dori19851 Re: scrub? 07.11.06, 23:08 hmmm..... to jakby peeling, bo ma drobinki, które ścirają martwy naskórek, tylko że ma kremową konsystencję i się pieni, jest słabszy od peelingu ( tak mocno nie ściera martwego naskórka jak peeling ). Odpowiedz Link
k0k Re: scrub? 08.11.06, 07:19 a wg mnie scrub jest mocniejszy ma więcej drobinek ścierających i jest bardziej skuteczny od peelingu ) np. peelingi Senses są słabsze od scrubu tropikalnego SPA - wycofany w kat 12 (używałam obu i scrub jest skuteczniejszy) Odpowiedz Link
dori19851 Re: scrub? 08.11.06, 09:22 no sama nie wiem... moze i tak ale dla swojego przykładu powiem, że np peeling z granatu z Solutions bardziej sciera niż scrub nawilżajacy z SSS - rożowy. Juz sama nie wiem Odpowiedz Link
justa_79 Re: scrub? 08.11.06, 09:37 scrub to peeling mechaniczny, niczym się nie różni od peelingu w popularnym tego słowa znaczeniu. oprócz scrubów są też peelingi enzymatyczne, chemiczne. Odpowiedz Link
toto1111.toto Re: scrub? 08.11.06, 11:03 Jesli o mnie chodzi to do twarzy wybieram zawsze peeling a do ciała scrub. Dlaczego? Dlatego,że przy dokładnym peelingu trzeba sie troche napracować i nie chciałoby mi się robic peelingu całego ciała bo to męczące . Teraz mam do twarzy peeling St.Ives brzoskwiniowy a do ciała scrub Avon Senses pomarańczowy a mamie kupiłam zielony. Odpowiedz Link
goscha Re: scrub? 08.11.06, 13:57 Już to kiedyś przerabialiśmy... Scrub to jeden z rodzajów peelingu. Pozwoliłam sobie skopiować z innego forum, gdzie toczyła się podobna dyskusja "Co to jest peeling? To zabieg złuszczania naskórka. Rodzaje pellingów Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje zabiegów złuszczania naskórka: 1. peelingi powierzchniowe 2. peelingi głębokie Peelingi powierzchniowe To zabiegi penetrujące tylko warstwę rogową naskórka. 1. peeling enzymatyczny - polega na nakładaniu specjalnych preparatów zawierających odpowiednie enzymy neutralizujące obumarłe komórki skóry 2. scrub – złuszczanie naskórka następuje przez wykorzystanie substancji, które w swoim składzie maja naturalne ziarnistości pochodząc np. z pestek owoców 3. brushing – to zabieg wykonywany przy pomocy specjalnej aparatury , która posiada szczoteczki przystosowane do usuwania uszkodzonego naskórka 4. peel-of – to specjalna maseczka, która po nałożeniu zasycha, Następnie jest ściągana w całości w postaci powłoczki, która zawiera martwe elementy naskórka Peelingi głębokie Swoim zasięgiem docierają do głębszych warstw skóry. 1. peeling ziołowy- to zabieg polegający na użyciu specjalnej mieszanki ziół , którą nakłada się na twarz dokładnie, wmasowywując a następnie pozostawia pod wilgotnym kompresem.Jest to technika szczególnie zalecana osoba z bliznami potrądzikowymi. 2. eksfoliacja – to procedura polegająca na nakładaniu szczególnych rodzajów preparatów zawierających różne rodzaje kwasów.Zabieg jest wykonywany tylko w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych przez odpowiednio wyszkolone kosmetyczki.Swą skuteczność osiąga po kilku seriach zabiegów. 3. dermabrazja – różni się od poprzednich tym, że wymaga zastosowania odpowiedniego aparatu, który na w swoim składzie specjalne końcówki ( kryształki) usuwające stare komórki naskórka.Należy do tej grupy zabiegów, które powinny być wykonywane systematycznie by osiągnęły zamierzone efekty." Źródło: www.poradnikmedyczny.pl Odpowiedz Link