mikronn Re: Zakochałam sie w Arabie 12.09.08, 22:56 Mam kuzynkę która wyszła za mąż za Araba z Arabii Saudyjskiej. Są szczęśliwym małżeństwem,wspólnie pracują i wychowują dziecko i w co bym nigdy nie uwierzył- gdybym tego na własne oczy nie zobaczył- dzielą się obowiązkami domowymi. Inna sprawa, że Farad jest wykształconym człowiekiem i od czasu studiów mieszka w U.K., a kuzynka jest bardzo asertywna, więc gdyby tylko spróbował coś przegiąć od razu by był koniec. Tak więc istnieją Arabowie, którzy dobrze traktują kobiety. Mimo to życie Kasi- mojej kuzynki to nie sielanka, a wszystko to z powodu jego rodziny. Bo o ile on jest cywilizowanym człowiekiem, o tyle jego rodzina- brak słów. Nie będę opisywac szczegółów ale doszło do pobicia mojej kuzynki.Oczywiście wszystkim zajęła się policja i nie utrzymują kontaktów z jego rodziną ale dziewczyna żyje w strachu, że coś jej zrobią lub porwą dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Zakochałam sie w Arabie 13.09.08, 16:41 > Mam kuzynkę która wyszła za mąż za Araba z Arabii Saudyjskiej. Są > szczęśliwym małżeństwem,wspólnie pracują i wychowują dziecko i w co > bym nigdy nie uwierzył- gdybym tego na własne oczy nie zobaczył- > ...ą się obowiązkami domowymi. Inna sprawa, że Farad jest > wykształconym człowiekiem i od czasu studiów mieszka w U.K. Wszyscy, zdaje się, myślą, że jak facet, który jest z pochodzenia Arabem albo z wiary muzułmaninem, dobrych obyczajów może się nauczyć tylko w Europie. Tymczasem to nieprawda. W Europie (i w Polsce, i w UK) jest być może równie wielu panów, którzy nie wiedzą, jak w ich domu wygląda kuchnia, co w niektórych krajach arabskich. Mieszkałam kiedyś w akademiku z Marokanką, do której przyjechał w odwiedziny brat (była to jego pierwsza wizyta w Europie). I mimo że Europy i naszej szlachetnej poltyki równouprawnienia do tamtej chwili nie widział na oczy, zmywał po wszystkich posiłkach, które spożywali z siostrą, także wówczas, gdy zapraszali gości. Zdążyłam się już na wielu przykładach nauczyć, że powszechne mniemania o innych kulturach są w większości przypadków mocno zafałszowane. Arab musi bić i rządzić, Rosjanin musi się dzień w dzień urzynać, Meksykanin musi śpiewać pod oknem serenady, a Francuz musi być dobry w seksie oralnym. Tymczasem naprawdę bywa różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rrosemary do emersons1 12.09.08, 22:58 z twojej pierwszej, krótkiej wypowiedzi wnioskuję, że z jednej strony zakochałaś się, ale z drugiej analizujesz i czujesz przez skórę, że to być może nie ma przyszłości (skoro napisałaś, że nie pasujecie do siebie). Myślę, że po pierwsze i najważniejsze to rozważaj ten problem na poziomie kobieta-mężczyzna. Nie myśl o nim jak o Arabie tylko mężczyźnie. Czy pasujecie do siebie, czy jesteście podobni, jak patrzycie na świat. Inaczej się ma sprawa z tym jak to widzi społeczeństwo - reakcje są różne i zapewne z różnymi będziecie musieli się zmierzyć, jednak lęk przed ostracyzmem nie powinien wpływać na twoje decyzje. Póki co to racjonalizowanie i tak Ci nie pomoże, jesteś zakochana to korzystaj z tego, ciesz się tym, taki naturalny haj rzadko się zdarza :) Życzę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b EH... 12.09.08, 22:59 Przeczytalam kilka postow i sa przerazajace. Pada w nich duzo negatywnych slow, bezpodstawnych stereotypow, autorzy malo wiedza o kulturze arabskiej i wykrzykuja tabloidowe bzdety. Arab = zlo? A co to bialy katolik cie w domu nie "uwiezi". Ilu to tatusiow zamyka mamusie w domu z dziecmi nie pozwalajac jej pracowac. Ilu to bialych chrzescijan nie szanuje swych zon? itp itd Kazdy czlowiek jest indywidualnym, niezaleznym bytem. Kazdemu nalezy sie szacunek. Kazdy czlowiek jest inny. Nie wolno wrzucac wszstkich do jednego wora z napisem: Arab, Czarny, Ateista. Zalosc bierze czytajac rasistowkie teksty, lub posty gdzie ktos twierdzi, ze Twoj facet uwaza sie za chrzescijanina, bo sie zeuropoizowal... Ja uwazam, ze skoro cos was przyciaga, to warto to kontynuwac. I tak, to ma sens. A to jaki on ma stosunek do Ciebie wynika przede wszystkim z tego jakim jest czlowiekiem, a nie jakiego jest pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: EH... 12.09.08, 23:03 No nareszcie jakis wpis, z ktorym moge sie w 100% zgodzic! A te wpisy typu bo cie polak nie chcial, bo brzydka jestes itp itd- banda zakompleksionych chlopcow i dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
miodka_123 Re: EH... 12.09.08, 23:26 tak, każdy "światły europejczyk" traktuje innych wg swoich "światłych i tolerancyjnych poglądów. a pomyśl jak Ciebie / nas potrakuje taki nieświatły muzułmanin... może wtedy zmienisz zdanie.. wszystko jest piekne kiedy mowi sie o TEORI.. inaczej sie mysli kiedy sie zobaczy jak naprawde ONI sie zachowuja..! jakie maja poglady, jak traktuja dzieci, siebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Re: EH... 12.09.08, 23:38 miodka_123 napisała: > tak, każdy "światły europejczyk" traktuje innych wg swoich "światłych i > tolerancyjnych poglądów. a pomyśl jak Ciebie / nas potrakuje taki nieświatły > muzułmanin... A czemu nie myslisz jak nas potraktuje "swiatly muzulmanin"? A czemu nie zaprzata twych mysli niepokoj o to jak nas potraktuje "nieswiatly europejczyk"? może wtedy zmienisz zdanie.. wszystko jest piekne kiedy mowi sie > o > TEORI.. Nie, uwazam tak jak uwazam i nie mowie o teorii tylko o praktyce! > inaczej sie mysli kiedy sie zobaczy jak naprawde ONI sie zachowuja..! No jak sie zachowuja? Podaj mi jeden przyklad, ktorego nie mozna zastosowac uniwersalnie, do wszystkich ludzi? > jakie maja poglady, jak traktuja dzieci, siebie.. Chcesz mi powiedzieć, że jakieś 300 mln ludzi ma takie same poglądy, tak samo traktują dzieci i siebie?! LITOŚCI! To mój ostatni post w tej dyskucji. Z ignorantami niczego się nie wskóra na forum netowym i szkoda moich nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 12.09.08, 23:24 A co ma jej to dac? Czy to, ze jest arabem znaczy odrazu, ze bedzie ja bil i maltretowal? Moj znajomy z klasy- syn ksiedza, cudowna rodzina, wszyscy sie kochaja, przyzwoici chrzescijanie. kazde swieto, msza to syn ministrant pieknie i cudnie i co? i po 2 latach od slubu zaczal lac swoja zone, poniewierac, szmacic. i co? przeciez polak, chrzescijanin, syn ksiedza!! Odpowiedz Link Zgłoś
miodka_123 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 12.09.08, 23:31 nie wiem czemu ma sluzyc twoj monolog. co to ma do rzeczy? frustracje swoje jakies wyrzucasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 12.09.08, 23:33 A co do rzeczy ma polecanie jakichs filmow i ksiazek? czemu na to sluzyc? frustracje? no tak :) przeciez wylewam swoje frustracje bo jestem z arabem, ktory mnie bije dzien w dzien ale sie ukrywam, zeby mi nie bylo wstyd. Pssssssst to byla ironia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miodka_123 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 12.09.08, 23:39 zazwyczaj ludzie czytaja ksiazki i ogladaja filmy by wzbogacic swoja WIEDZE. a to ze masz super faceta araba... no fajnie, gratuluje Ci. a ile z nim jestes? a.. zyjecie w polsce? a bylas kiedys w jego kraju? .. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 12.09.08, 23:43 Ahahahahaha rozbawilas mnie do lez. Jesli czytasz posta to mala propozycja czytaj go do konca. jesli na samym koncu znajdziesz "trudne" slowo to polecam wikipedie. Filmy by wzbogacic wiedze? No tak M jak Milosc czy Klan baaardzo wzbogaca wiedze :D Odpowiedz Link Zgłoś
miodka_123 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 12.09.08, 23:47 z takimi argumentami rzeczywiscie trudno dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 12.09.08, 23:52 dziecko najpierw nie czytasz posta do konca a pozniej jeszcze sie plujesz o brak argumentow? no wiec prosze kilka argumentow pochodzenie nie oznacza, ze facet bedzie zly czy dobry. swirusa znajdziesz i w polsce i w meksyku i w libanie i w niemczech. religia nie oznacza, ze facet bedzie idealny. swirus znajdzie sie w kazdej regilii. kolor skory NIE oznacza, ze bedzie lepszy czy gorszy. polecanie filmow i ksiazek jest KRETYNSKIM pomyslem bo jaki w tym jest sens? Napiszesz znowu, ze tak zdobywa sie wiedze o swiecie tak? a ja Ci odpowiem, ze to bzdura! Bo jesli juz tak mamy zdobywac wiedze to jednoczesnie mamy uwazac na facetow, ktorzy zamieszkuja siemiatyckie ziemie bo to pedofile. no przeciez w wiadomosciach podawali a to juz jakas wiedza. jeszcze malo argumentow? no to mialas argument, polak, chrzescijanin, syn ksiedza okazal sie kretynem, ktory wyladuje swoje emocje na zonie jak na worku treningowym. to nie argument? a jakim argumentem jest to, ze facet jest arabem? zadnym! pochodzenie nie swiadczy o tym jacy jestesmy! tylko nasze wychowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
miodka_123 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 13.09.08, 00:06 Rozpisalas sie, ale nadal nie podalas zadnego sensownego argumentu. i nie moglas go podac, bo jak napisalam wyzej, ja TYLKO polecilam film. nawet nie wiesz jakiej jest tresci :D a rozpisujac sie tylko sie osmieszasz, bo w filmie poruszone sa wazniejsze kwestie : chociazby sytuacja PRAWNA... kobiet i dzieci traktujesz innych wedle tolerancyjnych metod, brawo! ciekawe czy inni ciebie beda tak traktowac, obawiam sie, ze nie. dopoki zyjesz w polsce, niczego nie musisz sie bac - ale nie oczekujesz ze w krajach gdzie panuje inna kultura beda Ciebie szanowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 13.09.08, 00:12 miodka_123 napisała: > > traktujesz innych wedle tolerancyjnych metod, brawo! ciekawe czy inni ciebie > beda tak traktowac, obawiam sie, ze nie. dopoki zyjesz w polsce, niczego nie > musisz sie bac - ale nie oczekujesz ze w krajach gdzie panuje inna kultura beda > Ciebie szanowac :) Niech bedzie, ze sie osmieszam skoro tak Tobie lepiej. Owszem jestem tolerancyjna, owszem mieszkam w Polsce. i niestety ale tej tolerancji nie zaznaje w naszym kraju. z prostej przyczyny jestem innego wyznania i nie jest to cos dziwnego dla mnie a dla otoczenia to juz jest. Czy sam fakt tego, ze mnie nie traktuje sie jak 100% mieszkanca naszego kraju ma powodowac u mnie ten sam odruch? kogos kto jest "inny" w oczach ogolu mam traktowac jak tredowatego tylko dlatego, ze jest inny? Odpowiedz Link Zgłoś
miodka_123 Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 12.09.08, 23:41 ludzie zazwyczaj czytaja ksiazki i ogladaja filmy zeby poszerzyc swoja wiedze. ze masz super faceta araba to ci gratuluje. nic w tym niezwyklego. fajni faceci sie zdarzaja. btw, bylas w jego kraju kiedys? Odpowiedz Link Zgłoś
maggetta Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 13.09.08, 02:32 wiekszosc postow w tym watku jest totalnym dnem. to tak na wejscie. 1. Arab to nie synonim dla slowa muzulmanin. Arabowie to szczep grupy semickiej ---> okresla pochodzenie etniczne, a nie jak chca niektorzy przynaleznosc religijna. Poza tym doczytac, ze ten pan nie jest ani Arabem, ani muzulmaninem lecz Koptem chrzescijaninem - co nie zmienia faktu, iz wplywy kultury arabskiej sa tam mocne plus znaczna czesc Arabow to jednak muzlumanie. *wiem, ze to zawile, ale znowu nie az tak bardzo. 2. Roznice kulturowe sa i pozostana, ale zwiazki chyba bazuja na dyskusji. Wiekszym problemem moze byc Twoja i jego rodzina. Pobyt w Egipcie i poznanie >Innego< to b. trafiony pomysl. Duzo zalezy od pochodzenia spolecznego - zapewniam, ze sama sie domyslasz roznic pomiedzy kims, kto otrzymal wyksztalcenie na dobrych uniwersytetach a jego rodzina jest dobrze usytuowana, a kims, od kogo jeszcze zawiewa piaskiem pustyni (nie, nie chce obrazac tych z pustyni, jest to jeynie jaskrawe zilustrowanie sedna sprawy!). Chociaz to tez o niczym jeszcze nie swiadczy. 3. Kultura arabska (n.b. muzulmanska rowniez) jest w duzej mierze kultura plemienna, kazy ma tam swoje miejsce i jest czescia systemu spolecznego, o czym w Europie juz dawno zapomnielismy. Ma to swoje wady, szczegolnie z naszego pseudo-cywilizowanego punktu widzenia. Ale ma tez swe zalety, wiele arabskich kobiet rzadzi zza sceny, bo tego wymaga od nich bycia zona i matka. Jak mi tlumaczy kolega - jego mama i babka sa prawdziwymi wodzami plemienia ;) Jak dla mnie interesujace, chyba ze lubisz blichtr bycia Matka Polka. Poza tym przygotuj sie na bycie ta inna, szczegolnie jezeli sie przeprowadzisz do Egiptu - ludzie slabo to toleruja, co widac w tym watku. 5. Dziewczyna jest zakochana, wiec chyba jasne, ze zwiazku bedzie bronic a nie go atakowac. 6. Nie, nie jestem zeschizowana, brzydka Polka, ktora musi puszczac sie z kimkolwiek. 7. Jak juz te wszystkie ksiazki bedziesz czytac a filmy ogladac, to nie zapomnij, ze fakty sie podrasowuje, zeby sie lepiej sprzedawaly. Fajnych kolesi generalnie to ze swieca szukac. No, ale powodzenia!! PS. Bardzo przepraszam za brak polskich liter. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: Koniecznie Obejrzyj FILM : 13.09.08, 10:41 oni są tak wychowani mają to we krwi - że kobieta jest niżej,i że jest ich własnoscią, kiedyś to wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
busz.man Re: Zakochałam sie w Arabie 13.09.08, 08:31 emersons1 napisał: > i nie wiem czy to ma sens. My nawet do siebie nie pasujemy > fizycznie. Ale chce być z nim. Nigdy w niczyim towarzystwie tak > dobrze się nie czułam. Jak społeczeństwo patrzy na takie związki? w Europie wczesniej czy później spotkasz się z nietolerancją, czy wręcz nienawiścia i to jedno. A drugie to to,że oni sa mili przed slubem -potem będziesz zasuwać w czarnej hustce bo tak jest w 90%. Tacy amanci którzy nawet przecietnym europojkom wmawiają ze są bóstwami ,a potem wychodzi szydło z wora. Z tej mąki chleba nie będzie-takie jest moje zdanie, związek to nie tylko uczucie ale ogóle dopasowanie.Jeśli tego nie ma to później może byc cięzko.Ale to Twoje zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
emersons1 Re: Zakochałam sie w Arabie 13.09.08, 08:34 Zadałam pytanie: jak społeczeństwo patrzy na takie związki. Własciwie szczegolnie mnie to nie interesowało, mimo iż takie pytanie padło z mojej strony, ale padly odpowiedzi m.in. " normalnie"...hahaha...faktycznie " normalnie"...co widac po wypowiedziach. Nie ukrywam, że jezeli na początku miałam wątpliwości czy odłożyc uczucia na bok i myslec realnie tak po Waszych wypowiedziach mam większą ochotę na to, aby podjąć to ryzyko. Padly pytania jak dlugo sie znamy, skad jest, czy byłam w Egipcie, ile mamy lat... Znamy sie wystarczająco dlugo, zeby wiedziec ze chcemy byc razem. Dla jednych wystarczy miesiac, inni potrzebuja lat... wystarczy poczytać to forum, zeby wiedziec jak się co niektorym układa w zwiazkach. Jest Egipcjaninem, chrzescijaninem - wiec oświecę tu pewne osoby, że jego religia zabrania poślubienia czterech kobiet. Z ciekawostek, powiem Wam, że Muzułmanin musi miec zgode na poslubienie drugiej kobiety i tylko w ostatecznosci bierze sobie druga zone, jezeli pierwsza jest chora, nie moze miec dzieci itp. Nie zylabym wiec w haremie. Nie musialabym chodzic tez z zakryta twarzą. Zreszta, tam gdzie on mieszka kobiety chodziły normalnie poubierane, jak Europejki. I tak, bylam w Egipcie. Oboje mamy po 30 lat. Ktoś powiedzial, że jestem brzydka i dlatego tylko "brudas" mnie chcial. Jak nisko trzeba upaśc zeby drugiego czlowieka nazywac "brudasem"... Nie, nie jestem brzydka. Inni widzą mnie zupełnie inaczej. Nie pamietam juz jakie jeszcze padaly pytania.Odpowiedzialam na te, ktore sie powtarzaly i utkwiły mi w glowie. I jeszcze jedno...nie spalam z nim. Bo i takie komentarze padły, że sie "puszczam" z nim. Bez komentarza. Pozdrawiam i życze miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zauzeti Re: Zakochałam sie w Arabie 13.09.08, 09:50 Emerson, jak juz pisalam jestem zona Libanczyka, a od pol roku zyjemy w Polsce (wczesniej we Francji), wlasciwie jesli chodzi o tolerancje w Polsce to nie taki diabel straszny jak go maluja... owszem ludzie sie gapia na ulicy, co sobie mysla tego nie wiem, ale nigdy nie spotkala nas nieprzyjemna sytuacja (nawet w urzedach do spraw emigrantow, gdzie podobno niezle cyrki sie dzieja - my bylismy mile zaskoczeni), nikt nigdy nie skomentowal naszego zwiazku, mimo bariery jezykowej znajomi tez bardzo lubia mojego meza. ostatnio zamieszkalismy na wsi pod miastem i mialam obawy jak tu sasiedzi zareaguja... nasza sasiadka co chwile przychodzi i przynosi mezowi smakolyki bo sam do niej poszedl i nie znajac jezyka chcial sie przedstawic:)) wiec jak ktos juz napisal na poziomie sasiedzkim ludzie sie przekonuja do obcokrajowcow...tylko trzeba dac im szanse. teraz jestem w ciazy i martwie sie czy moje dziecko bedzie tolerowane przez grupe rowiesnicza... ale coz, mam nadzieje ze wszystko sie ulozy i dzieci beda je lubic za to jakim jest a nie skad pochodzi jego tata. W takim zwiazku najwazniejszy jest kompromis, ustalenie wszystkiego przed slubem, co dotyczy spraw finansowych, dzieci itp. mozna wszystko u notariusza zalatwic, a glosami zazdrosnych facetow, co teraz nagle sie zorientowali ze coraz wiecej Polek wiaze sie z obcokrajowcami (wiadomo emigracja...) nie nalezy sie przejmowac w poszukiwaniu wlasnego szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
bekkouche Re: Zakochałam sie w Arabie 13.09.08, 09:08 Moi rodzice 19 sierpnia obchodzili 30 rocznicę ślubu. Mohamed Abdelkarim i Mirosława Bekkouche (z domu Kostrzewa). Nie ma znaczenia jakiej ktoś jest narodowości, uwierz mi na słowo. Polacy wbrew pozorom są na poziomie sąsiedzkim bardzo otwartymi ludźmi. Przynajmniej ci, wśród których żyją moi rodzice. Jeśli się przy nim dobrze czujesz to dalej, nie zastanawiaj się i coś z tym zrób. Pozdrawiam, Karim. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode strona dla ciebie 13.09.08, 10:40 religiapokoju.blox.pl/2008/09/Prawa-kobiet-w-swiecie-islamu-w-praktyce.html POSZANOWANIE KOBIET (EGIPT) przeczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Kopt to nie Arab, powinien sie na ciebie obrazic 13.09.08, 11:48 za to stwierdzenie. Koptowie "są potomkami rdzennych mieszkańców Egiptu, zamieszkujących ten kraj jeszcze przed muzułmańskim podbojem." Sa wyznawcami "chrzescijanskiego ortodoksyjnego kościoła koptyjskiego i kościoła katolickiego obrządku koptyjskiego." Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Kopt to nie Arab, powinien sie na ciebie obra 13.09.08, 14:35 'Zakochałam się w Kopcie' nie brzmi wystarczająco dramatycznie w tytule wątku, czyż nie? ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
nod26 Re: Kopt to nie Arab, powinien sie na ciebie obra 13.09.08, 16:02 To ze sie zakochałas to dobrze,szkoda ze w Arabie. Zobaczysz jak wyglada zycie kobiety w zwiazku z Arabem. Pracowałam kiedys z lekarzem ktory był okropny ,pomijajac to ze wykonczył psychicznie swoja żone,dziewczyne wykształconą ,bardzo ładna i madra.Dla nich kobieta to przysłowiowe g...no.Potrzebna do roboty,wychowywania dzieci i zaspokojenia potrzeb.Przemysl zanim popełnisz głupstwo Odpowiedz Link Zgłoś
jamasienka Re: Zakochałam sie w Arabie 13.09.08, 17:05 wlasnie dokonczylam czytac wszystkie komentarze...boze, ludzka glupota naprawde nie zna granic....a chamstwo, to juz w ogole.... jestem zona egipcjanina od 2 lat.wzielismy slub po 2 latach znajomosci(w egipcie), a poznalismy sie w wieku 20 lat. mieszkamy obecnie w usa. bardzo dobrze nam sie zyje( pewnie zlosliwi powiedza- poki co). ja jestem zadowolona z mojej decyzji i pomimo ze nie bylo latwo walczyc z opinia wszyyyyystkich wokol nas, udalo nam sie... niestety musze ci powiedziec ze opinia spoleczenstwa na temat takich zwiazkow jest podobna do sredniej wyciagnietej z tutejszych komentarzy. kiedy moj maz, wtedy jeszcze jako chlopak, czy narzeczony odwiedzal mnie w polsce spotykalo go wiele niemilych sytuacji....niestety nawet ze strony mojej rodziny.... mnie z reszta tez.....do tej pory wiem ze wiele osob uwaza iz wyszlam za niego tylko dlatego ze innych kandytatow nie bylo, i tym podobne komentarze.... ale teraz, juz jest duzo lepiej. moja rodzina zawsze stara sie cieplo o moim mezu wypowiadac i chyba zaczela rozumiec ze ani pochodzenie ani religia (on jest muzulmaninem) nie ma znaczenia jesli dwojgu ludziom NAPRAWDE zalezy na sobie.... pozdrawiam serdecznie i zycze duzo cierpliwosci w walce z nietolerancyjnymi...:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilian101 sa tego tez pozytywne strony 13.09.08, 17:49 slyszalam, ze przecietna penis Araba ma dlugosc 25 cm ( nawet nie chce myslec o max) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: sa tego tez pozytywne strony 13.09.08, 18:31 A mnie wczoraj wróżka powiedziała, że w tym miesiącu wylądują u mnie Marsjanie w ogórdku. Też mi uwierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
skfara Zastanów się w co się pakujesz! 13.09.08, 18:29 Chcesz by Cie sprzedał? I Rutkowski nie pomoże! Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: Zastanów się w co się pakujesz! 13.09.08, 23:43 za blondynki to on ze 40 wielbladow dostanie :) ♥ Macius 10.05.2002 Odpowiedz Link Zgłoś
wawrzyniecpruski Odpuśc dziewczyno, odpuść.... 14.09.08, 00:25 Dobrze, że napisałaś, że jest z Egiptu i dobrze, że podobno jeszcze myślisz. Ja robię tu za forumowego chama, więc pozwól, że będe pisął prosto z mostu i bez owijania w papierek. Jeżdze do Egiptu prawie co rok od lat, dlatego powiadam Ci: Uciekaj!!! W Egipcie obowiązują trzy rodzaje małżeństw, wpisz sobie w wyszukiwarkę "Urfi" i wyskoczą Ci linki do fajnych artykułów. Rozmawiałem kiedys z dziewczyną, pilotką z polskiego biura podrózy, która dziesieć lat mieszkała w Egipcie, tyle tylko, że ona miała chłopaka Polaka. Nie napiszę Ci dosłownie co ona mówiła o Arabach- moderator wyciałby mój post ale były to opinie skrajnie negatywne. Wszystko co tu pisali ludzie próbujący Cie odwieść od tego pomysłu jest niestety prawdą. Nawet jeśli to chrześcijanin, wyznanai Koptyjskiego to niewiele zmienia. Arab będzie Ci przysięgał, że jest kawalerem, będzie twierdził, że ta pani w ramce na jego szafce nocnej to siostra, będzie Ci patrzył przy tym głeboko w oczy, czarnymi, oczyma a tymczasem będzie mu chodziło tylko o Twoj tyłek. Jeśli zamieszkacie w Polsce to masz szanse, pod warunkiem, że wasze dzieci nigdy nie postawią nogi na Egipskiej ziemi. Jeśli postawią to już nigdy bez jego zgody (pisemnej!!!) nie opuszczą kraju, Ty zresztą też nie. Trzeba będzie Rutkowskiego wynając by Cie stamtąd wyciągnął. Mam wrażenie, że moje pisanie jest trochę bez sensu, bo Ty już chyba podjęłaś decyzję i szukasz akceptacji. Napiszę tak: jeśli lubisz czrny bacik to czemu nie, wszystko dla ludzi ale czy trzeba od razu brać ślub? Moim zdaniem, kolesiowi zależy na wizie i obywatelstwie Unii i zrobi wszystko by to zrobić. Wszyscy Egipcjanie mający kontakt z Europejkami wmawiają im miłość tylko po to. Jest takie forum: www.hurghada.pl. Mają tam forum, poczytaj, pomyśl... I uważaj na choroby weneryczne. Wśród obsługi hotelowej mającej kontakt z turystkami jest to przypadłość bardzo częsta.... No cóż...życzę rozsądku. Ale Ty i tak nie uwierzysz...Bo hormony buzują... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan50 Re: Zakochałam sie w Arabie 14.09.08, 06:59 emersons1 napisał: > i nie wiem czy to ma sens. My nawet do siebie nie pasujemy > fizycznie. Ale chce być z nim. Nigdy w niczyim towarzystwie tak > dobrze się nie czułam. Jak społeczeństwo patrzy na takie związki? zaintregowalo mnie to ....arab....to sa rozne opcje...moja corka zakochala sie w Algierczyku ,jest muzulmaninem czli jak arab ....czy to ma sens trudno mi powiedziec...na swiecie mamy udane zwiazki i mniej udane albo zupelne zero ....mamy teraz nowa generacje wiele mlodych szuka czegos nowego ....wiele mlodych arabow nie mysli tradycyjnie jak ich ojcowie ,chca zyc inaczej ,poznaja nasza kulture ,jednym to sie podoba innym nie ,...czy bedzie szczesliwa tego niewiem ....czy bedzie szczesliwa z polakiem tego tez niewiem .....to jest jej wybor,jej zycie jej decyzja ,a jakie ono bedzie nicht tego niewie ........ja tylko pragne zeby moja corka byla szczesliwa a czy to bedzie arab,czy indianin,jest mi to obojetne...... Odpowiedz Link Zgłoś
ungubungu Re: Zakochałam sie w Arabie 14.09.08, 12:31 www.clickin.me/register.php?r=ungubungu Odpowiedz Link Zgłoś
psycholoco Re: Zakochałam sie w Arabie 14.09.08, 13:04 Emerson1 - spróbuj, zamieszkajcie razem. Jeśli ludzie się kochają to, żadne różnice nie powinny dzielić. Sam jestem w związku raczej nieakceptowanym społecznie - mam o kilkanascie lat starszą partnerke, chrazani mnie co myślą inni ważne że ja jestem szczęsliwy. www.psycholoco.blox.pl/ - Jest tam notka tycząca się podobnego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
zbykko nie odpisywac autorce, ktora leczy kompleksy 14.09.08, 13:45 nie widzie, ze autorka to niechciana przez Polaków, zapewne nieatrakycjna "szara myszka", która "docenił" Arab, wobec czego przychodzi tutaj i chwali sie swoją "miłością" pod pozorem pytania o różnice kulturowe? Odpowiedz Link Zgłoś
jamasienka Re: nie odpisywac autorce, ktora leczy kompleksy 14.09.08, 15:35 nie nie widzimy. mnie sie raczej wydaje ze to ty jestes tym niechcianym przez Polki, dlatego przychodzisz tutaj zeby sie odstresowac.mam racje? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbykko Re: nie odpisywac autorce, ktora leczy kompleksy 14.09.08, 15:50 zonk, mam normalne, zdrowe powodzenie u płci przeciwnej (Polki of course) a co, jestes kolejna fanka arabusów :) Odpowiedz Link Zgłoś
jamasienka Re: nie odpisywac autorce, ktora leczy kompleksy 14.09.08, 16:11 nie ma znaczenia czyja jestem fanka.wazne jest to ze jestem "antyfanka" ludzi ograniczonych i nietolerancyjnych jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
edytka8080 Re: nie odpisywac autorce, ktora leczy kompleksy 14.09.08, 16:09 Wiesz co masz się czym chwalić że masz Araba jak by tu w Polsce nie było ładnych facetów,a po drugie widać że polak ćię nimógł zaspokoić to musiałaś araba poznać a teraz się tu głupio chwaalisz.Nie bądż naiwna jak nastolatka że on z tabą będzie będziesz tylko namiastką . Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Zakochałam sie w Arabie 14.09.08, 14:17 zakochanie to jedno, a milosc ktora powinna wystarczyc na cale zycie, budowanie trwalego zwiazku, rodziny etc to calkiem inna historia. pomysl gdzie bedziecie mieszkac, jak zyc, czy chcecie miec dzieci i w jakiej kulturze/wyznaniu wychowac. poza tym wez pod uwage, ze kazda zakochana kobieta widzi mezczyzne w rozowych barwach i na ogol broni go jak lwica - wszyscy moga byc zli, ale on z pewnoscia jest inny i wyjatkowy. klapki opadaja pozniej, niezaleznie od narodowosci obiektu westchnien. Odpowiedz Link Zgłoś
piwowar.lezajski Re: Zakochałam sie w Arabie 14.09.08, 16:15 Gratulacje i informacje: Kraje Arabskie ________________ Izrael Algieria <- Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Zakochałam sie w Arabie 14.09.08, 16:25 Wyrazy wspolczucia...na przyszlosc... Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Lepiej się odkochać 14.09.08, 19:24 póki jeszcze można :) religiapokoju.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d moje kondolecje... 14.09.08, 19:31 a..zalezy od tego kim jest, jaka ma rodzine, wykszatalcenie, stosunek do twiojej religii i wazne zebys wiedziala np czego oczekiwac po dalszym zyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
klonowa42 Re: Zakochałam sie w Arabie 14.09.08, 20:01 Polecam Ci obejrzec film pt. Nigdy bez mojej corki. Ten film otworzy Ci oczy. Milosc jest slepa. Ja mieszkam od 15 lat na Zachodzie i znam wiele zwiazkow polek z muzulmaninem, ale tylko jedno jakos funkcjonuje i to dlatego, ze wybral zone i dzieci jak rodzina go wyklela i od 20 lat nie widzial rodziny ani nie byl w ojczyznie. czy twoj muzulmanin tez tak zrobi? Zycze szczescia i rozwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: Zakochałam sie w Arabie 14.09.08, 21:14 Pewnie nie był bo go wojsko czeka . Rodzina syna nigdy nie wyklnie , ewentualnie córke Odpowiedz Link Zgłoś
bestet do przeczytania 14.09.08, 21:48 ktoś wspomniał o tych książkach. pl.shvoong.com/books/biography/1813064-fatwa/ pl.shvoong.com/books/play/1814503-niewidzialne-kobiety/ Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: do przeczytania 15.09.08, 16:08 Ale jej egipcjanin bedzie wyjatkowy, bedzie ja kochal szanowal obsypywal komplementymi i napewno on zmieni religie dla niej stanie sie dusza i sercem katolikiem bedzie uczeszczal na mszy swiete co niedziele, ochrzcza dziecko i posla je do komuni swietej a na dodatek zacznie jesc mieso swinskie :) BO JEJ EGIPCJANIN JEST WYJATKOWY, INNY NIZ WSZYSCY !!! ♥ Macius 10.05.2002 Odpowiedz Link Zgłoś