Dodaj do ulubionych

Las nam zgnije

03.09.11, 00:16
Jak wiadomo Las Bródnowski posadzono ok. 1930 roku zalesiając bagno, które uprzednio zmeliorowano. Jeden z drenów prowadził prostopadle do ul. Głębockiej, ale go zasypano. Efekt jest taki, że połowa lasu znajduje się pod wodą, smród zgnilizny powala, o komarach nie wspomnę. Chyba tylko dzikom to pasuje, bo jest ich co raz więcej.
Obserwuj wątek
    • barka01 Re: Las nam zgnije 03.09.11, 16:22
      To,że zgnije to jedno, ale na dokładkę zostanie pożarty przez szkodniki. Wiosną całe aleje drzew były pooplatane oprzędem larw. Każde drzewo wyglądało jak owadzi kokon sad
      Błoto mlaska pod nogami,rozlewiska w każdym zagłębieniu a komarów taka chmara, że wprost zatykają oczy i usta ofiary, która nieopatrznie wybrała się na spacer.

PS. Kilku takich optymistów spotkałam w lasku. Każdy z daleka wyglądał jak chodzący krzaczek w czasie wichury smile
      • bartek742 Re: Las nam zgnije 05.09.11, 11:45
        O tych larwach pisałem rok temu do Lasów Miejskich Warszawy i odpowiedziano mi, że las sobie da radę sam - i rzeczywiście tak było.

Co do rowu melioracyjnego ciekawa informacja - kiedy go zasypano i gdzie dokładniej biegł?
        • sibeliuss Re: Las nam zgnije 05.09.11, 15:13
          Jak idziesz od Bródna Głębocką to przed Zielonym Parkiem handlowym masz poprzeczny szpaler drzew aż do samego Kanału Bródnowskiego, te drzewa rosły wzdłuż rowu. Został zasypany wraz z mokradłem podczas budowy Carrefoura.
          • bartek742 Re: Las nam zgnije 05.09.11, 19:28
            No tak, ale rok temu, dwa i trzy nie było tak fatalnie jak teraz. Ciekawe czy to wyjątkowo deszczowe lato czy przebudowa Toruńskiej coś zaburzyła.
            • sibeliuss Re: Las nam zgnije 05.09.11, 23:44
              Zauważ, że utrzymuje się bardzo wysoki stan Kanału Bródnowskiego, Rowu Drewnickiego i Kanału Lewandowskiego.
            • darecki_s Re: Las nam zgnije 25.10.11, 17:35
              potwierdzam, dwa lata jeździłem przez las do pracy rowerem i wszystko zdawało się być w porządku, ale było to 2 lata temu, w tym i poprzednim roku ta droga to jedno wielkie bagno...
              • bartek742 Re: Las nam zgnije 26.10.11, 14:08
                Akurat teraz to juz ladnie powysychalo. Ktos wie co buduja w srodku lasu, pod linia energetyczna?
                • barka01 Re: Las nam zgnije 26.10.11, 17:38
                  Ponoć drogę !?
                  • barka01 Re: Las nam zgnije 27.10.11, 17:26
                    Droga ryta i usypywana już od jakiegoś czasu . Na dzień dzisiejszy ciągnie się od jednostki wojskowej i biegnie pod linią wysokiego napięcia w kierunku CH Targówek.
                    Panowie wykonujący dzisiaj prace drogowe nie byli za bardzo rozmowni sad
                    • xeroce Re: Las nam zgnije 30.10.11, 11:26
                      między laskiem a Ikeą kiedyś miała iść trasa Olszynki Grochowskiej. Nie sądzę, aby to ją budowali, bo Hanka miała słaby wynik wyborczy na Targówku. Za karę nie będzie mostu Krasińskiego i Nowotrockiej.
                      • barka01 Re: Las nam zgnije 30.10.11, 19:47
                        Za karę to pewnie niedługo nie będzie też lasku.
                        Droga dzieląca go na pół ewidentnie już dziś utrudnia poruszanie się po całym areale.
                        Gdy zaczną jeździć tamtędy auta - a zaczną na pewno- lasek nam doszczętnie zniszczeje .
                        • anikaone Re: Las nam zgnije 31.10.11, 08:06
                          no tak, cztery lata rządów PO może doprowadzić do zniknięcia lasku. Pewnie już jakiś deweloper położył na tym terenie swoje brudne łapska. czyżby szykowała się kolejna afera zamieciona pod dywan?! Marzy mi się widok HGW (i jej podobnych) na taczce.
                          • sibeliuss Re: Las nam zgnije 31.10.11, 10:05
                            Stok narciarski to był chyba pomysł poprzedniej ekipy smile
                            • anikaone Re: Las nam zgnije 01.11.11, 10:23
                              akurat stok narciarski (o ile można go tak nazwać) nie rujnuje lasu. Ale jak powstanie droga a przy tej drodze bloki to chyba będzie to ze szkodą dla lasu? nie widzisz różnicy? a znając głupawe pomysły rządzących, to wszystko jest możliwe...
                              • barka01 Re: Lasek- nie znacie dnia ani godziny 01.11.11, 10:38
                                Wieszczę smutny los części lasku do której przylegają działki.

Wcześniej czy później( raczej wcześniej, bo drogę już budują) działki wywłaszczą, las zlikwidują - lub sam zginie od zasolenia i szkodników, a na ODZYSKANYM terenie pobudują APARTAMENTY!!
                                • anikaone Re: Lasek- nie znacie dnia ani godziny 02.11.11, 08:49
                                  mam nadzieję, że te smutne proroctwa nie będą miały spełnienia nigdy! Ale może możliwe jest aby czegoś się dowiedzieć w gminie odnośnie tego tematu? Chociaż nie wiadomo czy powiedzą prawdę. Jakie to straszne że światem rządzi pieniądz sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka