jurek.powiatowy 26.02.09, 09:23 ...właśnie się zaczął. Robicie sobie jakieś postanowienia na ten czas? Ja postanowiłem, że przez ten okres będę miły dla wszystkich i ograniczę jedzenie moich ulubionych pączków z adwokatem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzikoozka Re: Wielki Post... 26.02.09, 09:25 a to że będziesz miły dla wszystkich to jakieś wyrzeczenie? pokuta? kara za grzechy? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 09:28 Siema Dzikoozka, Jak pięknie dziś Twój nick wygląda;) No wiesz, czasem się zdarza, że mamy ochotę powiedzieć komuś coś niemiłego, bo zostaliśmy zezłoszczeni. Więc ja postanowiłem, ze nie będę mówił tych niemiłych rzeczy, tylko będę się łagodnie uśmiechał. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: Wielki Post... 26.02.09, 09:52 Jurku nie wiem czy to dobry pomysł. Wrzodów żołądka sie nabawisz. Stres kumulowany wybuchnie po Wielkiejnocy z podwójną siłą i wyzwiesz mnie od .... cholera wie cego ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:24 Kochana dzikoozko, Ależ nie. Ja będę się starał przez ten okres myśleć, że wszyscy są kochani i mili i nie będę dostrzegał złośliwości. Dzięki temu sam będę miły i żaden stres się nie będzie gromadził. A jak zacznie się gromadzić, to wezmę poduszkę z pierzem, wyjdę przed blog i będę naparzał nią w trzepak, aż całkowicie ewentualna złość i stres ze mnie ujdzie.;) Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: Wielki Post... 26.02.09, 09:58 Biorąc pod uwagę że realizacja postanowień ( czy to noworocznych czy jakiś innych) kiepskawo mi wychodzi, zrezygnowałam z ich robienia już kilka lat temu. I stres mniejszy w związku z tym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:25 kochana Idusio, Ależ nie poddawaj;) To wybierz sobie jakieś małe postanowienie na początek;) Np. że przez okres postu będziesz mówiła pierwsza dzień dobry wszystkim mieszkańcom z Twego osiedla, a których kojarzysz z widzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
idasierpniowa28 Re: Wielki Post... 26.02.09, 11:42 jurek.powiatowy napisał: > kochana Idusio, > Ależ nie poddawaj;) To wybierz sobie jakieś małe postanowienie na początek;) Np > . > że przez okres postu będziesz mówiła pierwsza dzień dobry wszystkim mieszkańcom > z Twego osiedla, a których kojarzysz z widzenia:) No Jurek, no :) Jestem wprawdzie furiatką, ale dobrze wychowaną i zawsze mówię "dzień dobry" sąsiadom z osiedla, których kojarzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafi-nka Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:00 porzucić pączki nigdy, ja z tych co tłusty czwartek mają cały rok:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:26 Kochana rafinko, No to może jakieś inne postanowienie? Np. zero alkoholu?:) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:03 i ostatki za pasem. a poscic nie bede, wyrzekam sie jedynie czekoladek z orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:27 Gosiu, U Ciebie jeszcze karnawał?;) U mnie wczoraj była środa popielcowa, która symbolicznie kończy czas karnawału:) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:39 No pewnie,ze karnawal :) Post zaczyna sie 3 marca o ile dobrze pamietam. a poki co mamy jeszcze troche czasu na zabawy :) I u nas nie ma srody popielcowej :) Chyba :D Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:44 Gosiu A widzisz, bo ja to piszę z katolickiej Polski;) A u nas w Polsce to karnawał kończy się symbolicznie w Wielką Środę:) W tym roku Wielki Post zaczął się 25 lutego a skończy trochę nietypowo bo za 49 dni;) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:46 Jurciu a ja pisze z normalnej Polski i u katolikow to moze juz jest post ale u mnie to jeszcze karnawal :) Ja po prostu nie jestem katoliczka :) ot i caly sekret Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:49 Gosiu, W takim razie Ty masz karnawał przez cały rok:)) Bo rozumiem, ze jesteś ateistką. Czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:52 Oj Jurciu zle rozumiesz :) Jestem chrzescijanka ale nie katoliczka :) Do ateizmu mi daleko. i do wiary w kosciol tez. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:57 Gosiu, Rozumiem, że jesteś mormonką:) Spoko, im różniej tym ciekawiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:58 I znowu pudlo :) Strzelaj dalej :) podpowiem Tobie, ze patronem mlodziezy jest Gabriel. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 11:00 Gosiu, Więc musisz mieszkać w Białymstoku:) Prawosławie:) No tak;) Mogłem się zorientować po tym co pisałaś o karnawale;) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 11:01 Nie musze ale mieszkam to fakt :) No widzisz jak szybko odgadles :) Wigilia w innym terminie w i tym roku Wielkanoc tez w innym. raz na jakis czas i post i Wielkanoc mamy w tym samym czasie :) Ale ja rozpustna baba jestem i swietuje i katolickie i prawoslawne :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 11:04 Gosiu, uuu, ale Tobie to dobrze;) Kiedyś pracował ze mną kolega, również prawosławny i zawsze miał przedłużone święta;) Najpierw nie pracował bo katolicy mieli święto, a potem dostawał kolejne dni wolne, bo On miał święto;) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 11:06 i prezenty dwa razy dostaje :) Czysta rozpusta :) I Sylwestra dwa razy swietuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 11:11 Gosiu, No tak:) A wiesz co mi się najbardziej podoba w Prawosławiu? To to, ze my katolicy żyjemy obciążeni piętnem grzechu Adama i Ewy, a Wy odcinacie się od czynu Ewy:) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 11:34 Mnie najbardziej sie podoba fakt, ze ksieza moga zakladac rodziny i dzieki temu sa bardziej ludzcy :) wg mnie ofkors Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 14:51 czysta hipokryzja a nie czysta rozpusta Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 11:07 A znasz może rodzinę w Białymstoku (nie chcę na forum rzucać nazwiskami), której 2-3 tygodnie temu mąż (także ojciec) zginął w wypadku? Jego żona pracuje w szpitalu i kiedyś była w wierze prawosławnej, później przeszła na katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 11:34 Nie znam. Ja znam tylko pielegniarki ( spora czesc) ze szpitala na Ogrodowej i PSK. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:52 jurek.powiatowy napisał: > Gosiu, > W takim razie Ty masz karnawał przez cały rok:)) Bo rozumiem, ze jesteś > ateistką. Czy też nie? Ja odnoszę wrażenie, że połowa osób na tym forum to ateiści lub agnostycy, łącznie ze mną :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 10:58 Janek, Ja także odnoszę takie wrażenie:) Ale to dobrze, bo dzięki temu można spojrzeć na świat oczami innych poglądów:) Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 26.02.09, 20:06 >A u nas w Polsce to karnawał > kończy się symbolicznie w Wielką Środę:) Jurek!! Ty katoliku polski od siedmiu boleści :) Jak karnawał może kończyć się w Wielką Środę, skoro od tejże Wielkiej Środy cztery dni zaledwie do Wielkiejnocy? :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Jaki post?karnawal jeszcze! 27.02.09, 09:49 Demon U nas w regionie, na Środę Popielcową mówi się również Wielka Środa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:10 Ja mam postanowienie, choć może nie związane z postem, mianowicie odbić dziewczynę znajomemu. Fajna jest a przy nim się marnuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:28 Cześć Janek, No wiesz, po co Ci dziewczyna, która ma faceta?;) No chyba, że tak chcesz odbić dla sportu;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:30 jurek.powiatowy napisał: >No chyba, że tak chcesz odbić > dla sportu;) Nie dla sportu tylko dla siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:33 Janek, Ale rozumiem, że odbić, wykorzystać i rzucić?:) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:34 jurek.powiatowy napisał: > Janek, > Ale rozumiem, że odbić, wykorzystać i rzucić?:) Bez tego ostatniego :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:35 Janek, Czyli tylko odbić i wykorzystać? Hm, ciekawa strategia;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:38 jurek.powiatowy napisał: > Czyli tylko odbić i wykorzystać? Hm, ciekawa strategia;) Wykorzystywanie może być obopólne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:41 Janek, Tak sobie pomyślałem, że jakby Twój znajomy się włączył, to wykorzystywanie mogłoby być trójpólne ;) Wiesz co? Przekonałeś mnie. Tak, to jest dobre postanowienie na Wielki Post;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:29 Kochana Paulinko, Piszesz: "nie, nie robię żadnych postanowień". Hm, w sumie to też jakieś postanowienie;) Odpowiedz Link Zgłoś
fircyk_w_kaloszach Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:14 proponuje ci zrezygnowac na 40 dni z siedzenia na forach, proboszcz bylby z ciebie dumny, ale z drugiej strony co bys mial do roboty w tym swoim urzedzie powiatowym... moze czytanie Bibli? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:16 fircyk_w_kaloszach napisał: > proponuje ci zrezygnowac na 40 dni z siedzenia na forach, nie no, bez przesady ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:30 "proponuje ci zrezygnowac na 40 dni z siedzenia na forach," Dokładnie, bez przesady. Aż taki męczennik to ja nie jestem:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:21 "moich ulubionych pączków z adwokatem" ja ze swoim adwokatem to raczej piję jak się spotkamy Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:32 Kochana mrsnice, Tez lubię pić adwokata, szczególnie gdy jest taki pyszny, gęsty i waniliowy:) Zresztą osobiście bardzo lubię ajerkoniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
lesialesia Re: Wielki Post... 26.02.09, 10:57 nie mam żadnych postanowień i w ogóle mnie wielki post mało obchodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 11:02 Kochana lesialesiu, No nie bądź taka:) Rzuć sobie jakieś postanowienie, co Ci szkodzi?;) A Wielki Post jest w sam raz odpowiedni na Wielki Kryzys, który ponoć wielkimi krokami zbliża się do Polski;) Odpowiedz Link Zgłoś
mrsnice Re: Wielki Post... 26.02.09, 13:05 oj, jak ładnie. Ale ja z nim piję wino, z reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 11:31 Lacido, No nie wiem;) Takie wyrzeczenie przez 49 dni?;) P.S. Bardzo podoba mi się definicja celibatu z Wikipedii: "Celibat (łac. caelebs - bez żony, samotny) – forma życia polegająca na dobrowolnym zrezygnowaniu z wchodzenia w związek małżeński." Czyli rozumiem, że przez Wielki Post, nie będziesz wchodziła w związek małżeński? Czy może masz na myśli, nie celibat, ale zachowanie wstrzemięźliwości seksualnej?;))) Odpowiedz Link Zgłoś
lesialesia Re: Wielki Post... 26.02.09, 11:50 Jurku Powiatowy ;) pragnę Cię poinformować, że kryzys w Polsce JUŻ jest ;) skoro mnie tak namawiasz to postanowię sobie wychodzić z pracy o normalnej godzinie ;) ale zacznę od jutra ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 27.02.09, 09:50 Lesia:) Kryzys do nas dopiero dojdzie. Ten realny, bo na razie to mamy kryzys medialny, czyli taki, który wieszczą media. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Wielki Post... 26.02.09, 15:29 jakie 49????? w związek małżeński :)))))))) całe życie żyję w celibacie i w dodatku mam na koncie niepokalane poczęcie :P Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 27.02.09, 09:51 Lacido, Hm, Twoi rodzice kupili tę wersję?;)) Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Wielki Post... 26.02.09, 11:57 Uwielbiam ten czas. Jest trochę luźniej w klubach. Wjazd na imprezy jest tańszy i mniej problemów z rezerwacją miejsc siedzących. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Wielki Post... 26.02.09, 12:42 Jako ortodoksyjna ateistka żadnych postanowień nie robię i postów nie przestrzegam. No. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 26.02.09, 13:39 Becia, Jak już ustaliliśmy, nie masz silnej woli:) Więc nawet gdybyś nie była ateistką, to i tak Twoje przyrzeczenia nic nie byłyby warte:) A swoja drogą zastanawiam się, czy dotrzymasz słów przysięgi małżeńskiej;) Z Twoją słabą silną wolą?;) Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Wielki Post... 26.02.09, 14:04 Przysięga małżeńska powiadasz. Wszystko zależy od tego, co zawierałaby ta przysięga. Bo oprócz słabej silnej woli to ja jeszcze jestem okrutnie leniwa. Więc, jakbym miała przysięgać po staropolsku i ultrakatolicku, ze będę zaganiać koło męża, to zapewne bym jej nie dotrzymała. Natomiast jeśli chodzi o wierność, no to raczej lenistwo wzięło by górę nad słabą silną wolą i nie dopuściło do tego, żebym zawracała sobie głowę szukaniem kogoś do skoku w bok. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 27.02.09, 09:52 Becia, To Ty nie chcesz zaganiać koło męża??? I nie będziesz gotować mu obiadków??? Hm, no to ja to muszę jeszcze wszystko przemyśleć;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: Wielki Post... 26.02.09, 14:53 nie ja muszę odrobic nieudany karnawał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Wielki Post... 26.02.09, 15:35 Nie. Na co dzień mam dość ograniczeń (np. ograniczenie snu, o którym wspominał zakonnik organizujący w Kraku akcję "chleb z popiołem" bezsenność na co dzień skutecznie by go odwiodła od uwag o pozwalających się wyciszyć ograniczeniach, w tym snu), więc mam niejako post permanentnie, rozumując na zasadzie "post=ograniczenia" Odpowiedz Link Zgłoś
brms Re: Wielki Post... 26.02.09, 17:05 post na forum pączek z adwokatem lubię takie gry słowne Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_justysia Re: Wielki Post... 26.02.09, 21:00 A to od wczoraj???Postaram się nie jeść słodyczy za dużo a w zamian będą owoce :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiaczkowa Re: Wielki Post... 26.02.09, 21:23 Ja też postanowiłam odstawić słodycze, ale tylko w dni powszednie. W weekendy będę sobie folgować. Kiedyś już musiałam odstawić słodycze, skończyło się na tym, że miód wyżerałam ze słoika po nocach. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 27.02.09, 09:54 Justysia, No chociaż jedna owieczka z postanowieniem;)) Uratowałaś honor tego forum;)) Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Wielki Post... 26.02.09, 21:16 ja postanowilam w poście nie pic alkoholu ,ale wczoraj zapomnialam ,że cos w ogóle postanowilam i wypilam piwo :) aktualnie sie zastanawiam czy trwac w postanowieniu, skoro ten "wypadek" sie zdarzył. dodam jeszcze ,że ilekroć otwieram lodówkę uśmiecha sie do mnie i kusi Lech Premium :) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.powiatowy Re: Wielki Post... 27.02.09, 09:55 Varna771 No cóż, a wiesz, że od piwa rośnie brzuch?;))) Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: Wielki Post... 27.02.09, 14:50 jurek.powiatowy napisał: > Varna771 > No cóż, a wiesz, że od piwa rośnie brzuch?;))) > Niestety to prawda :) ale panuje nad sytuacją :)) Odpowiedz Link Zgłoś