Dodaj do ulubionych

Popsute forum

11.09.18, 20:19
Krew mnie zalewa, forum przestało dzisiaj działać na Firefoksie, nie rozwijają się wypowiedzi, tylko cała strona przeładowuje bez żadnej zmiany, nie jestem w stanie niczego przeczytać.
Piszę teraz używając Internet Explorera, ale w ten sposób nie da się korzystać z forum, co chwila coś miga lub przelatuje na ekranie, na okrągło mimo zgadzania się tekst zasłaniają jakieś nowe prośby o zgody, polskie znaki z lewym Altem trzeba wpisywać dwa razy, bo Internet Explorer połyka pierwszy znak. Wrrr...
Obserwuj wątek
    • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 11.09.18, 20:29
      A dlaczego nie Chrome ? Polityka firmy ? To zmień firmę wink Exploder to najgorszy wybór, chyba że masz na myśli Edge'a
      • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 11.09.18, 20:32
        Albo zdowngrejduj się do poprzedniego FF, bo najwyraźniej aktualizacja ma jakiegoś buga w silniku renderingowym
        • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 11.09.18, 20:35
          Wcześnie możesz spróbować jeszcze opróżnić kesza i wrócić do ustawień fabrycznych, albo zapuścić antywira na cały dysk C, a potem CC Cleaner, Spybot albo AdAware
          • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 11.09.18, 20:36
            Albo jakiegoś linucha live odpal z usb, jak chcesz coś na szybko i prowizorycznie
        • kevinjohnmalcolm Re: Popsute forum 11.09.18, 20:47
          Mam właśnie starszego Firefoksa, bo na nowszym wiele bezcennych wtyczek nie działa.
    • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 11.09.18, 20:43
      Czyli jesteś na windowsach i wnioskując po godzinie, raczej na swoim kompie. To w ogóle się nie zastanawiaj, tylko instaluj chrome'a. Różnice na poziomie zwykłego użyszkodnika są marginalne, więc połapiesz się w kwadrans
      • kevinjohnmalcolm Re: Popsute forum 11.09.18, 20:49
        Ale ja nie jestem zwykłym użyszkodnikiem tongue_out
        Firefoksa mam dopieszczonego, wygląda I działa dokładnie jak chcę (aha, to nie jest problem z żadną z wtyczek, wszystkie wyłączyłem I nadal lipa).

Nie mam pojęcia jak ktokolwiek może używać Internet Explorera - ciągle coś skacze, miga, zmienia pozycję, zasłania tekst, itd. Horror!
        • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 11.09.18, 23:10
          Nikt kto nie musi, go nie używa, bo to czasy win xp, ale niektóre ultrakonserwatywne korporacje to wymuszają, mimo że mikry już od paru lat nie wydaje do niego serwis paków. W każdym razie, jestem pewien że chrome Ci się spodoba, a jeśli
          piszesz coś we frontendzie, to narzędziowo bije ff na głowę. Pod względem obsługi nowości js'owych też wyprzedza go zwykle o parę miesięcy
      • kevinjohnmalcolm Re: Popsute forum 11.09.18, 21:07
        Melduję posłusznie:
        - Chrome zainstalowany
        - AdBlock zainstalowany

Jest może na Chrome wtyczka pozwalająca na wskazanie elementu myszką i stworzenie filtra blokującego ten element? Odpowiednik Element Hiding Helper for Adblock Plus na Firefoksa?
        • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 11.09.18, 23:04
          Tak, adblock. Z menu kontekstowego, a potem wajchą aż Ci się spodoba
        • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 11.09.18, 23:06
          Dev Toolsy masz pod F12, Settingsy to ikona trzech pionowych kropek w prawym górnym rogu ekranu
          • kevinjohnmalcolm Re: Popsute forum 11.09.18, 23:23
            Elegancko, działa. smile

Napisz mi tylko jeszcze jak wywalić zakładki. To znaczy żeby:
            - nie były rysowane zakładki na górze (zajmują masę miejsca, niepotrzebnie poszerzają belkę tytułową)
            - w menu kontekstowym po kliknięciu na link nie było na początkuk opcji "open in new tab"
            Sprawy te szybko załatwiłem w Firefoksie, a jak je zrobić w Chrome?
            Aha, wtyczkę "New Tab, New Window" mam już zainstalowaną.
            • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 12.09.18, 00:01
              Settings (te 3 kropy w prawym górnym) > Bookmarks / Zakładki > Pokaż zakladki / Show bookmarks
              Ale serio nie chcesz paska z zakładkami ? Lepiej z menu za każdym razem ? To jestes gość, bo ja mam chyba ponad 20 i jeszcze mi miejsca brakuje

Jeśli Cie dobrze rozumiem, to chcąc otworzyc linkę w nowym tabie klikasz go przy wciśniętym ctrl - na moje lepszy patent niż menu kontekstowe
              • kevinjohnmalcolm Re: Popsute forum 12.09.18, 08:14
                Wiesz czasem mam zajętą czymś lewą rękę, a prawą chciałbym otworzyć link, wtedy myszą używam menu kontekstowego. Mam wielordzeniowy CPU i potrafię robić wiele rzeczy naraz smile

Źle napisałem - nie chodzi mi o Bookmarks, tylko chodzi mi o Tabs (jak to jest po polsku?). Nigdy nie pojmę po grzyba Tabs w systemie okienkowym, gdzie można każde okienko wygodnie umieścić w innym miejscu, widzieć wszystkie naraz. Tabs się sprawdzają np. na Androidzie, bo to nie jest system okienkowy i nie ma wyjścia. Takie rozwiązanie w Windows to nieporozumienie.
                • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 12.09.18, 10:40
                  'Tabs' to 'zakładki'. Możesz mieć osobne okienka bez problemu. Złap myszą za taba i przeciągnij go w dół.
                  Utworzy to niezależne okno. Potem dopasuj jego rozmiar i położenie i zrób to samo z kolejnymi. Tylko na tradycyjnej wielkości wyświetlaczach, czyli do +- 24 cali, nawet tylko 4 okna powodują, że zawartość trzeba mocno zmniejszać. Ale mając np 2 zewnętrzne monitory i po 2 otwarte okna na każdym, spokojnie da się pracować.

A sens tabów jest moim zdaniem np taki, że jesteś w trakcie czytania czegoś i klikasz linkę i chcesz przeczytać jej zawartość, a tam kolejna linka itd - to tylko 1 możliwy scenariusz. Na moje, taby specjalnie dużo miejsca nie zabierają, ale jeśli lubisz zen mode, to masz F11
                  • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 12.09.18, 10:42
                    Ups, bookmarks to zakładki, więc poprawnego tłumaczenia tabs nie znam, mówię na nie tak samo
                  • kevinjohnmalcolm Re: Popsute forum 12.09.18, 18:36
                    24 cale? Jak mozna używać takiego maleństwa? Takie monitory powinni sprzedawać razem z lupą wink
                    Mam dwa monitory, z czego na tym większym mogę spokojnie wytapetować naprawdę dużo okienek naturalnej wielkości.
                    • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 12.09.18, 18:44
                      Noo jakeś taki burżuj, to co innego. Proletaryat jedzie na góra jednej zewn 24"-ce za 5 stów, więc nie ma jak poszaleć wink
                      A poza tym, dość często sterowniki nie pozwalają podhaczyć więcej niż 1 monitora. Ja się tak naciąłem
                      Dopiero jak te nowe złącza weszły, to da się i 8 podobno
                • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 12.09.18, 10:45
                  > Wiesz czasem mam zajętą czymś lewą rękę, a prawą chciałbym otworzyć link

Lękam się domyślać czym wink
                  • kevinjohnmalcolm Re: Popsute forum 12.09.18, 18:31
                    Mam zajętą LEWĄ rękę tongue_out
                    • gyubal_wahazar Re: Popsute forum 12.09.18, 18:36
                      A jeśliś mańkut ? Albo lata praktyki zrobiły swoje ? wink
                      • kevinjohnmalcolm Re: Popsute forum 12.09.18, 18:41
                        Czepiasz się tongue_out
                        • autoteliczna Re: Popsute forum 15.09.18, 18:19
                          Ciekawe.... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka