iron_wanienka 17.06.07, 15:49 tzn. na dywan, parkiet (nie tylko latem) czy moze podsuwacie goscinne kapcie/laczki? jak to u was wygląga?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 15:50 Jak będą po sobie sprzątać, to mogą wchodzić w butach:) jeśli nie, mogą śmiało bez kapci - jest czysto, stópek sobie nie ubrudzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziggy145 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 23:04 Mogą wchodzić w butach. Daję tylko szmatkę do wytarcia. Jak wyglądałaby elegancka kobieta w stroju wizytowym w rozdeptanych kapciach? Sama gdy idę w gosci też lubię pozostać w butach. -- www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2053993 Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 15:52 U mnie robią co chcą. Zazwyczaj mówię żeby nie zdejmowali, ale często ludzie się upierają. Uważam, że najwązniejsze żeby każdy czuł się swobodnie. Natomiast najbardziej nieswobodnie czuję się, kiedy ktoś mi właśnie podsuwa laćki,kiedy do kogoś idę. Wolę w 100% być na boso niż męczyć się w cudzych laćkach. Obleśne fuj... i zawsze się wykręcam w takich momentach, ale zazwyczaj domownicy myślą, że kapcie dla gościa to szczyt dobrego wychowania. Jeszcze raz fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 15:55 Nie chcem, ale muszem:)))) To silniejsze ode mnie: albo BOSO, albo NA BOSAKA... nic nie mówiłam;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 15:57 Spoko, dzięki. Szczerze mówiąc to nie wiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 15:59 Jest taki film..."Na boso". :/ Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 16:03 No to wypada pogratulować temu, który ten tytuł dopuścił do obrotu:)) Podobnie jest z: pieszo/na piechotę:) Odpowiedz Link Zgłoś
obca1 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 16:07 przypomniał mi się fajny tekst z jakiegoś artykułu "żołnierze maszerowali na własnych nogach" :) Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 16:08 Kochajmy język ojczysty użytkowy:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 09:36 Cudze kapcie, i jeszcze tlumaczenie, ze to "goscinne". Fuuuuuuuuj!!! Wole boso. Ja przyjmuje kulturalnych ludzi, wiec przed wejsciem wycieraja buty. A kazdego, kto chce biegac w skarpetkach uprzedzam, ze u mne sa kocie klaki, bo nie sposob ich wysprzatac na 100 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 13:30 Tylko że czyste buty nic nie dają, jeśli masz podłogę panelową lub np. z deski barlinieckiej. Po takich "deskach" nie chodzi się w butach i już. Więc gość albo jest na boso, albo niech sobie kapcie przyniesie, albo będzie siedział w butach w kuchni. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 16:08 latem bez problemu, jesli jest plucha to buty zostawiaja w przedpokoju i maszeruja bez papuci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysek27 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 16:09 od jakiegoś czasu mieszkam za granicą tutaj normalne jest chodzenie w butach gości w Twoim domu nikt tego wprost nie powiedzial ale czuję że nieładnie jest mówić gościom: zdejmijcie buty.... podsuwanie kapci jest dla mnie chybionym pomysłem (jesli ktos ma grzybicę to co????) tylko moi polscy znajomi wchodząc zdejmują buty .... ta nasza polska mentalność :))) ale powiem Wam że jest to miłe choć co wypada a co nie to kwestia wychowania i kultury danego narodu Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 16:58 Nie jest to tylko polska specjalność. Zresztą i w Polsce świadczy to o pochodzeniu, raczej wiejskim. Obyczaj ten istnieje w krajach, gdzie społeczeństwo jest w większości pochodzenia chłopskiego. Wiadomo, nie należy wnosić błota z pola, czy gnoju, do domu. I stąd się wziął ten obyczaj. Tu i ówdzie chodzi się po domu w skarpetach. W "wyższych sferach" byłoby to nie do pomyślenia. Może trochę przejaskrawiłam, ale w zasadzie właśnie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 17:04 Trochę?:))) Mnie pochodzenie nie interesuje - CZYSTOŚĆ mnie interesuje za to:) Tak, jak nie pozwalam w domu Nikomu palić - gość, nie gość, dom jest mój i nie mam ochoty wąchać smrodu - tak i nie pozwalam włazić w buciorach:) Ich zdejmowanie, to nie jakaś ogromna mordęga - trwa 20sek i świadczy o szacunku dla pracy, jaką włożyłam w to, by w domu panował porządek i czystość:) Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawa-siemiankowska Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:11 To ja współczuję Twoim gościom, skoro dla gospodyni są wazniejsze czyste podłogi niż dobre samopoczucie ludzi Cię odwiedzających. Nigdy nie każę swoim znajomym zdejmować butów, obojętnie jaka jest pogoda- zawsze można dokładnie wytrzeć nogi czy umyć podłogę. Sama też nigdy u nikogo butów nie zdejmę za Chiny, szczególnie, że przeważnie idąc z wizytą ubieram się elegancko- i co mam zdejmować szpilki skomponowane z całością, bo gospodarz jest chamem i podsuwa mi laczki ? To niech nie zaprasza gości, zresztą ja nie znam takich domów, gdzie każe się zdejmować buty:P No, chyba, że to wiejska chałupa na wsi na Mazurach, gdzie podczas wakacji kupuję jajka :D Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:17 A ja współczuję takich gości, którzy przychodząc do Kogoś nie szanują Jego pracy, tylko uważają, że mają prawo do każdego wygodnego dla Nich zachowania:) W każdym domu panują jakieś zasady. I należy ich przestrzegać - proste. Idąc do Kogoś wiem, że jestem tylko gościem, nie przejmuję z chwilą wejścia roli pani i władczyni:) Jeśli Ty się u Kogoś rządzisz, bo masz prawo "czuć się swobodnie", to gratuluję Ci poszanowanbia Czyjejś przestrzeni:) Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:21 Ale przecież dom to nie muzeum, ani sanktuarium! Nic się nie stanie jak się trochę nabrudzi. Po to się sprzata. Ludzie są ważniejsi od powierzchni płaskich i nie mam zamiaru np. panim dekompletować stroju. Jak już pisałam NIKT w moim otoczeniu nie wymaga od gości zdejmowania butów. Cokolwiek by powiedzieć-to jednak jest zasada stosowana w pewnej sferze. Nie wiem czy ta teoria z chłopami jest prawdziwa. Mnie się wydaje raczej, że drobnomieszczaństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:26 Choć może to też zaszłość po komunie. Kiedy cholernie cięzko było kupić nowy dywan. Nie mówiąc już o tym, że o dobrych środkach czyszczących do podłogi czy dywanów mozna było tylko pomarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:43 Nigdzie nie było, że muzeum... w muzeum się niczego nie tyka, a nie dba o zachowanie czystości:) Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawa-siemiankowska Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:34 Owszem mam prawo do każdego dla mnie wygodnego zachowania a do takich na pewno zalicza się posiadanie na nogach moich własnych pantofli w każdej sytuacji, no może poza wizytą w meczecie w Turcji, gdzie zdjęcie butów jest jak najbardziej zrozumiałe. W prywatnych domach świadczy to o braku kultury gospodarza, że podsuwa gościom kapciuszki lub każe chodzić boso i o braku szacunku do mnie jako do gościa. Ale tak btw to nie wiem jakich Ty gości przyjmujesz GipsyGirl, skoro codziennie wysiadujesz na forum przez całą dobę, więc Twoje rozważania są czysto teoretyczne zapewne:P Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:44 Gratuluję poszanowania dla pracy Innych:) Dobrze mieć jednak nieco bardziej kulturalnych gości we własnym domu:) Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawa-siemiankowska Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 19:00 gipsygirl napisała: > Gratuluję poszanowania dla pracy Innych:) Dobrze mieć jednak nieco bardziej > kulturalnych gości we własnym domu:) :))) Dobrze być trochę bardziej kulturalnym gospodarzem, a nie zapyziałą drobnomieszczańską kmiotką, ale chyba podręczniki savoir-vivre są dostępne i na największym zadupiu ? Kup, poczytaj i pochwal się co wyczytałaś w rozdziale o gościach w domu. A jak nie- to zerknij na link poniżej, co podała Kafael:))) Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 19:08 No to właśnie swoją dozę drobnomieszczańskich/kołtuńskich możliwości kwokowania zaprezentowałaś:) Niczewgo więcej osiągnąć nie zamierzałam... ale, zeby tak szybko... PMS?:)))) see ya:) Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 13:39 Rozumiem, że szczytem kultury jest Twoim zdaniem zniszczenie mojej nowej podłogi za trzy tys. złotych, bo Ci gołe stópki do spódniczki nie pasują? Skąd pomysł, że każdy ma w domu tanią wykładzinę czy bylejaki dywan? Każdy logicznie myślący człowiek wie, że żeby zachować żywotność lakieru na parkiecie czy lakierowanych/woskowanych podłóg panelowych nie należy po nich w butach chodzić. Mało tego, producent nawet wymaga oklejenia filcem spodów mebli takich jak fotele czy ława. A wątpię czy szpilka ma miękkie, nierysujące podłoże. :) I kto tu jest chamem, ten kto prosi o zdjęcie butów lub podaje kapcie, czy ten kto nie szanuje mojej pracy i moich ciężko zarobionych pieniędzy? Bo ja jakoś nie mam wątpliwości. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:29 HA HA AH AHA AHA AH HA HA ale sie usmiałąm , cennik na podłodze tez przykleiłąs ??? mam nadzieje ze nie jestes zadna moja znajomą bo z najdziksza satysfakcją załozyłąbym 12cm szpilki idąc do ciebie w gości , i uwierz mi - nie zdjęłąbys mi ich z nóg za Chiny Ludowe nawet tak to jest jak wiocha do miasta sie pierwszy raz w zyciu przeprowazda , podłóg ważniejszy niz człowiek , w zadnym innym zachodnim społeczenstwie rzecz abslotunie nie do pomyślenia , : goście na boso bo sie panel zniszczy , foliowe "pokrowce" na sofie , bo przeciez ludzie brudza obicia, plastikowe kwiaty w wazonei albo w doniczce , szydełkowa serweta na telewizorze, w widocznym miejscu PUSTE butelki po alkoholach, Bożżżżże , dulszczyzna w najczystszym wydaniu . Ciekawe ze naprawde bogatym ludziom ( u których podłoga kosztuyje powiedzmy 100tys zł) nawet w pijanym widzie nie wpadłoby do głowy cos tak niedorzecznego. Az nie wiezrze ze moga istniec ludzie chcącyh meic TAKICH znajomych. I chodzić do nich w gości. I Wychodząc od nich nie tarzają sie po schodach ze śmiechu . NIe wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:55 Po 1 nie jestem ze wsi. Po 2 też się cieszę, że nie jestem Twoją znajomą, moi znajomi są grzeczniejsi. Po 3 podłogi nie są ważniejsze, są moje i nie po to je kładłam, żeby za rok je zrywać. Po 4 nie ściągam gościom butów, sami je zdejmują. Po 5 nie posiadam pustych butelek, serwetek ani folii na meblach, na pilotach też nie. Plastikowych kwiatów również nie mam. Po moich meblach skaczą koty, goście siedzą na skórzanej kanapie, nie muszą się dezynfekować ani stać na baczność. Jakoś tak sami wpadli na to, żeby zdjąć buciory. Pewnie dlatego, że sami też ciężko pracują na swoje wyposażenie i u nich również się w butach nie chadza. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 15:04 jasne ze gzrczniejsi jak człowiek w garniturze i boso to mu od razu jakoś łyso, i mniejszy sie od razu robi, to podstawy sojotechniki i twoich gosci tak samo ? cóż , jaki rząd takie elyty Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta111 Do gipsygirl 17.06.07, 22:32 Poczytaj sobie trochę podręczniki savoir vivre'u, a dowiesz się w końcu (lepiej późno niż wcale), że oczekiwanie i wymaganie od gości, że zdejmą buty świadczy o braku dobrego wychowania! NIGDY TEGO NIE WYMAGAJ! Chyba, że chcesz być uważana za kmiotka, albowiem obyczaj ten pochodzi ze wsi, jako że koło chałupy było pełno gnoju i gumiaki były ufajdane, więc wchodząc do domu należało je zdjąć! Odpowiedz Link Zgłoś
anulex Re: Do gipsygirl 17.06.07, 22:37 Czy w byciu kmiotem jest coś złego? Po raz kolejny odnoszę wrażenie, że używacie tego słowa jako obelgi... --- Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427 Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: Do gipsygirl 17.06.07, 22:56 Lepsi tak mają... pardon! - "lepsi", to się pisze:))) Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl Re: Do gipsygirl 17.06.07, 22:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=64347210&a=64353813 btw: jak musisz żyć wg podręczników, to... szczerze współczuję:))) Ja tam jestem... przeciw mundurkom szkolnym - cholernie cisną i ujednolicają Ludzi, sprowadzając do pozycji nieapetycznej papki:))) O ile masz pojęcie, o czym mówię, bo.. jakoś wątpię po Twoich mądrościach:)) dobranoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
gipsygirl a! ziutka:))) bym zapomniała.... 17.06.07, 23:03 Jak Ty i Tobie podobne "dobrze wychowane", które to jesteście aż tak dobrze wychowane, że Ludzi nazywacie kmiotkami itp. w poczuciu "jestem Elyta" - jednocześnie przytaczając zasady dobrego wychowania z innych obszarów współegzystowania - zaczniecie biegać po dworzu NA BOSAKA, to możemy wrócić do dialogu nt. chodzenia po domu W BUTACH:))) Skoro to żadna różnica, gdzie się w czym/bez czego chodzi.... Pa, Elyto:) Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: Do gipsygirl 18.06.07, 13:40 Masz rację. Gość widząc biały dywan czy drewno na podłodze sam powinien się domyślić, że brudne, zapiaszczone trepy dobrze by było zdjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 19.06.07, 09:23 gipsygirl napisała: > Trochę?:))) > > Mnie pochodzenie nie interesuje - CZYSTOŚĆ mnie interesuje za to:) Tak, jak nie > > pozwalam w domu Nikomu palić - gość, nie gość, dom jest mój i nie mam ochoty > wąchać smrodu - tak i nie pozwalam włazić w buciorach:) Ich zdejmowanie, to nie > > jakaś ogromna mordęga - trwa 20sek i świadczy o szacunku dla pracy, jaką > włożyłam w to, by w domu panował porządek i czystość:) A jak ktoś ma problem z nadpotliwością stóp? Zdejmuje grzecznie buty (zgodnie z twoim nakazem) i wkracza na twoje wypucowane podłogi spoconymi zagrzybiałymi śmierdzącymi skarpetkami rozsiewając wątpliwą woń na całe salony. Wolisz gościa w czystych bucikach czy w smrodliwych skarpetach? Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 13:32 To pewnie dlatego, że te wyższe sfery raczej nigdy po sobie same nie sprzątały. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 17:02 Nigdy w życiu. I moi znajomi też tego nie wymagają-nie znam takich-z dzieciństwa pamiętam, że coś takiego było u niektórych moich starszych ciotek. Wyjątek potwierdzający regulę-błoto po pachy,to wtedy zdejmuję, ale nawet wtedy nie zmuszam do tego gości-chyba, że sami chcą. Ale nigdy, przenigdy nie włożyłabym jakichś cudzych kapci/lacvzków...fuj-obrzydliwe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elam1 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 17:57 Nie ma problemu, nie zwracam uwagi czy ktoś wchodzi w butach czy je zdejmuje. Wybór osoby która wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:20 Zdecydowanie nie. 1. Mam czarna podloge i wszystko widac 2. Mogliby mi kota nadepnac a butem bardziej boli Ja tez zawsze sciagam buty gdy do kogos ide... Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 18:50 zyciegwiazd.onet.pl/2710,2663,1297686,1,czy_sciagac_buty_na_przyjeciu_u_znajomych,savoir.html Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 20:05 nie wymagam od gości, żeby zdejmowali, MAM WYCIERACZKĘ, wszyscy goście wiedzą, jak z niej korzystać!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 20:07 nie mam dywanow tylko parkiet wiec moga Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 20:19 mam w domu jasne dywany, wiec bez butow. Odpowiedz Link Zgłoś
aminoe Zasady. 17.06.07, 21:14 Bez względu na to co nam się podoba, a co nie, zasady savoir vivre mówią krótko i konkretnie na temat zdejmowania butów. Otóż: nie namawia się gości do zdejmowania butów czy podsuwania im kapci! Jest to nieeleganckie i niezgodne z zasadami savoir vivre. Koniec i kropka. Reszta pozostaje w naszej gestii, co z tym zrobimy. Proste:) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Zasady. 17.06.07, 21:21 Dokładnie tak :) -- Life's a journey, not a destination. Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: Zasady. 18.06.07, 13:43 Zapraszam do mnie. Zobaczysz jak wygląda kremowa wykładzina po kilku wizytach w butach. Zmienisz zdanie. Zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Zasady. 18.06.07, 14:37 to se wykłądzien powieś na ścianie i kaz gosciom oglądac a nie po niej chdozić jak cie nie stac na codzienną sprzątaczke to se łowicki wełniak kup bożżżżee , jaka parafiańszczyzna !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: Zasady. 18.06.07, 14:47 Ha ha ha codzienna sprzątaczka... dobre... :) Piękny popis kultury z wyższych sfer. :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: Zasady. 18.06.07, 14:56 To też jest "kulturka" z książki o dobrych manierach, to nazywanie obcej osoby, dziunia? Taki nowy rodzaj szacunku? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Zasady. 18.06.07, 15:15 a na jakiej podstawie wymagasz szacunku ? na szacunek trzeba zasłużyć Odpowiedz Link Zgłoś
anulex Re: Zasady. 18.06.07, 21:17 Istnieją różne zasady związane z dobrym wychowaniem. Mniej i bardziej istotne. I o ile mam w nosie czyjś stosunek do butów o tyle sposób odnoszenia się do innych ludzi z pewnością stanowi jedno z istotniejszych zagadnień... --- Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427 Odpowiedz Link Zgłoś
anulex Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 21:07 Moi goście chodzą, jak chcą. Ja buty zdejmuję, chyba że jestem w gościach na jakiejś eleganckiej uroczystości. Jeśli to jest chłopski zwyczaj to trudno - ja do chłopów nic nie mam. Awantury i wyzwiska, które miały miejsce w tym wątku, są dla mnie zaskakujące. Dziewczyny, żyjcie i dajcie żyć innym. Ludzie mają różne podejście do tych spraw. I jeśli dla kogoś to stanowi problem i powód do obrażania drugiej osoby... brak słów. --- Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 22:19 iron_wanienka napisała: > tzn. na dywan, parkiet (nie tylko latem) czy moze podsuwacie goscinne > kapcie/laczki? jak to u was wygląga?? Zasadniczo to nie pozwalam gosciom zdejmować butów chyba że któraś :) sie uprze... I w życiu nie zaproponowałbym komuś jakiegos kapcia. Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 22:44 Jesteś dobrze wychowany i "któraś" już bez ubrania pozostaje zawsze w butach.;) Ewentualnie pewnie ma sznur pereł na szyi.;) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 22:47 avital84 napisała: > Jesteś dobrze wychowany i "któraś" już bez ubrania pozostaje zawsze w butach.;) No nie zostanie jak się uprze;P Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 23:05 Jak sie uprze to w ogóle może sie rozebrać. Ja tam kobiecie niczego nie zabronie... Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 17.06.07, 23:17 trypel napisał: > Jak sie uprze to w ogóle może sie rozebrać. Ja tam kobiecie niczego nie > zabronie... Ludzki Pan!;PPP Odpowiedz Link Zgłoś
arsenaa Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 00:31 Nie wyobrazam sobie moich gości bez butów.nigdy w życiu nie przyszedł mi do głowy pomysł zdarcia butów z moich znajomych i podsunięcia im gustownych kapci.To okropne!Jak można tak traktować ludzi którzy wybierając się do nas przykładaja uwagę do całości ubrania ,butów również a a tu im nagle ktoś z kapciami wyjeżdża bo jego podłoga jest ważniejsza.Gdyby mi do eleganckiej sukienki lub kazdego innego ubrania ktoś zaroponował obuwie domowe lub boso to zwyczajnie z takiego domu wychodzę i nigdy do niego nie wracam. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 02:18 Widze ze pol na pol. A to nie jest tak, ze zalezy czy to eleganckie przyjecie w domu, ktorego to szpilki sa jakims tam elementem naszego stroju czy jest to po prostu posiadowka przy piwie/winie ze znajomymi? Wszystko tez zalezy od zazylosci z goscmi (przyjaciele nie robia problemow) oraz niestety pory roku. Ja mam odruch sciagania. Na imorezy poza latrm zawsze biore w torbe pantofelki na zmiane - buty z resztkami sniegu czy syfnego blota... Dobrze ktos napisal: jesli ktos prosi we wlasnym domu o zdjecie butow to korona z glowy nie spadnie i znaczy sie ma ku temu powody. Jesli wazniejszy jest my imydz od samopoczucia osoby ktora odwiedzam, to dziekuje - ja bym podziekowala za znajomych (oczywiscie wyjatkiem sa dla mnie eleganckie przyjecia w wieczorowych strojach) Racja, nie zdejmowanie butow wymyslila arystokracja, ktora scierki na oczy nie widziala a miala slugosow do sprzatania... Do dzis pomietam jak csalutki dzien pralysmy z mama dywany a kolega wieczorkiem wpadl w smierdzacych, brudnych adidasach i na kanape... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sloncezaoknem Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 08:56 Nie tylko pozwalam, ale wręcz wolę, gdy nie zdejmują butów. Uważam, że to bardzo niekulturalne, żeby kazać gościom zdejmować buty - nie mówiąc już o higienie. Dom jest do mieszkania, moi goście są dla mnie ważniejsi od podłogi, a sprzątanie to przecież niewielki problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwroclawianka Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 09:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=59382145&s=0 tu jest ten sam głupkowaty wątek. jak dla kogoś sterylne mieszkanie jest ważniejsze niż goście, to proponuję nie zapraszać gości albo zapraszać przed sprzątaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 09:58 tak. nie mam dywanów, można w butach swobodnie łazić, no chyba że po sypialni, do której jednak większość moich gości nie zagląda ;) nie waruję na progu z kapciami dla gości, to zupełnie nie w moim stylu. jeśli ktoś chce sobie buty zdjąć, bo mu wygodniej, to bardzo proszę, ale nie stawiam w przedpokoju barykady pt. "dalej tylko w skarpetkach". Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 11:39 zapraszam w butach. jesli jest zima to jesli ktos sam z siebie chce zdjac buty, wyjmuje goscinne (nowe ) kapcie. domownicy w nich nie zapylaja. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa29 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 13:02 nie narzucam sciagania butów, jak komu wygodniej Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 13:39 absolutnie nikogo nie zmuszam i nie proszę o zdejmowanie butów. Z reguły goscie sami zdejmują, jak jest błoto. a nawet jak nie to mi wisi, nie mam dywanów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 13:49 Przed dwoma laty położyłam kremowe wykładziny w dwóch pokojach. Moi bliscy goście zawsze zdejmują buty. Ale zdarzył się parę razy jakiś burak, a to do odczytu ciepła, a to do regulacji okna... Moja wykładzina wygląda teraz jak świnia. Nie proponuję nikomu kapci ani nie proszę, by zdjął buty, ale kulturalny człowiek widząc jasną podłogę powinien się domyślić, że ja będę po nim w tych buciorach tydzień sprzątać na kolanach i przez dwa dni latać w powietrzu zanim wyschnie. Jak dla mnie to czysta logika i kultura oraz szacunek dla czyjejś pracy i pieniędzy, zasady wielkopańskie mnie tutaj nie insteresują, bo wielkie panie i wielcy panowie dawno się w tym kraju skończyli, a ci co im się jeszcze wydaje, że są z lepszych sfer, raczej sami po sobie nie sprzątają, więc trudno logiki czy szacunku dla czyjejś roboty od nich wymagać. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:52 "kulturalny człowiek widząc jasną podłogę powinien się domyślić, że ja będę po > nim w tych buciorach tydzień sprzątać na kolanach i przez dwa dni latać w > powietrzu zanim wyschnie." robota kocha głupiego , to prawda. Od takich gosci to jest tzw wejscie słuzbowe,lub wejscie kuchenne. Najmij se majordomusa to bedzie za ciebei takich gosci załątwiał. NIe masz wejscia słuzbowego w swoim M-3 to zapitalaj ze ścierą, dobrze ci tak. "dla mnie to czysta logika i kultura oraz szacunek > dla czyjejś pracy i pieniędzy' a myslałam, ze odwiedza sie osobę a nie jego pieniądze i prace . Ot, mentalnosc rodem z Orzeszkowej. Lepszą porcelanę tez przed goscmi chowasz ? w koncu moze sie potłuc jak jaki taki bez szacunku dla twocih pieniedzy ryj do filiżanki wsadzi. A ja myslałam ze film "WESELE" Smarzowskiego to mit i fantazja . Eeeh... Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:58 Nie mam porcelany, tak dla Twojej informacji. A poza tym za niski poziom kultury jak dla mnie, więc na tym mojej dyskusji z Tobą koniec. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 15:05 kultury ?????? o jakim ty pojęciu mówisz ? o kulturze w skarpetkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 15:07 nie masz porcelany ?????????? to o jakiej kulturze w ogóle rozmawiamy ? Odpowiedz Link Zgłoś
anulex Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 21:27 Niesamowite jak opacznie można rozumieć Orzeszkową. Jak widzi, że ktoś w jednym poście się na nią powołuje i pisze "Nie masz wejscia słuzbowego w swoim M-3 to zapitalaj ze ścierą, dobrze ci tak.", to chyba w grobie się przewraca... --- Tabula Rasa - forum dla ludzi kochających dyskusje. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45427 Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 18:49 wycieraczki, ew. szmatki nie masz? jacy goście, takie podłogi... Odpowiedz Link Zgłoś
mloda.kobietka23 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:00 w Polsce to zawsze buty sie sciagalo:)zagranica ludzie troszke patrza na ciebie dziwnie jak to robisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:10 My to zawsze ze skrajności w skrajność... Jak się jedzie do innego kraju to się powinno dostosować do innych zasad. To tak jak w czyimś domu. Jeśli idę gdzieś, gdzie się nie pali to nie palę (teoretyzuję, bo niepaląca jestem akurat), jeśli ludzie których odwiedzam nie piją, nie przychodzę z winem, jeśli nie mają dzieci bo ich nie chcą, nie przyłażę ze swoimi i nie zamęczam ich prośbami o bajki dla moich pociech czy inne zabawki. W kraju, gdzie się butów nie ściąga my też nie ściągajmy i po sprawie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:40 Jak ktoś wczesniej napisał-jak nie chcesz miec w domu brudu to najlepiej gości nie zapraszaj. A jeszcze lepiej-połóz sobie folię na wykładziny, to sie nie pobrudzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:46 Brud mam i bez gości, to naturalne że się brudzi. Ale nie zamierzam zapraszać po gościach faceta z maszyną do prania i wyprowadzać się z pokoju na dwa dni schnięcia. A gości zapraszam i buty zdejmują, bez proszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 14:55 wszyscy z jednej chaty pochodzą czy jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawa-siemiankowska Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 16:34 No to ja już sobie wyobrażam Mozambique, jak wyglądają przyjęcia czy wizyty u Pani Kropy:)) Na wykładzinie ( za 3 tys) leży folia, na kanapie i fotelach również, na nogach przybyłych- kapcie foliowe niczym w szpitalu, goście piją i jedzą z jednorazowych kubeczków i talerzyków ( bo prawdziwe, jeszcze by się stłukły)- oby tylko to żarcie dostali , bo też a nie trzeba zapłacić:)))a i pewnie z kibla też im nie wolno skorzystać- bo deska klozetowa się zniszczy:P Odpowiedz Link Zgłoś
wilk11 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 16:57 Niech każdy robi jak lubi, ale chciałem się wypowiedzieć na temat podłogi, która kosztuje dużo, a nie można po niej chodzić w butach. To nie jest podłoga. To jest jakiś błąd producenta, ktoś źle pomyślał i nie zaplanował. Podłoga po której nie można chodzić w nutach to się nadaje do prokuratora i inspektora budowlanego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 18:39 Stawiam w korytarzu szpaler kapci. Jak mi ktory botow nie zdejmie, to za kark buraka i za drzwi. Jak sie zapiera to szturchancow nie zaluje. Trza wiesniactwo kultury uczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
internistka Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 20:37 Zasady dobrego wychowania mówią, że nie wymaga się od gości ściągania butów. To jest fakt , a nie rzecz do dyskutowania. Kropka. Byłam kiedyś na Sylwestrze-domówce. Gospodarz kazał mi zdjąć buty, a ja byłam w sukience i rajstopach. Okropność. Mam pytanie do dziewczyn, które każąswoim gościom zdejmować buty. A gdyby gość Wam odmówił (bo ma do tego prawo), to wyprosiłybyście go z domu? Innym podobnym faux pas jest posprzątywanie w międzyczasie podczas wizyty gości. A to mopikiem przejechać, a to kubeczki po kawie umyć. Znajoma kazała mi kiedyś wytrzeć do sucha umywalkę po umyciu rąk, bo "wilgoć ją niszczy, a kosztowała 2500 zł". Żenada. Stąd już krok do owiania folią chodnika w korytarzu i pilota. LUDZIE! TEGO SIĘ NIE ROBI. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 20:39 Nie chca butow sciagac, bo sie boja slomy pokazac! Odpowiedz Link Zgłoś
internistka Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 22:37 Taki poziom gospodarza jaki sposób dyskusji. Drogi Grogregu - pewne zasady bon tonu są jasno określone i nie zmienisz tego. Zawsze możesz się do nich nie stosować, ale wtedy wyjmowanie słomy z własnych butów i wkładanie jej w buty innych i ufność, że nikt tego nie zauważy jest daleko zakrojoną naiwnością i uporem w imię, nie zawsze dobrych, przyzwyczajeń. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 19.06.07, 08:26 "Bon tonu"? Chyba betonu. U mnie na podlodze laminaty sa, a nie beton. Odpowiedz Link Zgłoś
arsenaa Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 18.06.07, 23:36 Kulturalny gospodarz nigdy nie wymaga sciągania butów a kulturalny gość nigdy ich nie ściąga.I to jest prawda jedyna i absolutna. Odpowiedz Link Zgłoś
doska26 Re: czy pozwalacie gosciom wchodzic w butach do d 19.06.07, 01:32 Podloga jest dla nas, a nie my dla podlogi.Jak ktos nie chce, butow nie zdejmuje ,jego dobra wola.Ajak ktos sie boi butow niech se gazety polozy na podloge co by mu sie nie wytarla za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś