kolorowaona 24.06.09, 21:00 czy istnieje u nas taki rodzaj? albo inna dla rozwydrzonej nastolatki? piszę z punktu widzenia matki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skarpetka_szara Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 21:23 tak, nie wiem czy w PL, ale poszukaj Depo Provera. Wstrzykuje sie w miesien co prawie 3 miesiace (11 tygodni). Sama bralam jak bylam nastolatka, przez pare lat - jedyna antykoncepcjia ktora naprawde lubilam. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 21:28 Depo Provera, ale nie poleciłabym tej metody nastolatce. Może implanty albo Nuva Ring? Czy tradycyjne pigułki odpadają z jakiegoś powodu? Czy nastolatka chce w ogóle stosować hormonalną antykoncepcję? Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:02 nastolatka nie chce, zresztą nie wiem, ale bryka zbyt mocno i ja sie martwię, żeby nie zostać babcią zbyt wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:10 Na siłę jej ten zastrzyk chcesz zrobić? Skoro nastolatka się nie martwi Twoja troska na nic się zda, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:17 nie na siłę, ale mogę za nią pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:19 Dobry gin by się przydał - jednej zastrzyk posłuży, drugiej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Nie ciąży... 25.06.09, 20:41 ... bym się na twoim miejscu obawiała, ale chorób przenoszonych drogą płciową- są i takie wirusy które prowadzą do śmiertelnych chorób niestety. Nie sądzisz,że hormonalny rodzaj antykoncepcji dla nastolatki która jednak z tego co piszesz jest beztroska to przyzwolenie na seks bez innego zabezpieczenia-bo przecież najważniejszy będzie fakt,że w ciąże nie zajdzie- a to i tak nie na 100 %. Zastrzyk? nie wiesz jak jej organizm zareaguje na tą metodę- chcesz zafundować w razie czego swojej córce kilka miesięcy katorgi w razie czego?- zastrzyk raz zrobiony działa tak długo jak musi i nie na się nic z tym zrobić już po fakcie. Ja bym się na twoim miejscu zastanowiła. Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyta.11 Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:21 kolorowaona napisała: > czy istnieje u nas taki rodzaj? albo inna dla rozwydrzonej > nastolatki? piszę z punktu widzenia matki. przynajmniej od 10 lat istnieje taka antyk.... ja od 10 lat o niej wiem ,ale tania nie jest ,i dlatego zapewne malo kobiet o niej wie mowi sie o niej malo bo tansza jest anty w tabletkach i modne stay jest plastry anty... . Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyta.11 Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:23 afrodyta.11 napisała: >> przynajmniej od 10 lat istnieje taka antyk.... ja od 10 lat o niej > wiem ,ale tania nie jest ,i dlatego zapewne malo kobiet o niej wie > mowi sie o niej malo bo tansza jest anty w tabletkach i modne staly sie plastry anty... . Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:28 Depo jest droga? Ja płaciłam z fiolkę około 10 zł, gdy opakowanie pigułek kosztowało około 30 zł. Moim zdaniem to jedna z tańszych metod antykoncepcji hormonalnej (obok spirali). Tak czy tak, bez zgody córki i tak autorka wątku nic nie zdziała. Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyta.11 Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:33 enith napisała: > Depo jest droga? Ja płaciłam z fiolkę około 10 zł, gdy opakowanie pigułek koszt > owało około 30 zł. Moim zdaniem to jedna z tańszych metod antykoncepcji hormona > lnej (obok spirali). Tak czy tak, bez zgody córki i tak autorka wątku nic nie z > działa. ] autorka watku powinna powiedziec ze nie zamierza zostac babcia zawczesnie, a jak corka wpadnie to bedzie sama wychowywac dziecko i ze zmarnuje sobie zycie jak nie zacznie myslec ,moze wtedy pomysli o jakims zabepieczeniu najlepsza jest tzw.kawa na lawe inaczej dzisiaj z mlodzieza nie da sie Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:47 :-) wiem co powinnam zrobić i nie pytam o rady jak rozmawiać z córką, a przynajmniej nie w tym wątku. :-) skupmy się na problemie antykoncepcji, szukam czegoś, co działa przez dłuzszy czas i do stosowania czego nie potrzeba systematyczności. bo w przypadku mojej córki to cecha nieosiągalna. a na mrginesie powiem, że chcę zabezpieczyc głównie siebie przed skutkami beztroski mojego dziecka. w razie wpadki nie wyobrazam sobie pozostawienia jej samej sobie mimo wszystko........ Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 23:01 wiec porozmawiaj z corka czy by chciala sie zabezpieczyc Depo Provera. Jest ok. (mam nadzieje ze corka nie pali). Albo naucz ja jak wazne sa prezerwatywy. przeciez nie tylko trzeba bac sie o ciaze ale o choroby weneryczne tez. Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 25.06.09, 09:54 kolorowaona napisała: > skupmy się na problemie > antykoncepcji, szukam czegoś, co działa przez dłuzszy czas i do > stosowania czego nie potrzeba systematyczności. Najlepsza w takim przypadku jest abstynencja ;) No ale nastolatki nie upilnujesz... Wzięłam po ciąży jeden zastrzyk provery. W zasadzie nie oceniam źle. Zalety: wysoka skuteczność, nie trzeba o niczym pamiętać, no może o następnym zastrzyku. Wady: zdarzają się delikatne krwawienia w trakcie cyklu, nieco boleśniejsze miesiączki. W przypadku nastolatki dodatkową wadą jest przyjmowanie hormonów do młodego organizmu, zawsze coś tam się rozlegulowuje, a przy zastrzyku jednorazowa dawka jest spora. No i taka antykoncepcja nie zmniejsza ryzyka chorób przenoszonych drogą płciową. Najlepsze to chyba są prezerwatywy. Tyle, że w dobie kobiecej antykoncepcji hormonalnej ich uzycie przez chłopców nie jest chyba zbyt rozpowszechnione. Szkoda, bo sporo osób cierpi później za błędy młodości. Gumki czynią zabawę bezpieczniejszą... Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 22:57 te plastry sa beznadziejne - za duze a w okolo czarne obwodki pozostaja. strasznie tego nie lubilam. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 24.06.09, 23:32 Faktycznie, jeśli córa nie grzeszy systematycznością, pigułki, plastry i krążek odpadają. Inne opcje to właśnie zastrzyk, implant podskórny (jeśli jest dostępny w Polsce), spirala (w zależności od tego kogo spytasz, ta jest lub nie przeciwwskazana u nieródek). No i niezależnie od wybranej metody antykoncepcji, prezerwatywy i tak będą nieodłączne. Ja, będąc matką, martwiłabym się bardziej o paskudne, w tym śmiertelne, choroby weneryczne, niż ciążę, a już zwłaszcza w kontekście tego, co napisałaś o "brykającej" córce. Najsensowniej byłoby pogadać z ginekologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
julyana Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 25.06.09, 08:43 Kiedys sie interesowałam zastrzykami bo stwierdziłam, ze fajnie - raz na 3 miesiace, tanio. Ale popytałam i poczytałam w internecie i sporo kobiet sie skarżyło - że tyją, źle się czuja, maja zmienne nastroje. Wiadomo, po tabletkach i plastrach (które ja osobiscie chwale) też moze tak być, ale wtedy taka antykoncepcje odstawiasz, a w przypadku zastrzyku, to po tych 3 miesiacach ponoc jeszcze przez 3 mozesz mieć skutki uboczne, wiec pół roku moze byc do kitu. Poza tym podobno Depo jest bardziej "niezdrowa" niz tabletki i plastry. Dlatego póki co sie wstrzymuję. Natomiast jestem ciekawa tego implantu - czy ktos stosuje lub stosował? Czy to juz jest w Polsce, chyba nie? Wiem tylko, że na 3 lata sie go zakłada. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 25.06.09, 15:23 tycie jest minimalne - jezeli juz. moze z pol kg na rok, bez przesady - to nie jest tak ze tyjesz jak balon. ja nie tylam, nie mialam skutkow ubocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
orzech_laskowy_x Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 25.06.09, 20:11 ja mam implant w ramieniu. ogolnie fajnie, założenie nie boli bo jest w znieczuleniu miejscowym, skuteczność bardzo wysoka no i na 3 lata masz spokój. jedyny skutek uboczny to że często rozregulowuje okres. u mnie też tak było, najpierw przez 2 miesiące zero okresu, potem przez następny miesiąc krwawienie codzienne (choć w większość dni słabe), więc dali mi pigułki na usystematyzowanie tego i jest ok. normalnie okres powinien sie uregulować po roku, przez ten pierwszy rok moze go nawet nie byc w ogóle. no i miesiączka bezbolesna się zrobiła, to super. Odpowiedz Link Zgłoś
julyana Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 25.06.09, 20:12 A w Polsce zakładałaś? Jaki jest koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
orzech_laskowy_x Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 25.06.09, 21:01 nie, w anglii, tu antykoncepcja jest za darmo. niestety nie wiem gdzie i za ile mozna w polsce, moge sie jedynie podzielic wrazeniami :) Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 25.06.09, 09:22 kolorowaona napisała: > czy istnieje u nas taki rodzaj? albo inna dla rozwydrzonej > nastolatki? piszę z punktu widzenia matki. Hmmm, a mnie z punktu widzenia matki najbardziej interesowałoby zdrowie mojego dziecka. Seks to nie tylko ciąża, ale również szereg chorób przenoszonych drogą płciową. A z antykoncepcji ważny jest nie tylko sposób zabezpieczenia, ale również jego wpływ dla zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
melixsa Re: antykoncepcja w zastrzykach ? 25.06.09, 09:41 Autorko. Nie polecam Depo Provery(46zł) dla młodej dziewczyny. To antykoncepcja dla kobiet, które mają i nie planują więcej dzieci. Ja ją stosuję i mi odpowiada. Jednak jest to potężna dawka hormonów dla organizmu, może mieć fatalne skutki dla organizmu córki. Mi nie grożą skutki uboczne ze względu na karmienie dziecka. Ale Twoja córka mogłaby mieć np. niekończące się 3 miesiące krwawienia, depresje, wahania nastroju, brzydkie zmiany skórne, migreny, skoki wagi itp. Co gorsza po depo może całkowicie zniknąć okres i wtedy trzeba go wywoływać hormonalnie, co znów jest dużym ryzykiem. Zastrzyki to tania i bardzo wygodna metoda, ale nie dla młodej dziewczyny;/ zafunduj jej spiralę. Odpowiedz Link Zgłoś