ne_miroff 25.06.08, 21:56 jak myslicie, dużo ma kalorii? Bo odchudzam sie a już późna godzina więc sama nie wiem ... :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ne_miroff Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:01 Dzięęęęki, tego potrzebowałam ;D zdecydowanego głosu ZA :) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:00 Google: Samo jajko, ugotowane na miękko lub twardo, ma około 75 kcal, a więc wcale nie aż tak wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
myshorrek Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:01 w sumie tez bym zjadla. tylko nigdy nie pamietam jak je ugotowac, by bylo najsmaczniejsze. :D Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:03 ja robie tak, ze gotuje wode i do wrzące wody wkładam jajko na 4 minuty. ale z doświadczenia wiem, ze niektóre jajka po 4 min. są już takie hmm glutowate, ni to na twardo ni to na miękko. nie wiem o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
dzowa Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:12 Kiedyś jajka na miękko jadłam nałogowo. Średniej wielkości jajko 4.30 (wrzucane do wrzątku) większe jajo albo z lodówki prosto 5.00 - do wrzątku. A! i posól wodę, to Ci nie popęka Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:13 z soleniem to wiem, dzięki :) a co zrobić zeby skorupka tak ładnie odchodziła, a nie przyczepiała sie białka? Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiaczek Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:20 Nie obierac jak ledwo co można w ręce utrzymac bo prawie gorące. Musi się ochłodzić, to skorupka ładnie zejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzowa Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:25 A jak Ty chcesz zjeść jajko na miękko obierając? Na chwilę pod zimną wodę a potem do kieliszeczka, łepek rozbić, zdrapać i przez dziurkę łyżeczką grzebnąć ze szczyptą soli. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:46 ja tak sobie zawsze wiecej lubie "obrać" bo przez tą dziurkę to słabo ;P :) Odpowiedz Link Zgłoś
myshorrek Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:26 ostatnio posolilam i mimo wszystko pekly. moze za malo soli. nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: jajko na miękko 25.06.08, 23:29 mozna tez w jajku nozem albo czyms nakluc taka mala dziurke na czyubku, ucieknie przez nia powietrze ze srodka jajka po wlozeniu do wody i tez nie peknie. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: jajko na miękko 25.06.08, 23:30 aha, ja luie gotowac 7 minut takie jajko z lodowki. Odpowiedz Link Zgłoś
pianazludzen Re: jajko na miękko 25.06.08, 23:31 ale mnie naszla ohota na jajko! Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: jajko na miękko 26.06.08, 12:00 ja gotuje jako na miekko we wrzatku przez 4 minuty, jesli jest wyjete prosto z lodowki, 3 minuty, jesli bylo przechowywane w temperaturze pokojowej... jajko to bomba witaminowa ale nie kaloryczna, poza tym doskonale oczyszcza organizm! Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:36 Włożyć do zimnej wody i zagotować. Jak zacznie bulgotać to poczekać jeszcze minutę i wyjąć. Przed gotowaniem przekłuć jajo od szerszego spodu igłą albo specjalnym dziurkaczem od jajek. Zapobiegnie pękaniu. Podobno zaraz po wyjęciu z wrzątku trzeba opłukać w zimnej wodzie ale nie wiem dlaczego. Pewnie dlatego, żeby można było wziąć do ręki i się nie sparzyć. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
myshorrek Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:41 bertrada napisała: > specjalnym dziurkaczem od jajek. oo nie wiedzialam o istnieniu takiego dziurkacza :D Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:47 Sama takiego używam i faktycznie nie pękają. Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:47 przed gotowaniem przekłuć? nie no ja nie mam zdolności manualnych, takze jajko miałabym surowe w garści heh ;-) a o dziurkaczu pierwsze słysze Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:48 Na stoiskach z artykułami agd powinny być. Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:41 toys4boys.pl/Kukulcze-Jajo-item158.html - takie coś może pomóc :D Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:22 Około 77 kcal. Ale ma też około 7.5 grama pełnowartościowego białka. Około 1/6 dobowego zapotrzebowania. Ma wszystkie niezbędne aminokwasy więc dla odchudzających się jest idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
friday133 Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:52 Mam inny sposób na gotowanie jajka (sto lat temu w programie kulinarnym podpatrzyłam). Do zimnej wody jajko i trzy minuty liczone od zagotowania. Wychodzi dobre i nie pęka, bo nie wkłada się zimnego jajka do gorącej wody. Aaaa, zachciało mi się jajka :( Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:55 Ale ono pęka dlatego, że w środku jest powietrze, które zwiększa swoją objętość pod wpływem wysokiej temperatury. I jak skorupka jest słaba to zostaje rozsadzona od wewnątrz i pęka. Dlatego trzeba je nakłuć. Wtedy powietrze wyleci. Odpowiedz Link Zgłoś
stedo Re: jajko na miękko 25.06.08, 22:58 Ja też tak gotuję.Do zimnej wody i 2,5 min od zagotowania. Ale najpierw dziurkuję tym dziurkaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 25.06.08, 23:24 dobra, ide robic Twoim sposobem, ale bez dziurkacza bo nie posiadam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:29 > Około 77 kcal. Ale ma też około 7.5 grama pełnowartościowego białka. Około 1/6 > dobowego zapotrzebowania. Ma wszystkie niezbędne aminokwasy więc dla > odchudzających się jest idealne. Ojej, to znaczy, ze jajko potrafi zastapic dzienna dawke... ? No nie, znowu jestesmy niepotrzebni :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: jajko na miękko 25.06.08, 23:28 zależy. bez masełka malutko, jedz na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 25.06.08, 23:41 zrobiłam, wyszlo i nie popękały ;) nie no oczywiscie bez masełka, kromka chleba razowego + ogórek świeży :D Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: jajko na miękko 25.06.08, 23:56 i cała twoja dieta idzie do śmietnika. Trzeba było zjeść z masłem ale bez chleba. Tłuszcz się odkłada nie z tłuszczu ale z węglowodanów. Słuchajcie debili i będziecie grube całe życie.., Chlebek razowy, chyba żartujesz, mało piekarni potrafi zrobić prawdziwy. Dodają melasę i cukier a żytni robi sie z mąki pszennej z dodakami. Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:01 widokzmarsa napisał: > i cała twoja dieta idzie do śmietnika. Trzeba było zjeść z masłem ale bez > chleba. Cała dieta na nic?? no nie żartuj ;p a to maslo to przepraszam na co jesli nie na chleb ;D? Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:03 na nic. naucz sie zyć bez kanapek, one tuczą jak cholera Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:05 ale to nie byla kanapka tylko sucha kromka chleba razowego ;D moze jednak da sie uratowac moja diete co? :) Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:06 gotowanie w nocy to porażka, trzeba było wypić wody albo ziółek Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:09 no to herbatę. Pijecie te wszystkie wywary żeby dostać biegunki i wysr.. całe żarcie ale : ziółka to na starość:) Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:27 ja nie pije, nie przeszło by mi przez gardło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:08 no i widzisz ani smaku ani pozytku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stedo Re: jajko na miękko 25.06.08, 23:57 Ja też się odchudzam.Zamiast miękkiego pieczywa, jadam przeważnie Wasę light żytnią /tylko 25kcal na kromkę/ i masło Figura, też niskokaloryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:02 no i te wszystkie laski żrą tę trawę i tłuszcze sztuczne a potem nie wiedzą co robić w łóżku bo im się nie chce bo wszystkie witaminy co się w tłuszczach rozpuszczają nie działają i hormony też uśpione. Ale tłuszcz się odkłada bo organizm myśli że idzie głód i z każdego grama węglowodanu wszystko w d... odkłada Odpowiedz Link Zgłoś
stedo Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:08 To nie jest tłuszcz sztuczny, tylko roślinny, a nie zwierzęcy, a dlatego małokaloryczny, bo dodali wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
dzowa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:14 Tłuszcz to tłuszcz! A komórki tłuszczowe budują sobie z niego igloo w Tobie. I we mnie tez ;) P.S. Od 2 tygodni staram sie nie jeść węgli, a już na pewno pieczywa. I... jakoś tak mi lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:17 no ja juz 2 mce nie jadłam jasne go pieczywa, ziemniaków i.. to chyba koniec:) makaronów unikam no i slodyczy ale tu jest problem bo sama sobie czekolady nie kupie, ale jak ktos mi da, to juz nie ma opcji, cala moja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzowa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:24 EE to chyba żadnego pieczywa sie nie powinno jeść, odcień zdaje się ma drugorzędne znaczenie, no, chyba, że jak w ciuchach - Ciemny wyszczupla, ale ja w tonie wierzę. chyba jogurty owocowe zarzucę również. A kefirek można? Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 01:12 jest różnica, ciemne jest zdrowe a białe jest beee :D chce w to wierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:28 czekolada jest tym samym co białe pieczywo czy ciasteczka ze sklepu, czyli węglem, i rzeczy te mają w sobie używane w przemyśle spożywczym trans fats które nas zabijają. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:51 cis fats też mogą zabić. To nie jest obojętne w którą stronę jest odwrócony. Dlatego wbrew pozorom oliwa z oliwek nie jest najzdrowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
widokzmarsa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:26 człowiek nie jest przyzwyczajony do jedzenia utwardzanych tłuszczy roślinnych. Przez większość czasu jedliśmy tylko tłuszcz zwierzęcy. Zwierzę nie tknie margaryny, choć teraz już pewnie wszystko można zrobić. Kalorie nie tworzą tłuszczu na udach czy brzuchu. Lepiej jeść zwierzęcy tłuszcz i mało. Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:27 ja mięsa niet, a i tłuszcze zwierzęce rzadko. co za zycie noooooo ;p Odpowiedz Link Zgłoś
dzowa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:28 Nie jem masła ani margaryny :) I nie słodzę. Noo dobra czasem kawę, ale mogę przestać. I co teraz? Chcę pożegnać z 5 - 8 kilo. Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:30 no z tego wątku wynika ze jedzenie w nocy to zlo, a ja od siebie dodam zebys zrezygnowala z ziemniaków i smażonych rzeczy ale to juz pewnie wiesz:) no i jakis ruch by sie przydal Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:36 co odchudzanie? mnie to bardziej wk*** niż boli, a najbardziej to jak mysle ile czekolady sobie odmówilam, a i tak nic z tego. i nienawidze chodzic do ludzi jak sie odchudzam bo nikt tego nie rozumie, przeciez kawalek szarlotki to nic takiego no nie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:52 takie się to wszystko wtedy bez sensu robi. unikam imprez, siedze sama w domu łaze na basen a fałda na brzuchu jak byla tak i jest Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 01:01 no mam to samo, tylko u mnie te przeklete UDA ;/ i po co sie tak meczyc jak i tak ludziom sie nie pokazujemy? olewam chyba te diety wszystkie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: jajko na miękko 26.06.08, 01:03 ja z nogani mam w miarę dobrze, bo chociaż mocno przytylam, to w udach mam tylko dodatkowo ze 2 cm. Całe dziadostwo siedzi na brzuchu :( teraz też jak chudne to w biodrach, tyłku, udach, cyckach, ale przeklęty brzuch ani drgnie Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 01:06 to moze cw jakies na sam brzuch? takie pasy kiedys reklamowali, zakładasz, wlączasz i aaaaaaaaach kratka na brzuchu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stedo Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:37 A dlaczego my gadamy o odchudzaniu w kilku wątkach na raz.To tak dla ruchu?;)) Odpowiedz Link Zgłoś
dzowa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:44 jak przerzucam karty między wątkami to nie mam czasu sięgnąć po cukierki o tu koło mnie na biurku polegują :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:46 cukierki to zlo, bierzesz jednego a sie nie zorientujesz i pół kilo nie ma :P Odpowiedz Link Zgłoś
stedo Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:50 No ja też latam z wątku na wątek a ten pieprzony lotek na pół strony za mną;)) Wy też tak macie? Odpowiedz Link Zgłoś
prom_do_szwecji Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:51 też mnie wkurza ten lotek. czy od wkurzania się człowiek chudnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:54 może .. chociaz gdyby tak było to ja bym miala rozmiar zero ;p Odpowiedz Link Zgłoś
ne_miroff Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:52 no hahaha nienawidze reklam. nie da sie zablokowac dziadostwa jakos? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jajko na miękko 26.06.08, 07:45 Da się :) Firefox+noscript+adblock Odpowiedz Link Zgłoś
dzowa Re: jajko na miękko 26.06.08, 00:51 ne_miroff napisała: > cukierki to zlo, bierzesz jednego a sie nie zorientujesz i pół kilo > nie ma :P Jest, jest tylko już w moich udach ;)) Odpowiedz Link Zgłoś