menk.a 27.06.08, 11:34 I takie np. drożdżowe z 30 żółtek? :PPPPPP Watek powstał z myślą o Conenie.:P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekomimimode Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 11:37 nie ,umiem budyń robić ze słodkości, ale i tak zawsze albo za mało mleka dam albo za dużo - jak ostatnio, albo przypalę albo zrobią się grudy Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 11:41 nekomimimode napisała: > nie ,umiem budyń robić ze słodkości, ale i tak zawsze albo za mało > mleka dam albo za dużo - jak ostatnio, albo przypalę albo zrobią się > grudy Trzymaj się proporcji z opakowania (najlepsze są Delecty, Winiar albo DrOetckera) . Przed wlaniem proszku z mlekiem do gotującego się mleka, zestaw mleko z ognia i dodaj odrobinę tego gorącego mleka do rozrobionego proszku. Powoli wlej do gara i szybko mieszaj, np. trzepaczką. A potem znów na ogień ale już mniejszy. Tak samo gotuje się kisiele.:P Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 11:37 umiem. Umiem też haftować, szydełkować, robić na drutach, gotować i dzieci mnie lubią. Tylko sprzątac nie znoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 11:48 wliczam do punktu "sprzatanie". ale od zmywania są zmywarki :) Odpowiedz Link Zgłoś
karka831 Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 11:38 Nie bardzo... Zazwyczaj wychodzi mi zakalec :/ Ale za to lubię i umiem piec różnorakie ciasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
conena ;) 27.06.08, 11:39 jakbym miała odpowiednio wielką blachę, to mogłabym machnąć takiego drożdżaka, moja rodzina ma czarne dziury zamiast żołądków, każdą ilość przerobi:D a jak na Wielkanoc szukałam przepisu na babkę z szafranem, to mi właśnie takie wyskakiwały, gdzie trzeba było 15 albo 20 jaj użyć. te 30 t już była moja ułańska fantazja:] Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: ;) 27.06.08, 11:47 conena napisała: > te 30 t już była moja ułańska fantazja:] > W kuchni jest niezwykle przydatna. tak samo jak w sypialni.;) Gotowanie i jedzenie z seksem mi się kojarzy. Zboczona jestem.:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? NIE, n/t 27.06.08, 11:48 iberia.pl napisała: > A naleśniki chociaż???? Albo taką babę zw. górniczą, gdzie wszystko razem do michy, miesza się i na blachę???;) Odpowiedz Link Zgłoś
snowbabe Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 11:48 Tak i to ponoc calkiem niezle, ale zdecydowanie wole jak ktos inny po moim pieczeniu sprzata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 11:49 snowbabe napisała: > Tak i to ponoc calkiem niezle, ale zdecydowanie wole jak ktos inny po moim > pieczeniu sprzata ;) :DDDDD kosmiczny bałagan? Odpowiedz Link Zgłoś
snowbabe Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 14:38 Tez. Poza tym cos za cos - ja pieke, zmywa Ktos ;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: tak 27.06.08, 12:09 oposka napisała: > ba pytanie jasne :-) > > > ale nie drożdzowe ;/ Jakie na ten przykład?;) Odpowiedz Link Zgłoś
oposka Re: tak 27.06.08, 12:15 ok zebra , murzynek ,sernik ,biszkopt , keks, szarlotka, ptasie mleczko niebo , budyniarz , fale dunaju , pijak, acha ale chyba makowca tez nie umiem ... nigdy nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: tak 27.06.08, 12:30 oposka napisała: > ok > zebra , murzynek ,sernik ,biszkopt , keks, szarlotka, ptasie mleczko > niebo , budyniarz , fale dunaju , pijak, > Ten pijak to przypadkiem nie są murzyńskie cycki???;) > acha ale chyba makowca tez nie umiem ... nigdy nie próbowałam Odpowiedz Link Zgłoś
oposka Re: tak 27.06.08, 12:43 > Ten pijak to przypadkiem nie są murzyńskie cycki???;) no nie tego nie znam ale ponoć są jeszcze cycki tesciowej :P Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: tak 27.06.08, 13:07 oposka napisała: > > Ten pijak to przypadkiem nie są murzyńskie cycki???;) > > no nie tego nie znam ale ponoć są jeszcze cycki tesciowej :P Sód to ciasto makowe, potem masa budyniowa, na wierzch biszkopty brzuszkami do góry polane czekoladą. Na wierzch rodzynek udający sutek. Normalnie cycki murzyńskie.:D Odpowiedz Link Zgłoś
oposka Re: tak 27.06.08, 13:27 mmm masa budyniowa super :) uwielbiam a no to jeszcze karpatka ale nie z torebki tylko własna i snikers :) dobra bo powiedzą ,że sime hfalem :P Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: tak 27.06.08, 17:41 menk.a napisała: > Ciasta z torebki nie smakują jak ciasta.;) Bo to nie są ciasta tylko tablica Mendelejewa ;P Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: tak 27.06.08, 17:52 i.nes napisała: > menk.a napisała: > > > Ciasta z torebki nie smakują jak ciasta.;) > > Bo to nie są ciasta tylko tablica Mendelejewa ;P > No. Tablica Mendelejewa nie smakuje jak ciasto.;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: tak 27.06.08, 17:57 menk.a napisała: > No. Tablica Mendelejewa nie smakuje jak ciasto.;DDD Pamiętam jak w podstawówce próbowałam ją rozgryźć i niestety nie mam słodkich wspomnień ;D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: tak 27.06.08, 18:05 i.nes napisała: > menk.a napisała: > > > No. Tablica Mendelejewa nie smakuje jak ciasto.;DDD > > Pamiętam jak w podstawówce próbowałam ją rozgryźć i niestety nie mam słodkich > wspomnień ;D > Ja latami się w nią wgryzałam. Pamiętam, że po lewej smakowała szlachetnymi metalami, a po prawej gazami szlachetnymi.:D Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: tak 27.06.08, 18:12 menk.a napisała: > Ja latami się w nią wgryzałam. Pamiętam, że po lewej smakowała > szlachetnymi metalami A nie alkalicznymi? ;) > a po prawej gazami szlachetnymi.:D Tam się jeszcze świecą halogeny! Nijak do ciasta mi nie pasują;D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: tak 27.06.08, 18:21 i.nes napisała: > menk.a napisała: > > > Ja latami się w nią wgryzałam. Pamiętam, że po lewej smakowała > > szlachetnymi metalami > > A nie alkalicznymi? ;) No ale taki lit, metal szlachetny to jest. I po lewej stronie tablicy stoi. Moze on i alkaliczny jest. (za chwilę wyjdę na tumana, ale nie pamiętam już z liceum;D).;) > > > a po prawej gazami szlachetnymi.:D > > Tam się jeszcze świecą halogeny! Nijak do ciasta mi nie pasują;D > Naje się taki tego, nawdycha i w nocy świeci:D Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: tak 27.06.08, 18:34 menk.a napisała: > No ale taki lit, metal szlachetny to jest. Oj, chiba nie... pl.wikipedia.org/wiki/Metal_szlachetny > Naje się taki tego, nawdycha i w nocy świeci:D Przynajmniej ekologicznie :D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: tak 27.06.08, 19:13 Macie rację, kobieto. Metal to jest, ale szlachectwo ma tylko ode mnie.;)) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: tak 27.06.08, 19:25 i.nes napisała: > Powinien być więc dumny :D > Baaa gdyby ja taką Skłodowską była. A ja zwyczajnie kretynka chemicza jestem:D Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: tak 28.06.08, 19:11 menk.a napisała: > ja zwyczajnie kretynka chemicza jestem:D nie znalazłam w układzie okresowym. Coś ściemniasz, kuleżanko! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 12:11 Umiem piec babę górniczą z owocami. Ale przepisu i tak nie znam na pamięć. ;D Ale jak wchodzą do kuchni coś robić to budzi się we mnie prawdziwa szefowa kuchni. To znaczy, że nigdy przenigdy po sobie nie sprzątam. Więc mnie przestali wpuszczać do kuchni. ;/ ;P Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 12:31 Tak. To się nazywa syndrom szefa kuchni.:D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 12:17 Chyba umiem, ale ja wszystko chyba umiem :D Nie mam doświadczenia, no. Ale przy oddzielaniu 30 żółtek od 30 białek to bym raczej zasnęła :D Odpowiedz Link Zgłoś
avital84 Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 12:48 Ja umiem piec, ale tylko w proporcjach na 1000 osób niestety. ;) Ale kiedyś się nauczę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 13:05 avital84 napisała: > Ja umiem piec, ale tylko w proporcjach na 1000 osób niestety. ;) > Ale kiedyś się nauczę. ;) :DDDDD ja uwielbiam zupy. I np jak gotuję... to potem jem to 4 dni.:D Odpowiedz Link Zgłoś
gupijasio Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 12:49 ja umiem ale nie drożdżowe i tylko z 8 Odpowiedz Link Zgłoś
conena zdjęcie z myślą o mence:) 27.06.08, 13:06 fotoforum.gazeta.pl/3,0,1275539,2,1.html chwalę się:) poka swoje, boś zdecydowanie bardziej utalentowana:) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: zdjęcie z myślą o mence:) 27.06.08, 14:44 conena napisała: > fotoforum.gazeta.pl/3,0,1275539,2,1.html > chwalę się:) poka swoje, boś zdecydowanie bardziej utalentowana:) > > Talentu nie mam za grosz, a piekę od wielkiego dzwonu. Niczym zwierz przemawiam w wigilię.:P Conena, narobiłaś mi smaka.;)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
twojafantazja Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 13:50 Umiem zrobić każde niewyrabiane ciasto (tj.tylko mieszane): sernik,murzynek,ciasto z owocami. Co to za sztuka wziąć w odpowiednich proporcjach produkty,wymieszać i na blachę :) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 14:46 twojafantazja napisała: > Umiem zrobić każde niewyrabiane ciasto (tj.tylko mieszane): > sernik,murzynek,ciasto z owocami. > Co to za sztuka wziąć w odpowiednich proporcjach produkty,wymieszać i na blachę > :) Znam, znam takie. Nie smakują gorzej od tych pracochłonnych.;) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 13:55 Jak byłam mała,to piekłam ciasteczka.Jak urosłam,to upiekłam 2 razy takie ciasto z paczki i na tym się skończyło:) Wiem,byłabym marną żoną dla pana z wątku o karierze;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 14:47 sundry napisała: > Jak byłam mała,to piekłam ciasteczka.Jak urosłam,to upiekłam 2 razy takie ciast > o > z paczki i na tym się skończyło:) > Wiem,byłabym marną żoną dla pana z wątku o karierze;) Kto wie. Może pan z wątku nie lubi ciast.;)) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 16:46 Umiecie, lubicie i robicie to nagminnie :D Kiedyś przez miesiąc miałam zepsuty piekarnik - o mało w depresję nie wpadłam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
madziq81 Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 17:49 Umiem i lubię- chociaż z 30 żółtek nie próbowałam :D PS lubię też zjeść na jedno posiedzenie prawie pół blachy drożdżowego ciasta popijając zimnym mlekiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 18:01 madziq81 napisała: > Umiem i lubię- chociaż z 30 żółtek nie próbowałam :D > > PS lubię też zjeść na jedno posiedzenie prawie pół blachy drożdżowego ciasta > popijając zimnym mlekiem ;) Pierwsza klasa jedzenie.;) Odpowiedz Link Zgłoś
rose-ana Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 17:57 Umiem, ale takie mało wyszukane. Za to nie lubię pichcić i prawie nigdy tego nie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 19:17 No, ba. pewnie że tak :-) Ciasta, torty, ciasteczka... A poza tym robię świetne sałatki i różne wegetariańskie tarty itd. Ale za to surowego mięsa się nie tykam. Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 19:54 drozdzowego nie umiem, dla mnie to sa jakies magiczne sztuczki ktore trzeba odprawiac by wyszlo dobre, wyzsza szkola jazdy. Sam przepis nie wystarczy;(Trudno, i tak nie zalezy mi zbyt bo wole inne ciasta. Najlepiej wychodzi mi szarlotka krucha/polkrucha Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 23:54 dita.von.teese napisała: > drozdzowego nie umiem, dla mnie to sa jakies magiczne sztuczki ktore trzeba > odprawiac by wyszlo dobre, wyzsza szkola jazdy. Sam przepis nie > wystarczy;(Trudno, i tak nie zalezy mi zbyt bo wole inne ciasta. Najlepiej > wychodzi mi szarlotka krucha/polkrucha Moje drożdżowe jest średnie. Nie najgorsze, ale mojej siostry drożdżowe ciasto to niebo w gębie. Szarlotka na półkruchym cieście... potrafię i lubię;) Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 27.06.08, 23:52 liisa.valo napisała: > No, ba. pewnie że tak :-) Ciasta, torty, ciasteczka... A poza tym > robię świetne sałatki i różne wegetariańskie tarty itd. > Ale za to surowego mięsa się nie tykam. A sushi??? Tatar z łososia??? Jak ja to lubię.;) Odpowiedz Link Zgłoś
farelkaa Re: Umiecie piec ciasta?? 28.06.08, 10:20 Ciasta oczywiście za to ni chu chu normalnego obiadu nie zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mnop2 Re: Umiecie piec ciasta?? 28.06.08, 16:23 umiem właśnie tylko drożdżówkę i tylko w duecie z moim tatą :P Odpowiedz Link Zgłoś
yasemin Re: Umiecie piec ciasta?? 28.06.08, 18:55 a ja umiem i barzdo lubię wypróbowywać nowe przepisy na ciasta i właśnie zrobiłam- ja wskazuje moja sygnaturka w zgodzie z moimi zainteresowaniami- bakławę. Nie wiem tylko czy rzeczywiście się udała- czy tak ma być, że ciasto "pływa" w słodkim syropie? a nie że po prostu całe nasiąka nim??? Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Umiecie piec ciasta?? 28.06.08, 20:54 mnop2 napisała: > umiem właśnie tylko drożdżówkę i tylko w duecie z moim tatą :P Kurcze, jak ja znam mało mężczyzn, którzy do kuchni wchodzą niekoniecznie tylko do lodówki, ale również potrafią i lubią coś zrobić na ząb. A ciasto to już w ogóle wyjątki jakieś.:P Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Umiecie piec ciasta?? 29.06.08, 22:51 menk.a napisała: > > Kurcze, jak ja znam mało mężczyzn, którzy do kuchni wchodzą niekoniecznie tylko > do lodówki, ale również potrafią i lubią coś zrobić na ząb. A ciasto to już w > ogóle wyjątki jakieś.:P xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Umiem piec ciasta różne[nawet wg.przepisów z tzw.Kresów Wschodnich], umiem też gotować pyszne potrawy i żeby było ciekawiej, to jestem mężczyzną. Tylko dziewczyny nie szalejcie za mną, bo mój rocznik jeszcze zahacza o I połowę XX wieku i mam żonę. I nigdy nie kończyłem żadnej szkoły w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś