Dodaj do ulubionych

nielubiane studia czy wymarzone technikum

28.10.08, 17:48
aktualnie koncze studia (mgr inz specjalista ds ochrony srodowiska), jednak na
4 roku zdalam sobie sprawe, ze to niestety nie to. wtedy wlasnie
zainteresowala mnie farmacja. pisalam egzamin, jednak dostanie sie na te
studia (dzienne) graniczy z cudem, dostalam sie jednek na zaoczne (platne
6000-8000zl /semestr). pozostaje wiec technik farmacji. ciagle nie wiem co mam
z tym zrobic. czy robic cos na czym mozna zarobic, ale sie za tym nie
przepada, a napewno nie pociaga tak jak praca w aptece, gdzie niestety zarobki
nizsze (jezeli ktos wie dokladnie ile taka osoba zarabia to prosze o odp).
Obserwuj wątek
    • anaisanais Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 28.10.08, 17:57
      rob co lubisz, zobaczysz za 20 lat w nielubianej pracy bedziesz
      sobie w brode plula
      • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 28.10.08, 18:03
        no wlasnie ten powod jest przodujacy w tej sprawie. choc zarobki ok 2000 po
        stazu nie sa chyba jeszcze takie straszne. a przynajmniej szla bym z usmiechem
        na twarzy do pracy :)
        • anaisanais Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 28.10.08, 18:26
          wbrew pozorom wybor pracy to nie taka latwa sprawa.
          ja wybralam wlasnie zeby miec zawod, bla bla strasnzie sie balam
          bezrobocia. no i mam prace nawet wyjechalam za granice powodzi mi
          sie ok, mam co chcialam, chcialam zawsze podrozowac - ok stac mnie
          na to. ale z biegiem czasu po prostu rzygam ta praca i
          zaluje "latwej decyzji"

zanim wybierzesz, nawet to co wydaje ci sie bedziesz lubi, sprobuj -
          np. idz zobacz jak ta praca wyglada, zebys po 4 latach nie
          przekonala sie ze to jednak bylo nie to
          • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 28.10.08, 18:33
            z iloma osobami nie rozmawialam to praktycznie kazdy mowil zeby robic to co sie
            lubi. moge po studiach zrobic technika popracowac troche a jak sie nagle okaze,
            ze to nie to, to dyplom pozostaje.
    • pukacz80 sprawdz to forum 28.10.08, 18:02
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1012
      eksperckie - jest troche watkow o zarobkach technikow farmacji

bardzo smieszni eksperci :)
      • netaneczka Re: sprawdz to forum 28.10.08, 18:13
        b.smieszni eksperci :)?
      • netaneczka Re: sprawdz to forum 30.10.08, 18:33
        > bardzo smieszni eksperci :)

?
    • cherryliqueur Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 29.10.08, 01:00
      netaneczka napisała:

> aktualnie koncze studia (mgr inz specjalista ds ochrony srodowiska), jednak na
      > 4 roku zdalam sobie sprawe, ze to niestety nie to. wtedy wlasnie
      > zainteresowala mnie farmacja. pisalam egzamin, jednak dostanie sie na te
      > studia (dzienne) graniczy z cudem, dostalam sie jednek na zaoczne (platne
      > 6000-8000zl /semestr). pozostaje wiec technik farmacji. ciagle nie wiem co mam
      > z tym zrobic. czy robic cos na czym mozna zarobic, ale sie za tym nie
      > przepada, a napewno nie pociaga tak jak praca w aptece, gdzie niestety zarobki
      > nizsze (jezeli ktos wie dokladnie ile taka osoba zarabia to prosze o odp).

szkoda że tak późno sobie to uświadomiłaś...ale skoro to już 4 rok to może warto dokończyć to co się zaczęło - by mieć już z głowy zaklepane wykształcenie, a w późniejszym czasie (lub nawet już tereaz zacząć to co chcesz bardziej - i jednocześnie ciągnąć dwa kierunki) się dokwalifikować

zawsze lepiej mieć dwa kierunki rozwoju kariery niż żaden niedokończony
      • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 29.10.08, 07:32
        no niestety, ale w sumie lepiej tak niz po dobrych kilku latach zdac sobie
        sprawe, ze dane studia i praca to nie to. teraz jeszcze powiedzmy moge dalej sie
        uczyc i to zmienic.
        • cherryliqueur Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 31.10.08, 23:46
          Najważniejsze to robić tak jak Ci Twój wewnętrzny głos podpowiada:-) i żeby nie żałować, a zyskać.
          • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 01.11.08, 14:13
            no tak tylko czy za ok 2000 na reke mozna wyzyc :( w pracy po studiach
            dostalabym wiecej.
          • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 04.11.08, 19:55
            wlasnie :D
    • ansag Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 30.10.08, 19:36
      Wg mnie powinnaś iść do pracy związanej ze studiami, a między czasie robić
      technika farmacji zaocznie, to trwa dwa lata. Później zdecydujesz co wolisz :)
      • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 30.10.08, 19:49
        tez nad tym myslalam, ale chcialabym zrobic dziennie technikum. dowiedzialam
        sie, ze nie tylko lepiej ucza. a ja chce sie nauczyc a nie dostac papierek, bo w
        koncu wiedza wylozona w szkole bedzie wykorzystywana, a nie tak jak np na moich
        studiach i zapewne wielu innych, gdzie ucza wielu nieprzydatnych rzeczy, a praca
        to inna bajka. pozatym pracodawcy zwracaja uwage jakie technikum bylo robione.
        • ansag Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 30.10.08, 20:31
          Jeśli jesteś pewna, że to jest to, to próbuj.
          Akurat na techników farmacji zapotrzebowanie jest spore.
          • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 31.10.08, 19:46
            zapotrzebowanie jest duzo, boje sie tylko, zeby nie zmalalo
    • tuti Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 30.10.08, 19:45
      wymarzone technikum
      • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 05.11.08, 12:33
        wszyscy tak mowia :) chyba warto isc w to co sie lubi :)
    • ms135pt Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 30.10.08, 21:34
      Farmacja jest trudnym kierunkiem,a praca farmaceuty/ technika farmacji
      odpowiedzialna: wiec jezeli nie zdalas egzaminu wstepnego to moze jednak dobrze
      by bylo ukonczyc dotychczasowe studia.
      • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 31.10.08, 09:29
        dotychczasowe studia skoncze napewno, w koncu to tylko niecaly rok, a juz
        zzaczelam pisac prace. zastanawiam sie tylko co po tym. to, ze od 4 roku czyli
        ponad rok farmacja nie daje mi spokoju to widac nie jest to chwilowy kaprys.
        aktualnie probuje sie wdrozyc w swoje studia (powiedzmy praca w laboratorium i w
        biurze urbanistycznym). chce zobaczyc dokladnie jak wyglada praca w moim
        zawodzie i byc pewna swojej decyzji. kwestia tylko, czy po dyplomie mam nadal
        bawic sie w jakies staze i inne cuda, poniewaz wtedy strace kolejny rok na to by
        zaczac szkole na technika farmacji. prawda jest taka, ze w praktyce tez moze sie
        okazac, ze praca w aptece to nie to.
        • cherryliqueur Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 31.10.08, 23:49
          Jeśli chcesz zacząć tą szkołę to nie trać czasu. Im wcześniej tym lepiej. Tylko na dziennych raczej nie będziesz pracować ?
          • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 01.11.08, 00:34
            wszystko byloby latwiejsze gdybym poszla na zaocznego technika. jednak jak
            pisalam na dziennych lepiej ucza i jest to lepsze dla pracodawcow. a ja
            chcialabym sie nauczyc a nie dostac tylko papierek.
        • cherryliqueur Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 31.10.08, 23:50
          Zwsze wakacje możesz wykorzystać na pracę z tym wykształceniem co już masz (studia)
      • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 31.10.08, 23:04
        zeby dostac sie na studia dzienne na faramcje tzreba praktycznie miec po 90% z
        obu przedmiotow biologia i chemia.
        • kklekss Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 01.11.08, 14:36
          Ale czy Cię przyjmą do technikum /dzienne/?
          • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 02.11.08, 10:41
            przyjma :)
    • fandorina Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 01.11.08, 21:13
      Nie chcę Cię martwić ale po tych studiach mozesz miec spore problemy
      ze znalezieniem pracy o jakiej myślisz tzn laboratorium lub raporty
      OOS. Wiem co mowie bo koniczyłam bardzo podobne studia .
      • tygrysio_misio Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 01.11.08, 21:21
        no ale ona pisala o pociagu do pracy w aptece;]
        a tych gdzieniegdzie powstaje podobna ilosc jak kup po zimie.. wiec moze byc
        latwiej;]

ale ja to bym popracowala troche w tym gdzie jest duza kasa, w miedzyczasie
        mysla o aptece...a potem mysla jak zalozyc wlasna wykorzystujac wklady z super
        platnej pracy ;]
        • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 05.11.08, 19:28
          przyjemniaczek
      • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 02.11.08, 10:41
        aktualnie pomagdam wlasnie w takim biurze w pisaniu raportow a jesli chodzi o
        staz w laboratorium to no mnie czeka. mozna znalezc prace.
      • netaneczka Re: nielubiane studia czy wymarzone technikum 05.11.08, 23:41
        a jakie studia konczylas? i nie mozesz znalezc pracy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka