28.03.14, 12:10
z czystej ciekawości weszłam sobie w blogi gazetowe i co widzę w zakładce TOP1000 ok. pierwsze 30 blogów to tematy kulinarne i dziecięce ... czy rzeczywiście świat się kręci tylko wokół spraw kulinarno-domowo-dziecięcych ?
Obserwuj wątek
    • raziel24 Re: blogi 28.03.14, 13:08
      Hmmm wśród moich znajomych 3 osoby prowadzą bloga i nie wiem czy to grupa reprezentacyjna ale są to same kobiety.
      • ame_belge34 Re: blogi 28.03.14, 13:20
        a o czym piszą ?
        • raziel24 Re: blogi 30.03.14, 09:25
          Jedna o ciastkach, druga o pieskach a trzecia to nie wiem
    • szarlotka_ja Re: blogi 29.03.14, 21:34
      Ej, no też to niedawno zauważyłam wink
      Mało tego, po ostatniej wizycie w księgarni stwierdzam, że dziś każdy może wydać książkę kulinarną albo swoją własną biografię, mimo, że niewiele ma do powiedzenia tongue_out
      • ame_belge34 Re: blogi 31.03.14, 09:20
        ten szął kulinarny wokól mnie dobija, wszyscy naokoło pichcą, spowiadaja się ze swoich intymności...

Ja wiem, ze nie każdy piszący blogi ma super styl, ale czasem przekazuje naprawdę ciekawe treści. Przyznam ze sama się zastanawiam nad załozeniem takowego i przelaniem w końcu ogromu materiałów o przedwojennej i współczesnej Warszawie.
        • raziel24 Re: blogi 31.03.14, 11:48
          Oooo a co interesujesz się przedwojenną Warszawą?
        • raziel24 Re: blogi 31.03.14, 11:53
          Słuchaj szukam czegoś o rodzie Domańskich z przedwojennej Warszawy obiło Ci się może coś o uszy?
          • ame_belge34 Re: blogi 31.03.14, 13:16
            O którym rodzie mówisz ? bo to dość popularne nazwisko, mi na myśl przychodzi jedna historia Władysławy Domańskiej ukrywającej trzy dziewczynki żydowskie w Falenicy, ale nie wiem czy o to Ci chodziło.
            • raziel24 Re: blogi 31.03.14, 13:41
              Mam pradziadków Domańskich ponoć jakaś szlachta czy coś ale zapomniałem imion dowiem się i napiszę
            • raziel24 Re: blogi 01.04.14, 10:51
              Chyba nie dasz rady mam mało informacji. Nie znam imienia wiem tylko, że mój pradziadek był szefem policji a jego ojciec to był jakiś ważniak. Niestety więcej nie wiem
        • szarlotka_ja Re: blogi 31.03.14, 19:39
          Załóż! smile Załóż i oczywiście podziel się linkiem wink
          Co prawda Warszawa jest mi dość odległa ale o historii chętnie bym poczytała wink
          • ame_belge34 Re: blogi 31.03.14, 20:34
            ale wiesz Szarlotte wink to taka historia trochę inna, o zyciu w tamtych czasach, trochę o polityce zwlaszcza kontrowersyjnych decyzjach Marszałka, życiu artystow. Wbrew pozorom nie dzieli nas tak wiele, liczne związki, nawet powiedzialabym bardzo kontrowersyjne "układy małżeńskie" w stylu Boyów, ktore teraz praktycznie w świecie "celebrytów" w ogóle sie nie zdarzają, fragmenty literatury tamtych czasów, ktore mnie rozczulają, śmieszą i ciekawostki ...ot co, pomyslów w głowie jest mrowie, ciut wiedzy też ... tylko cholera czasu brak sad bo praca , dziecko, dom, przyjaciele, malowanki, książki ....ehhh

Pomysł we mnie zakiełkował, w sumie podsunięty przez dobrą duszę, a teraz dojrzewa jak morela na drzewku aż któregoś dnia bęc i spadnie ...wtedy wrzucę link wink
            • szarlotka_ja Re: blogi 31.03.14, 20:40
              Jakiś czas temu zgodziłam się napisać monografię pewnego miejsca smile
              Okropnie mnie takie grzebanie w starych kronikach wciągnęło big_grin. Spodobało mi się takie grzebanie w historii i żałuję, że tamta przygoda się tak szybko skończyła tongue_out
              Kilka dni temu rozmawiałam z sołtysem naszej wsi o tym, że będzie chciał zebrać zespół do opracowania historii wsi. Okrutnie mi się ten pomysł spodobał big_grin. Oczywiście, że chcę być w tym zespole i już się nie mogę doczekać kiedy się to wszystko zacznie tongue_out
              Lubię historię, zwłaszcza tę lokalną, a wiadomo historia Śląska cieszyńskiego jest baaardzo ciekawa.

Zatem z niecierpliwością czekam na link wink
            • silencjariusz Re: blogi 02.04.14, 22:51
              Nie zapomnij o Wisnowskiej.wink To też historia sprzed wojny. Pierwszej. I też dotyczy życia artystów.wink
              • ame_belge34 Re: blogi 03.04.14, 12:31
                Tamara Wiszniewska, zapomniana Morska, siostry Halama, Eugeniusz Bodo, Ina Benita, Helena Grossówna, Franciszek Brodniewicz ... kazde z nich ma swoją historię, czasem bardzo tragiczną, ale warto o nich pisać.
        • tapatik Re: blogi 01.04.14, 09:25
          Co Ci jest potrzebne, abyś tego bloga założyła?
    • tapatik Re: blogi 01.04.14, 09:24
      Kulinarnych, bo przez żołądek do serca (chociaż chirurdzy mają inne zdanie).
      Dziecięce, bo nie ma 100 % metod anty.
      • ame_belge34 Re: blogi 01.04.14, 10:39
        ciut czasu na uporządkowanie materiałów, bo rozprzestrzenione sa nieco smile część w kalendarzu (teksty), część w kompie (zdjęcia)
        • tapatik Re: blogi 01.04.14, 11:33
          No to na co czekasz? smile
          Tak przy okazji - czytasz wiadomości zamieszczone na Twoim profilu?
          • ame_belge34 Re: blogi 01.04.14, 11:42
            no pewnie ze czytam, a wysyłałeś coś ?
            • tapatik Re: blogi 01.04.14, 11:54
              Odezwij się na maila gazetowego, bo pewnie coś nie doszło.

Bloga będziesz uruchamiać gazetowego, czy na własnej domenie chcesz stawiać?
              • ame_belge34 Re: blogi 01.04.14, 12:12
                myslałam o onecie , chociaż wiesz, ja jestem kompletna blondynka techniczna i pojęcia nie mam jak się do tego zabrać big_grin
                • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: blogi 01.04.14, 21:51
                  jak czytam recenzje koleżanek robótkowych, które mają blogi (a obserwuję i czytam tego ponad pięćdziesiąt), to chyba najlepiej sprawuje się Blogger i Wordpress - i tam najczęściej te blogi są prowadzone

jeśli chodzi o net, to widziałam bloga dziewczyny, która tam ma - koszmarna grafika, wszystko jej się rozjeżdża, czcionka, obrazki, ale może to ona nie umie zapanować nad tym wcale

ja mam na bloggerze i nie narzekam jakoś smile
                  • ame_belge34 Re: blogi 02.04.14, 05:41
                    o dzieki Ci dobra kobieto ! no właśnie tego potrzebowałam, bo oprócz tekstu zdjęcia też chce wstawiać ludzi, miejsc jak wyglądają dzisiaj.
                    • raziel24 Re: blogi 02.04.14, 10:27
                      Nie lubisz spać?;P
                      • ame_belge34 Re: blogi 02.04.14, 10:44
                        chodzi Ci o godzinę wpisu ? suspicious o tej porze jestem w trakcie pysznej gorącej kawy big_grin
                        • raziel24 Re: blogi 02.04.14, 10:50
                          Co Ty widzisz w tej kawie?;>
                          • ame_belge34 Re: blogi 02.04.14, 11:38
                            Jest gorąca, słodka mocna, budzi z rana i pięknie pachnie, to tego "trójeczka" gra cicho ... lubie takie poranki
                            • raziel24 Re: blogi 02.04.14, 13:18
                              Heh jestem chyba jedyną osobą na świecie która nie lubi kawy
                              • ame_belge34 Re: blogi 02.04.14, 13:22
                                nie jedyną, znam wiele takich osób, choć kompletnie Was nie rozumiem big_grin
                                • raziel24 Re: blogi 02.04.14, 15:48
                                  O kurcze daj mi namiary to założymy stowarzyszenie big_grin
                • tapatik Re: blogi 02.04.14, 21:46
                  ame_belge34 napisała:

> myslałam o onecie,

Polecał bym raczej WordPressa - pl.wordpress.com/ (nie pozwala na reklamy), albo Googlowego Bloggera (pozwala na reklamy Google'a)).
                  Jeśli kiedyś w przyszłości będziesz chciała przenieść się na własną domenę, to jedynym słusznym skryptem będzie WordPress.org. Będziesz w stanie zaimportować wtedy dane ze swojego dotychczasowego bloga na WordPressie.com albo na Bloggerze, natomiast nie mam pojęcia, czy da radę zaimportować wiadomości z innych systemów blogowych.

> chociaż wiesz, ja jestem kompletna blondynka techniczna i pojęcia
                  > nie mam jak się do tego zabrać big_grin

Właśnie myślę, czy nie stworzyć kursu o blogowaniu dla blondynek.
                  Tylko jeszcze nie wiem, czy znajdę chętnych.
                  • ame_belge34 Re: blogi 02.04.14, 22:33
                    to ja bardzo poproszę big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka