Dodaj do ulubionych

co sądzicie o tym performensie?

06.09.08, 09:14
www.smiesznefilmy.net/video/756
nie wiem czemu jest umieszczony w "śmiesznych filmach", no ale..
grupa sędzia główny, dwie zdolne artystki i jedna z ich akcji. miały być, a
raczej ich ciała, narzędziem w rękach widzów. i rzeczywiście pokazały, jak
odrobina władzy wpływa, zwłaszcza na facetów..wzbudza we mnie agresję ten
facet, który kazał im się rozebrać..co za ograniczony, żałosny palant..a wy co
sądzicie?
Obserwuj wątek
    • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 09:56
      Uważam że ten 'performens' jest żałosny. Przecież było jasne że dwóm atrakcyjnym
      kobietom każą się rozbierać - zapewne miało to zapewnić tani rozgłos tym
      'artystkom' bo to telewizja publiczna. Na tv sat taki 'performens' leci 24h/dobę
      na kilku kanałach, nic odkrywczego
      • piratkaa Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 12:06
        cóż, to twoja opinia..ale przeważnie ludzie, którzy nie mają żadnej styczności
        ze sztuką, nawet nie próbują zrozumieć "o co chodzi", tylko zbywają, że tani
        poklask,,że tani skandal, że "abstrakcja" szeroko pojęta, albo moje ulubione
        ignoractwo: "też bym tak potrafił", "dziecko tak umie narysować"
        ale i tak dzięki za opinię. może ktoś jeszcze?
        • znowuwzyciuminiewyszlo Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 12:20
          Moim zdaniem zeberdee24 ma racje - wiadomo bylo od poczatku, ze to sie tak
          skonczy. Powiem wiecej, moim zdaniem to MIALO sie tak skonczyc. Po co? Zeby
          uzmyslowic nam jacy niektorzy z nas sa prosci w konstrukcji i ze tylko jedno im
          w glowie? Ale to wiadomo nie od dzis, nie potrzeba do tego 2 golych pan w
          telewizji publicznej...
        • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:11
          Mam styczność ze sztuką, i dla mnie artysta to człowiek który posługując się
          swoim kunsztem w zakresie formy przekazuje jakąś istotną treść. Tu nie
          dostrzegłem żadnego wyrafinowania w formie, a to że prostactwo jest powszechne i
          bardzo łatwe do wyciągnięcia z ludzi wie każdy odrobinę myślący człowiek.
          Przedstawienie przekazujące podobną treść widziałem kiedyś w hipermarkecie -
          autorem był chłopak który wózkiem widłowym przywiózł na sklep paletę masła
          przecenionego o połowę - dobrze że ochrona dała radę uratować naszego artystę .
          • grzeczna_dziewczynka15 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:20
            To naprawde super, ze Ty tak z biegu udzielasz odpowiedzi a propos roli sztuki i
            co nia jest, choc krytycy i historycy sztucy debatuja zawziecie na ten temat i
            nie moga dosjc do tak jednoznacznych wnioskow. Ale coz, za pewne oni tez sa
            wszyscy darmozjadami pieniedzy podatnika.
            • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:29
              Napisałem jedynie co to oznacza dla mnie(tam jest tak napisane - 'dla mnie'),
              prezentuję własny punkt widzenia. Wiesz tak to jest na tym świecie że ludzie
              mają różne punkty widzenia.
              • grzeczna_dziewczynka15 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:31
                Wiem. Wiem tez, ze Twoj punkt widzenia, co dziwne:), pokrywa sie z punktem
                widzenia wiekszosci. A sztuka, jak wiadomo, to branza dosc elitarna:)
                • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:34
                  Wiesz jest wiele elit do których nie dane mi jest należeć i w poglądach na które
                  zgadzam się z opinią większości: pedofile, gwałciciele, mordercy, narkomani...
                  • grzeczna_dziewczynka15 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:35
                    Przedstawione przez Ciebie grupy tez do elit nie naleza.
                    • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:38
                      A kto decyduje o tym kto należy do elit ? Niech zgadnę... członkowie tychże elit ?
                      • kochanica-francuza Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:45
                        O tym, kto należy do elit, decyduje hierarchia przyjęta w danej społeczności.

Jeśli w plemieniu X do elit należą zezowaci, to dlatego, że uznaje tak CAŁE
                        plemię X, w tym niezezowaci.
                        • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:49
                          To stoi w sprzeczności z tym co napisała grzeczna dziewczynka, ponieważ skoro
                          większość pogardza sztuką współczesną to oznacza że artyści się nią parający też
                          są pogardzani, czyli nie są żadną elitą.
                          • kochanica-francuza Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:51
                            zeberdee24 napisał:

> To stoi w sprzeczności z tym co napisała grzeczna dziewczynka, ponieważ skoro
                            > większość pogardza sztuką współczesną to oznacza że artyści się nią parający te
                            > ż
                            > są pogardzani, czyli nie są żadną elitą.

W Polsce - owszem. Mamy bowiem chłopską mentalność.
                            • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:53
                              Aaa to naród jest nieodpowiedni... Rozumiem - tylko gdzie ja to już słyszałem...
                              No tak - Jarosław Kaczyński:)
                              • kochanica-francuza Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:58
                                zeberdee24 napisał:

> Aaa to naród jest nieodpowiedni...

Ależ misie, pijcie sobie pyffko, hodujcie brzuchole, do tego jesteście jak
                                najbardziej odpowiedni...

Rozumiem - tylko gdzie ja to już słyszałem..
                                > .
                                > No tak - Jarosław Kaczyński:)

Popatrz, i nigdzie indziej? Ja byłam pierwsza! Narzekam na rodaków znacznie
                                dawniej niż od wyboru J.K.!
                                • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 15:59
                                  > Ależ misie, pijcie sobie pyffko, hodujcie brzuchole, do tego jesteście jak
                                  > najbardziej odpowiedni...
                                  Podobno skłonność do posługiwania się stereotypami jest domeną ludzi prostych, a
                                  tu proszę - TAKA intelektualistka:)) Jak ci nie wstyd moje dziecko ?
                                  • kochanica-francuza Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 16:03

> Podobno skłonność do posługiwania się stereotypami jest domeną ludzi prostych,
                                    > a
                                    > tu proszę - TAKA intelektualistka:)) Jak ci nie wstyd moje dziecko ?

Nie wstyd mi moje dziecko, albowiem wnioski wysnuwam nie ze stereotypów, a z
                                    obserwacji. Hehe.
                                    • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 16:06
                                      A ja wysnuwam inne.
                                      • kochanica-francuza Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 16:07
                                        zeberdee24 napisał:

> A ja wysnuwam inne.

Bo masz inne oczekiwania wobec rodaków. Hehe.
                                        • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 16:08
                                          Uważasz że piwsko i brzuchy są domeną wyłącznie Polaków ?
                                          • kochanica-francuza Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 16:14
                                            zeberdee24 napisał:

> Uważasz że piwsko i brzuchy są domeną wyłącznie Polaków ?

Ależ skąd. Natomiast stosunek do pewnych zjawisk jest domeną Polaków. Czy
                                            wyłącznie, to nie wiem, ale to z wami się na co dzień męczę.
                                            • zeberdee24 Re: co sądzicie o tym performensie? 06.09.08, 16:25
                                              Stosunek do sztuki współczesnej ? Ale to nie wina narodu jako takiego, tylko
                                              niewłaściwej jej promocji i generalnie braku rozwiązań systemowych. Polacy na co
                                              dzień nie obcują z nowoczesnym wzornictwem przemysłowym, przemyślaną
                                              architekturą, a przestrzeń publiczna u nas wygląda jak ofiara gwałtu urzędników.
                                              A jeżeli już coś przeniknie do odbiorców, to są to właśnie takie kontrowersyjne
                                              wydarzenia które powodują jedynie szkody. Stad ten brak gustu i zrozumienia.
                • kochanica-francuza Grzeczna dziewczynko 06.09.08, 15:46
                  On jest "zwykły człowiek", a "zwykły człowiek wie najlepiej".

A jak nie wie najlepiej, to może przyp...olić.
                  • grzeczna_dziewczynka15 Re: Grzeczna dziewczynko 06.09.08, 16:02
                    :)
                    No i ta niechec ku elitom, zrownywanie ich z kryminalistami. to tez retoryka
                    Kaczynska.

Zawsze wiekszosc wie lepiej.
                    • kochanica-francuza Re: Grzeczna dziewczynko 06.09.08, 16:04
                      grzeczna_dziewczynka15 napisała:

> :)
                      > No i ta niechec ku elitom, zrownywanie ich z kryminalistami. to tez retoryka
                      > Kaczynska.

no daj spokój, nie przyrównujmy się wzajemnie do Kaczora... ;-) (patrz post
                      zeberdee do mnie)
                      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Grzeczna dziewczynko 06.09.08, 16:06
                        Do tego pilam. Ale masz racje.
                  • zeberdee24 Re: Grzeczna dziewczynko 06.09.08, 16:05
                    Na jakiej podstawie uznajesz mnie za człowieka skłonnego do przemocy ?
    • kochanica-francuza mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:00
      tani rozgłos artystkom w tv publicznej??? większość Polaków nie tylko nie
      rozumie sztuki, ale głęboko nią pogardza

zestawienie miny pani z lewej z rozbieraniem się - bezcenne

poza tym na ogół striptizerki udają, że je striptiz szalenie bawi i nic, tylko
      pragną zadowolenia faceta - a tu panie rozbierają się jak u lekarza i w
      przerwach zastygają z mało seksownymi minami ;-)

zachęciło mnie to do poznania dokonań grupy
      • zeberdee24 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:13
        Masz rację na pewno nie był tani, ciekawe ile to arcydzieło kosztowało podatników ?
        • kochanica-francuza Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:17
          zeberdee24 napisał:

> Masz rację na pewno nie był tani, ciekawe ile to arcydzieło kosztowało podatnik
          > ów ?

Pewnie, po co wydawać na sztukę, lepiej na rozrywki (p)osłów, prawda?
          • zeberdee24 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:25
            Transmisja na żywo ze ściągnięcia majtek w tvp kultura z pewnością zapisze się
            złotymi zgłoskami w historii polskiej sztuki. Założę się że wyrzucą 'Stańczyka'
            z muzeum w Poznaniu i w jego miejsce powieszą telewizor w którym będzie można
            oglądać zapis video tego wiekopomnego wydarzenia.
            • kochanica-francuza Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:28

> oglądać zapis video tego wiekopomnego wydarzenia.

Chłopcze, ależ dlaczego? Każda epoka ma swoją sztukę.

Masz jakieś obsesje, że twórcy sztuki współczesnej chcą zniszczyć np. malarstwo
              realistyczne?

Poza tym w epoce "Stańczyka" też na pewno namalowano kupę różnego śmiecia, który
              nie przetrwał do naszych czasów. Tudzież mnóstwo obrazów średnich, które nie
              trafiły do muzeów.

Różnica jest taka, że żyjąc w danej epoce, śmiecia owego oraz sztukę średnich
              lotów obserwujemy na bieżąco.
              • zeberdee24 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:31
                Nie mam obsesji - zwyczajnie nabijam się tego przedstawienia.
                • grzeczna_dziewczynka15 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:34
                  Tak jak kiedys nabijali sie z wtedy nieznanych, uznanych za skandalizujacych i
                  bez kunsztu, dajmy na to impresjonistow czy ekspresjonistow, a teraz o oryginaly
                  bija sie najbogatsi a fotokopie sprzedaje IKEA w antyramach, co by kazde
                  domostwo z klasy sredniej moglo se troche prawdziwej sztuki zasmakowac.
                  • kochanica-francuza Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:36
                    Przy okazji, uprzedzając: kupno praw do dzieła typu performens czy choreografia
                    polega na nabyciu prawa do zlecenia wykonania performensu czy choreografii.

Bo inaczej zeberdee będzie się nabijał, że na kupnie wykonawców, polskie żarty o
                    sztuce, hahaha.
                  • zeberdee24 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:37
                    Kiedyś nabijali się też z disco polo, ale teraz to najbogatsi biją się o
                    pierwsze wydania albumów shazzy i bayer full. Słyszałem że mają zagrać na
                    urodzinach Bogusława Kaczyńskiego nawet.
                    • kochanica-francuza Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:42
                      zeberdee24 napisał:

> Kiedyś nabijali się też z disco polo

Nieprawda! Z disco polo do dziś się nabijają!

Zresztą moim zdaniem disco polo przetrwa w historii sztuki nie ze względu na
                      wartość estetyczną, ale kulturową.

, ale teraz to najbogatsi

Kto konkretnie?

biją się o
                      > pierwsze wydania albumów shazzy i bayer full. Słyszałem że mają zagrać na
                      > urodzinach Bogusława Kaczyńskiego nawet.

Tak, gdzie słyszałeś? Linka poproszę.

A poza tym zeberduś: czy nabijanie się z tego performence`u jest ci niezbędne
                      dla podbudowania ego?
                      • zeberdee24 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:51
                        Robisz już drugą uwagę odnośnie mnie osobiście, na prawdę nie rozumiem Twojej
                        fascynacji moją osobą. A może przeszkadza Ci że żyję ?
                        • kochanica-francuza Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:52
                          zeberdee24 napisał:

> Robisz już drugą uwagę odnośnie mnie osobiście, na prawdę nie rozumiem Twojej
                          > fascynacji moją osobą. A może przeszkadza Ci że żyję ?

Ależ żyj sobie na zdrowie! Ja tylko pytam, czy budujesz swoje ego m.in. na
                          nabijaniu się ze sztuki, która ci się nie podoba.
                          • zeberdee24 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:56
                            A co ma moje ego do tej dyskusji ?
                            • kochanica-francuza Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:59
                              zeberdee24 napisał:

> A co ma moje ego do tej dyskusji ?

Zakładając, że budujesz je na tym performensie - wszystko. Zakładając, że nie
                              budujesz (mamy bowiem dwie możliwości) - nic.

Ale coś się migasz.
                              • zeberdee24 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 16:01
                                Ale ja ten performens widziałem dopiero dzisiaj rano a zacząłem się nabijać
                                godzinę temu - szczerze mówiąc nie odczułem znacznego przyrostu własnego ego.
        • grzeczna_dziewczynka15 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:18
          Tak, przeliczmy wszystko na wartosc rynkowa:)
          • kochanica-francuza Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:20

> Tak, przeliczmy wszystko na wartosc rynkowa:)
            Tak, i Abakanowicz chce podarować Warszawie swoje rzeźby. Przecież - jak ktoś to
            ujął - ma 78 lat - czyli zaraz umrze i problem konserwacji spadnie na nas, ajajaj!

Lepiej postawić w stolicy kolejny pomnik Piłsudskiego.
            • grzeczna_dziewczynka15 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:23
              Albo papieza. Sorry, przez wielkie P.
              • kochanica-francuza Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:28

> Albo papieza. Sorry, przez wielkie P.

papieża już mamy?
                • grzeczna_dziewczynka15 Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 15:32
                  Podobno niejednego? (hmm, nie jestem ze stolicy, cos czytalam ostatnio, ale moze
                  to bylo o Krakowie?) Z reszta daje glowie, ze papiezy jest pelno wszedzie, to i
                  w stolicy;)
                  • kitek_maly Re: mnie się pomysł podoba 06.09.08, 16:05

No coś mówili, że w Polsce chyba ponad 150 pomników Papieża jest (chyba, bo nie
                    mam pamięci do liczb), to Wawie też pewnie kilka. ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka