pieskuba Re: Sobota 4-ta 30 rano. Kto sie pisze ??? /nt 30.05.03, 20:22 Wstanę sobie o piątej, będzie lepiej widać. pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Sobota 4-ta 30 rano. Kto sie pisze ??? /nt 30.05.03, 20:28 Może być o 5-tej ale ja nastawiam budzik na 4-tą 30 :))) Trzeba przecież umyć ząbki na taką okoliczność :)) Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: Sobota 4-ta 30 rano. Kto sie pisze ??? /nt 30.05.03, 20:56 Nie wstaje, musialabym wyjsc z domu, by to zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Do łyzeczki 30.05.03, 22:51 Zrobisz zdjęcia? Ja nie wiem czy dam rade wstać tak rano ale jak się obudzę to za 5 piąta wejde do netu aby wymienić wrażenia:))))))))) A jakie piękne mam zdjecia z ostatniego zacmienia jak zreperuje mój skaner to Ci prześle:) Ps A co używasz do obserwacji- znowu poświęcamy dyskietke czy coś innego? :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
julla Zaćmienie 30.05.03, 22:59 Muszę to zobaczyć, choc 5-ta rano to dla mnie środek nocy:)) W czasie ostatniego wielkiego zaćmienia słońca byłam akurat w Anglii i obserwowałam owe zjawisko na pastwisku:) Miałam okazję zobaczyć jak strasznie panikowały krowy, gdy słońce skryło się całkowicie. Muczały przeraźliwie, bidulki. Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Koaa 30.05.03, 23:12 Nie robię zdjęć bo nie potrafię - ale Ci wszystko na żywo opiszę :) Jak chcesz Własnie myję ząbki i idę palusiać :)). A oglądać będę przez swoje strare okulary - tyle ze okopcone świeczką :)) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Koaa 30.05.03, 23:46 lyche1 napisała: > Nie robię zdjęć bo nie potrafię - ale Ci wszystko na żywo opiszę :) Jak >chcesz pewnmie że chce:) > Własnie myję ząbki i idę palusiać :)) Ja też chce palusiać(tzn ssać palusia):))))) > A oglądać będę przez swoje strare > okulary - tyle ze okopcone świeczką :)) "nie należy korzystaćnp. z materiałów takich jak barwne klisze fotograficzne, przydymione szkło-one nie zabezpieczają całkowicie przed szkodliwym promieniowaniem"-cytat z dzisiejszej gazety wyborczej:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Koaa 30.05.03, 23:49 Zmartwiłoby mnie to, co napisałeś, bo brak mi odpowiedniego zabezpieczenia w takim razie... ale przecież będę spać I w ogóle dobrej nocy wszystkim :) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Koaa 30.05.03, 23:56 raszefka napisała: > Zmartwiłoby mnie to, co napisałeś, bo brak mi odpowiedniego zabezpieczenia w > takim razie... ale przecież będę spać Można rozkręcić dyskietke i luuuzzzzik :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a ReKoaa-wszechświat do nas puka, a TY śpisz?? 30.05.03, 23:57 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a kiedy kolejny raz ??? ******************* raszefka napisała: > Zmartwiłoby mnie to, co napisałeś, bo brak mi odpowiedniego zabezpieczenia w > takim razie... ale przecież będę spać > I w ogóle dobrej nocy wszystkim :) Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: ReKoaa-wszechświat do nas puka, a TY śpisz?? 31.05.03, 09:10 Następne będzie chyba za 100 lat :) Naprawdę chciałam, ale dziś raniutko zlekceważyłam trzy budziki kolejno nawołujące do oglądania słońca :( Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Sobota 4-ta 30 rano. Kto sie pisze ??? /nt 31.05.03, 04:45 No to się niby zaczęło -ale nic nie widać na razie. Czy ktoś wie o której będzie apogeum??? .................................... Z dusznego snu już miasto tu się wynurza, Słońce wschodzi gdzieś tam.... Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Chyba jest apogeum :) 31.05.03, 05:23 Ale nic specjalnego się nie dzieje, nawet ptakom specjalnie ta sytuacja nie przeszkadza :)) Latają sobie beztrosko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolyta Re: Chyba jest apogeum :) IP: *.mia.bellsouth.net 31.05.03, 05:26 A u mnie noc glemboka, zacmienia nie ma, George W. Bush pojechal zaslaniac slonce do Polski :-( Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Chyba jest apogeum :) 31.05.03, 05:33 U Was pewnie też się jakieś trafi:) Ja mam szczególnie ładną scenerię, gdyż zaćmienie Słońca rozpoczęło się dokładnie nad dachem plebanii a teraz słońce usytuowane jest obok wieży kościelnej :) I bez zaćmienia mam piękny widok z okna :)) Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Chyba jest apogeum :) 31.05.03, 06:23 A ja przed chwilą wróciłem - nie było to takie zaćmienie jak kilka lat temu było widoczne w Polsce(wtedy była obrączka teraz rogalik u dołu) ale źle też nie było.Wybrałem się na łąki gęsto pokryte mgłą a później nad stawik pełen ptactwa- i ta sceneria w połączeniu ze zmieniającym się kolorem światła wyglądała bardzo bajkowo - prawdziwa czarodziejska iluzja:) PS - Apogeum w W-wie o 5.24(za gazetą) A przy okazaji widziałem dwa kopulujące Motyle (piórolotkowate)których skrzydła przypominają piórka ptaków:)))) tylko troche jestem zmęczony bo spałem 3,5 h:( Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Sobota 4-ta 30 rano. Kto sie pisze ??? /nt 31.05.03, 12:42 Ja przespalam:))) Bylo cokolwiek widac? Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Było wszystko jak na dłoni :))) 31.05.03, 15:42 Za poradą "znającego się w tej kwestii" Koaa rozbroiłam jedną dyskietkę. Jak już pisałam Słoneczko wzeszło nad dachem plebanii, w sasiedztwie której mieszkam. Ponieważ mieszkam na 3-cim piętrze i dodatkowo moja kamienica stoi w najwyższym punkcie miata - widok miałam przepiękny. Najpierw Księżyc załonił górną część Słońca - tak, że nasze Słoneczko wyglądało jak rogi byka Apisa :)) Następnie Słoneczko powędrowało sobie do góry i upodobniło się do Księżyca - rogalika, z rogami skierowanymi na południowy-wschód. Po jakiś 20-tu minutach Słoneczko znowu przypominało rogi byka, z tym że rogi skierowane były ku Ziemi. No i ostatnie - już mniej pełne ustawienie rogala, a właściwie litery D lekko przekrzywionej ku górze. Żałujcie było na co popatrzeć - tym bardziej, że rankiem Słońce jednak "szybciej krąży" po firnamencie nieba, niż np w poludnie ( zaćmienie słońca z 1999r) kiedy to posuwało się prawie po linii prostej i nie było tych wszystkich "spektakularnych" faz zaćmienia. Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Było wszystko jak na dłoni :))) 31.05.03, 16:53 brawa dla rannych ptaszków !! www.augustyna.pl/do/zacmienie/foto.htm a to dla śpiochów :) Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Było wszystko jak na dłoni :))) 31.05.03, 17:02 U mnie był ładniejszy widok :)) ale za to od 3-go zdjęcia - bo dwie pierwsze fazy zasłonił mi dach plebanii :)) Odpowiedz Link Zgłoś