Gość: jobrave IP: 89.195.67.* 30.01.10, 22:44 czy ja śnię: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7511916,Ogromny_Pomnik_Ofiar_Katynia__Pod_Checinami_powstanie.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocur_zalogowany Słuszna koncepcja 31.01.10, 00:04 Później postawi się sześćdziesiąt tysięcy figur naturalnej wielkości, symbolizujących poległych na Wołyniu w 1943r, a później dwa miliony figur przedstawiających ofiary Auschwitz-Birkenau. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Słuszna koncepcja IP: *.ptvk.pl 31.01.10, 00:11 ..i miliony ze skrobanek a Watykan bedzie wspierać i naciskac aby wszyscy co moga kasę dawali Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: Słuszna koncepcja 31.01.10, 00:32 A co z plemnikami,ktore wskutek zabronionej przez Kościół kat. masturbacji uleciały w niebyt, czy ich również nie należałoby uczcić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Land Rover Re: Słuszna koncepcja IP: *.perr.cable.virginmedia.com 31.01.10, 02:26 Idę sobie do pracy, kilometr spacerkiem na Maine Street, i liczę porozrzucane po chodniku kondomy. Dziewiętnaście i każdy z życiodajnym płynem. Że też kary Bożej na tych bezbożnych Angoli nie ma!... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro paulo Re: Słuszna koncepcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 02:31 Nie przesadzajmy, to tylko 23 kwadryliony pomników........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Land Rover Re: Słuszna koncepcja IP: *.perr.cable.virginmedia.com 31.01.10, 02:48 Teraz tylko czekać,kiedy Rosjanie wyskoczą z pomnikiem 80 000 swoich żołnierzy, wziętych do polskiej niewoli w 1920 roku,po których ślad zaginął. A, że ziemi mają w ch..., postawią te 80 tysięcy krasnoarmiejców na 300 hektarach. No to my im wtedy jebut, pomnik wszystkich ofiar zaborów, a oni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Słuszna koncepcja IP: 89.195.2.* 31.01.10, 04:14 Pal licho jakichś Ruskich,tu chodzi o Plemniki Narodu Polskiego!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Słuszna koncepcja IP: *.ptvk.pl 31.01.10, 07:44 Dyskutanci; czas wiekopomny może juz nadeszedł aby postawić POMNIK WIELKIEGO PLEMNIKA!!! Proponuje połać Komitet budowy tegoż; niedobzykane istoty płci jakiejkolwiek zatrudnic do zbierania surowców wtórnych w postaci zuzytych porzuconych gumek z zawartością tak aby oswoiły sie z ideą. Wtedy wszelkim chuciom inetelektualnym stanie się zadość!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Słuszna koncepcja IP: 213.25.24.* 31.01.10, 08:06 Wytłumaczenie tego fenomenu jest proste jak łza! Jest to pomysł na życie i nie oni są pierwszymi którzy na to wpadli. Przy ogólnej niechęci do stawiania czegoś praktycznego czy pozytecznego dla społeczeństwa stawia się coś - co da utrzymanie i nie będzie konkurencja. Forsa z podatków płynie i nie wiadomo co z nią zrobić. Inwestować w miejsca pracy nie za bardzo się opłaca bo to moze wkurzyć kumpli którzy nie życzą sobie konkurencji. Nasz kochany Przemyśl jest tego widomym dowodem. Czy u nas powstało cokolwiek co może przynieść zysk? Nie!!! A z takiego pomnika można pożyć. Samo wykonanie takiej ilości czy monumentu zapewnia byt chyba do końca życia. A do tego komitet budowy. Rada nadzorcza. Logistyka. Honorowy patronat i co najważniejsze - bezpłatna reklama. Pomysł jest bzdurny ale dla tych co nie znają realiów. Z praktyki wiadomo że bzdury u nas w kraju zawsze mają priorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Wspomnienia, wspomnienia 31.01.10, 10:19 "Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Słuszna koncepcja IP: *.xdsl.centertel.pl 31.01.10, 08:47 Chory psychicznie człowieku jak by ktoś z twoich bliskic zginą w Katyniu albo w Oświecimiu to byś tak nie płuł jadem.A moskali do Polski to nikt nie prosił idioto to raz a dwa,że owszem ślad po nich wszelki zaginął ale po powrocie do ZSSR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: czy ja śnię!!!???? IP: *.xdsl.centertel.pl 31.01.10, 08:49 teście poprostu chorzy psychicznie odm nadmiernej masturbacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chińczyk Who Re: czy ja śnię!!!???? IP: 79.139.112.* 31.01.10, 09:08 Myslę ze super by było jakby tak tylu zolnierzy ustawić jak u nas w Chinach co za Cesarza Chu Ho Ching Hoj kilkadziesiąt tysięcy figór zolnierzy - oraz koni i wozów bojowych poustawiano i stoją niczym zywe postacie z tamtego okresu. A tu tez mogły by tak stać - najlepiej przed Palacem Kultury bo od dworca PKP nie daleko i do centrum handlowego też a i na Powązki droga nie daleka . Tak Tak - tak będzie najlepiej i Tak to widzę oraz to popieram ! Chińczyk Who is Who ! Odpowiedz Link Zgłoś
darino a mógł stanąć w Przemyślu ... 31.01.10, 09:41 Chyba miejscowi politycy ucięli sobie drzemkę ... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: a mógł stanąć w Przemyślu ... 31.01.10, 09:53 Jak to czytam to widze,ze kiedys Wielka Emigracje czy ta po II Wojnie Swiatowej tworzyly narodowe elity a dzisiaj moralne karly i intelektualne kmioty....spacerujace po Maine Street Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Do Lechowskiego 31.01.10, 10:19 Nie generalizuj, Lechowski, bo emigrację, wielką czy małą, tworzyli i tworzą ludzie bardzo różni. Obok oddających się "pasjonującemu" liczeniu zmarnowanego materiału genetycznego na Maine Street oraz uciekających w świat alkoholowo/narkotycznej abstrakcji na Greenpoincie, byli i są tacy, dzięki którym polska kultura przetrwała w dobie komunizmu, oraz inni bezimienni, ciężko pracujący na chleb którego dla nich w kraju zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kres Re: Do Lechowskiego IP: 79.139.106.* 31.01.10, 12:16 wymordowano narodowi elitę,elitę która potrafiła z trzech rożnych systemów gospodarczych ,prawnych, stworzyc jednolity organizm państwowy ,powstałe państwo nie było oczywiście wolne od wad, ale jednak na tamte czasy było wielkim dziełem.Powstała Gdynia i inne miasta,fabryki ,huty i to trwało niespełna 20 lat . Ten okrutny mord,wcześniejsze i póżniejsze jak wymordowana w powstaniu młodzież warszawska na pewno zasługuja na pamieć, zasługują też na pomniki. Ale czy chcieliby takich pomników? a może chcieliby państwa wielkiego/niekoniecznie w sensie terytorialnym/ i narodu zyjacego w dobrobycie,zarzadzanego madrymi politykami? Nie państwa z którego obywatele wyjezdzają i zostają żebrakami Europy,państwa głodnych dzieci i zamarzających z zimna emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: impro Re: Do Lechowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 15:04 Wymordowano elitę, również artystów, jak nie wymordowano, to uciekli, dlatego teraz takie pomniki stawiają, jak czarny Chrystus, czy ten projekt pod Chęcinami, zimno się robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Do Lechowskiego IP: 89.195.67.* 31.01.10, 15:55 Lechowski znów skierował dyskusję na inne tory, tylko po to by wykazać zaprzaństwo tych, którzy krytykują to absurdalne i kosztowne przedsięwzięcie. Lechowski w ten sposób stawia w jednym szeregu forumowiczów krytykujących budowę pomnika, na równi ze Stalinem i siepaczami z NKWD, którzy dokonali mordu w Katyniu, stawia nas w jednym szeregu z wrogami Polski. Krytykując stawiamy się na równi z siepaczami z NKWD. Tymczasem dyskutujemy na zupełnie inny temat – czy stać nas na wydawanie pieniędzy na coś, co nie przyniesie żadnego pożytku społeczeństwu. Czy za 11 milionów złotych nie można wybudować czegoś, co będzie społecznie użyteczne, a jednocześnie spełni rolę upamiętnienia,czy to naprawdę musi być coś na miarę piramid lub armii z terakoty? Czy nie może być skromniej? Moim zdaniem szykuje się kolejny przekręt, bo nie chodzi tu o oddanie czci ofiarom zbrodni katyńskiej, lecz skok na kasę – znów ktoś zarobi kilkaset tysięcy złotych za projekt, znów będzie można ukraść trochę cementu, drutu itp. Takzawsze było, tak będzie i tym razem. Dlatego podoba mi się odpowiedzialna postawa Związku rodzin Katyńskich, jego członkowie doskonale wiedzą w czym rzecz, dlatego się nie zgadzają. Czy ich Lechowski, wraz z „E” też postawi w jednym szeregu ze stalinowskimi zbrodniarzami? A co do „karłów z emigracji”, to każdy sądzi według siebie. Do Kresa: nikt nie kwestionuje tego, o czym napisałeś w swoim poście, wiem o tym,uważam to za fenomen na skalę światową, szkoda, że teraz nie jesteśmy zdolni do czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kres Re: Do Lechowskiego IP: 79.139.106.* 31.01.10, 16:48 doskonale zrozumiałem panskie intencje.Nie raz i nie dwa patrząc na rzeczywistość wolelibyśmy aby była ona tylko koszmarnym snem.Wskazując na dzieło wymordowanych elit chciałbym aby zastanowiono sie nad dokonaniami ostatniego dwudziestolecia niedawno hucznie obchodzonego.Co do tego pomysłu z pomnikiem; jakie elity takie pomniki./bynajmniej nie winię tu artysty/ Uważam tez że pisanie o gumkach i plemnikach w temacie o takim ciężarze gatunkowym jest conajmniej niestosowne.Uwłacza to pamięci pomordowanych.Co innego gdyby temat dotyczył obecnych polityków /z bardzo małymi wyjatkami/. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Do Lechowskiego 31.01.10, 16:49 Znam jobrave ta argumentacje gdy m.in sciagalismy z naszych domow nazwy ulic im zbrodniarzy i sowieckich agentow takich jak Dzierzynski,Swierczewski czy Krasicki.Tez mowiono o kosztach,braku przedszkoli i zlobkow....Pamietam tez gdy w Belwederze siedzial podziwiany przez polskie i europejskie elity byly komuch ktory wraz z polskimi lzeelitami tak budowal nasza pamiec ze za pare lat 1 wrzesnia uczniowie byliby uczeni o tym ze napadly nas faszystowskie ufoludki a komunizm szczezl z polskiej ziemi dlatego ze Jaruzelski z Michnikiem uzgodnili to w przyjacielskiejm pogawedce przy wodce. Tak trzynaj jobrave! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Do Lechowskiego IP: 89.195.0.* 31.01.10, 23:45 Lechowski znów majaczy i szkoda sobie tym głowy zawracać, natomiast jeśli chodzi o zestawienie pomnika ku czci ofiar Katynia z pomnikiem grzesznie straconych niewinnych plemników, to zgadzam się, że nie było ono zbyt fortunne, ale w tym przypadku chodziło to, co złodzieje jeszcze wymyślą, żeby ukraść pieniądze. Myślę, że wiele bardziej niestosowne jest dorabianie się na pamięci ofiar, czy kupczenie ich pamięcią. Jeśli chodzi o pomnik plemnika, w kraju zniewolonym i okupowanym przez Watykan wszystko jest możliwe. Tym bardziej, że Bóg,jak mówi Pismo, ukarał Onana za upuszczanie nasienia na ziemię( ...tracił z siebie nasienie na ziemię..(Ks.Rodz.r 38). Więc jakby co, to pretekst jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny_obywatel Pomnik Ofiar Katynia ... 31.01.10, 23:56 Nie znoszę sztucznej kamiennej martyrologii, ale ten monumentalny projekt popieram całym sercem. Tylko coś tak wielkiego może oddać tragedię i ogrom tej zbrodni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowy nie-kum Re: czy ja śnię!!!???? IP: *.range86-179.btcentralplus.com 01.02.10, 00:12 ... pomysl napewno jest monumentalny i epokowy, moglby stac sie swojego rodzaju rowniez ciekawostka turystyczna w Europie - przyciagajaca turystow do miasta - wyobrazic sobie taka liczbe zolnierzy jest trudno a tu mozna by bylo zobaczyc na wlasne oczy ile to jest - dodatkowo cel jest szczytny - nowy szpital czy zlobek tez sa oczywiscie potrzebne ale tutaj moze byc zalatwionych kilka spraw - rozwoj turystyki (nastepny tego typu pomnik jest dopiero w Chinach), - upamietnienie ofiar (nalezy sie to im a rowniez w naszym interesie jest krzyczec o tym swiatu aby sie to wiecej nie powtorzylo), - pobudzic moze rowniez gospodarczo ten region na wiele lat. Na upamietnienie zasluguja rowniez ofiary rzezi wolynskiej ale to juz raczej inaczej niz poprzez pomnik z 200 000 figur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dedal 1 Re: czy ja śnię!!!???? IP: 79.139.112.* 01.02.10, 02:13 Zamiast tworzyć (jedni) i pisać (drudzy) bzdury, zróbcie coś, co da wymierny efekt (nie tylko wam i nie tylko finansowy): projektujcie i budujcie drogi i mosty oraz pobierajcie myto (ku uznaniu korzystających-aby je płacili), budujcie (WYTWÓRCZOŚĆ) np. fabryki (sensowną produkcją solidnie zarabiając - dajcie zarobek innym - razem wzbogacając państwo), konstruujcie programy badawcze i naukowe (............).TAK, to do tych, którzy uważają, że mają coś do zrobienia i do powiedzenia, spotykanych na ulicach, forach...... także do mnie... Wydalać i narzekać na brak substratu do wydalania - każdy potrafi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: czy ja śnię!!!???? IP: 213.25.24.* 01.02.10, 07:27 A ja mam taką propozycję na rozsławienie naszego kraju; Zamiast kosztownej inwestycji pomnikowej można dokonać zapisu w konstytucji że żadem Polak nie ma prawa zapomnieć Katynia i Wołynia. Takiego zapisu nie ma żaden kraj na świecie, Rozgłos murowany i koszty prawie żadne bo posłowie to mogą zrobić w ramach swoich obowiązków. A zaoszczędzoną forsę można wydać np. na budowę piekarń - piekących chleb z miękką skórką bo dotychczasowa ma działanie brzytwy. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: czy ja śnię!!!???? 01.02.10, 08:29 jobrave pisze; Jeśli chodzi o pomnik plemnika, w kraju zniewolonym i okupowanym przez Watykan wszystko jest możliwe. Tym bardziej, że Bóg,jak mówi Pismo, ukarał Onana za upuszczanie nasienia na ziemię( ...tracił z siebie nasienie na ziemię..(Ks.Rodz.r 38). Więc jakby co, to pretekst jest. Jak mykola wpisywal Ci do swojego fan clubu to wydawalo mi sie przesada.Gdy czytam powyzsze aberacje to mysle ze znalazles miejsce godne swoich przemyslen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Gratulacje dla PYSIA!!! IP: *.ptvk.pl 01.02.10, 11:35 Pysio; strzał z zapisem ustawowym plasuje Cie w zacnym gronie Szyderców tegoż forum, którego jestem samozwańczym członkiem i byc moze twórcą. Tak Trzymaj i nie cykaj innych płci zrodzonej z dowolnych plemników!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamka Re: czy ja śnię!!!???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 08:30 Bardzo dobry tytuł tego posta... "czy ja śnię...", ale to nie jest sen to koszmar jakiś: co to za kraj, w którym pluje się na ofiary, na historię. Nic dziwnego, że na całym świecie nikt nas nie szanuje, skoro sami nie szanujemy swgo kraju. Jestem raczej przeciwny pomnikomanii, ale to co tutaj wypisujecie jest poprostu obrzydliwe. Strasznie "śmieszne" te wpisy o plemnikach w zestawieniu z tysiącami pomordowanych polskich oficerów... Brzydzę się wami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: czy ja śnię!!!???? IP: 77.89.146.* 01.02.10, 14:32 Kto tu pluje na ofiary, głupku jeden? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: czy ja śnię!!!???? 01.02.10, 15:07 Ty plujesz butzu jeden; Gość: Land Rover 31.01.10, 02:48 Odpowiedz Teraz tylko czekać,kiedy Rosjanie wyskoczą z pomnikiem 80 000 swoich żołnierzy, wziętych do polskiej niewoli w 1920 roku,po których ślad zaginął. A, że ziemi mają w ch..., postawią te 80 tysięcy krasnoarmiejców na 300 hektarach. No to my im wtedy jebut, pomnik wszystkich ofiar zaborów, a oni ... Re: Słuszna koncepcjaIP: 89.195.2.* Gość: jobrave 31.01.10, 04:14 Odpowiedz Pal licho jakichś Ruskich,tu chodzi o Plemniki Narodu Polskiego!!!!!! ...a potem sie dziwisz,ze budzi to ludzka odraze.Wpisujesz sie w klamstwa sowieckie uprawiane tutaj przez lobuza land rovera poslugijac sie plugawym jezykiem z Nie i chcesz byc traktowany jako partner w rozmowie.Takim knajakom jak Ty w moim towarzystwie nie podaje sie reki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: czy ja śnię!!!???? IP: *.ptvk.pl 01.02.10, 15:49 To wszystko zalezy od punktu widzenia.. dla jednych nieboszczyk to przedmiot kultu dla innych przedmiot do badań a dla jeszcze innych..? więc swoboda wypowiedzi wskazana - nawet kosztem naruszenia wrażliwości.. a Pomnik Plemnika Internacjonalisty do wybodowania najlepiej obok budowli w Licheniu; toć dzięki skutkom plemnikowania budowla w Licheniu mogła zaistniec!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: czy ja śnię!!!???? IP: 77.89.146.* 01.02.10, 16:36 Lechowski nalezy do międzynarodowej grupy bezczelnych fałszerzy historii.Postępuje dokładnie tak samo, jak ci, którzy twierdzą, że UPA, nie dokonywało zbrodni, że obozy koncentracyjne podczas II wojny światowej były polskie, że podczas wojny ginęli tylko żydzi. Artykuł o losie jeńców sowieckich w polskich obozach jenieckich, który zalinkowałem w jednym z wątków, bardzo rzetelnie, na podstawie źódeł, przedstawia to zjawisko. Nie dość Lechowski, że jesteś ignorantem, to jeszcze dokonujesz bezczelnych manipulacji, unikasz odpowiedzi na zadane pytania, ciągle zmieniając temat, lub odwracając kota ogonem. A już szczytem idiotyzmu był wtręt do wątku o globalnym ociepleniu o Polakach na Wyspach Sołowiowa, masz Ty dobrze w tej głowie człowieku? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: czy ja śnię!!!???? 01.02.10, 20:06 Przekroczyles wszelkie granice przyzwoitosci.Z padalcami nie rozmawiam i nie bywam w takim towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: czy ja śnię!!!???? IP: 77.89.146.* 01.02.10, 20:19 I jeszcze tchórz do tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowy nie-kum Do Pysi IP: *.range86-178.btcentralplus.com 02.02.10, 02:46 >>> Gratuluje pomyslu - bardzo dobry i pozyteczny patriotycznie - popieram <<< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Do Pysi IP: 77.89.146.* 02.02.10, 17:13 Dziwię się, że nikt ze zwolenników tej idei nie bierze pod uwagę głosu (rozsądku) rodzin katyńskich. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7520004,Rodziny_zaplaca_za_Pomnik_Ofiar_Katynskich___Maja.html Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Wcale nie do Pysi 02.02.10, 17:17 A kto tutaj JEST ZWOLENNIEKIEM idei pomnika w proponowanej formie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Wcale nie do Pysi IP: 77.89.146.* 02.02.10, 17:23 Ci, którzy na mnie napadli, kiedy wykpiłem ten złodziejski idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Wcale nie do Pysi 02.02.10, 17:27 Nic podobnego. Po pierwsze, nikt na Ciebie nie napadł. Po drugie, pisz dalej brednie o zmarnowanych plemnikach i czekaj na brawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Wcale nie do Pysi IP: 77.89.146.* 02.02.10, 17:56 chodziło mi o napastliwe komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś