Dodaj do ulubionych

Wodospady, fontanny, witraże

15.11.11, 01:49
Mój 2,5-latek ma sprecyzowane zainteresowania.
Kręcą go wodospady, fontanny i witraże.
Jak się dorwie do laptopa, to woli oglądać rezultaty wyszukiwania "fountain" czy
"waterfall" na Google Images niż Bolka i Lolka (sic!).
Trwa to już ponad pół roku i końca nie widać.

Chciałabym znaleźć dla niego coś "w temacie" na Mikołaja albo pod choinkę:
- książki dziecięce, w których występują któreś z powyższych (w treści, ale też i
na ilustracji); mamy "Drobinkę Śmieszynkę" - fabuła dla niego jeszcze za trudna,
ale wodospadem się cieszy;
- albumy ze zdjęciami; z tego, co mamy w domu, najlepszym przybliżeniem jest
ilustrowany przewodnik po Karkonoszach i dwa kalendarze (z wodospadami i
z witrażami), które wygrzebałam w jakiejś internetowej księgarni, u dziadków
ma jeszcze albumy "Najpiękniejsze katedry" (są witraże) i "Parki narodowe świata"
(są wodospady), ale z fontannami nic;
- tak sobie zamarzyłam: kolorowanki z reprodukcjami autentycznych witraży
(młody właśnie zaczyna się brać za kolorowanki, miałby frajdę); mogą być w plikach
do wydrukowania (potrafię wziąć zdjęcie witraża i samodzielnie przerobić w GIMPie
na czarnobiałe, ale jest to dla mnie czaso- i pracochłonne zajęcie, więc chętnie bym
sobie oszczędziła fatygi).

Mógłby ktoś coś podpowiedzieć?
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 09:58
      Ciężka sprawa, jedyne co przychodzi mi do głowy to bajka "Zaczarowana fontanna" - jest w zbiorze "Poczytaj mi, mamo" cz. 1, autorka Helena Bechlerowa, il. Elżbieta Gaudasińska.

• chaber69 Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 10:37
        Chyba w "Za złotą bramą" Bechlerowej był też motyw fontanny.
      • tattarak Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 10:38
        Z witrażami zawsze kojarzyły mi się mandale. Może ten link zaoszczędzi Ci trochę pracy:
        mandale.info/_do_pobrania.html
        Bardzo podoba mi się ta precyzja zainteresowań:)

A może kup farby do witraży okiennych - nie brudzą okien, można je dowolnie przeklejać po wyschnięciu. Jeden zestaw służy nam już dwa lata, więc i wydajność jest przyzwoita.
        • kanga_i_roo Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 11:09
          Do farbek witrażowych można dokupic czasopisma z wzorami witraży lub poszukać w sieci - nadają się też do kolorowania.
          W sieci sa też proste wzory witraży z bibułki kolorowej i czarnego bristolu.

A z książek o fontannie przychodzi mi do głowy tylko "Sekretne życie krasnali w wielkich kapeluszach" www.wformat.com/page.php?p=22
          Tylko ze nie więcej tam o samych krasnalach z wrocławskiej fonntanny niż o fontannie i nie wiem czy to dla Twojego czytelnika
          • tattarak Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 11:19
            kanga_i_roo napisała:
            > A z książek o fontannie przychodzi mi do głowy tylko "Sekretne życie krasnali w wielkich kapeluszach" (...)

To jeszcze fotka do kompletu dla miłośnika fontann;)
            wroclaw.fotopolska.eu/37221,foto.html
      • uccello Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 11:34
        > tak sobie zamarzyłam: kolorowanki z reprodukcjami autentycznych witraży
        (młody właśnie zaczyna się brać za kolorowanki, miałby frajdę); mogą być w plikach
        do wydrukowania (potrafię wziąć zdjęcie witraża i samodzielnie przerobić w GIMPie
        na czarnobiałe, ale jest to dla mnie czaso- i pracochłonne zajęcie, więc chętnie bym
        sobie oszczędziła fatygi).<

Tak z praktycznego punktu widzenia, można by przez kalkę przenosić czarbym grubym pisakiem rysunek witrażu ze zdjęcia, a potem kalkę skserować w kilku egzemplarzach. Maluch mógłby próbować odtworzyć kolory oryginału, a inne kopie pokolorować po swojemu.
        Warto się zastanowić, czy nie kalkować tylko głównego motywu- bez podziału na najdrobniejsze okna i nie zmniejszać o połowę na ksero kartek do kolorowania- duża powierzchnia do zakredkowania może zniechęcić na wstępie malucha.

Można pokusić się o zreprodukowanie ulubionych motywów na przezroczystej folii- foto i powieszeniu na oknie www.ceneo.pl/3343449

Albo zrobić swoje witraże, z cienkich przepuszczających światło bibułek.
        www.pentomino.pl/product_info.php/products_id/789
        www.kolorowakrowa.pl/Bibulka-20-kol.-Zeszyt-C4-p10397.php
        Myślę o najprostszym motywie rozety- wycięta z czarnego sztywnego papieru obręcz a w środku cuda wianki- składane kwiatki, kółka, gwiazdki, przyklejone do przezroczystej folii.
        papierniczy.net.pl/category/akcesoria-komputerowe-papiery-folie-do-drukarek-folie-transparentne
        Moim zdaniem najfajniejsze są takie swobodne , wielowarstwowe, gdzie kolory nakładają się na siebie.

Są też witrażowe ( transparentne) folie ploterowe ale dość drogie i wymagające ponadprzeciętnych umiejętności manualnych. Odklejona folia elektryzuje się, zwija, tworzy zmarchy i bąble
        www.cracow.com/szyld/?p=productsList&iCategory=28&PHPSESSID=d2613c96d31b284f8a45d8ae4b255c55
        W dobrych sklepach papierniczych są też zestawy witrażowych farb dla dzieci marzenia-dziecka.bazarek.pl/opis/2306105/amos-farby-witrazowe-odlepiane-31-kolorow-tychy.html
        ale wymagają anielskiej cierpliwości precyzji

Kapitalnie sprawdza się zwykły kolorowy wydruk ksero jako abażur do lampki nocnej. Najlepiej było by gdybyś mogła użyć stelażu po poprzednim abażurze, żeby papier nie dotykał żarówki. Wygląda to oryginalnie i czarodziejsko.

• tattarak Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 11:55
          uccello napisała:
          > Tak z praktycznego punktu widzenia (...)

Mogę się założyć, że teraz spora część forumowych małolatów będzie zagoniona do produkcji witraży okiennych lub lampek :-)
    • niebioska Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 12:10
      "Pan Brumm utknął na dobre" - i pewnie by był wciąż taki "utknięty", gdyby nie wodospad właśnie. Wprawdzie wodospad pojawia się w jednej scenie i na jednej ilustracji, ale treść dla 2,5-latka w sam raz. Mojego śmieszy już drugi miesiąc.
      www.wydawnictwobona.pl/katalog/22/Pan-Brumm-utknal-na-dobre/kategoria/1/recenzja
    • mamapodziomka Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 12:24
      Poszukaj w internecie "stained glass coloring book" ; jest tego sporo, niektore darmowe. Jesli chodzi o malowanki to dobra jakosc maja te wydawane przez Dover Publications - jeszcze sie na nich nie zawiedlismy, a moja 8-latka wciaz je zawziecie koloruje (maja tez takie bardzo szczegolowe).

Wodospadow i fantann jakos nie znalazlam, chyba zeby mu kupic fontanne pokojowa :))
      • kaixa Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 15:02
        Tak, te witraze z Dover Publications sa bardzo fajne.

Oprocz tego znalazlam cos takiego:

www.amazon.co.uk/gp/product/1591748291/ref=s9_newr_gw_g14_ir03?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1329FBG7M45VRT1MJS69&pf_rd_t=101&pf_rd_p=467128533&pf_rd_i=468294
        Nie znamy, wiec nie moge polecic, ale opinie ma dobre...
    • mika_p Re: Wodospady, fontanny, witraże 15.11.11, 16:59
      Zrób mu album :) Mogę ci podesłać kilka zdjeć płockich fontann, lepszych niż w tym wątku.
      :D
    • bruy-ere Re: Wodospady, fontanny, witraże 16.11.11, 14:58
      W sklepie obok mojej pracy (centrum Wwy) jest taki designerski sklepik z szydłem, mydłem i powidłem, i mają tam kolorowanki z mandalami za 5 zł. Mogę Ci kupić i wysłać.
      • uccello Re: Wodospady, fontanny, witraże 16.11.11, 15:05
        Tośmy biedną Katriel zawitrażowały z siłą wodospadu...
      • bruy-ere Re: Wodospady, fontanny, witraże 17.11.11, 09:11
        Tak wygląda:
        tigershops.pl/tiger_dla_dzieci/hobby/mandale_do_kolorowania_1700895.html
    • katriel Re: Wodospady, fontanny, witraże 17.11.11, 23:52
      Odpowiadam zbiorczo. Przede wszystkim baaaardzo dziękuję.

"Sekretne życie krasnali" widziałam (my akurat z Wrocławia...), ale chyba (jeszcze?)
      nie dla niego. (Występującą tam fontannę też zwiedzaliśmy w naturze.)
      "Pana Brumma" nie znałam, spróbujemy, dzięki za podpowiedź.

Faktycznie, witraży do kolorowania trochę w sieci jest - na razie wystarczy.
      (Mandale też wykorzystamy, chociaż młodemu się chyba bardziej kojarzy gotycki
      ostrołuk niż rozeta.)
      Z farbkami witrażowymi poczekam, on jeszcze taki manualnie sprawny nie jest, żeby
      coś mu sensownego wyszło (yyy, chyba żebym sama mu coś zrobiła na okno?) .

No i muszę się faktycznie przymierzyć do zrobienia jakiegoś albumu z fontannami,
      skoro gotowców nie ma, bo wolę żeby się biedak w ekran nie gapił, szkoda oczu.

• steffa Re: Wodospady, fontanny, witraże 18.11.11, 00:12
      Uwielbiam. Na tym forum chyba każdy temat da się ''rozkminić''. ;)
      • rzezucha.ma Re: Wodospady, fontanny, witraże 18.11.11, 00:21
        steffa napisała:

> Uwielbiam. Na tym forum chyba każdy temat da się ''rozkminić''. ;)

Prawda?! :D
        Ja znalazłam taką: Marguerites Fountain
        • rzezucha.ma Re: Wodospady, fontanny, witraże 18.11.11, 00:22
          No i źle wkleił się link:
          www.bookdepository.com/Marguerites-Fountain-Rachel-Elliot/9781845391874
        • kaylacelmer Re: Wodospady, fontanny, witraże 10.05.23, 04:51
          I also have some articles about fountains on my blog.
          • kaylacelmer Re: Wodospady, fontanny, witraże 16.05.23, 05:50
            Tekst linku
          • kaylacelmer Re: Wodospady, fontanny, witraże 16.05.23, 05:51
            www.luckyincense.com/collections/indoor-waterfall-fountain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka