morgoth666 12.05.07, 19:40 17 katalogów w roku katalog co 3 tygodnie składanie zamówień i paczka do domu co tydzień lider który bedzie miał o tydzień mniej czasu na zrobienie bonusa co o tym myslicie lepiej czy gorzej?? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iselle Re: 17 katalogów w roku 12.05.07, 19:49 Jestem klientką i dla mnie 3 tygodnie to za krótko (niestety ale dostaję wypłatę tylko raz w miesiącu). Zamawiam też w Ori i wiem że to jest tam beznadziejne, kiedy coś potrzebuję, katalog kończy się w krótkim czasie a ja nie mam pieniędzy. Druga sprawa to taka że nie nadążam zużywać kosmetyki nawet w dotychczasowym tempie katalogowym. Odpowiedz Link
martta_k Re: 17 katalogów w roku 12.05.07, 20:24 morgoth666 napisała: > 17 katalogów w roku > katalog co 3 tygodnie > składanie zamówień i paczka do domu co tydzień > lider który bedzie miał o tydzień mniej czasu na zrobienie bonusa > co o tym myslicie lepiej czy gorzej?? myśle ze avon ściągnął z oriflame polityke katalogów co 3 tyg tj 17 katalogów w ciągu roku która obowiązuje w oriflame już od ponad roku jeśli chodzi o sam pomysl, to podtrzymuje co to napisala iselle Odpowiedz Link
wioletina Re: 17 katalogów w roku 12.05.07, 20:55 To nie jest najlepszy pomysł na większą liczbę katalogów w ciągu roku.Jestem za jednym katalogiem na miesiąc ale za dostawą co tydzień. Odpowiedz Link
torid Re: 17 katalogów w roku 12.05.07, 21:43 Na pewno dużym ułatwieniem będzie dostawa do domu co tydzień- chociaż spora częśc KK zamawia do COK i tam odbiea; to dla nich nie bedzie to zadne uławinie. więcej katalogow? hm.. okaże się w praktyce czy ma więcej zalet czy wad Odpowiedz Link
asiak55 Re: 17 katalogów w roku 12.05.07, 21:40 wydamy więcej na katalogi. ciekawe czy klientki będą dużo zamawiały jeśli katalog bedzie częściej. jeśli ktoś ma dużo klientek, które składają duże zamówienia to może dla niego sie opłaci. nie wiem jak będize u mnie, mam mało klientek. wyjdzie w praniu... Odpowiedz Link
alexia100 Re: 17 katalogów w roku 12.05.07, 22:05 Gorzej. Jeżeli katalogi będa wychodziły częściej to momentalnie nasze zamówienia będą mniejsze, bo klientki będą zamawiały częściej ale mniej a to się równa z pomniejszeniem naszych opustów... czyli znowu Avon wyjdzie na tym wszystkim najlepiej, bo wiecej kasy bedzie trafiało na ich kieszeni heh mój sposób myslnia jest dośc skomplikowany, ale chyba sensowny Odpowiedz Link
iselle Re: 17 katalogów w roku 12.05.07, 23:21 Tak, masz rację. Ja mam określoną sumę na Avon do wydania na miesiąc i wyjdzie na to że czasem będę tą sumę musiała podzielić na 2 katalogi. Odpowiedz Link
justa_79 Re: 17 katalogów w roku 14.05.07, 11:51 morgoth666 napisała: > 17 katalogów w roku > katalog co 3 tygodnie > składanie zamówień i paczka do domu co tydzień > lider który bedzie miał o tydzień mniej czasu na zrobienie bonusa > co o tym myslicie lepiej czy gorzej?? > POZDRAWIAM wypłata dla lidera co 3 tygodnie zamiast co miesiąc. ja jestem w Oriflame i nie narzekam na ten aspekt 3 tygodni obowiązywania katalogu. Odpowiedz Link
amarga A co z kwotami do opustu dla konultantek? 15.05.07, 10:19 Katalog co 3 tygodnie to tydzień mniej na zebranie kwoty kwalifikacyjnej do kolejnego progu. Czy teraz obniżą nam te kwoty o 25%? Chyba powinno być to logiczne, skoro o tydzień skrócili czas zbierania zamówień? Pytam, bo u mnie w okręgu właśnie zmienia się OMS i nikt nas o niczym nie informuje - wszystkiego muszę dowiedzieć się sama. Odpowiedz Link
avonkaa Re: A co z kwotami do opustu dla konultantek? 15.05.07, 10:24 niestety opusty nie zmienią się... troche to głupie ;/ i dlatego w ogole mi nie pasują te zmiany. Odpowiedz Link
kika1982 Re: A co z kwotami do opustu dla konultantek? 15.05.07, 12:41 To może być ułatwienie dla osób które mają wiele zamówień. Ale jesli ja zamwiam głównie dla siebie, to niestety będzie gorzej. Coś przeczuwałam że katalog będzie co 3 tygodnie. Najśmieszniejsze jest to że na stronie piszę wiadomość, że będą zmiany zamiast od razu napisać o co chodzi? A skąd wiadomo o tych zmianach? Odpowiedz Link
poziomka001 Re: 17 katalogów w roku 15.05.07, 14:20 Mnie się te zmiany wcale nie podobają wiem że jest sporo konsultantek, które zajmują się tym z doskoku i 3 tygodnie to trochę krótko. W ogóle nie wyobrażam sobie składania zamówienia co tydzień i rozwożenia tego non stop. Takie rzeczy to może robić chyba tylko Konsultantka, która jest tylko Konsultantką i nic innego poza tym nie robi. Moje klientki są przyzwyczajone że zamawia się raz w miesiącu i tyle. W skrajnych przypadkach można cos w COKu dokupić. Teraz będą zamawiać raz na 3 tygodnie, ale słusznie, któraś z Was zauważyła że wiekszość dostaje pensje raz w miesiącu, więc też średnio mi się to widzi. I wydaje mi się, że zamówienia się zmniejszą przez to, ale cóż, Avon jak zwykle zresztą nabija kasę sobie, a konsultantki ma gdzieś. No taka jest prawda. Ja pod koniec zeszłego roku już miałam zrezygnować w ogóle bo te ciągłe braki doprowadzały mnie do szału, z brakami się tak jakby trochę poprawiło to nowe cyrki wymyślają. Ciekawi mnie jedno, skoro nie są w stanie zaplanować produkcji tak żeby nowości nie brakowało raz w miesiącu, to jak to będzie co 3 tyg. Przecież w każdym katalogu coś tam nowego jest. Pewnie będziemy czekać latami na niektóre rzeczy hehe. Odpowiedz Link
jolanta73 popieram Was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.05.07, 21:41 przeciez nasze klientki nie będą zjadały tych kremów i wylewały do zlewu szamponów bo pokazał się nowy. nasze zyski napewno spadną Odpowiedz Link
jolanta73 zalejmy Avom meilami!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.05.07, 21:44 może to zły pomysł , ale miech kazda wyśle meila do Avonu ale nie do działu obsługi konsultantki tylko do samego prezesa. jezeli ktoś zna adres to niech poda a ja napewno napiszę licząc na Wasze wsparcie Odpowiedz Link
iselle Re: zalejmy Avom meilami!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.05.07, 23:15 Też bym napisała, chociaż nie jestem konsultantką ale i ja na tym tracę! Odpowiedz Link
goscha Re: 17 katalogów w roku 17.05.07, 10:55 Wydaje mi się, że Avon chce, żeby konsultantki były bardziej aktywne. Krótszy czas obowiązywania katalogu mobilizuje do szukania sposobów szybkiego zebrania zamówienia, do znajdywania nowych klientów. A tymczasem okazuje się, że konsultantki Avonu lubią siedzieć na grzędzie i nie wyściubiać nosa spoza swojego otoczenia. OK. Większość z nas tak właśnie robi, jesteśmy konsultantkami dla siebie, rodziny i koleżanek. Ale Avonowi bardziej się opłaca mieć mniej bardzo sprawnych konsultantek niż dużo drobnych ciułaczy. Stąd taktyka podnoszenia wymagań. To samo dotyczy LS i OMS. Odpowiedz Link
kika1982 Re: 17 katalogów w roku 17.05.07, 12:44 Goscha masz rację To samo u mnie powiedzieli znajomi, jak zaczęłam narzekać. Sama kupuję dla siebie i czasem dla koleżanek. Ale firma woli mnieć mnie konsultantek, ale więcej zarabiających. Odpowiedz Link
sarunieczka Re: 17 katalogów w roku 17.05.07, 15:37 U mnie się to pewnie skończy tak,że będę zamawiać z co drugiego katalogu..... Odpowiedz Link
sarunieczka Re: 17 katalogów w roku 17.05.07, 15:38 acha...gdyby chociaż mozna było zamawiać np.zamiast na 150 zł na 100,to już byłoby lżej...no ale o tym nie ma mowy Odpowiedz Link
poziomka001 Re: 17 katalogów w roku 17.05.07, 19:20 >Wydaje mi się, że Avon chce, żeby konsultantki były bardziej aktywne. Krótszy >czas obowiązywania katalogu mobilizuje do szukania sposobów szybkiego zebrania >zamówienia, do znajdywania nowych klientów. A tymczasem okazuje się, że >konsultantki Avonu lubią siedzieć na grzędzie i nie wyściubiać nosa spoza >swojego otoczenia. Może i taka jest intencja Avonu rzeczywiście, jednak mi się wydaje że bardziej chodzi o nabijanie sobie kasy. Większość nawet mało aktywnych konsultantek i tak zazwyczaj coś tam raz z katalogu zamawia, więc zamiast 13 razy w roku wydać 150 zł to wydadzą 17 razy w roku 150 zł czyli dodatkowo 600 zł, rachunek jest dość prosty. >Ale Avonowi bardziej się opłaca mieć mniej >bardzo sprawnych konsultantek niż dużo drobnych ciułaczy. Stąd taktyka >podnoszenia wymagań. To samo dotyczy LS i OMS. Też nie jestem przekonana, bo gdyby tak było to już dawno firma zakończyłaby masową rekrutację konsultantek, a jak tak dalej pójdzie jak jest to niebawem co druga dziewczyna w Polsce będzie konsultantką Avonu i i tak będą zamawiać tylko dla siebie Odpowiedz Link
goscha Re: 17 katalogów w roku 18.05.07, 13:06 > tak zazwyczaj coś tam raz z katalogu zamawia, więc zamiast 13 razy w roku wydać > 150 zł to wydadzą 17 razy w roku 150 zł czyli dodatkowo 600 zł, rachunek jest > dość prosty. Nie masz obowiązku zamawiać co katalog. Kosmetyki chyba się kupuje, bo się ich potrzebuje a nie dlatego, że są w katalogu, prawda? Choć może nałogowcy tak robią Żeby wyrobić zamówienie co 3 a nie co 4 tygodnie musisz znaleźć nowe klientki a nie zmuszać się do kupowania na siłę. > Też nie jestem przekonana, bo gdyby tak było to już dawno firma zakończyłaby > masową rekrutację konsultantek, a jak tak dalej pójdzie jak jest to niebawem co > druga dziewczyna w Polsce będzie konsultantką Avonu i i tak będą zamawiać tylko > dla siebie Tu się zgadzam. Taktyka firmy w rekrutacji przypomina zjadanie własnego ogona. Najprawdopodobniej niedługo przyjdzie kryzys, LS pobankrutują bo nie zdołają rekrutować nowych, a konsultantki będą się wycofywać albo zakładać spółki bo inaczej nie będzie im się w ogóle opłacało zamawiać. Komuś na górze chyba się wydaje, że żyjemy w 200 mln kraju ze średnim dochodem powyżej 4 tys. Albo niech się przestaną wygłupiać z udawaniem MLM i stworzą możliwość zakładania własnej sieci przez każdą konsultantkę. Odpowiedz Link
poziomka001 Re: 17 katalogów w roku 18.05.07, 18:30 > Nie masz obowiązku zamawiać co katalog. Kosmetyki chyba się kupuje, bo się ich > potrzebuje a nie dlatego, że są w katalogu, prawda? Choć może nałogowcy tak rob > ią > Żeby wyrobić zamówienie co 3 a nie co 4 tygodnie musisz znaleźć nowe klientki a > nie zmuszać się do kupowania na siłę. Pewnie że nie mam obowiązku, ale trochę nie o to mi chodziło. Może się wyraziłam mało precyzjnie Chodziło mi o to że wiele dziewczyn zajmuje się tym z doskoku, kupują kosmetyki dla siebie, dla rodziny, dla koleżanek itp. Babcia chce mydełko, ciocia perfumy i tusz do rzęs, mama krem, koleżanka coś tam innego. Więc tak czy inaczej zazwyczaj złożą zamówienie z każdego katalogu. A dla Avonu to czysty zysk bo efektywnie firma sprzeda więcej nawet przy pomocy takiej mało dochodowej konsultantki. i tylko o to mi chodziło Odpowiedz Link
ivva1 Re: 17 katalogów w roku 18.05.07, 19:00 Chodzi również o wypracowany procent.Te konsultantki ,które nie mają dużych obrotów( np.miesięczny obrót wynosi 510zł) nie będą potrafiły wypracowac 25%. W efekcie: - zaczną szukac nowych klientów - pogodzą się z niższym upustem - zrezygnują z bycia konsultantką (co jest najbardziej prawdopodobne). Odpowiedz Link
torid Re: 17 katalogów w roku 18.05.07, 20:05 Teraz bedzie znacznie trudniej wypracować większy upust – i może o to chodzi – Bedzie się więcej sprzedawać ale konsultantki będą mniej na tym zarabiać- zyskuje Avon jako firma która ma duże obroty i większy zysk – wówczas na pewno te KK które wcześniej ledwo przekraczały próg 25% to teraz będzie to dla nich nieosiągalne - chyba ze większą część zamówienia będą stanowic ich własne kosmetyki? Odpowiedz Link
ciemnogrodzianka Re: 17 katalogów w roku 31.05.07, 21:23 Mnie te zmiany nie bardzo sie podobaja Wiecie juz moze jak bedzie z dostawami do COKu i zakupami? Tydzień temu jeszcze nic nie wiedzieli Odpowiedz Link