mamusia06 11.03.08, 15:26 czy ktos z was ma problem z niskim wzrostem dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mnop2 Re: niskie dzieci 11.03.08, 17:42 ja zawse byłam najmniejsa w klasie a potem sie 'wyciągłam' do ponad połtora metra! konkretnie 173 Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: niskie dzieci 11.03.08, 18:15 Ja mam 157 cm - niski wzrost to jedna z najlepszych rzeczy, jaka mnie spotkała. Żyje się łatwiej... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: niskie dzieci 11.03.08, 18:18 > Ja mam 157 cm - niski wzrost napisała Miniówka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: niskie dzieci 11.03.08, 19:05 ja mam. moje pociechy to karliczka i karlik. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: niskie dzieci 11.03.08, 19:10 Przez większość podstawówki jedna z najniższych, w ciągu roku urosłam do 175 cm i byłam najwyższą dziewczyną w klasie (i tylko dwóch kolegów było wyższych ode mnie). Ile lat ma twoja pociecha, bo niskim wzrostem nie ma się co zanadto martwić (przecież rośnie się do 18-go czy 20-go roku życia). Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: niskie dzieci 11.03.08, 19:39 Jeżeli nie jest to objaw choroby, to czym się przejmować? Przcież każdy człowiek jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Re: niskie dzieci 11.03.08, 21:20 Ja zawsze byłam niska, teraz jestem najniższa. Brat też jest mały - bierze jakieś leki w związku z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia06 Re: niskie dzieci 12.03.08, 12:20 83kimi nie wiadomo czy to nie choroba. zeby się o tym przekonac trzeba się prawidłowo zmierzyc i nanieśc wzrost na siatkę centylową, a potem zinterpretować w wynik rosne-zdrowo.itac.pl/index.php?id=3 Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Re: niskie dzieci 12.03.08, 17:03 Ale niepokoi Cię wzrost twojego dziecka? Czy co? Bo nie rozumiem sensu wątku...pytasz tylko kogo dzieci są niskie. Przeprowadzasz ankietę? :) Można też zbadać poziom hormonów i się przekonać czy to aby nie jest powód niskiego wzrostu. mamusia06 napisała: > 83kimi nie wiadomo czy to nie choroba. zeby się o tym przekonac > trzeba się prawidłowo zmierzyc i nanieśc wzrost na siatkę centylową, > a potem zinterpretować w wynik > > > rosne-zdrowo.itac.pl/index.php?id=3 Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: niskie dzieci 12.03.08, 20:23 Ja zawsze dosc wysoka choć nie najwyższa, obecnie 175 i więcej nie będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia06 Re: niskie dzieci 13.03.08, 14:12 ostatnio znalazłam jaki artykuł o niskorosłości i kampanii rosne zdrowo. i zaczęłam się zastanawiać czy mój synek rośnie prawidłowo.weszłam na stronę kampanii rosne- zdrowo.itac.pl/index.php?id=3 i dowiedzialam sie ze wyniki są nienajlepsze. jest ponizej 10 centyla..i tak sie zainteresowalam tym tematem. z ciekawosci chcialam sie dowiedziec czy duzo osob ma podobny problem.. moglibysmy sie wymienic swoimi pogladami Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: niskie dzieci 13.03.08, 14:28 Jeśli Ty i ojciec dziecka nie należycie do niskich osób, dziecko moze mieć problem zdrowotny (może brak hormonu wzrostu) Dzieci mają po ukończeniu 2 i 4 r. ż taki "przegląd" zdrowotny u lekarza rodzinnego, czy Twoja lekarka nie zwróciła na to uwagi? Wzrost mojego dziecka oceniono właśnie względem siatki centylowej (akurat mieści się wśród tych b.wysokich, ale to po tacie tak ma ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
modliszka24 Re: niskie dzieci 13.03.08, 18:31 niski ale nie piszesz ile mają w tej chwili lat bo mojej kuzynki syn szedł do średniej szkoły ale jeszcze za dawnych czasów czyli tak jak teraz 9 klasa i był malutki i chyba w 3 licealnej wystrzelił i ma teraz prawie 196 wzrostu Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia06 Re: niskie dzieci 13.03.08, 22:50 z tego co się dowiedziałam dzieci właśnie najwięcej rosną w fazie dojrzewania.. Odpowiedz Link Zgłoś