rgard 11.02.08, 10:48 Dziewczyny, poradźcie, co lepiej kupić. Z czego kawa lepiej smakuje? Co jest praktyczniejsze? Jaką kawę pijacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i.nes Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:51 wyłącznie kafetiera - kawa wychodzi gorrrąca, a moc możesz ustalić wg gustu (dając mniej wody / więcej kawy) kawa mielona - arabica; w opakowaniu hermetycznym lub z palarni Odpowiedz Link Zgłoś
rgard Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:55 To duży atut. A co z czyszczeniem, myciem? Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:58 rgard napisał: > To duży atut. A co z czyszczeniem, myciem? zero problemu - rozkręcasz kafetierę w połowie, wystukujesz fusy, płuczesz wodą; górny pojemnik też wystarczy przepłukać; od czasu do czasu można umyć staranniej, ale od mycia szklanki bardzo się to nie różni :) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:52 cafeterka a co to jest??? az musze sprawdzi9c Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:53 minasz napisał: > cafeterka a co to jest??? > az musze sprawdzi9c kafetiera zwana również włoskim zaparzaczem ;P Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:54 To chyba taka zaparzarka przepływowa z filtrem, do kt wsypujesz kofi. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:56 mnop2 napisała: > To chyba taka zaparzarka przepływowa z filtrem, do kt wsypujesz kofi. ekspres przelewowy to jeszcze co innego - ciśnienie jest duuużo mniejsze, w zasadzie wychodzi lura, kapiąca do dzbanka a w zaparzaczu faktycznie tworzy się ciśnienie, które przepycha wodę przez warstwę kawy Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:58 Po takiej nie śpi się tydzień. Wolę tzw lurę, czyli jak najmniej kawy w kawie za to dużo cukru w cukrze i mleka. Prawdziwi kawosze gardzą takimi napojami, a ja je kocham! Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 11:00 mnop2 napisała: > Po takiej nie śpi się tydzień. Wolę tzw lurę, czyli jak najmniej > kawy w kawie za to dużo cukru w cukrze i mleka. Prawdziwi kawosze > gardzą takimi napojami, a ja je kocham! czyli pijasz napój kawowy :D ja pijam czarną smołę raz dziennie, bo nie zlazłabym z łóżka Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 11:06 Już sobie wyobrażam jak rano uprawiasz czołganie w kierunku ekspresu:) Ja rano wstaję tylko dzięki wizji, że zaraz "napój" kawowy przyrządzę Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 11:07 ależ sssskąd! ja mam Wróżkę Kawową :) Odpowiedz Link Zgłoś
rgard Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 10:58 sorki, nazwa niepoprawnie? Włosi używają to chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: ja to sie ostatnio zaczynam znac na serach 11.02.08, 11:04 poznałem własnie mascarpone :) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: ja to sie ostatnio zaczynam znac na serach 11.02.08, 11:06 minasz napisał: > poznałem własnie mascarpone :) zachowujesz się jak modliszka24 - ona by raczej napisała "ja nie lubię kawy", ale Twój post jest równie pomocny :D Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: ja to sie ostatnio zaczynam znac na serach 11.02.08, 11:09 co sie czepiasz chciałem pogadac o serach a szkoda mi marnowac miesca na witrynie na zakiładanie nowego watku poł watku moze byc o kawie a poł o serze Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: ja to sie ostatnio zaczynam znac na serach 11.02.08, 11:12 minasz napisał: > poł watku moze byc o kawie a poł o serze hm... w sumie jestem entuzjastką zarówno kawy, jak i serów, więc... :D PS: ja się czepiam?? ja?? no wieeeesz... <foch> ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: ja to sie ostatnio zaczynam znac na serach 11.02.08, 11:07 Pozdrów go ode mnie, swój chłop! Odpowiedz Link Zgłoś
mikka07 ja to sie ostatnio zaczynam znac 11.02.08, 16:25 Masz na myśli makinetkę? Odpowiedz Link Zgłoś
ewik_75 Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 19:26 zdecydowanie ekspres !!! Miałam jedno i drugie. Kawa z cafeterki tak się umywa do kawy z ekspresu jak ciuchy z ciuchlandu do nowiutkich z najnowszej kolekcji waszej ulubionej marki. Kawa z ekspresu rulez !!!!! Nic jej nie zastąpi. I jeszcze ważny szczegół - ekspres musi być ciśnieniowy... Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Cafeterka czy ekspres? 11.02.08, 21:17 ewik_75 napisała: > I jeszcze ważny szczegół - ekspres musi być ciśnieniowy... no tak, bo ekspres Warszawa-Kraków nie jest ciśnieniowy ;P Odpowiedz Link Zgłoś