tubisiowamama 24.03.07, 22:47 witam. Może niezbyt szczęśliwe pytanie bo przecież dzieci są różne i nie mozna ich porównywać ale ... jakich słów używają Wasze 3 latki. Co mówią wyraźnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalmag Re: mowa 3-latka 25.03.07, 00:15 Nie wiem czy Cię pocieszę czy zdołuję, ale moja prawie 4,5 latka nie potrafi powiedzieć żadnego słowa. Implant ma już prawie dwa lata, ale nawet "mama" jej nie wychodzi. Owszem, wydaje różne dźwięki,krzyczy, piszczy, próbuje coś tam gadać, ale nie przypomina to słów. (( Odpowiedz Link Zgłoś
tubisiowamama Re: mowa 3-latka 25.03.07, 21:42 witam. No cóż Dalmag zdoławałaś mnie i to bardzo Nie wiem czy dobrze kojarzę ale czy to Twoja córeczka miała pewne kłopoty w okresie pooperacyjnym? Tak bardzo trzymałam wtedy za tamtą dziewczynkę kciuki. A jak ze słyszeniem? Wszyscy mnie zapewniali że skoro dziecko będzie slyszało to bedzie mówiło. pozd Odpowiedz Link Zgłoś
dalmag Re: mowa 3-latka 26.03.07, 00:42 tak, tak dobrze kojarzysz. No własnie Amelka słyszy "dobrze", tzn. wg badań w wolnym polu gdzieś na poziomie ok 60 dB, ale ładnie reaguje jak ją wołam, czy na inne dźwięki otoczenia - najlepsze reakcje są wtedy gdy zostaje przylapana na brojeniu ) wówczas reaguje błyskawicznie. Problem jest ze zrozumieniem mowy. Wydaje mi się, że to jest tak jakby słyszeć rozmowę za ścianą - wiesz, że ktoś coś mówi, ale nic nie możesz zrozumieć. Amelia chyba tak własnie ma. W Kajetanach powiedziano nam, że mała ma już implat w zasadzie ustawiony i oni na dzień dzisiejszy nie potrafią nam więcej pomóc - wszystko teraz zależy od samej Amelii. Dlatego podjęliśmy decyzję o rozpoczeciu nauki migowego. Amelka stawała się coraz bardziej nerwowa, często jej zachowanie jest histeryczne, a wszystko to z niemożności porozumienia się z nami. Bardzo czesto są sytuacje, gdy ja jej coś mówię, a ona rozumie to zupełnie odwrotnie i od razu wpada w histerię, płacz, itp. Zaczęliśmy więc wprowadzać znaki z języka migowego - i już są efekty. Przede wszystkim mała stała się bardziej kontaktowa, mam wrażenie, że gdy wspieram się gestami ona CHCE wiecej zrozumieć i rzeczywiscie rozumie więcej.Ponadto w zasadzie za każdym razem gdy "pokazuje" stara się powiedzieć (czego się niespodziewałam). Nie tracę nadziei, że jeszcze zacznie mówić, z tym, że nie jest to dla mnie już priorytetem. Najwazniejsze w tym momencie jest dogadanie się z nią. Pamiętam, że jakieś pół roku po podłączeniu procesora mowy Amelka zaczęła bardzo ładnie, czysto mówić "mama". Byłam wówczas taka szczęśliwa, choć to "mama" wcale nie oznaczało mojej osoby. To było tylko takie gaworzenie, jak u półrocznego dziecka. Po jakichś dwóch-trzech miesiącach przestała to powtarzać i do dziś jej juz nie wychodzi. Nie wiem jaka jest przyczyna i w zasadzie nikt nie potrafi tego wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
dalmag Re: mowa 3-latka 26.03.07, 06:44 Ale nie ma co się martwić na zapas. Jak sama zauważyłas dzieci sa różne, a domyślam się, że Twój synek mówi już jakieś słówka, więc wszystko przed Wami Odpowiedz Link Zgłoś
tubisiowamama Re: mowa 3-latka 26.03.07, 10:18 witam. Dalmag napisałam do Ciebie na priva Prosze obierz. Odpowiedz Link Zgłoś
achoc Re: mowa 3-latka 26.03.07, 10:26 Najwyraźniej Maja mówi "czekolada" i "mamusia,włącz bajkę"... Odpowiedz Link Zgłoś
mlagodna Re: mowa 3-latka 29.04.07, 18:04 hmm ja myślę że dużo zależy od ubytku. Fakt że mój Grześ to mała małpka - powtarza wszystko - stara się - o co się go poprosi. Zwłaszcza jak coś chce to ładnie powie: Mama chcie telebisie, mama daj pomajańcie, pajasiol (parasol), tatusiu stabaj (wstawaj), tatusiu popać misio, tasiek (ptaszek)... Mówi tak jak jego rówieśnicy (ma 2,5 roku). Wiadomo że i u dzieci słyszących jest duża rozbieżność (jego kolega urodzony o czasie mówi z rzadka pojedyncze słowa, a koleżanka to już w ogóle terkoce jak nakręcona. Poza tym mnóstwo niewyraźnych słów znanych tylko mi. Potrafi zaśpiewać całe piosenki - jadą jadą misie, aaa kotki dwa, hop siup tralala, panie janie, stary niedźwiedź mocno śpi... Ale z tych tekstów to nie wiem czy połowa jest zrozumiała dla otoczenia (oprócz mnie).. i melodia też hiihihihi pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś