Dodaj do ulubionych

Książka dla dzieci z zagranicy

19.12.10, 09:34
Hej dla dzieci mojej koleżanki mieszkającej po za Polską planuję zakup książki. Dziewczynka 6 lat- myślałam o Pyza na polskich dróżkach. Chłopiec 8 lat -Jak Mikołaj spadł z nieba. Nie ukrywam, że budżet mam ograniczony, to są książki wytypowane z Naszej księgarni. Czekam na wasz komentarz dotyczący tych propozycji książkowych, ewentualnie alternatywne propozycje.
Obserwuj wątek
    • babeth Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 19.12.10, 09:39
      sprostowanie tytuł propozycji dla chłopca: "Kiedy Święty Mikołaj spadł z nieba".
      • lulilu Re: Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 19.12.10, 10:51
        Szczerze i z całego serca polecam Ci dla 6-cio latki Florkę z Roksany Jędrzejewskiej- Wróbel! Zamówiona bezpośrednio w wydawnictwie- kosztuje 21 zł i o ile dobrze pamietam- wydawnictwo pokrywa przesyłkę (ale sprawdź to jeszcze):
        www.wyd-literatura.com.pl/ksiazka_szczegoly.php?id=221
        Z opinii mam zaprzyjaźnionych Pyza nie robi furory wśród współczesnych maluchów, natomiast Florka- owszem!!
        Myślę, że jedynie różnica w cenie może być argumentem przeciwko Florce, choć to nie tak duzo zważywszy na twardą okładkę i wspaniałe ilustracje (ale nie wiem jak bardzo napięty masz budzet). Treść oczywiście fantastyczna :)
        Jeśli obdarowanej spodoba się Florka- są jeszcze 2 części na kolejne prezenty.
        • abepe Re: Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 19.12.10, 11:28
          "Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba" to dobry wybór i dla chłopca i dla dziewczynki. Pyza rzeczywiście może do współczesnych dzieci nie trafić. Mój starszy, mimo, że lubi rymowanki, jakoś nie bardzo chciał do niej wracać. Młodszemu nawet nie proponowałam. Za to ich prababcia się "Pyzą" wzruszyła.
          Rozumiem, że rozważasz uszkodzone z NK? Zobacz jeszcze "Jerzego i tajemny klucz do Wszechświata", "Kosmiczny dom Larklight", "Jezioro Samotnia" i oczywiście - "Bajki na dłuższą metę" (to chyba najlepsze, świetne krótkie opowiadania, dobre dla początkujących samodzielnych czytelników).
          • abepe Re: Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 19.12.10, 11:39
            W końcówkach nakładów masz jeszcze "Anyżową Warownię" i "Bruna (i siostry)".
            • sinceramente Re: Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 19.12.10, 11:47
              W końcówkach jest też za 9zł "Dzisiaj Lucy jest księżniczką", myślę, że też powinno być ok dla dziewczynki.
              • babeth Re: Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 20.12.10, 12:23
                Dziewczyny dziękuję za informacje. Może doprecyzuję: w Pyzie uwiódł mnie tytuł no i wydało mi się że pasuje dla dzieci których mama jest Polką i dzielnie walczy aby dzieci mówiły po polsku. Nie ma co ukrywać, że lepiej mówią po niemiecku. I ta nauka polskiego to na prawdę dużo pracy i determinacji ze strony przyjaciółki. Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba- raz że tematycznie na czasie to jeszcze jak wynika z recenzji ciekawe słowotwórstwo- taka zabawa z językiem polskim. Jestem otwarta na wszelkie sugestie.
                • pa_yo Re: Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 20.12.10, 12:42
                  Kiedy Świety Mikołaj ...jest suuuper, ale skoro to ma byc dla dzieci niemieckojęzycznych to oryginał zdaje sie jest własnie niemiecki...

Nie chciałabys wybrac jakichs wartościowych pozycji prosto z Polski? Polskich autorów lub choc polskich ilustratorów?

Pyzy bym nie wybrała bo język w niej trąci myszką i jest to raczej pozycja trudna dla osób, których polski nie jest językiem ojczystym, żebys nie uzyskała odwrotnego efektu.
                  • babeth Re: Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 20.12.10, 12:47
                    Jestem otwarta na propozycje. Coś dostępnego w Merlinie lub Nasza Księgarnia.
                    • abepe Re: Kiedy święty Mikołaj spadł z nieba 20.12.10, 12:56
                      Rzeczywiście, dla dzieci niemieckojęzycznych Cornelia Funke jest bez sensu. Proponowana wyżej Florka będzie dobra - Roksana Jędrzejewska-Wróbel używa pięknego języka a akurat w tej książce jest on prosty, powinien być zrozumiały.
                      "Pyza" w tej sytuacji odpada, jest sporo pojęć dość archaicznych.

Popatrz na propozycję z "Ezopa" - na allegro można dostać w bardzo atrakcyjnych cenach książki polskich autorów z polskimi ilustracjami.
                      allegro.pl/promocja-ksiazki-dla-dzieci-za-5-zlotych-i1368679391.html
                    • pa_yo z merlina 20.12.10, 13:04
                      jak może byc niepormocyjny merlin to wybór jest większy:)

Myslę, że bez znaczenia czy dla chłopca czy dla dziewczynki

"Kto z was chciałby rozweselić pechowego nosorożca"
                      merlin.pl/Kto-z-was-chcialby-rozweselic-pechowego-nosorozca_Leszek-Kolakowski/browse/product/1,421524.html
                      do samodzilenego czytania dla dziewczynki:
                      "Odwiedziła mnie żyrafa"
                      merlin.pl/Odwiedzila-mnie-zyrafa_Stanislaw-Wygodzki/browse/product/1,539524.html
                      dla dziewczynki cos o Panu Kuleczce, jest w czym wybierać i dostepne w każdej księgarni):
                      merlin.pl/Pan-Kuleczka_Wojciech-Widlak/browse/product/1,590859.html
                      dla chłocpa i dla dziewczynki dwie części o Kindze z hokusa-Pokusa (sa tez audiobooki):
                      merlin.pl/Kinga-i-jak-ja-rozgryzc_Melania-Kapelusz/browse/product/1,602294.html
                      i dla chłopca i dla dziewczynki dwie ksiązki Andrzeja Maleszki z serii Magiczne drzewo:
                      merlin.pl/Andrzej-Maleszka/browse/search/1.html?offer=O&sort=rank&person=Andrzej+Maleszka
                      dla chłopca i dla dziewczynki powieśc detektywistyczna:
                      "Klementyna lubi kolor czerwony"
                      merlin.pl/Klementyna-lubi-kolor-czerwony_Krystyna-Boglar/browse/product/1,461613.html
    • pa_yo Re: Książka dla dzieci z zagranicy 20.12.10, 12:53
      dziewczynka 6 lat:
      * Roksana Jędrzejewska - Wróbel "Florka, z pamiętnika ryjówki" cz.1
      wyd-literatura.com.pl/ksiazka_szczegoly.php?id=221
      * Roksana Jędrzejewska -Wróbel "Kamienica" - akurat w promocji
      wyd-literatura.com.pl/ksiazka_szczegoly.php?id=335
      *Tina Oziewicz "Powidoki"
      merlin.pl/Powidoki_Tina-Oziewicz/browse/product/1,835095.html
      *Grzegorz Kasdepke "Kocha, lubi, szanuje..." z NK (sa jeszcze dwie części)
      www.nk.com.pl/kocha-lubi-szanuje-czyli-jeszcze-o-uczuciach/page,ksiazka,id,828,damaged,0/index.html
      Chłopiec 8 lat:
      *Dariusz Rekosz "Mors, pinky..." tez NK i tez w promocji
      www.nk.com.pl/mors-pinky-i-trzynasta-komnata/page,ksiazka,id,631/index.html
      faktycznie dla chłopca trudniej znaleźć cos w promocyjnej cenie, póxno sie wzięłaś za szukanie, chyba i tak przed świetami żadna księgarnia internetowa nie dostarczy zakupów?

tak czy siak i "Kiedy Mikołaj..." i " Bajii na dłuższa metę" sa super i jesli chodzi o treśc i jesli chodzi o ilustracje no i w Nk obie po 10 PLN w uszkodzonych.
      • babeth Re: Książka dla dzieci z zagranicy 20.12.10, 13:04
        Dziękuję bardzo. Dzisiaj składamy też zamówienie w merlinie na "dorosłe" książki. Jak jeszcze coś się wypatrzycie godnego uwagi dla dzieci- dajcie znać.
        • pa_yo Re: Książka dla dzieci z zagranicy 20.12.10, 13:13
          no to jeszcze wyszperałam to, może Mama będzie chciała sie z dziecmi podzielic "urokami" swojego dzieciństwa, sama zakupiłam dla siebie i Igora i czekam na przesyłke:

"Zielone pomarańcze"
          merlin.pl/Zielone-pomarancze-czyli-PRL-dla-dzieci_Aneta-Gornicka-Boratynska-Bohdan-Butenko/browse/product/1,825474.html
          Marzi - 2 komiksy
          merlin.pl/Marzi-Dzieci-i-ryby-glosu-nie-maja_Egmont-Polska/browse/product/1,546870.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka