Dodaj do ulubionych

Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 00:17
W przyszłym roku centralne obchody Dnia Judaizmu odbędą się w Przemyślu
Obserwuj wątek
    • Gość: Zygzak Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 11:54
      Przemyśl zawsze był wielokulturowy a Żydzi byli jego aktywną częścią.
      Świetny pomysł.
    • Gość: Ciekawy Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: 79.139.112.* 13.05.10, 20:02
      A co na to ks Isakowicz Zalewski - czy też będzie protestował bo
      przecieŻ ŻyYDZI ZAMORDOWALI CHRYSTUSA i utworzyli Kraj Rad spod
      Czerwonehj Gwiazdy Sierpa oraz Młota ?.
      • Gość: dark Same problemy IP: 77.236.0.* 13.05.10, 20:41
        Cudowne rozmnażanie pokarmów i napojów również spowodowało naruszenie równowagi
        rynkowej.
        • Gość: ciekawy Re: Same problemy IP: *.toya.net.pl 13.05.10, 21:48
          Może mi ktoś powie gdzie się zapodział pierwszy komentarz ???
          wielka szkoda ,,,,ile w tym krótkim zdaniu było "miłości"
          • Gość: jobrave Re: Same problemy IP: *.range86-148.btcentralplus.com 14.05.10, 00:27
            To ja byłem autorem komentarza, który ktoś skasował, a miał on charakter
            ironiczny - chciałem zwrócić uwagę Prawdziwych Prawych Polskich Patriotów na to,
            że "hebrajstwo" zaczyna się panoszyć nawet w Episkopacie Polski, że w Prawdziwie
            Polskiemu Przemyślowi, żydków nie potrzeba. Jeśli zaś chodzi o moje własne
            zdanie, to uważam, że to pomysł znakomity i może -dzięki temu - coś się
            rozjaśni, przynajmniej niektórych ciemnych endeckich łbach. Wszelkie inicjatywy
            Kościoła służące zbliżaniu różnych wyznań witam z radością.
            • wampir-wampir Re: Same problemy 14.05.10, 00:43
              Ja religijny nie jestem, ale chętnie przyjadę. Na Dniu Pamięci w
              Przemyślu też kiedyś byłem i teraz z przyjemnością patrzę
              na "asortyment" przemyskich księgarń. Naprawdę mnóstwo tu judaików.
              Dużo więcej niż w Lublinie. Nie licząc oczywiście Mandragora Jewish
              Pub Izabeli rodem z Izraela, która urządziła tam specjalistyczną
              księgarenkę.
              • Gość: dark Re: Same problemy IP: 77.236.0.* 14.05.10, 06:08
                Przydałoby się usunąć z półek na jeden dzień książki wydawnictwa "Nortom" z
                Wrocławia.
              • absztyfikant Re: Same problemy 14.05.10, 11:35
                A co to za ksiegarnia?
                • wampir-wampir Re: Same problemy 14.05.10, 14:52
                  Jeśli to do mnie pytanie, Absztyfikancie, to chodzi o sklepik-
                  księgarnię w żydowskiej knajpie w Lublinie. Na Starym Mieście.
                  Tematyczna - książki, Midrasze, płyty, pocztówki, mezuzy, jarmułki i
                  takie tam. Proszę stronkę:
                  www.mandragora.lublin.pl/
                  • Gość: Ciekawy Re: Same problemy IP: 79.139.112.* 15.05.10, 07:29
                    Lubię jarmułki -sa praktyczne i skutecznie zakrywaja łysinę,
                    Dhronia dekiel przed upalem zimnem i deszczem .Jarmulka jest OK -
                    choc nie wiem dlaczego nie jest powszechna w Polsce pomimoże
                    propagowana przez wielkich Polaków . Wzór do nasladowania
                    Taka jarmulkę sam sobie kupię jak bedę w Lublinie -lecz jak w niej
                    Chodzić po Przemyslu ,zaraz będą za mną wykrzykiwać że jestem Żydem
                    i to do kasacji ,choc Papież w jarmułce to niormalna rzecz. A
                    ostatnio nawet słyszalem że jarmulka trzyma się sama glowy -dlatego
                    że w głowie po zalożeniu jarmulki samoczynnie wytwarza się próżnia
                    która zasysa jarmułke do łysej chłodnicy i mozna w niej wznosić się
                    górno lotnie. Ciekawe ?
                    Muszę miec taka jarmulke ( ciekawe ile kosztuje
                    • darino jarmułki 15.05.10, 10:24
                      Najtańsze jarmułki, z płótna, nie są drogie, pewnie kosztują z 10 zł, ale często
                      można dostać za darmo przy zwiedzaniu synagog. Ja od wielu lat mam taką z
                      Synagogi Izaaka w Krakowie. Leży dobrze, chociaż zauważyłem, że bardziej
                      włochaci często mocują je jedną spinką lub wsuwką do włosów.
                    • wampir-wampir Re: Same problemy 15.05.10, 13:51
                      Gość portalu: Ciekawy napisał(a):

> Muszę miec taka jarmulke ( ciekawe ile kosztuje

Najdroższa, pięknie haftowana 25 złotych, zwykła 10, ale z Izabelą
                      można się potargować :-)))
                      • wampir-wampir Re: Same problemy 15.05.10, 15:09
                        wampir-wampir napisał:

> Najdroższa, pięknie haftowana 25 złotych, zwykła 10, ale z Izabelą
                        > można się potargować :-)))

Ps. Tańsze, ale nie takie ładne są też w Sklepie Cynamonowym przy
                        Bramie Grodzkiej. No i gliniane, lakierowane figurki Żydów można tam
                        kupić za psie pieniądze.
    • Gość: Analityk Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 15.05.10, 09:09
      Bardzo chciałbym aby Przemyśl rozbrzmiewał m.in taką muzyką..

www.youtube.com/watch?v=5vMVVWWbkcg&feature=related
    • Gość: Analityk Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 15.05.10, 09:13
      lub gdyby sie udało stworzyć imprezę tego klimatu

www.jewishfestival.pl/index.php?pl=program
      połaczonej z klimatami ukraińskimi, łemkowskimi, rosyjskimi,
      bawarskimi..

miałoby nasze miasto szansę zaistnieć na mapie kulturalnej Europy..

tylko miłośniczki szyszek z pustym endeckim łbem trzeba usunąc z
      terenu miasta do slamsów katolickich
      • darino "impreza tego klimatu" 15.05.10, 10:31
        Przede wszystkim były próby organizacji podobnej imprezy - Festiwal Galicja,
        jednak to już historia.
        Z ukraińskich imprez jest na Iwana Kupała, był też Festiwal Kultury Ukraińskiej,
        przepłoszony do Sopotu.
        Łemkowie mają swoją Watrę w Żdyni, zresztą Przemyśl nie odpowiada specyfice tej
        imprezy. Ustrzyki Dolne od wielu lat próbują ożywiać folklor bojkowski, ale ta
        grupa została rozproszona, i praktycznie nie istnieje.
        Zamiast folkloru bawarskiego i rosyjskiego kierowałbym się raczej w kierunku
        austriackiego, słowackiego, węgierskiego, chorwackiego, słoweńskiego i
        włoskiego, czyli dawnej c.k. monarchii. Pozwoliłoby to nawiązać do Twierdzy
        Przemyśl i jej fortów.
        • Gość: Analityk Re: "impreza tego klimatu" IP: *.toya.net.pl 15.05.10, 12:17
          Darino świetnie.. o to właśnie mi chodzi.. dyskusja bez elementu
          nienawiści.. nie upieram sie przy tej formule.. bardzo trafna
          propozycja i wazny głos w dyskusji..
          • darino impreza tego klimatu c.d. 15.05.10, 13:41
            Dla uzupełnienia dodam, że w Polsce są dwa miasta (i twierdze
            austro-węgierskie), które mogłyby wykorzystać do promocji c.k. monarchię -
            Kraków i Przemyśl. Jednak Kraków nie jest zainteresowany tematem, a więc ...
            Klimaty te próbują wykorzystywać panowie z tego szwejkowskiego stowarzyszenia,
            ale jest to amatorka (to nie zarzut, tylko stwierdzenie faktu).
            A w nawiązaniu do ostatniej akcji władz Przemyśla sądzę, że oprócz likwidacji
            obleśnych reklam powinny zaproponować pewien styl szyldów umieszczanych w
            centrum - właśnie w stylu secesji austriackiej. Dotyczy to również elementów
            małej architektury - koszy na śmieci, ogrodzeń, ławek, latarni itp.
            PS. W ostatnim poście zapomniałem o jakże rozrywkowej muzyce czeskiej :)))
            • Gość: mała pysia Re: impreza tego klimatu c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 01:33
              darino napisał:

> Przede wszystkim były próby organizacji podobnej imprezy - Festiwal Galicja,
              > jednak to już historia.

Dlaczego historia?
              Po co wymyślać i tworzyć jakąś nową imprezę nawiązującą do tradycji czy strategii turystycznej miasta, skoro jest już znana i sprawdzona impreza. To, że raz nie odbył się Festiwal Galicja w Przemyślu nie oznacza, że nie może się odbyć lub nie odbędzie się znowu u nas. Jeżeli urzędnicy sobie nie mogli poradzić z organizacją tej imprezy, więc radni powinni coś z tym zrobić. Na sesjach rady przecież wyrażali chęć zaangażowania się w sprawy promocji miasta, obcięte środki na kulturę i promocję są przecież tylko w innych działach, a na delegacje dla radnych też nie brakuje, więc potrzeba tylko trochę wysiłku i Wielokulturowy Festiwal Galicja wróci. :)
    • Gość: . baba jaga z wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 13:19
      rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/3292000,34975,7880016.html?back=/rzeszow/1,34975,7880908,antysemickie_hasla_na_trybunach_resovii
      .html

histeria ale wlaściwie o co, czy już nie można się śmiać z
      garbatego nosa czarownicy ??
      • darino nie nudź 15.05.10, 13:41
        Wszyscy doskonale rozumieją, o co chodzi ...
        • wampir-wampir Imprezy? 15.05.10, 13:58
          Mnie się kiedyś marzył duży pomnik Szwejka zamiast JP2, a na placu
          ogródki w stylu wiedeńskiego Schweizerhausu i muzyka ck monarchii.
          Sto lat temu pisałem o tym z Imaciem na forum, ale oczywiście wyszło
          jak zwykle.
          • darino Re: Imprezy? 15.05.10, 14:15
            To miasto dysponuje terenem pod ogródki, więc ma prawo głosu, jeśli chodzi o
            wygląd tych ogródków. A swoją drogą to te w Rynku nie wyglądają najlepiej.
            • wampir-wampir Re: Imprezy? 15.05.10, 15:06
              Fakt, ale ogródki wystawiają wprawdzie knajpy, ale sponsorują je
              browary. Gdy nikt z tzw. waaaaadz nie dba o estetykę, to wygląda to
              tak, jak wygląda. Liczy się reklama browaru.
              BTW warto odnotować, że w Przemyślu pojawiło się wreszcie ciekawe
              lane piwo. Paulaner w Wyrwigroszu. Jest też jakieś fajne w
              Niedźwiadku, ale wyleciało mi z głowy.
              • darino Re: Imprezy? 15.05.10, 15:23
                Tak, ale w Krakowie plastyk miejski potrafi wymusić na właścicielach lokali, a
                pośrednio na browarach, wygląd mebli, parasoli i ogrodzeń. Miasto opracowało
                specjalne wskazówki dotyczące wyglądu ogródków.

Paulaner, jak każde piwo, jest dobry, kiedy się sprzedaje. Na lane piwo należy
                chodzić do lokali, w których leje się dużo piwa. W innych lepiej zamawiać butelkowe.
                • wampir-wampir Re: Imprezy? 15.05.10, 16:25
                  Paulaner w Przemyślu to światełko w tunelu. Dotychczas lali tu tylko
                  klasyczne produkty polskich browarów, z żywieckim Heinekenem jako
                  superatrakcją. Ja popijam to piwko. Smakuje mi. Czekam na
                  Franziskanera. Pytałem - ma być :-)))
                  • jesus33 Re: Imprezy? 16.05.10, 16:14
                    Gość portalu: Analityk napisał(a):

> lub gdyby sie udało stworzyć imprezę tego klimatu
                    >
                    > www.jewishfestival.pl/index.php?pl=program
                    > połaczonej z klimatami ukraińskimi, łemkowskimi, rosyjskimi,
                    > bawarskimi..
                    >
                    > miałoby nasze miasto szansę zaistnieć na mapie kulturalnej
                    Europy..
                    >

Tak to prawda, taki festiwal z czasem przyciągnąłby ludzi nie tylko
                    z całej Polski, ale również z sąsiednich krajów. Przemyśl ma szansę
                    zaistnieć tylko w taki właśnie sposób i szkoda, że miasto odpuściło
                    sobie Wielokulturowy Festiwal Galicja. Wielka to strata. Cieszę się,
                    że przynajmniej w Krasiczynie można zobaczyć przynajmniej jeden, dwa
                    koncerty. Strata dla Przemyśla, zysk dla Rzeszowa który potrafi i
                    chce wykorzystać każdą nadarzającą się okazję do tego żeby miasto
                    tętniło życiem!
                    Właśnie na działce pod zieloną choinką zakwitła kalina:)
                    www.youtube.com/watch?v=34nh8f5zJfU

> tylko miłośniczki szyszek z pustym endeckim łbem trzeba usunąc z
                    > terenu miasta do slamsów katolickich

Może przynajmniej Katiusza przypasuje, też lubiła miłosne listy:))
                    www.youtube.com/watch?v=BrUjAz4Kh5A&feature=related
    • Gość: e Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.xdsl.centertel.pl 16.05.10, 23:07
      A kiedy w Polsce będą się ochodzić dziń Polskości ????
      • wampir-wampir Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu 16.05.10, 23:23
        Gdy prawdziwi Wolacy nauczą się języka polskiego. Wtedy dziń
        Polskości będą się ochodzić na pamiątkę pra pra ery ;D
        • Gość: ciekawski Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 23:31
          wampir kiedy zapadniesz w katatonię?
          czekam i czekam:-)
      • Gość: dark Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: 77.236.0.* 16.05.10, 23:28
        22 lipca jest dobrą datą.
    • Gość: Analityk Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 16.05.10, 23:42
      e, kurfa polskość widac niestety najlepiej na tym forum - gdzie
      yebnięte berety i bereciki wydalają z siebie jad nienawiści; wobec
      bardzo poważnego odstepstwa o trendów cywilizacyjnych sadze ze
      wytworzenie slamsów dla pustych endeckich łbów byłoby z korzyscią
      dla społeczeństwa; takie osoby niestety jak Kim In Jar i Purre
      ziemniaczane nic dobrego nie wnosili i nie wniosa; w tym watku
      powinien sie przewijać trend konstruktywny -czyli co mozna zrobic
      nawet jesli jawiłoby sie to jako nierealne; ale yebniety barankiem
      endek nawet nie wie o czym sie pisze w tym watku; Ty tez na takiego
      wygladasz.. nic konstruktywnego nie napiszesz tylko
      pseudosarkasrtyczna krytyka
      • Gość: Ka Wa Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: 213.25.24.* 18.05.10, 11:25
        Mieszkańcy Przemyśla widocznie nie czują klimatu w festiwalach typu Galicja.
        Wolą np koncert Maleńczuka w rynku niż równoległy w Krasiczynie wirtuoza
        światowej sławy Zoltana Magi.Koncert tegoż był ucztą dla ucha.Cóż z tego jeśli
        słuchaczy była garstka.
        • Gość: Prześmiewca Re:z ostatniej chwili.... IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 22:22
          Decyzją Ministerstwa Kultury miejscem festiwalu Kultury Żydowskiej został
          Mojżeszów.
      • Gość: e Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.xdsl.centertel.pl 22.05.10, 01:04
        A cóż ty konstruktywnego zrobiłeś oprócz obrażanie tych co osmielą
        się miec inne zdanie oprócz aktualnie poprawnie politycznego.
        • Gość: Prześmiewca Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.10, 19:48
          Masz szansę przedstaw przykłady kogo obraziłem.
    • Gość: Prześmiewca Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 22:28
      Zmiana planu.Decyzją komitetu do spraw wyznań.Miejscem obchodów będzie
      Mojżeszów.I co Wy na to szanowni przemyślanie.
      • jesus33 Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu 08.06.10, 10:12
        Gość portalu: Ka Wa napisał(a):

> Mieszkańcy Przemyśla widocznie nie czują klimatu w festiwalach
        typu Galicja.
        > Wolą np koncert Maleńczuka w rynku niż równoległy w Krasiczynie
        wirtuoza
        > światowej sławy Zoltana Magi.Koncert tegoż był ucztą dla ucha.Cóż
        z tego jeśli
        > słuchaczy była garstka.

Pamiętam ten koncert to była prawdziwa uczta dla ucha. Jesus miał
        coś wkleić i zapomniał, a więc robi to teraz i życzy miłego
        słuchania.
        www.youtube.com/watch?v=p0GQo59fMIg&feature=related
        A to był jeden z pierwszych utworów na koncercie w Kresiczynie.
        www.youtube.com/watch?v=90x2w_hSQtA&feature=related
        • jesus33 Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu 08.06.10, 10:15
          Zaraz przyjdzie obleśny słownik, więc Jesus sam poprawi literówkę.
          Miało być w Krasiczynie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka