maialina1 04.04.07, 19:23 Wiem ze nie to forum, ale na wlasciwym forum nikt mi nie odpowiada. Oto moje zdanie: "Tą metodę stosuje się od dawna w [...]" "Tą" czy "tę"? "Tę" mi brzmi jakoś staroświecko, ale już sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eluch_a Re: tą czy tę? 04.04.07, 19:27 tę metodę formy tą używamy w połączeniach z kim/czym - czyli: z tą metodą związane jest coś tam. Analogicznie: widzę tę koleżankę, ale idę z tą koleżanką. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: tą czy tę? 04.04.07, 19:30 Na piśmie zawsze i tylko TĘ - tę metodę, tę kobietę, ale w mowie potocznej dopuszczalna jest też wersja tą. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: tą czy tę? 04.04.07, 19:51 maialina1 napisał: > Wiem ze nie to forum, ale na wlasciwym forum nikt mi nie odpowiada. Oto moje > zdanie: > "Tą metodę stosuje się od dawna w [...]" > > "Tą" czy "tę"? > > "Tę" mi brzmi jakoś staroświecko, ale już sama nie wiem... w tym przypadku odp."tę". Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: tą czy tę? 04.04.07, 20:15 Obie formy są prawidłowe. Od niedawna. Nad czym ubolewam, bo forma "tą książkę" ciągle mnie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
farelkaa Re: tą czy tę? 04.04.07, 21:22 > Obie formy są prawidłowe.Od niedawna. ło jezusie >Nad czym ubolewam, bo forma "tą książkę" mnie też raziła dopóki nie zaczełam pracować w urzędzie gdzie nikt nie przestrzega zasad wyrażania się poprawnie :) Odpowiedz Link Zgłoś