ICH synów - a syn w tamtym
                rejonie
                > to gwarancja życia na starość - tam nie ma emerytur - są synowie

świat się zmienia, za kilka, kilkanascie lat pewnie i tak wprowadzą emerytury,
                więc problem zniknie
                • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:52
                  Czyli dopuszczasz mordowanie noworodków? Ciekawe...

Byłeś tam? Ja tak. Moze za 50-100 lat zmieni sie to na bardziej cywilizowane
                  miejsce. Wczesniej nie.
                  • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:55
                    > Czyli dopuszczasz mordowanie noworodków? Ciekawe...

a gdzie ja to napisałem? Po prostu nie odniosłem się do tego bo o tym nie
                    słyszałem, słyszałem o zmuszaniu kobiety do aborcji, ale nie o mordowaniu
                    narodzonych dzieci. Wiem, wiem, pewnie malo jeszcze słyszałem

> Byłeś tam? Ja tak. Moze za 50-100 lat zmieni sie to na bardziej cywilizowane
                    > miejsce. Wczesniej nie.

Chiny? Byłem, niektóre rejony są bardziej cywilizowane niz Warszawa, więc nie
                    byłbym taki pewny. W indiach nie byłem i nie wiem jak jest, ale skoro byli
                    zdolni zrobić atomówkę to i emerytury prędzej czy później wprowadzą. Choćby niż
                    demograficzny ich do tego zmusi
                    • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:59
                      Ja nie byłem w Chinach ale z tego co słyszałem to Shenzen wyglada jak Nowy
                      York :) natomiast Indie to po prostu trzeci swiat w najgorszym tego słowa
                      rozumieniu... syf, smród, bieda, choroby itd...
                      I tam naprawdę mordują dziewczynki jeśli nie mają syna a rodzi sie np 3
                      dziewczynka. Kazda dziewczynka to posag. Nieraz bardzo duży i biednej rodziny
                      nie stać na zebranie posagu...
                      • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:06
                        > Ja nie byłem w Chinach ale z tego co słyszałem to Shenzen wyglada jak Nowy
                        > York :)

dobrze słyszałeś :) Wprawdzie to marginalny przypadek, bo na prowincji to
                        szkoda gadać, ale to nie zmienia faktu, ze rozwijają się bardzo szybko i
                        kwestią czasu jest kiedy osiągna poziom państw europy wschodniej, nie
                        wyłączając z tego systemu emerytalnego (wprawdzi gówn**ego, ale zawsze)

> I tam naprawdę mordują dziewczynki jeśli nie mają syna a rodzi sie np 3
                        > dziewczynka. Kazda dziewczynka to posag. Nieraz bardzo duży i biednej rodziny
                        > nie stać na zebranie posagu...

nie słyszałem, ale mam przynajmniej nadzieję, ze prawo ściga za takie morderstwa
                        • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:10
                          Prawo??? Tam wciąz co jakis czas zdarzają sie przypadki rytualnego palenia wdów
                          z męzami wiec...
                          A rejestracja dzieci na wsi nie istnieje wiec zawsze można powiedzieć że umarło
                          samo... a zwłoki spalono jak to mają w tradycji.
                          Tu chodzi nie o 10 dzieci w roku tylko setki tysięcy... i jest to akceptowane
                          przez normy społeczne
                          • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:12
                            chyba przez ich normy społeczne jest akcpetowane. Az dziw bierze, ze
                            cywilizowany swiat nic z tym nie robi. Az w koncu kiedy odkryja tam rope, wejdą
                            amerykanie, zrobią pożądek a cały świat znów będzie miał do nich pretensje
                            • trypel Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:16
                              Oczywiscie że przez ich normy. To wielki kraj... pamietaj że tam wciąz sa kasty
                              i wciąz zdarzaja się morderstwa "nieczystych" za które sprawca płaci jedynie
                              karę pienięzna... Policja pochodzi z wyższej kasty...
    • mrs.solis Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 16:57
      Idioci kreca bicz sami na siebie,ale w sumie kogo to obchodzi. Wszyskto sie tam
      zmieni jak zabraknie kobiet wtedy nie bedzie ani posagu ani nowych synow.
      Mysle ,ze powinni ich przygotowac na szok kulturowy jaki im sie szykuje za pare
      lat i wprowadzic bajki o dwoch krolach ,bo krolewny zostaly wyskrobane.

Szkoda tych pomordowanych dzieci ,ale moze ich smierc przyczyni sie do
      pozytywnych zmian w tym kraju i kobiety przestana tam byc ludzmi IV kategorii.
      • restewerson Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 17:01
        czy ja wiem, w sumie to łącznie 2mld ludzi, tak szybko to ich nie braknie,
        zresztą kobiet tez się rodzą, tylko, że część z nich jest morodowana, ale
        przeciez nie wszystkie. Zresztą taki model kreci się już tam od kilkudziesięciu
        lat i jakoś żyja... no i pewnie jeszcze trochę pozyją.
    • patrycja.c100 Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 21:23
      jestem przeciw
      dlaczego?
      dlatego, że to niemoralne i dlatego, ze sprzeciwiam się aborcji z tak
      beznadziejnych powodów
    • misscraft Re: wybieranie płci dziecka 15.03.07, 23:29
      to jakaś abstrakcyjna sytuacja, para która chce mieć dziecko cieszy się, nie
      usunęłaby go przez płeć, dziecko kocha się bezwzględu na płeć albo wcale.
      Przyznam że ja chciałabym mieć jedno dziecko- córkę, ale jeśli to będzie
      chłopiec nie będę rozczarowana, w życie nie dostosowuje się do naszych planów.
    • hholy Re: wybieranie płci dziecka 16.03.07, 00:09
      jestem przeciwniczka aborcji
      koniec
    • ginewra25 Re: wybieranie płci dziecka 16.03.07, 00:40
      Mi tam obojętna płeć dzieciątka :) Ważne by było zdrowe. A wybieranie płci nie
      uzasadnione możliwością wystąpienia poważnej choroby genetycznej jest moim
      zdaniem bardzo egoistyczne.
      • trypel Re: wybieranie płci dziecka 16.03.07, 08:10
        To teraz wyobraźcie sobie sytuacje.
        Jesteście średniozamożną rodziną na prowincji w Indiach.. mieszkacie w
        niewielkim miasteczku 500 km od najbliższej metropolii... Wasze życie od
        pokoleń wyglada dokładnie tak samo...małżeństwa są ustalane jak dzieci mają po
        5 lat... wysokość posagu negocjuje się przez następne 10, i niestety macie 2
        córki i żadnego syna... za kazdą z nich musicie oddać połowę swojego
        majątku...w formie posagu. Zostajecie bez niczego. Emerytury nie ma. A córka
        żeniac się wchodzi do tamtej rodziny i nie ma prawa wam pomagać. Jedyny ratunek
        to syn... syn który zostanie zgodnie z tradycją z rodzicami, mało tego znajdzie
        żone z posagiem... a nawet jak nie znajdzie to bedzie opiekował sie rodzicami
        do smierci. Wiec decydujecie się na jeszcze jedno dziecko... żeby zapewnić
        sobie przyszłość!!! Żeby nie umrzeć w rynsztoku za 15 lat z głodu... i okazuje
        się że to 3 córka... resztę sobie dopowiedzcie...
        Inny świat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka