Dodaj do ulubionych

motoryzacja

03.09.09, 17:42
jadąc autem np w korku trzymam nogę na sprzęgle, jak hamuję także od samego
początku wciskam sprzegło, jak sie tej maniery oduczyć, nadmienię, że ponoć
rozwaliłam skrzynię biegów, czy to ma związek?
Obserwuj wątek
    • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 17:43
      ja ci nie odpowiem, jestem przed egzaminembig_grin
      • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 17:45
        o Tyyyyyyy niedobra, czemu nam tu nie serwujesz barwnych opowieści z życia
        początkującej kierowniczki, plissssss opowiadaj smile
        • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 17:47
          hehebig_grin
          a nie ma o czym pisaćconfused
          kreci mnie jazda sanmochodem i mam nadzieje, ze w koncu zdam i bede jezdzicsmile
          • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 17:48
            czego oczywiście Ci zyczymy i trzymamy kciuki za pomyślnie zdanie egzaminu smile
            • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 17:50
              smile no niebawem kolejne podejscie, dam znac co i jak, nie poddaje sie.
              • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 17:53
                żeby nie zapeszać nie będę dopytywać czy aby już ale trzymam za słowo, że sie
                dowiemy smile
    • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 17:51
      wrzuc na luz i zdejmij noge ze sprzegla, noga odpoczniesmile
      • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 17:52
        muszę ... zapanować nad nogami wink yhyy
        • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 17:53
          hehe!! zapanowac nad nogami, ladnie to ujelasbig_grin
      • vidmo76 Re: motoryzacja 03.09.09, 17:56
        Ja dziś miałem przyspieszony kurs jazdy sprzętem o nazwie FADROMA.
        Ale tam sprzęgła nie ma, a biegi się przerzuca przy kierownicy.
        Co za koszmar tym sie poruszać !
        • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 18:00
          Qrde, musze w google znaleźć jak to coś wygląda smile)
          • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:23
            Niepowinno sie tak robic ze gdy hamujesz odrazu wciskasz sprzegło i gdy stoisz
            na światłąch bo wtedy rzeczywiscie się szybciej zuzywa sprzegło bo jest to jakby
            to powiedziec "niezdrowe" dla skrzyni biegów i sprzęgła smilea i właśnie jak
            hamujesz i wciskasz podczas hamowania sprzegło a jedziesz jeszcze z dosc dużą
            prędkoscią to auto delikatnie nabiera rozpedu smile jest to malo odczuwalne oczywiscie.
            • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 18:26
              dziękuję, zatem to bardzo zły nawyk.
              Najzabawiejsze w tym jest to, że tak mnie mój instruktor nauczył.
              Jak stoimy na światłach mamy wrzuconą jedynkę, zmiana świateł puszczamy sprzegło
              i jedziemy, pamiętam jak dziś
            • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:26
              Ja zdałem prawko za 2razem bo za 1podejsciem oblałem na koniec egzaminu jak
              wracałem do WORDU sad a Ty Elokwentna_Marysia za ktorym podjesciem zdałaś??
              • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:29
                Heh moje punto też mialo uszkodzoną sprzęgło przez to że tak męczyli to sprzęglo
                bo instruktor nic niemowił kursantom żeby tak nierobli bo tu chodzi o szybsze
                zuzycie podzespołow auta a temu instruktorowi najwyrażniej niezależało na aucie
                bo to i tak nie jego więc sobie chyba pomyslał że co się bedzie tym przejmował smile
                • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 18:31
                  też Puntem się uczyłam i Micrą... Micra była bez wspomagania kierownicy brrr
                  • ruda.ryba Re: motoryzacja 03.09.09, 21:19
                    ja uczyłam się na maluchu, który nie miał niczego wspomaganego, to
                    dopiero był koszmarek smile
              • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 18:30
                również za drugim, za pierwszym na skrzyżowaniu byłam na głownej,
                podporządkowana miała lustro aby mnie widzieć, jechałam powoli a egzaminator
                stwierdził, że nie wiedziałam że jestem na drodze z pierwszeństwem.
                Jako ciekawostkę powiem, że jest to stały kurs nauką jazdy jechałam tam
                kilkakrotnie wiedziałam, że jestem na głównej! smile - tylko byłam ostrożna.
                • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:32
                  yyy ja oblałem ze wymuszenie pieszeństwa też ale były paskudne warunku bo ciemno
                  bylo,śnieg zima... ale egzaminator był spoko,ale musial uwalic bo kamery...
                  • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 18:33
                    za moich czasów kamer nie było smile)) zima była smile
                  • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:33
                    z tym wciśnietym sprzegłem instruktor sie mogł tez zgadzac żeby je cały czas
                    trzymac żeby Tobie było latwiej,żebyś się niestresowała że czegoś zapomnisz,no
                    ale auto cierpi smile
                    • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:34
                      A gdy zdawałem drugi raz to mialem exam na Corsie a tym autem nigdy niejechałem
                      ani razu,a zdałem smile
                    • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 18:35
                      muszę się pilnować, może się oduczę smile
                      • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:36
                        Niema sensu tego trzymac jak stoisz albo jak tylko hamujesz ale niezatrzymujesz
                        sie do zera smile pomyśl sobie że auto "odopczywa"sobie wtedy smile
                        • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:37
                          ech
                          lepiej powiedzcie jak zdacbig_grin
                          • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:38
                            17lipiec1976 a \ile razy juz probowałeś?smile sorry że tak pytam Ty jestes rocznik
                            76?smile
                            • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:41
                              tak to moja data urodzinbig_grin
                              nie napisze ile razy bo mi glupiouncertain
                              • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:42
                                spoko,heh swoją drogą dosc pozno się wzieleś za prawko smile
                                • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:45
                                  no tak, wiekowa juz jestem, nie te oczy, zdolnosc koncentracji, szybkosc reakcji
                                  itp. teraz to juz tylko w tym wieku na wozku pchanym przez kogos.
                                  dzieki.
                                • srebrnalza Re: motoryzacja 03.09.09, 18:46
                                  niektórzy zdają jeszcze później..
                                  • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:51
                                    Nieno nieobrażaj się przecież niechciałem Cie obrazic smileZdasz na pewno smile
                                    • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:52
                                      hehe, pewnie ze zdam. nie obrazam sie, ale to co napisales nie zabrzmialo milo.
                                      • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:55
                                        Ehh może ja jestem jakiś dziwny poprostu... ja lubie motoryzję i zawsze chcialem
                                        miec jak najszybciej prawko smile niektorzy niepotrzebują prawka wcześnie to go
                                        nierobią smile
                                        • 17lipiec1976 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:56
                                          ja troche zaluje ze nie zrobilam wczesniej, ale w sumie nie bylo mi az tak
                                          bardzo potrzebne, a teraz coraz czesciej sie przekonuje ze jest wrecz niezbednesmile
                                          • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 18:59
                                            Heh no tak prawko w dzisiejszych czasach to koniecznosc smile
                                            • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 20:45
                                              Michaś, teraz kurs przedmalżeński rób wink
                                              • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 20:47
                                                Hehe żeby ten kurs robic to najpierw trzeba miec partnera chyba... smile
                                                • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 20:49
                                                  wcześniej czy później ją znajdziesz a kurs... instrukcje wciąż aktualne wink
                                                  • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 20:53
                                                    Heheh nieno poczekam z tym kursem smile
    • fallen86 Re: motoryzacja 03.09.09, 21:16
      Wciskanie pedału sprzęgła i trzymanie go sprzyja tylko szybszemu zużywaniu się
      łożyska wyciskowego.
      Gdy nie wciskasz pedału sprzęgła podczas hamowania to przyspieszasz hamowanie
      poprzez tzw hamowanie silnikiem - podobno też powoduje to zmniejszone zużycie
      paliwa.

Związku to nie ma - gdyż wciśnięty pedał sprzęgła rozdziela silnik ze skrzynią
      biegów.

No chyba że zabawiasz się w Kubicę tongue_out
      • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 21:18
        kurde mądre to co napisaleś...
        a w Kubicę sie nie bawię smile)) przestań , 120 na autostradzie max smile)
        • fallen86 Re: motoryzacja 03.09.09, 21:22
          Przecież w mieście można na luziku jechać złotówką big_grin tzn 100km/h wink
          Pojedź na Niemiec big_grin
          • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 21:24
            nie, ja tam wolę moj zaścianek smile
            • fallen86 Re: motoryzacja 03.09.09, 21:27
              Tak z ciekawości się zapytam...
              Jakieś mandaty na koncie? big_grin
              Jaki staż prowadzenia pojazdów?
              • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 03.09.09, 21:29
                staż 10 letni, mandatów zero ale ja ... ładnie sie uśmiecham oraz mam blond
                czuprynkę a panowie policjanci maja slabość do blondynek smile
                Tak a propos:
                Serdecznie pozdrawiam panów z drogówki smile
                • fallen86 Re: motoryzacja 03.09.09, 21:40
                  To ja tylko 5 lat sad
                  1 wypadek bez mandatu tongue_out
                  • michal88100 Re: motoryzacja 03.09.09, 21:45
                    Ja mam dopiero 2latka prawo jazdy,zadnych madatów,ani stłuczek smile
                    • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 04.09.09, 17:15
                      a ile robisz km miesięcznie wink)
                  • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 04.09.09, 17:16
                    fallen86 napisał:

> To ja tylko 5 lat sad
                    > 1 wypadek bez mandatu tongue_out
                    >
                    wypadek, o matkooooo - opowiadaj!!
                    • michal88100 Re: motoryzacja 04.09.09, 19:02
                      ja robie jakieś 700km na miesiąc.
                      • elokwentna_marysia Re: motoryzacja 04.09.09, 20:23
                        ja 1000 w tygodniu... albo zero smile różnie.
                        • michal88100 Re: motoryzacja 04.09.09, 21:43
                          Heh no 1000 tez juz cos ja to tylko na uczelnie i do sklepów,w wakacje jechalem
                          nad morze to przez niemyc jechałem to zrobiłęm 750km w jedną stronę,czyli w 2tyg
                          zrobiłem okolo1600km ale to wyjątek bo wakacje smile
                          • mike20sdz Re: motoryzacja 04.09.09, 22:06
                            no to ja też dodam coś od siebie.
                            przez 2 lata jeździłem w transporcie ciężarówką po całej europie.
                            na chwilę obecną szykuję się na kjs`y a swoją drogą
                            lubię porajdować na bezpiecznych obszarach smile

ile robię km moją osobówką? przez 2 lata odkąd kupiłem
                            mój tyłkowóz nabiłem 35tys km.

chętnie odpowiem na wasze pytania :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka