Dodaj do ulubionych

pantomogram a implant

IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.13, 19:32
Witam Was,
potrzebna mi Wasza wiedza i opinia nt czy nie ma najmniejszych przeciwskazań do zrobienia 8-latce /z implantem od 5-ciu lat/ pantomografu? Wiem, że rezonans magnetyczny jest nie wskazany ale pantomograf? Wizytę u stomatologa mamy jutro o 10 więc proszę o odpowiedź w miarę szybko. Dziękismile

Dorota mama Julki
Obserwuj wątek
    • gradowska2 Re: pantomogram a implant 18.10.13, 21:53
      Witam. Moja corka ma implant. Obecnie dwa. Miala robiony pantomogram kilka razy. Nie bylo problemow. Jagby cos to prosze pisac. Pozdrawiam.
      • Gość: dorjula Re: pantomogram a implant IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.13, 09:49
        Bardzo dziękuję
        Pozdrawiam w słoneczny poranek
    • ekspert_cochlear Re: pantomogram a implant 17.07.14, 13:56
      Gość portalu: dorjula napisał(a):

> Witam Was,
      > potrzebna mi Wasza wiedza i opinia nt czy nie ma najmniejszych przeciwskazań do
      > zrobienia 8-latce /z implantem od 5-ciu lat/ pantomografu? Wiem, że rezonans m
      > agnetyczny jest nie wskazany ale pantomograf? Wizytę u stomatologa mamy jutro o
      > 10 więc proszę o odpowiedź w miarę szybko. Dziękismile
      > Dorota mama Julki

Używanie implantu słuchowego nie jest przeciwwskazaniem do wykonania Pantogramu. Większość urządzeń wykorzystywanych do wykonania panoramicznego zdjęcia zębów używa promieni Roentgena, które nie zachodzą w żadną reakcję z implantem. Badanie jest więc w stu procentach bezpieczne. Czasem niektóre zdjęcia robi się przy wykorzystaniu rezonansu magnetycznego. Implanty ślimakowe Nucleus pozwalają w pełni bezpiecznie wykonać badanie rezonansem magnetycznym, o ile siła pola nie przekracza 1,5 Tesli. Przy mocy pola magnetycznego 1,5 do 3 Tesli też można przeprowadzić badanie, ale uprzednio należy wyjąć z implantu magnes.

Pozdrawiam,
      Łukasz Narożny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka