ogromne.oko 25.08.09, 14:42 co, wg Was, oznacza? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwan Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 14:46 jak dla mnie niewiele. tylko tyle, żeby mieć wyobraźnie i brać pod uwagę wszystkie ewentualności, jakie się mogą pojawić na skutek różnych życiowych decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 14:52 A skąd bierzesz wiedzę, która pozwala Ci określić [i]"wszystkie ewentualności, jakie się mogą pojawić na skutek różnych życiowych decyzji"??? Odpowiedz Link Zgłoś
malwan Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:04 jak dla mnie to przewidywanie rzeczy oczywistych mądrością życiową nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:11 Masz rację:) Ale przewidywanie rzeczy oczywistych to jeszcze nie "wszystkich":D Nie chce być niegrzeczny, ale śmiem zauważyć, że rzeczy "nieoczywiste" też potrafią mieć niemały wpływ na ludzkie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
malwan Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:18 pewnych rzeczy, zdarzeń, skutków nie da się oczywiście przewidzieć, ale należy brać wszelkie ewentualności pod uwagę, nawet te najbardziej absurdalne. Niektóre sytuacje rodzą schematyczne wręcz zakończenia, nie potrzeba być życiowym mędrcem, aby to wiedzieć. Dla mnie mądrość życiowa to chyba też wyciąganie wniosków z błędów przeszłości, a co za tym idzie unikanie podobnych w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 14:48 Odpowiem cytatem. Boże, daj mi pogodę ducha, abym mógł przyjąć to, czego zmienić nie mogę. Daj mi siłę, abym mógł zmienić to, co zmienić mogę. Daj mi mądrość, abym mógł odróżnić jedno od drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 14:50 Szukanie "w doświadczeniu". Chociaż każde pokolenie uważa , że jest pierwsze i jedyne w danej dziedzinie, to czytanie mądrości pokoleń poprzednich(szczególnie starożytnych) szybko uzmysławia nam , że wszystko już było. Wtedy łatwiej, na podstawie doświadczeń sprzed lat, zaplanować własne, sensowne działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:19 to wszystko to co sie zdobywa z trudem i latami, a czego nie mozna "wygooglować" i znalezc na FK. Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:35 A czego na przykład wygooglować nie można? :D Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:43 99% potrzebnych do życia informacji:D Google dają albo tylko wiedzę(często nieprawdziwą!), albo powielają stereotypy. W sprawach indywidualnych uczuc, stosunków, zobowiązań są zupełnie nieprzydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:46 Zależy co rozumiemy przez stereotypy. Porady np. na temat jak ważna jest w związku szczerość google znajdzie. Tylko ludzie nie zastosują. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:53 Nie znajdziesz odpowiedzi na pytanie jak ważna jest szczerośc w związku (np. moim z zoną:)) Znajdziesz tylko kilka stereotypowych opinii pseudopsychologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:57 Wiesz, ja już dawno wyszłam z iluzji, że ludzie są jakoś szczególnie oryginalni. Prawdziwe oryginały trafiają się rzadko :D A co do szczerości to akurat mała różnica czy w wała robi Ciebie Twoja żona, czy Pani Nowak Pana Nowaka - jest to tak samo niestosowne i raczej nie znajdzie się rozwiązania które już by nie było przemaglowane po paręset razy we wszystkie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:02 Ale reakcja na robienie w wała jest zależna "osobnikowo" :) Nowak gania żonę z siekierą, gdy ta tylko spojrzy na przystojnego sąsiada, a Malinowski się cieszy, że zona przyprawia mu rogi, bo jednocześnie nie widzi jego skoków w bok :) Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:12 I żaden z nich nie jest w tym szczególnie oryginalny, bo tak samo jak Nowak robi Hans Bauer* z Bawarii a tak samo jak Malinowski - Pierre Depaul* z Paryża :D A jakby poszukać to i więcej się takich znajdzie :D *Wybór nazwisk przypadkowy Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:18 Masz racje:) Ale pierwotnie chodziło o to, że w googlach nie znajdziesz odpowiedzi "jak który z nich się zachowa"?:), to można natomiast przewidzieć znając "osobnika" choćby tylko "intuicyjnie". Natomiast "zdiagnozowane" zachowania są już szczegółowo opisane. Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:19 Wiesz, jakby się uprzeć i popatrzeć np. na blogi, wpisy na facebooku itp to można z dużą dokładnością przewidzieć co który z nich zrobi dowiedziawszy się że mu rogi urosły :D Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:24 Ale ja nie mam bloga:) I nie wiesz co zrobiłem gdy zaczęło mnie swędzić na czubku głowy:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:51 Wpisz sobie w google takie zwykle zapytanie:" Co jest najważniejsze w życiu?" Google wyrzuci ci 4430000 wynikow. Czy dzieki temu uzyskasz interesujaca cie odpowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:54 Nie, ale zawsze to tych parę tysięcy pomysłów do wypróbowania :D Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:57 > Nie, ale zawsze to tych parę tysięcy pomysłów do wypróbowania :D czyli jak to zauwazyl Edison po skonstruowaniu zarowki:"Znalazlem 2000 sposobow jak nie zrobic zarowki i 1 jak ja zrobic" czy jakos tak. Fajnie, moze wystarczy ci zycia i checi do probowania. Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:02 Osobiście po cichu liczę na to, że do mojej 50 cybernetyka rozwinie się na tyle, że elektronika mi to życie znacząco wydłuży :D Bo chęci do próbowania mi starczy - alternatywą jest nuda :D Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:09 A, co do Edisona: od jego czasów wynaleźli nowe sposoby robienia żarówek, choćby świetlówki to raz :D Dwa: każdemu pasuje inna żarówka, tfu, inny cel w życiu. Jeden będzie jadł biały serek i spał na kasie a inny co 2 lata mieszkał w innym kraju :D Żarówek aż nadto :D Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynawitryna Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:47 Mądrość jest umiejętnością wyboru dobra w życiu. Tzw. mądrość życiowa to ta sama umiejętność, ale wynikająca z pracy nad sobą i doświadczenia w praktykowaniu miłości bliźniego (bo są szczęściarze, którzy mądrość dostają w prezencie już w młodym wieku, ale to rzadkość - reszta musi na to ciężko pracować). Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:58 Doprecyzuj proszę "dobro" i "miłość bliźniego":D To co napisałaś to tylko slogany zakorzenione w tzw. katolickiej nauce społecznej, z których nie da się wydobyć żadnej mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynawitryna Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:01 W Twoim wieku sam sobie możesz doprecyzować "slogany" - podobno w Twoim pokoleniu ludzie jeszcze umieją posługiwać się słownikiem i w ogóle książkami. To, co napisałeś, to slogany zakorzenione w Twojej głowie, z których nie da się wydobyć nie tylko żadnej mądrości, ale i sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:06 Doprecyzowałem sobie:) I z pokora przyjmuje ten objaw dobra i miłości bliźniego:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 15:54 To m.in. umiejętność gradacji, dzielenia spraw na ważne i najważniejsze, ostrożność w sądach, spokój, widzenie wielu odcieni szarości zamiast samych bieli i czerni. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.55 Re: Mądrość życiowa 25.08.09, 16:05 Podoba mi sie ta "gradacja... odcieni szarości". Bardzo fajnie powiedziane.:) Odpowiedz Link Zgłoś
wielotony.nieharmoniczne Re: Mądrość życiowa 26.08.09, 01:03 m. ż.polega na tym, żeby mieć krótką pamięć, bystre oko i refleks Odpowiedz Link Zgłoś