sibeliuss 31.12.07, 08:40 Znów podwyżka? Tym razem to tylko 10 PLN, ale wysokość czynszu jest chora, 380 PLN za 38 m2 to chyba przegięcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
machara Re: Czynsze w S.M. Bródno 31.12.07, 08:42 na faktycznie duży czynsz. ja za 90 m płacę 580. współczuję. za dużo ludzi w tej administracji macie na utrzymaniu. zwolnić połowę niemiłych obiboków którzy łaskę robią że pracują... Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Czynsze w S.M. Bródno 31.12.07, 09:05 Ilość pracowników w Zarządzie nie jest normalna, a już zupełnie nie przekłada się na wydajność. Zdaję sobie sprawę, że duży wpływ na wysokość czynszów ma poziom mieszkańców, ale pewne sprawy mogą mieć inny przebieg. Mamy patałachów parkujących na trawnikach, ale SM nie ma umowy ze Strażą Miejską na odholowywanie źle parkujących aut. Brakuje słupków i barierek zabezpieczających trawniki przed zamianą ich w klepisko. Po 30 latach nadal normą jest przyjmowanie gości na klatkach schodowych i tego się już nie wypleni (co nie zmienia faktu, że jak miałbym pod drzwiami imprezę to powiadomiłbym konkretne służby). Odpowiedz Link
chromare1 Re: Czynsze w S.M. Bródno 31.12.07, 19:28 ....z tego co wiem obecnie na Bródnie stawki wynoszą ok 3,40 zlp/m2.Podobno w Gminie leży już od Waltzowej pisemko zezwalające na podwyżkę do max 6,80 zlp/m2.Teraz wszystko w rękach radnych.............licząc po 25gr podwyżki za m2 wychodzi rzeczywiście 10zlp.TYLKO SKĄD WIESZ ILE PODNIOSĄ ????..............chyba że ta podwyżka u ciebie to zupełnie co innego .( ta o której piszę ma wejśc najpózniej do czerwca 2008) Odpowiedz Link
frek Czynsze w S.M. Bródno 02.01.08, 18:33 A co do cholery ma Waltzowa do czynszów w SM Bródno? Jedynym składnikiem zależnym jakoś od niej a właściwie od radnych m. st. Warszawy lub dzielnicy Bródno to opłata za wieczyste użytkowanie gruntu! Ale ona nie może mnieć znaczącego udziału w opłatach, o jakich pisze sibelius! Ja sam ( jedna osoba) za mieszkanie 53,1 m2 w jednej ze spółdzieli warszawskich płacę 340 zlotych tak więc opłaty podane przez sibeliusa to jakis horror i to sami społdzielcy powinni przyjrzec się ich wysokości, bo nie macie co liczyć na spolegliwą prezesowi radę nadzorczą! Zażądajcie zgodnie z ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych szvzegółówej kalkulacji ponoszonych przez Was opłat, zamieście to na tym forum i wciągnijcie do dyskusji i wymiany poglądów spółdzielców z innych spółdzielni warszawskich. I wtedy jeśli okaże się, że w takich samych warunkach w innych spółdzielniach można płacić znacznie mniej, spytajcie waszego Szczurowskiego, dlaczego tak się dzieje u Was! Odpowiedz Link
indefinite2 Re: Czynsze w S.M. Bródno 12.01.08, 10:12 ja też mieszkam na Bródnie i za mieszkanie 54 mkw płacę przy jednej osobie 340 zł (i w tej opłacie jest również opłata za konserwację domofonu, ktory na marginesie ŚWIETNIE się sprawdza) więc chyba na Bródnie nie ma jakiegoś horroru - bez przesady!? A odkąd blok został ocieplony zimą wogóle nie odkręcam kaloryferów i mam w mieszkaniu 21- 22 stopnie więc regularnie dostaję zwrot za c.o. około 700 zł/rocznie Odpowiedz Link
agnesea77 Re: Czynsze w S.M. Bródno 12.01.08, 19:14 ciekawa jestem skąd te rozbieżności bo ja za 37mkw i dwie osoby mam czynsz 399,46 ??? Odpowiedz Link
monika.zal Re: Czynsze w S.M. Bródno 22.02.08, 12:34 37,5 m2 3 osoby 308,99 blok na suwalskiej przy vegapolu Odpowiedz Link
marcyk60 Re: Czynsze w S.M. Bródno 25.02.08, 13:04 ciekaw jestem w jakim osiedlu SM"Bródno" mieszkasz, bo chyba nie "Kondratowicza" tu się tak mało nie płaci Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Czynsze w S.M. Bródno 12.01.08, 14:18 Facet jest z PiS i nawet jak nie ma ciepłej wody w kranie to pisze, że Waltzowa mu rury przegryzła Odpowiedz Link
marcyk60 Re: Czynsze w S.M. Bródno 14.01.08, 01:09 a moja koleżanka za 47 m2 /sama mieszka/ płaci w SM "Bródno ponad 300 zł z tego ponad 70 zł to fundusz remontowy, czy nie tu jest pies pogrzebany - narobili nowych osiedli z usterkami i inni za te usterki płacą........... Wysokie czynsze to też i to, że działacze spółdzielczy w SM "Bródno" nie martwią się sprawami spółdzielców....to oni mają obowiązek przyjrzeć się kalkulacji w tej spółdzielni i porównać ją z innymi Odpowiedz Link
chromare1 Re: Czynsze w S.M. Bródno 12.01.08, 20:55 niepotrzebna panika .Napisałem że obecnie tzw urzędowa kwota za m2 wynosi 3,40zlp ,a ma być max 6,80zlp ( zarządzenie władz miasta).Każda dzielnica ustala indywidualnie ile będzie po podwyżce .Czynsz ,komorne czy jak kto zwał to w tej chwili opłata za teraz jest tak np: -38,50m2 * 3,40 zlp(to jest ta kwota urzędowa ) -centralne ogrzewanie -woda -winda -domofon ....itp oznacza to że przy mieszkaniu 40m2 jeśli gmina podwyższy do 6,80zlp to podwyżka wyniesie max 120zlp.MOŻE PODNIEŚĆ 10grlub 2ZLP ZA METR ALBO WCALE. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich ( spółdzielnie mieszkaniowe), Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej ZAPRASZAM do przejrzenia prasy z listopada 2007. Jak odnajdę gdzie to było ,to podam namiary . ...a sibeliuss jest z platformy to co zauważy dobrego to tylko i wyłącznie PLATFORMA a teraz czeka na obiecany CUD. Odpowiedz Link
marcyk60 Re: Czynsze w S.M. Bródno 14.01.08, 01:11 CUDÓW ci u nas dostatek...................nie tylko w platformie, hahaaaaaaaa Odpowiedz Link
szymciolo1 Re: Czynsze w S.M. Bródno 18.01.08, 21:13 te dyskusje zacznijmy od początku. Czy mieszkanie jest własnościowo- spódzielcze, czy lokatorskie. Bo mnie wkurza możliwość kupienia mieszkania przez osoby na które nie było ich syać na to, jeżeli inne osoby zapłaciły rnkową wartość! A teraz słyszę: że notariusz drogi!!! Jeżeli za mieszkanie zapłaciłeś 10 zł za notariusza 500, a kupiłeś mieszanie zaktóre UCZCIWI ludzie zapładzili równowartość (dzisiejszą) ok. 400.000 zł, no to sorry Odpowiedz Link
aeiou1 Re: Czynsze w S.M. Bródno 18.01.08, 22:16 a ja za 48 m płacę 450,00 zł za 3 osoby ,to chyba też wygórowana stawka. Odpowiedz Link
panda74 Re: Czynsze w S.M. Bródno 18.01.08, 22:33 Ja za 54m2 i 3 osoby płacę 461zł... i uważam, że to dużo. Odpowiedz Link
mala03 Re: Czynsze w S.M. Bródno 30.01.08, 22:39 Ja 27 m2 i 3 osoby czynsz (bez wody) 280 też ta SM - koleżanka na Kabatach to 380 zł za 70 m i to nowe mieszkanie Odpowiedz Link
marcyk60 Re: Czynsze w S.M. Bródno 25.02.08, 13:13 W SM"Bródno" w ramach opłat czynszowych przyjrzyjcie sie funduszowi remontowemu i tzw jego dodatkowi tzn. opłacie ratalnej za termomodernizacje toż to 1/3 czynszu, co oni robią za te pieniądz? No i jeszcze jedno: płacimy w naszych czynszach nie tylko za pensje i dodatki do nich prezesom i innym pracownikom spółdzielni. Płacimy jeszcze tym działaczom tzw społecznym czy spółdzielczym, za każde posiedzenie ok 140 zł - tych działaczy jest duuuuuużo za dużo i to oni uchwalają stawki za eksloatację i na fundusz remontowy...........chyba tu jest pies pogrzebany. Wejdźcie na stronę SM"Bródno" i szukajcie tych swoich działaczy Odpowiedz Link