Dodaj do ulubionych

Lekcje religii, a Ślub kościelny.

16.08.07, 11:03
Zastanawia mnie jedna rzecz. Otóż, czy nieuczęszczanie na lekcje Religii w
szkole, może się negatywnie odbić na sprawach związanych ze ślubem kościelnym?

Otóż, przez 3 lata w liceum nie chodziłam na lekcje Religii. Ale nie z powodu,
że jestem innego wyznania, tylko z powodu księdza.
Jestem wierzącą katoliczką. Jednak ksiądz, który prowadził lekcje, był
gburowaty, poniżał uczni, wyzywał ich. Narzucał swoje zdanie i nie pozwalał
mieć swojego. Kazał uczyć się biblii na pamięć (wiedząc jakie zdanie jest na
jakiej stronie) Miałam tego dość i wypisałam się z religii.
W zastępstwie chodziłam na etykę, która, trwała tylko jeden rok. (Nie chwaląc
się, miałam ocenę celującą :) )

Jednak czy fakt, że nie uczęszczałam na lekcje religii będzie miało
konsekwencje w związku ze ślubem ? Czy potrzebne jest jakieś zaświadczenie ?
Obserwuj wątek
    • mroof Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 12:44
      Nie wydaje mi się zeby to miało jakiś wpływ. Też nie chodziłam w
      liceum na religię bo ksiądz był beznadziejny nie potrafił
      odpowiedzieć na proste teologiczne pytania. Teraz uczestniczę w
      Dominikańskim Duszpasterstwie Akademickim i jest fajnie, nikt mi nie
      robi wyrzutów.
      • pelulola moze byc problem 16.08.07, 16:22
        Do slubu musisz przynieść kilka dokumentów, jednym z nich jest
        świadectwo ukończenia religii na poziomie szkoły ponadgimnazjalnej.
        Jesli tego nie masz, musisz pogadać z ksiedzem.
        • kontik_71 Re: moze byc problem 16.08.07, 16:23
          "pogadac z ksiedzem" jakie mile okreslenie na danie w lape :)
    • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:24
      Nie musisz być nawet wierzaca żeby wziac slub koscielny wiec w czym problem?
    • menk.a Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:27
      By móc wziać slub kościelny trzeba być ochrzczonym, przyjąć komunię
      świetą i mieć bierzmowanie. Potem sa nauki przedmałzeńskie. Żadne
      zaświadczenie ze szkoły nie jt warunkiem koniecznym do ślubu;)
      Wiec bez obaw;)
    • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:31
      moj ojczymek nie ma bierzmowania, świadectwa z religii tym bardziej
      nie ma...A ślub kościelny dostali bez problemu. Trzy lata temu :)
      • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:32
        no napisałem przeciez - jedna osoba moze byc nawet niewierząca
        • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:34
          nie chciało mi sie czytac wszystkiego...
          Jak urlop?
          • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:39
            Rewelacja - jak zwykle :)
            dzieki
            • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:43
              ja wiem, ze dzentelmeni to generalnie bez szczegółów...ale może tak
              zdradzisz jakies szczegóły?
              • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:46
                Generalnie Grecja, Turcja, Bułgaria, Rumunia, Wegry... w tym tydzien w Grecji a
                reszta po 1-2 dni :)
                5000 km i 300 zdjęc (beznadziejnych jak to moje zawsze)
                Super urlop. Już myslę nad następnym
                • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:51
                  napewno zdjęcia sa cudne. Ale nie zmuszaj swoich znajomych do
                  obejrzenia wszystkich ;)
                  • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:56
                    zmusiłem... upiły sie ze zgryzoty... wiem ze to moja wina i zgadzam sie ponieść
                    konsekwencje
                    • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:59
                      mam nadzieję, ze chodziac wino było przednie :)
                      • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:02
                        Na Węgrzech byłem.... w Tokaju.... warto było sie na zdjęciach pomęczyć żeby sie
                        napić
                        • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:06
                          to myślę, ze wyrzuty sumienia możesz sobie darować :)
                          • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:07
                            dzięki. Od razu mi lżej... całe szczęście że jeszcze parę litrów zostało
                            • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:09
                              mówiłam ci kiedyś, zę interesuję się fotografią ;)
                              • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:10
                                ale to bardzo dobre i mocne wino a podobno nieładnie jest wykorzystywać pijane
                                kobiety... ;P
                                • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:12
                                  zdjęcia to mogę na trzeźwo obejrzeć ;)
                                  przeciez z pragnienie nie umrę
                                  • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:16
                                    ich nie da rady na trzeźwo... uwierz. A potem niby co. Upijesz sie i co dalej...
                                    nie stawiaj mnie w trudnej sytuacji
                                    • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:18
                                      Ja sie raczej nie upijam. Siedem lat na studiach wyrabia kondycję ;)
                                      Ale sie przeciez prosić nie będę ;)
                                      • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:24
                                        aha czyli nie bedzie niebezpieczenstwa ze wykorzystam nietrzezwa kobiete... :)
                                        • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:28
                                          mozesz być spokojny, nie wykorzystasz ;)
                                          • trypel Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:31
                                            skąd taka pewność?? a moze ja jestem zboczeniec internetowy?
                                            • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:32
                                              bo to ja zawsze wykorzystuję ;)
    • minasz Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:34
      bedziesz musiała dy-mac na kursy przedmałzenskie hehe
      • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:36
        dobrze, ze nie ma egzaminu z katechizmu ;)
        • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:38
          Obys nie powiedziala tego w zlym momencie...
          • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:39
            myślisz, ze mam aż taką silę i moc?
            • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:43
              asia96301 napisała:

> myślisz, ze mam aż taką silę i moc?
              Wole byc ostrozny :)
              • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:44
                ale Ty juz po ślubie, to czym sie tu stresować?
                • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:45
                  Ja sie nie musze stresowac bo moje kontakty z kosciolem sa zerowe..
                  al emam jeszcze znajomych i rodzine, ktorzy beda musieli sie przed
                  klecha plaszczyc
                  • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:46
                    dobre serce kontika jak zwykle przed szeregiem :)
                    • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:48
                      no widzisz :)
                      • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:50
                        już od dawna :)
                        • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:50
                          ^:)
        • minasz Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:39
          ale trzeba sie wyspowiadac :)
          no i nie zdradzac ze sie mieszka przed slubem nie mowiac juz o tych berezenstwach
          • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:41
            gadanie. Jak sie powie ksiedzu, ze sie kocha tego od bezeceństw, to
            bez problemów dostaje się rozgrzesznie. Miłośc bliźniego i jej
            okazywanie to priorytet :)
            • minasz Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:45
              a mowi sie dokładnie co sie robiło?
              czy tylko no własnie jak to powiedziec aby nie skłamac i nie popełnic grzechu? :)
              • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:49
                wystarczy powiedzieć, ze się uprawiało seks...Chociaz raz mnie
                ksiadz zapytał o pozycje. Ale nie wiem po co, bo sobie poszłam ;)
                • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:50
                  Chcial miec material do fantazji :)
                  • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:52
                    zapytałam, czy coś w miedzyczasie będzie robił, ale nie
                    odpowiedział :(
                    • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:53
                      haha.. trzeba sie bylo zapytac czy chce jakies foty :)
                      • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:56
                        albo popatrzeć :)
                        • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:01
                          Fuj grzesznico.. taki grzech.. sprowadzanie duchownego na manowce :)
                          wstydz sie
                          • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:05
                            ja mysle, ze w tym przypadku byłby to dobry uczynek :)
                            • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:06
                              myslisz, ze potrzebowal takich? Ze byl faktycznie na glodzie?
                              • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:08
                                a myślisz, ze mu o moją dusze chodziło? I moje zbawienie?
                                • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:09
                                  Jak mozesz watpic!!
                                  • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:10
                                    no tak, bo jak po bozemu to dwie zdrowaśki, jak inaczej - dwie
                                    dodatkowo?
                                    • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:12
                                      Dokladnie :)
                                      O innych zboczeniach nie wspomne :)
                                      • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:13
                                        mój eks twierdził, ze ”po bożemu” to jest od tułu, bo bliżej krzyża
                                        (znaczy kręgosłupa)
                                        • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:14
                                          hahaha.. poplulem laptopa :) Dobre, swietne.. trzeba zapamietac
                                          • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:15
                                            a ja właśnie wytrzepuję klawiaturkę z okruszków. Kolega miał
                                            sucharki ;)
                                            • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:18
                                              A co on NA Twojej klawiaturze robil?
                                              • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:18
                                                On? sucharkami mnie karmił ;)
                                                • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:21
                                                  I jadlas mu z reki? Ty?
                                                  • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:21
                                                    tobie tez jadłam z ręki. Pieroga ;)
                                                  • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:23
                                                    No ja to ja, ale kolega?
                                                  • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:26
                                                    ale w przeciwieństwie do ciebie kolega sie nie wkurza, ze mu jakas
                                                    baba podjada jedzonko albo kawę podpija ;)
                                                  • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:32
                                                    asia96301 napisała:

> ale w przeciwieństwie do ciebie kolega sie nie wkurza, ze mu jakas
                                                    > baba podjada jedzonko albo kawę podpija ;)
                                                    A ja sie wkurzalem???? To nie bylo ze mna.. z kim jeszcze pierogi
                                                    jadlas, przyznac mi sie tu!
                                                  • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:33
                                                    ups ;)
                                                    no mówiłes, ze cię to wkurza :)
                                                  • kontik_71 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:35
                                                    Mowilem, ale przy Tobie sie nie wkurzalem.. a to jest roznica
                                                  • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:36
                                                    Bo ja taki balsam na dusze jestem :)
                • minasz Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:53
                  to ile ty razy spowiadałas sie z tego bzykanka 100?
                  a gorszy grzech w du-pe czy w ci-pe?
                  • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:56
                    generalnie w ogóle sie nie spowiadam, a pamieci do przeszlosci nie
                    mam to nie umiem ci powiedziec ile razy, bo to dawo było. potem
                    pomyślałam, że to hipokryzja i dałam sobie spokój
                    • minasz Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 16:59
                      ciekawe ilu katolikow sie spowiada a jak sie spowiada to czy swiadomie nie
                      zataja grzechow hehe
                      pewnie wiekszosc a potem na forach zgrywaja swietych hehe
                      • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:01
                        a ile zainteresowanych maszą osob widzi sie w kościele?
                        • minasz Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:02
                          nie wiem nie chadzam
                          • asia96301 Re: Lekcje religii, a Ślub kościelny. 16.08.07, 17:04
                            ja też nie, bo mnie ksiądz z parafii wyrzucił za poglądy jak był z
                            kolęda ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka