Gość: Zyta IP: *.pl 01.06.01, 22:56 Ginekolog stwierdził u mnie PCO, proszę jeśli któraś z Was ma to podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniemi. Błagam. Zyta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joaśka Re: zespół policystyczny jajników IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 10.06.01, 17:58 Zespół policystycznych jajników Zespół policystycznych jajników (zespół PCO; z angielskiego polycystic ovary syndrome) polega na występowaniu wielotorbielowatych jajników (stąd nazwa). W jajnikach stwierdza się liczne torbielowate pęcherzyki położone podosłonkowo (blisko zewnętrznej powierzchni jajników) oraz pogrubienie osłonki białawej jajników. Zespół PCO jest częstym powodem niepłodności u kobiet. Szczególną postacią tego zespołu jest zespół Steina-Leventhala, przebiegający z brakiem owulacji, nieprawidłowymi krwawieniami miesiączkowymi (brak miesiączki lub rzadkie miesiączkowanie), otyłością i niepłodnością oraz nadmiernym owłosieniem (hirsutyzm). Badania stosowane dla rozpoznania zespołu PCO to: badanie ginekologiczne, laparoskopia (pelviskopia), a także badania laboratoryjne krwi (oznaczenie stężenia niektórych hormonów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renifer Re: zespół policystyczny jajników IP: *.ub.uni-heidelberg.de 19.06.01, 13:41 napisz mi swoj email, napisze do ciebie na email, mam ten sam problem i szukam tez kogos, aby porozmawiac o swoich doswiadczeniach, ale raczej prywatnie reni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: zespół policystyczny jajników IP: *.ok.wroc.pl 22.06.01, 00:00 Ja też to miałam (mam?). Przeszłam operację laparoskopowego usunięcia części jajników i w dwa miesiące później zaszłam w ciążę, o co mi głównie chodziło. Wcześniej prawie wcale nie miesiączkowałam, ale nie byłam nadmiernie owłosiona czy otyła, wręcz przeciwnie. Aha, zanim mnie odpowiednio zdiagnozowano (prof. Pawelczyk, Poznań) i zoperowano leczyłam się z przerwami kilka lat. Teraz jestem szczęśliwą mamą 8-mio miesięcznego Grzesia. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś