beata2802 06.08.07, 21:05 będę mamą<a href="www.szipszop.pl/tickers/20266.gif" target="_blank">będę mamą</a> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.jazz Gratulacje! 06.08.07, 21:46 To fantastyczna wiadomosc! :D I jak sie czujesz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Gratulacje! 06.08.07, 22:18 Gratulacje Zdaje się, że Pani Jazz mnie ubiegła, ale przecież serdecznie gratulujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: Gratulacje! 08.08.07, 16:12 Dzięki! Czuję się fatalnie. Rzygam, nie mam siły na nic. Nie chce mi sie nic jeść, bo mam mdłości. Każdy zapach i dźwięk mnie drażni... i tak dalej. I nawet sie nie cieszę z ciąży z tego wszystkiego. Ale jak mi dolegliwości odpuszczą, to się będę chyba cieszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
lubna Re: Zdaje się, że będę mamą! 08.08.07, 19:21 Pamiętam jeszcze dylematy związane ze studiami itp, a tu proszę :-) To bardzo fajna wieść, zapowiadasz się na fantastyczną mamę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: Zdaje się, że będę mamą! 20.08.07, 21:05 lubna napisała: > Pamiętam jeszcze dylematy związane ze studiami itp, a tu proszę :-) > To bardzo fajna wieść, zapowiadasz się na fantastyczną mamę :-) Dzięki! A co do dylematów - nadal nie wiem, co byłoby lepsze, ale teraz nareszcie nie muszę się już nad tym zstanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
lezbobimbo Re: Zdaje się, że będę mamą! 17.08.07, 10:37 Gratuluje! Mam nadzieje, ze Twoje male wilczę bedzie sie dobrze chowac (przed kaszka na mleku tez;) i miec duzo szczescia, milosci i radochy w zyciu. A jakie basni bedziesz wilczęciu czytac? Jakich bedziesz uczyc archetypów? :) Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: Zdaje się, że będę mamą! 20.08.07, 21:17 lezbobimbo napisała: > A jakie basni bedziesz wilczęciu czytac? Jakich bedziesz uczyc archetypów? :) Myślę, że jednak dużo zależy od płci i charakteru dziecka, jeśli chodzi o wychowanie i dlatego nie mam ustalonego programu. Oczywiście chcę, żeby było dobrym i szcześliwym człowiekiem. Co do baśni, to musze poszukać na rynku książek z odpowiednimi wersjami bajek i opowiadań dla dzieci, i takie będe czytała. Gdyby Estes napisała książkę z basniami dla dzieci - to by był czad. Tych krwawych baśni, które są w Biegnącej małej dziecinie czytać przecież nie będę. Mam zamiar dziecku śpiewać. A archetypy mam nadzieję przepłyną wraz z mlekiem. Na uświadomienie ich sobie człowiek jest gotowy kiedy jest już bliżej dorosłości, więc nie nastawiam się na pogadanki o boginiach z przedszkolakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lezbobimbo Re: Zdaje się, że będę mamą! 31.08.07, 14:49 beata2802 napisała: > Myślę, że jednak dużo zależy od płci i charakteru dziecka, jeśli > chodzi o wychowanie i dlatego nie mam ustalonego programu. > Oczywiście chcę, żeby było dobrym i szcześliwym człowiekiem. Masz racje, aczkolczyk czasem mozna troche basni przygotowac. Zycze wiec szczesliwego Wilczecia :) > Co do baśni, to musze poszukać na rynku książek z odpowiednimi > wersjami bajek i opowiadań dla dzieci, i takie będe czytała. > Gdyby Estes napisała książkę z basniami dla dzieci - to by był czad. > Tych krwawych baśni, które są w Biegnącej małej dziecinie czytać > przecież nie będę. A moze napisz sama jakies, gdybys nie mogla znalezc? Takie n.p. mniej krwawe wersje Twoich najbardziej ulubionych? > Mam zamiar dziecku śpiewać. To bardzo piekne! Pewnie dziecie bedzie spiewac razem z Toba :) > A archetypy mam nadzieję przepłyną wraz z mlekiem. Byc moze - ale chyba warto tez wyraznie o nich latorosli opowiedziec, zanim nabierze jakis dziwnych archetyów z podwórka czy przedszkola.. > Na uświadomienie ich sobie człowiek jest gotowy kiedy jest już > bliżej dorosłości, więc nie nastawiam się na pogadanki o boginiach z > przedszkolakiem. Wlasciwie, czemu nie? Opowiesci o boginiach to czesto bardzo piekne basnie i nie wszystkie krwawe. Taka n.p. Bastet - bogini-kot moze dziecko zainteresuje? Albo Epona - bogini koni? A pelne mocy i twórczosci boskie kobiety to przeciez bardzo pozytywne archetypy, dlaczego dziecko nie mialoby skorzystac z nich juz w mlodym wieku? Jesli od malego przyzwyczai sie do tego, ze kobiety moga byc boskie, to tylko dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
lezbobimbo Muminki! 31.08.07, 14:59 Muminki to bezkrwawe basnie :) Albo rózne basnie Astrid Lindgren - Dzieci z Bullerbyn, Ronja córka zbójnika itd. No i klasyki brytyjskie: Puchatek, 5 dzieci z Piaskoludkiem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Zdaje się, że będę mamą! 17.08.07, 10:47 Beata, widzę, że szalejesz z tą informacją wszędzie: a co tam - tu też Ci pogratulam :)))))))). Odpowiedz Link Zgłoś
beata2802 Re: Zdaje się, że będę mamą! 20.08.07, 21:19 turbomini napisała: > Beata, widzę, że szalejesz z tą informacją wszędzie a co sobie będę żałować! :-))) > a co tam - tu też Ci > pogratulam :)))))))). Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: Zdaje się, że będę mamą! 31.08.07, 15:49 Nie bylo mnie poltora miesiaca na forum, wracam, a tu wysyp dobrych wiesci :))) Gratulacje, super wiadomosc! Kiedy male wilczatko ma zamiar przyjsc na swiat? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Zdaje się, że będę mamą! 27.11.07, 14:34 Beata, moja starsza (ma 3 lata) bardzo lubi baśń o Wasylisie (opowiadam nawet fragment o czaszce, co wypaliła siostrzyczki i macochę)- myślę, że dla dzieci okrucieństwo czy inaczej mówiąc pewna twardość tego świata jest bardziej naturalne, niż dla nas, choć miałam oczywiście fazę "Jakie te baśnie braci Grimm i Andersena są okrutne"- ale poczytałam Betelheima i zmieniło mi się wju:D Odpowiedz Link Zgłoś