Dodaj do ulubionych

Powrot do nazwiska panienskiego

30.07.03, 06:31
Mam problem.
Rozwiodlam sie lata temu, przeprowadzilam za granice i za granica wrocilam do
panienskiego nazwiska ( co trwalo 10 minut, wypelnilam druk, zaplacilam 20$ i
po krzyku). W Polsce ta zmiana nie jest uznawana - musze to zrobic osobno.
Niestety, pani z urzedu miejskiego powiedziala, ze w Polsce mozna wrocic do
nazwiska panienskiego tylko w ciagu trzech miesiecy po rozwodzie. Teraz mam
dwa paszporty na dwa rozne nazwiska, jadac do Polski woze sie z aktem
urodzenia, slubu i rozwodu, zeby udowodnic ze ja to ja.

Czy ktoras z Was wrocila do panieniskiego nazwiska po rozwodzie? Moze ktos ma
jakis pomysl albo zna przepisy, ktorych mozna uzyc? Nie chce zeby nazwisko
mojego od dawna juz bylego meza wisialo mi u szyi do konca zycia.

Pozdrawiam
Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸.
.·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
Obserwuj wątek
    • Gość: Linn Re: Powrot do nazwiska panienskiego IP: *.dialup.tiscali.it 30.07.03, 07:24
      Najlepiej jest w ogole nie zmieniac nazwiska wychodzac za maz. Niestety dopiero
      po czasie dochodzi sie do tego wniosku. Byl juz kiedys taki watek, ale dawno.
      Byc moze powinnas wyjsc za maz, roziwesc sie i wrocic do nazwiska panienskiego.
      Byc moze w calej tej biurokracji jest to jedyna mozliwa opcja.
    • lyche1 Re: Powrot do nazwiska panienskiego 30.07.03, 07:30
      Naprwadę w Polsce jest taki bzdurny przepis ??? Proponuję tak ja Atlantis po
      prostu zmienić druczek. Zamiast wracać do starego panieńskiego po prostu
      zmnień je na nowe, które będzie brzmieć tak jak Twoje stare panieńskie :)))
      • atlantis75 Lyche... 30.07.03, 15:26
        lyche1 napisała:

> Naprwadę w Polsce jest taki bzdurny przepis ??? Proponuję tak ja Atlantis po
        > prostu zmienić druczek.

O mnie chodzi, czy znasz kogoś z identycznym nickiem? :)))
    • Gość: uasiczka Re: Powrot do nazwiska panienskiego IP: 212.244.209.* 30.07.03, 08:32
      taka zmiana w ciągu trzech miesięcy - niejako ustawowa - podczepiona pod
      procedury rozwodowe ma dogodną formę i dość szybko się to załatwia ale
      przeciez w polsce zawsze można zmienić każde nazwisko - trzeba to tylko dobrze
      uzadanić. spróbuj więc może drogą "zwykłą" zlozyć podanie o zmianę z
      powodu .... to muszą przyjąc i rozpatrzyć (i pewnie zrobią to na twoją korzyść)
    • tralalumpek Re: Powrot do nazwiska panienskiego 30.07.03, 08:37
      chyby dzisiaj wstalam lewa noga bo idzie mi duzo rzeczy na nerwy i twoja
      wypowiedz rowniez, przepraszam ze pisze tak wprost
      teraz zalamujesz rece do forum a jak zmienialas nazwisko za granica to nie
      przyszlo ci do glowy zeby sprawdzic jak to jest po zmianie nazwiska wedlug
      przepisow polskich?
      • luiza-w-ogrodzie Re: Powrot do nazwiska panienskiego 30.07.03, 11:59
        tralalumpek napisała:

> chyby dzisiaj wstalam lewa noga bo idzie mi duzo rzeczy na nerwy i twoja
        > wypowiedz rowniez, przepraszam ze pisze tak wprost
        > teraz zalamujesz rece do forum a jak zmienialas nazwisko za granica to nie
        > przyszlo ci do glowy zeby sprawdzic jak to jest po zmianie nazwiska wedlug
        > przepisow polskich?

tralalumpek, nie zalamuje rak, wrecz przeciwnie, zammierzam ruszyc do akcji.
        Poniewaz i tak mieszkam za granica, od lat uzywam tutaj panienskiego nazwiska i
        calkiem mi z tym dobrze. Komplikacje nastepuja gdy wybieram sie do Polski, a
        poniewaz musze uzywac polskiego paszportu a bilet kupuje u siebie na nazwisko
        panienskie, wiec kolomyja zaczyna sie gdy na Okeciu wyjmuje polski paszport. A
        poza tym wypada ujednolicic nazwisko.

Polska sie europeizuje i wogole jest juz niemal w Unii, myslalam ze przepisy
        tez sie zrobily zdroworozsadkowe i europejskie, co niestety nie nastapilo.

Pozdrawiam prawa noga... moze masz PMT? to juz lepiej zmykam...
        Luiza-w-Ogrodzie

• tralalumpek Re: luiza 31.07.03, 23:23
          tłumaczysz mi jak krowie na miedzy....nie potrzebujesz mi jeszcze raz pisać
          dokładnie tego samego co napisałaś parę linijek wyżej
          ja mimo wszystko uważam, że trochę niemyślisz
    • Gość: uparta.m Re: Powrot do nazwiska panienskiego IP: *.sgh.waw.pl 30.07.03, 14:51
      Mozesz zmienic nazwisko. Ja co prawda zrobilam to zgodnie z przepisami w ciagu
      3 m-cy po rozwodzie i nie mialam zadnych problemow, tylko musialam napisac
      oswiadczenie. Natomiast Ty musisz udac sie do swojego Urzedu Stanu Cywilnego i
      zlozyc uzasadnione podanie o zmiane nazwiska. Troche to trwa, no i musisz
      uiscic jakies oplaty ale mozna to zrobic.
      • Gość: Melba Re: Powrot do nazwiska panienskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 18:14
        Heloł maj dijer :)
        Moja psiapsióła nie rozwodząc się z mężem powróciła do panieńskiego nazwiska,
        trwało to chwil kilka w polskim urzędzie, a jako powód podała, że po
        macierzyńskim ma tyrudności z powróceniem na rynek pracy (rzekomo klienci znają
        ją pod panieńskim). Inna szybciorem zmieniła nazwisko po nielubianym tatusiu.
        Więc chyba się da w miarę łatwo...
        A kiedy będziesz w Polszy? To tak prywatnie...
        • luiza-w-ogrodzie Melba ;oD 31.07.03, 03:45
          Gość portalu: Melba napisał(a):

> Heloł maj dijer :)
          > Moja psiapsióła nie rozwodząc się z mężem powróciła do panieńskiego nazwiska,
          > trwało to chwil kilka w polskim urzędzie, a jako powód podała, że po
          > macierzyńskim ma tyrudności z powróceniem na rynek pracy (rzekomo klienci
          znają
          >
          > ją pod panieńskim). Inna szybciorem zmieniła nazwisko po nielubianym tatusiu.
          > Więc chyba się da w miarę łatwo...
          > A kiedy będziesz w Polszy? To tak prywatnie...

Helou,helou bak tu ju! Jak tam Twoje nazwisko? ;oD
          W Polsce bylam ostatnio rok temu, wiec nieszybko znowu wyrusze. A nie wiem, czy
          da sie zalatwic zmiane nazwiska bez osobistego stawiennictwa. Pozyjemy,
          zobaczymy.

Pozdrawiam
          Luiza-w-Ogrodzie

• annbu Re: Powrot do nazwiska panienskiego 30.07.03, 19:26
      Nie ma się czym martwić, to bardzo prosta sprawa, chociaż kosztuje 30zł i trwa
      około 2-3 tygodni. W Urzędzie St. Cyw. składasz wniosek, uzasadniasz - proste,
      bo jesteś po rozwodzie i nie chcesz już nosić nazwiska byłego męża, więc na
      pewno będzie to formalność. Trwa to ok. 2-3 tyg., bo Urząd St. Cyw. musi
      sprawdzić Twoją niekaralność. Potem dostajesz decyzję i z nią dopiero musisz
      pozmieniać wszystkie dokumenty - tu dopiero zaczyna się zabawa, bo to wszystko
      kosztuje i trwa, np. na nowy dowód osobisty czeka się ok. miesiąca.
      Powodzenia any way.
      • luiza-w-ogrodzie Re: Powrot do nazwiska panienskiego 31.07.03, 03:42
        annbu napisała:

> Nie ma się czym martwić, to bardzo prosta sprawa, chociaż kosztuje 30zł i
        trwa
        > około 2-3 tygodni. W Urzędzie St. Cyw. składasz wniosek, uzasadniasz -
        proste,
        > bo jesteś po rozwodzie i nie chcesz już nosić nazwiska byłego męża, więc na
        > pewno będzie to formalność. Trwa to ok. 2-3 tyg., bo Urząd St. Cyw. musi
        > sprawdzić Twoją niekaralność.

Dzieki za porade. Czy USC bedzie sprawdzl moja niekaralnosc za granica? ;oD

>Potem dostajesz decyzję i z nią dopiero musisz
        > pozmieniać wszystkie dokumenty - tu dopiero zaczyna się zabawa, bo to
        wszystko
        > kosztuje i trwa, np. na nowy dowód osobisty czeka się ok. miesiąca.

Na szczescie nie mam zadnych polskich dokumentow poza paszportem, wiec chyba
        nie powinno byc z tym problemow...

Pozdrawiam
        Luiza-w-Ogrodzie

• annbu Re: Powrot do nazwiska panienskiego 31.07.03, 12:38
          Sądzę, że USC ma ograniczone możliwości, więc raczej sprawdzi Twoją
          niekaralność tylko w Polsce. Poza tym Twoja sprawa dotyczy w tym przypadku
          Ciebie, jako obywatelki Polski.
          Przypomniało mi sie też, że po wydaniu decyzji o zmianie nazwiska USC wysyła
          powiadomienia o tym fakcie do Urzędu Miasta w miejscu, gdzie jesteś zameldowana
          (nie wiem, czy to Cię dotyczy) oraz do Urzędu Skarbowego, który potem wzywa do
          wypełnienia formularza NIP-3, w którym aktualizujesz dane. Ale to oczywiście
          nie dotyczy Cię, jeśli nie masz już żadnego stałego adresu w Polsce.
          Pozdrawienia.
    • Gość: Gal Re: Powrot do nazwiska panienskiego IP: polpak:* / 192.168.100.* 30.07.03, 23:53
    • Gość: reni Re: Powrot do nazwiska panienskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.03, 13:26
      hej
      Ja jestem właśnie taką osobą, która nie zmieniła nazwiska w ciągu trzech m-cy
      po rozwodzie
      Niestety sam Urząd Cywilny nie wystarczył
      Musiałam złożyć podanie z uzasadnieniem, że nie zdążyłam bo nie wiedziałam, że
      3 miesiące itp. do Urzędu Powiatowego - odpowiedniego dla mnie. Tam opłata
      (znaczki skarbowe) Jakieś odpisy: aktu urodzenia, aktu ślubu z adnotacją o
      rozwodzie. I czekałam chyba ok. 2-3 tyg. Ogólnie nie ma większego problemu.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka