Dodaj do ulubionych

Nowości wydawnicze 2019

17.02.19, 09:05
Pamiętam, że kiedyś w złotych czasach forum każde wydawnictwo miało swój osobny wątek nt. nowości i odpowiedzialną za niego osobę, ale teraz myślę, że chociaż jeden zbiorczy o nowościach mógłby funkcjonować.
Proponuję wpisywać w tytule postu tytuł książki i autora.
Obserwuj wątek
    • bruy-ere "Ghost world" Daniel Clowes 17.02.19, 09:39
      Z opisu wydawcy:
      Obsypana nagrodami historia trudnej przyjaźni dwóch dziewczyn u progu dorosłości. Enid i Rebeka, nastoletnie przyjaciółki stają twarzą w twarz z nieprzyjemną perspektywą dorosłego życia i niepewną przyszłością ich skomplikowanego związku.

Clowes maluje wyważony, ale jednocześnie czuły obraz ich kruchej egzystencji, ukazując prozaiczne radości i cogodzinne tragedie zmierzchu okresu dojrzewania.

„Ghost World” to jedna z najsłynniejszych powieści graficznych w historii, klasyk gatunku. Jej poszczególne rozdziały ukazywały się najpierw w tworzonej przez Dana Clowesa serii „Eightball”. Zebrane w album stały się bestsellerem – do dziś sprzedano ponad 100 tys. egzemplarzy. „Ghost World” otrzymało też Ignatz Award za najlepszy album roku – prestiżowe wyróżnienie dla komiksów niezależnych.
    • aggala Re: Nowości wydawnicze 2019 17.02.19, 11:11
      Byłoby super, gdyby udało się taki wątek pociągnąć, ale obawiam się, że przy obecnej niewielkiej aktywności na forum może być ciężko o systematyczne uzupełnianie :( Niezależnie od tego, kibicuję i też postaram się dopisywać, jak coś ciekawego wpadnie mi w oczy. Mnie osobiście brakuje informacji o wartych uwagi nowościach z innych wydawnictw niż te wiodące, typu Dwie Siostry, Zakamarki itp., bo ich ofertę stosunkowo łatwo można śledzić, a z tych mniej oczywistych ciekawe książki często mi umykają lub trafiam na nie przypadkiem.
      • aggala Re: Nowości wydawnicze 2019 17.02.19, 11:24
        I jeszcze jedno - wpisujemy też zapowiedzi, czy tylko już wydane książki?
        • ania.n-82 Re: Nowości wydawnicze 2019 18.02.19, 19:36
          Ja proponuję wydne książki też, a nawet przeczytane :)
          • aggala Re: Nowości wydawnicze 2019 19.02.19, 06:06
            ania.n-82 napisała:

> Ja proponuję wydne książki też, a nawet przeczytane :)

Jeśli przeczytane, to wtedy już pewnie nie będą takimi nowościami;) Ideą wątków o nowościach było zawsze prezentowanie świeżo wydanych książek czysto informacyjnie, żeby inni zauważyli, że taki tytuł pojawił się na rynku, jeszcze bez własnej oceny czy opinii, że warto/ nie warto przeczytać.
            • abepe Re: Nowości wydawnicze 2019 26.02.19, 12:41
              > Jeśli przeczytane, to wtedy już pewnie nie będą takimi nowościami;) Ideą wątków
              > o nowościach było zawsze prezentowanie świeżo wydanych książek czysto informac
              > yjnie, żeby inni zauważyli, że taki tytuł pojawił się na rynku, jeszcze bez wła
              > snej oceny czy opinii, że warto/ nie warto przeczytać.

Jestem za tym, żeby w poście z tytułem książki wpisywać nowość/zapowiedź. Jeśli już ktoś przeczyta - komentuje pod postem.
    • aggala "Sto godzin nocy", Anna Woltz, Wyd. Dwie Siostry 17.02.19, 11:17
      Sto godzin nocy
      tekst: Anna Woltz
      tłumaczenie: Jadwiga Jędryas
      Sugerowany wiek: 12+
      www.wydawnictwodwiesiostry.pl/nowosci/prod-sto_godzin_nocy.html
      Zbuntowana nastolatka, burza emocji i Nowy Jork pogrążony w ciemności. Wciągająca powieść dla młodzieży o ucieczce, dojrzewaniu i bliskości w obliczu zagrożenia.
      Gdy 14-letnia Emilia dowiaduje się, że jej ojciec zrobił coś okropnego, postanawia zostawić za sobą wszystko: rodzinny Amsterdam, beznadziejnych rodziców i całe dotychczasowe życie – i uciec do Nowego Jorku.
      Wszystko ma dokładnie zaplanowane. Bilet na samolot – kupiony. Mieszkanie – wynajęte przez internet. Mapa metra – wydrukowana. Ale na miejscu nic nie idzie zgodnie z planem. Mieszkanie, które wynajęła, nie istnieje, a do miasta zbliża się niszczycielski huragan Sandy. Razem z dwoma przypadkowo poznanymi chłopakami i pewną odważną małą dziewczynką Emilia przygotowuje się na uderzenie żywiołu.
      Kto by pomyślał, że największa burza w jej życiu dopiero nadchodzi…
      https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/nowosci/thumb.html?src=/dwiesiostry_files/Image/ksiazki/sto_godzin_nocy/sto_godzin_nocy.jpg&w=220&h=220&zc=0
    • aggala "Widmo z Głogowego Wzgórza", Edward Fenton 17.02.19, 11:20
      Widmo z Głogowego Wzgórza
      tekst: Edward Fenton
      ilustracje: Zbigniew Piotrowski
      tłumaczenie: Irena Tuwim
      Wyd. Dwie Siostry
      Seria: Mistrzowie Ilustracji
      Sugerowany wiek: 10+
      www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-widmo_z_glogowego_wzgorza.html
      Zasypany śniegiem stary dom skrywa niejedną tajemnicę… Pełna humoru powieść dla miłośników zagadek kryminalnych i opowieści o duchach.
      Pewnego zimowego dnia James dostaje tajemniczy list. Jego kuzyni, Amanda i Obi, wzywają go na pomoc. Właśnie przeprowadzili się do pełnego zakamarków domu na odludziu, gdzie dzieją się niepokojące rzeczy. A dorośli jak zwykle niczego nie zauważają.
      Powieść została wyróżniona nagrodą im. Edgara Allana Poe dla najlepszej książki dla młodych czytelników.
      https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/thumb.html?src=/dwiesiostry_files/Image/ksiazki/widmo_z_glogowego_wzgorza/widmo_z_glogowego_wzgorza.jpg&w=220&h=220&zc=0
    • aggala "Cześć, Ziemio!", Anna Fiske 17.02.19, 11:23
      Cześć, Ziemio!
      tekst i ilustracje: Anna Fiske
      tłumaczenie: Aleksandra Grobelna
      Seria: Cześć, świecie!
      Wyd. Dwie Siostry
      Sugerowany wiek: 3+
      www.wydawnictwodwiesiostry.pl/nowosci/prod-czesc_ziemio.html
      Pełna absurdalnego humoru wyszukiwanka, która zabierze was w szaloną podróż w jeden dzień dookoła świata.
      Co je na obiad Daria w Norylsku i co robi Bubba w Mogadiszu? Kto wysyła list w butelce, a kto ma łóżko z popcornu? Jakiego koloru jest szalik żyrafy i która godzina jest teraz w Buenos Aires?
      Cześć, Ziemio! to zwariowana, rysowana dziecięcą kreską wyszukiwanka, w której w ciągu jednego dnia śledzimy przygody sześciorga mieszkańców różnych kontynentów. Mnóstwo się tu dzieje i z godziny na godzinę coś się zmienia. Sprawdź, co u nich nowego!
      https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/nowosci/thumb.html?src=/dwiesiostry_files/Image/ksiazki/czesc_ziemio/czesc_ziemio.jpg&w=220&h=220&zc=0
    • aggala "Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci" 17.02.19, 11:29
      "Zwykła książka o tym, skąd się biorą dzieci"
      Alicja Długołęcka
      Wyd. Czarna Owca
      Wydanie drugie
      www.czarnaowca.pl/literatura_dla_dzieci/zwykla_ksiazka_o_tym_skad_sie_biora_dzieci,p1375385145
      Historia tej książki rozpoczęła się wtedy, kiedy zaprzyjaźnione ze mną przedszkolaki zaczęły pytać swoich rodziców: „Skąd ja się wzięłam na tym świecie?”. Zauważyłam, że niektórzy dorośli wpadali wtedy w jakąś dziwną i niezrozumiałą panikę. I właśnie dlatego postanowiłam napisać książkę o tym, skąd się biorą dzieci – najzwyklejszą jak się da!
      Książka składa się z zasłyszanych i prawdziwych rozmów ze znajomymi 8-, 9- i 10-latkami, bez żadnej cenzury!
      Alicja Długołęcka – autorka książek dla dorosłych, edukatorka psychoseksualna, doktor nauk humanistycznych.
      https://www.czarnaowca.pl/files/elibri/1375385145,w_329,_small.jpg
    • abepe Re: Nowości wydawnicze 2019 17.02.19, 12:15
      bruy-ere napisała:

> Pamiętam, że kiedyś w złotych czasach forum każde wydawnictwo miało swój osobny
      > wątek nt. nowości i odpowiedzialną za niego osobę,

Tak, byłam pomysłodawczynią tej akcji i nawet przez jakiś czas to działało, ale potem się rozleciało. Myślę, że pokonała nas rozległość tematu i odpływ czytelników. Teraz są czasy blogów, a jest ich wiele. Trudno być wszędzie.

Mnie najbardziej szkoda, że nigdzie się już, od dawna, o książkach nie rozmawia. Tylko krótkie pytania - co polecacie dla...

ale teraz myślę, że chociaż
      > jeden zbiorczy o nowościach mógłby funkcjonować.
      > Proponuję wpisywać w tytule postu tytuł książki i autora.

Jasne, popieram!
      • aggala Re: Nowości wydawnicze 2019 19.02.19, 06:19
        abepe napisała:

> Mnie najbardziej szkoda, że nigdzie się już, od dawna, o książkach nie rozmawia
        > . Tylko krótkie pytania - co polecacie dla...

Mnie też:( Bardzo mi tego brakuje. Niestety jest nas tu tak mało, że szansa, że znajdzie się kilka osób, które znają tę samą książkę, jest coraz mniejsza. Aktywność przeniosła się na fb, gdzie nawet są grupy poświęcone książkom dla dzieci, ale jakoś w większości to nie moja bajka. Jest jedna, którą lubię i na której odnajduję trochę klimatów dyskusji na naszym forum, zresztą rozpoznaję tam przynajmniej kilka osób (dawniej) aktywnych tutaj. Natomiast sama konstrukcja fb sprzyja bieżącej dyskusji, ale jeśli nie masz czasu lub ochoty umieścić komentarza od razu, kiedy pojawi się jakiś post, to potem ciężko wrócić. Jednak formuła forum o wiele lepiej się do takich rozmów nadaje.
        • bruy-ere Re: Nowości wydawnicze 2019 19.02.19, 16:56
          A czy możesz podać namiar na tę grupę FB? Ja należę do jednej grupy czytelniczej dla mam, ale w porównaniu z tym forum... Tam np. rysunki Agaty Królak uchodzą za "brzydkie" ;-)
          • aggala Re: Nowości wydawnicze 2019 20.02.19, 20:41
            Abepe, jeśli uważasz, że nie powinnam, to wykasuj proszę ten wpis.

www.facebook.com/groups/porozmawiajmyoksiazkachdladzieci/
            To jest grupa założona przez autora jednego z blogów, ale bez nachalnej promocji, dosyć neutralna. W sumie ostatnio też nie jest zbyt aktywna, ale od czasu do czasu zdarzają się ciekawe rozmowy.
            • abepe Re: Nowości wydawnicze 2019 26.02.19, 12:38
              aggala napisała:

> Abepe, jeśli uważasz, że nie powinnam, to wykasuj proszę ten wpis.

Wolę rozmowy tutaj, ale przecież chodzi o kaganek oświaty, więc niech będzie. ;-)
              • aggala Re: Nowości wydawnicze 2019 26.02.19, 18:42
                abepe napisała:

> Wolę rozmowy tutaj, ale przecież chodzi o kaganek oświaty, więc niech będzie. ;
                > -)
                Ja też wolę tutaj! Ale czasami tu już strasznie pusto:(
      • sylwina76 Re: Nowości wydawnicze 2019 19.02.19, 23:13
        abepe napisała:

> Mnie najbardziej szkoda, że nigdzie się już, od dawna, o książkach nie rozmawia
        > . Tylko krótkie pytania - co polecacie dla...

Oj, też żałuję.....Dzieci coraz starsze i coraz mniej mam do powiedzenia. Co prawda, z racji wykonywanego zawodu staram się być na bieżąco z nowościami, ale czytam już głównie sobie. Coraz rzadziej mogę napisać o odczuciach i refleksjach moich dzieci na temat przeczytanych książek, bo po pierwsze, czytają coraz mniej, po drugie, syn czyta już te skierowane do dorosłego czytelnika, córka natomiast czyta obyczajówki na Wattpadzie. Natomiast często zaglądam, tu, na forum i zawsze z ciekawością czytam nowe wątki:)
    • aggala "To wszystko rodzina", Alexandra Maxeiner 20.02.19, 21:35
      Kiedyś Czarna owca, teraz tajemnicze wydawnictwo Sam
      "To wszystko rodzina!"
      Autor: Alexandra Maxeiner
      Ilustracje: Anke Kuhl
      Wydanie: drugie
      Tłumaczenie: Katarzyna Weintraub

Benio kłóci się czasem ze swoją siostrą Lizą.
      Mania nie ma rodzeństwa, ale za to wszystko inne ma podwójne.
      Kuba ma trzy czwarte taty, którego strasznie lubi.
      Karola i Maciek mają nawet dwie mamy i dwóch tatusiów.
      Jula jest smutna i nie chce mieć nowej mamy.
      Paula ma dwa swoje własne dni w roku: urodziny i Dzień Przybycia.
      Tata mówi do Maćka „króliczku”.
      Leosia ma taki sam głos, jak mama.

Ale jedno łączy ich wszystkich: każde z nich ma rodzinę, jakiej nie ma nikt inny na całym świecie.
      https://wydawnictwosam.pl/25-home_default/to-wszystko-rodzina.jpg
      • bruy-ere Re: "To wszystko rodzina", Alexandra Maxeiner 21.02.19, 08:36
        Poprzednie wydanie osiągało wysokie ceny, więc dobrze, że wznowili. Zaglądając do środka widzę, że naprawdę są tam różne modele rodziny.
    • aggala "Wielka księga Klary", M. Wicha (zapowiedź) 16.03.19, 20:44
      Premiera zapowiadana na 3.04.2019.
      "Wielka księga Klary",
      tekst: Marcin Wicha
      ilustracje: Zosia Dzierżawska
      Wyd. Mamania

Zbiorcze wydanie opowiadań o Klarze, wydanych wcześniej przez Czarną Owcę w dwóch książkach pt. "Klara. Proszę tego nie czytać", "Klara. Słowo na "Szy"
      mamania.pl/product-pol-374-ZAPOWIEDZ-Wielka-ksiega-Klary.html
      Klara ma dziewięć lat, młodsze rodzeństwo, mianowicie brata, ale wolałaby mieć psa, mianowicie golden retrievera. Ma też pamiętnik, w którym skrupulatnie notuje wszystkie zdarzenia. Oczywiście długopisem, gdyż rodzice oczywiście nie chcą jej kupić komputera. Poza tym tak jest szybciej.
      Marcin Wicha: grafik, eseista i autor książek. Laureat Paszportu Polityki, Nagrody Literackiej Nike i Nagrody Literackiej im. Witolda Gombrowicza.
      Zosia Dzierżawska: ilustratorka i autorka komiksów. Wyróżniona podczas konkursu ilustratorów w Bolonii.
      https://mamania.pl/pol_pm_ZAPOWIEDZ-Wielka-ksiega-Klary-374_1.jpg
    • aggala "Wojna, którą w końcu wygrałam", K.B.Bradley (zap) 16.03.19, 20:53
      Premiera zapowiadana na marzec 2019 r.

"Wojna, którą w końcu wygrałam"
      tekst: Kimberly Brubaker Bradley
      tłumaczenie: Marta Bręgiel-Pant
      Wyd. Entliczek
      www.entliczek.eu/sklep/55-wojna-ktora-w-koncu-wygralam.html?fbclid=IwAR2ot9Hm3VZLCTdRT2nyEjuUqMmsh0A_mw5zn37XgPanvv3OKqibATgsnqs
      Druga część (świetnej!) "Wojna, która ocaliła mi życie"!

Harda, odważna i jednocześnie pełna ofiarności Ada na długo zapada w pamięci. W drugiej części obsypanej nagrodami „Wojny, która ocaliła mi życie” zwycięsko mierzy się z wyzwaniami, które przynosi jej los. Bestseller „New York Timesa”.

Kiedy szpotawą stopę jedenastoletniej Ady udaje się w końcu zoperować, dziewczyna ostatecznie przekonuje się, że nie jest fizyczną i psychiczną kaleką, za jaką uważała ją matka. Wkrótce jednak dowiaduje się, że przestała także być córką. Kim zatem jest teraz?

Wokół nadal szaleje II wojna światowa. Ada, jej brat Jamie i Susan, opiekunka rodzeństwa, zamieszkują w wiejskiej posiadłości wraz z surową lady Thorton i jej córką Maggie. Życie w zatłoczonym domu rodzi napięcia. Jakby tego było mało, wprowadza się Ruth, tajemnicza dziewczyna z Niemiec. Czy Ruth może być szpiegiem?

Kontynuacja „Wojny, która ocaliła mi życie” ukazuje dalszą drogę Ady w poszukiwaniu swojego miejsca na świecie, przy okazji ucząc, że prawdziwa wolność to nie tylko możliwość wyboru, lecz także odwaga, by wybierać to, co słuszne.

NAGRODY
      Bestseller New York Timesa
      Najlepsza Książka Roku według Kirkus
      Najlepsza Książka Roku dla Dzieci według Washington Post
      https://www.entliczek.eu/336-large_default/wojna-ktora-w-koncu-wygralam.jpg
    • aniaipacifique Re: Nowości wydawnicze 2019 15.07.19, 15:16
      Polecam Anna Dzikowska-Pacifique
    • aniaipacifique Re: Nowości wydawnicze 2019 15.07.19, 15:22
      Ja polecam Anna Dzikowska-Pacifique

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka