Gość: Cypis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 00:17 W przyszłym roku centralne obchody Dnia Judaizmu odbędą się w Przemyślu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zygzak Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 11:54 Przemyśl zawsze był wielokulturowy a Żydzi byli jego aktywną częścią. Świetny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: 79.139.112.* 13.05.10, 20:02 A co na to ks Isakowicz Zalewski - czy też będzie protestował bo przecieŻ ŻyYDZI ZAMORDOWALI CHRYSTUSA i utworzyli Kraj Rad spod Czerwonehj Gwiazdy Sierpa oraz Młota ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Same problemy IP: 77.236.0.* 13.05.10, 20:41 Cudowne rozmnażanie pokarmów i napojów również spowodowało naruszenie równowagi rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Same problemy IP: *.toya.net.pl 13.05.10, 21:48 Może mi ktoś powie gdzie się zapodział pierwszy komentarz ??? wielka szkoda ,,,,ile w tym krótkim zdaniu było "miłości" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Same problemy IP: *.range86-148.btcentralplus.com 14.05.10, 00:27 To ja byłem autorem komentarza, który ktoś skasował, a miał on charakter ironiczny - chciałem zwrócić uwagę Prawdziwych Prawych Polskich Patriotów na to, że "hebrajstwo" zaczyna się panoszyć nawet w Episkopacie Polski, że w Prawdziwie Polskiemu Przemyślowi, żydków nie potrzeba. Jeśli zaś chodzi o moje własne zdanie, to uważam, że to pomysł znakomity i może -dzięki temu - coś się rozjaśni, przynajmniej niektórych ciemnych endeckich łbach. Wszelkie inicjatywy Kościoła służące zbliżaniu różnych wyznań witam z radością. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Same problemy 14.05.10, 00:43 Ja religijny nie jestem, ale chętnie przyjadę. Na Dniu Pamięci w Przemyślu też kiedyś byłem i teraz z przyjemnością patrzę na "asortyment" przemyskich księgarń. Naprawdę mnóstwo tu judaików. Dużo więcej niż w Lublinie. Nie licząc oczywiście Mandragora Jewish Pub Izabeli rodem z Izraela, która urządziła tam specjalistyczną księgarenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: Same problemy IP: 77.236.0.* 14.05.10, 06:08 Przydałoby się usunąć z półek na jeden dzień książki wydawnictwa "Nortom" z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Same problemy 14.05.10, 14:52 Jeśli to do mnie pytanie, Absztyfikancie, to chodzi o sklepik- księgarnię w żydowskiej knajpie w Lublinie. Na Starym Mieście. Tematyczna - książki, Midrasze, płyty, pocztówki, mezuzy, jarmułki i takie tam. Proszę stronkę: www.mandragora.lublin.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Same problemy IP: 79.139.112.* 15.05.10, 07:29 Lubię jarmułki -sa praktyczne i skutecznie zakrywaja łysinę, Dhronia dekiel przed upalem zimnem i deszczem .Jarmulka jest OK - choc nie wiem dlaczego nie jest powszechna w Polsce pomimoże propagowana przez wielkich Polaków . Wzór do nasladowania Taka jarmulkę sam sobie kupię jak bedę w Lublinie -lecz jak w niej Chodzić po Przemyslu ,zaraz będą za mną wykrzykiwać że jestem Żydem i to do kasacji ,choc Papież w jarmułce to niormalna rzecz. A ostatnio nawet słyszalem że jarmulka trzyma się sama glowy -dlatego że w głowie po zalożeniu jarmulki samoczynnie wytwarza się próżnia która zasysa jarmułke do łysej chłodnicy i mozna w niej wznosić się górno lotnie. Ciekawe ? Muszę miec taka jarmulke ( ciekawe ile kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
darino jarmułki 15.05.10, 10:24 Najtańsze jarmułki, z płótna, nie są drogie, pewnie kosztują z 10 zł, ale często można dostać za darmo przy zwiedzaniu synagog. Ja od wielu lat mam taką z Synagogi Izaaka w Krakowie. Leży dobrze, chociaż zauważyłem, że bardziej włochaci często mocują je jedną spinką lub wsuwką do włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Same problemy 15.05.10, 13:51 Gość portalu: Ciekawy napisał(a): > Muszę miec taka jarmulke ( ciekawe ile kosztuje Najdroższa, pięknie haftowana 25 złotych, zwykła 10, ale z Izabelą można się potargować :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Same problemy 15.05.10, 15:09 wampir-wampir napisał: > Najdroższa, pięknie haftowana 25 złotych, zwykła 10, ale z Izabelą > można się potargować :-))) Ps. Tańsze, ale nie takie ładne są też w Sklepie Cynamonowym przy Bramie Grodzkiej. No i gliniane, lakierowane figurki Żydów można tam kupić za psie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 15.05.10, 09:09 Bardzo chciałbym aby Przemyśl rozbrzmiewał m.in taką muzyką.. www.youtube.com/watch?v=5vMVVWWbkcg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 15.05.10, 09:13 lub gdyby sie udało stworzyć imprezę tego klimatu www.jewishfestival.pl/index.php?pl=program połaczonej z klimatami ukraińskimi, łemkowskimi, rosyjskimi, bawarskimi.. miałoby nasze miasto szansę zaistnieć na mapie kulturalnej Europy.. tylko miłośniczki szyszek z pustym endeckim łbem trzeba usunąc z terenu miasta do slamsów katolickich Odpowiedz Link Zgłoś
darino "impreza tego klimatu" 15.05.10, 10:31 Przede wszystkim były próby organizacji podobnej imprezy - Festiwal Galicja, jednak to już historia. Z ukraińskich imprez jest na Iwana Kupała, był też Festiwal Kultury Ukraińskiej, przepłoszony do Sopotu. Łemkowie mają swoją Watrę w Żdyni, zresztą Przemyśl nie odpowiada specyfice tej imprezy. Ustrzyki Dolne od wielu lat próbują ożywiać folklor bojkowski, ale ta grupa została rozproszona, i praktycznie nie istnieje. Zamiast folkloru bawarskiego i rosyjskiego kierowałbym się raczej w kierunku austriackiego, słowackiego, węgierskiego, chorwackiego, słoweńskiego i włoskiego, czyli dawnej c.k. monarchii. Pozwoliłoby to nawiązać do Twierdzy Przemyśl i jej fortów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: "impreza tego klimatu" IP: *.toya.net.pl 15.05.10, 12:17 Darino świetnie.. o to właśnie mi chodzi.. dyskusja bez elementu nienawiści.. nie upieram sie przy tej formule.. bardzo trafna propozycja i wazny głos w dyskusji.. Odpowiedz Link Zgłoś
darino impreza tego klimatu c.d. 15.05.10, 13:41 Dla uzupełnienia dodam, że w Polsce są dwa miasta (i twierdze austro-węgierskie), które mogłyby wykorzystać do promocji c.k. monarchię - Kraków i Przemyśl. Jednak Kraków nie jest zainteresowany tematem, a więc ... Klimaty te próbują wykorzystywać panowie z tego szwejkowskiego stowarzyszenia, ale jest to amatorka (to nie zarzut, tylko stwierdzenie faktu). A w nawiązaniu do ostatniej akcji władz Przemyśla sądzę, że oprócz likwidacji obleśnych reklam powinny zaproponować pewien styl szyldów umieszczanych w centrum - właśnie w stylu secesji austriackiej. Dotyczy to również elementów małej architektury - koszy na śmieci, ogrodzeń, ławek, latarni itp. PS. W ostatnim poście zapomniałem o jakże rozrywkowej muzyce czeskiej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała pysia Re: impreza tego klimatu c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 01:33 darino napisał: > Przede wszystkim były próby organizacji podobnej imprezy - Festiwal Galicja, > jednak to już historia. Dlaczego historia? Po co wymyślać i tworzyć jakąś nową imprezę nawiązującą do tradycji czy strategii turystycznej miasta, skoro jest już znana i sprawdzona impreza. To, że raz nie odbył się Festiwal Galicja w Przemyślu nie oznacza, że nie może się odbyć lub nie odbędzie się znowu u nas. Jeżeli urzędnicy sobie nie mogli poradzić z organizacją tej imprezy, więc radni powinni coś z tym zrobić. Na sesjach rady przecież wyrażali chęć zaangażowania się w sprawy promocji miasta, obcięte środki na kulturę i promocję są przecież tylko w innych działach, a na delegacje dla radnych też nie brakuje, więc potrzeba tylko trochę wysiłku i Wielokulturowy Festiwal Galicja wróci. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . baba jaga z wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 13:19 rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/3292000,34975,7880016.html?back=/rzeszow/1,34975,7880908,antysemickie_hasla_na_trybunach_resovii .html histeria ale wlaściwie o co, czy już nie można się śmiać z garbatego nosa czarownicy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Imprezy? 15.05.10, 13:58 Mnie się kiedyś marzył duży pomnik Szwejka zamiast JP2, a na placu ogródki w stylu wiedeńskiego Schweizerhausu i muzyka ck monarchii. Sto lat temu pisałem o tym z Imaciem na forum, ale oczywiście wyszło jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: Imprezy? 15.05.10, 14:15 To miasto dysponuje terenem pod ogródki, więc ma prawo głosu, jeśli chodzi o wygląd tych ogródków. A swoją drogą to te w Rynku nie wyglądają najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Imprezy? 15.05.10, 15:06 Fakt, ale ogródki wystawiają wprawdzie knajpy, ale sponsorują je browary. Gdy nikt z tzw. waaaaadz nie dba o estetykę, to wygląda to tak, jak wygląda. Liczy się reklama browaru. BTW warto odnotować, że w Przemyślu pojawiło się wreszcie ciekawe lane piwo. Paulaner w Wyrwigroszu. Jest też jakieś fajne w Niedźwiadku, ale wyleciało mi z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: Imprezy? 15.05.10, 15:23 Tak, ale w Krakowie plastyk miejski potrafi wymusić na właścicielach lokali, a pośrednio na browarach, wygląd mebli, parasoli i ogrodzeń. Miasto opracowało specjalne wskazówki dotyczące wyglądu ogródków. Paulaner, jak każde piwo, jest dobry, kiedy się sprzedaje. Na lane piwo należy chodzić do lokali, w których leje się dużo piwa. W innych lepiej zamawiać butelkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Imprezy? 15.05.10, 16:25 Paulaner w Przemyślu to światełko w tunelu. Dotychczas lali tu tylko klasyczne produkty polskich browarów, z żywieckim Heinekenem jako superatrakcją. Ja popijam to piwko. Smakuje mi. Czekam na Franziskanera. Pytałem - ma być :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Imprezy? 16.05.10, 16:14 Gość portalu: Analityk napisał(a): > lub gdyby sie udało stworzyć imprezę tego klimatu > > www.jewishfestival.pl/index.php?pl=program > połaczonej z klimatami ukraińskimi, łemkowskimi, rosyjskimi, > bawarskimi.. > > miałoby nasze miasto szansę zaistnieć na mapie kulturalnej Europy.. > Tak to prawda, taki festiwal z czasem przyciągnąłby ludzi nie tylko z całej Polski, ale również z sąsiednich krajów. Przemyśl ma szansę zaistnieć tylko w taki właśnie sposób i szkoda, że miasto odpuściło sobie Wielokulturowy Festiwal Galicja. Wielka to strata. Cieszę się, że przynajmniej w Krasiczynie można zobaczyć przynajmniej jeden, dwa koncerty. Strata dla Przemyśla, zysk dla Rzeszowa który potrafi i chce wykorzystać każdą nadarzającą się okazję do tego żeby miasto tętniło życiem! Właśnie na działce pod zieloną choinką zakwitła kalina:) www.youtube.com/watch?v=34nh8f5zJfU > tylko miłośniczki szyszek z pustym endeckim łbem trzeba usunąc z > terenu miasta do slamsów katolickich Może przynajmniej Katiusza przypasuje, też lubiła miłosne listy:)) www.youtube.com/watch?v=BrUjAz4Kh5A&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.xdsl.centertel.pl 16.05.10, 23:07 A kiedy w Polsce będą się ochodzić dziń Polskości ???? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu 16.05.10, 23:23 Gdy prawdziwi Wolacy nauczą się języka polskiego. Wtedy dziń Polskości będą się ochodzić na pamiątkę pra pra ery ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 23:31 wampir kiedy zapadniesz w katatonię? czekam i czekam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: 77.236.0.* 16.05.10, 23:28 22 lipca jest dobrą datą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 16.05.10, 23:42 e, kurfa polskość widac niestety najlepiej na tym forum - gdzie yebnięte berety i bereciki wydalają z siebie jad nienawiści; wobec bardzo poważnego odstepstwa o trendów cywilizacyjnych sadze ze wytworzenie slamsów dla pustych endeckich łbów byłoby z korzyscią dla społeczeństwa; takie osoby niestety jak Kim In Jar i Purre ziemniaczane nic dobrego nie wnosili i nie wniosa; w tym watku powinien sie przewijać trend konstruktywny -czyli co mozna zrobic nawet jesli jawiłoby sie to jako nierealne; ale yebniety barankiem endek nawet nie wie o czym sie pisze w tym watku; Ty tez na takiego wygladasz.. nic konstruktywnego nie napiszesz tylko pseudosarkasrtyczna krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ka Wa Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: 213.25.24.* 18.05.10, 11:25 Mieszkańcy Przemyśla widocznie nie czują klimatu w festiwalach typu Galicja. Wolą np koncert Maleńczuka w rynku niż równoległy w Krasiczynie wirtuoza światowej sławy Zoltana Magi.Koncert tegoż był ucztą dla ucha.Cóż z tego jeśli słuchaczy była garstka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re:z ostatniej chwili.... IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 22:22 Decyzją Ministerstwa Kultury miejscem festiwalu Kultury Żydowskiej został Mojżeszów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.xdsl.centertel.pl 22.05.10, 01:04 A cóż ty konstruktywnego zrobiłeś oprócz obrażanie tych co osmielą się miec inne zdanie oprócz aktualnie poprawnie politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.10, 19:48 Masz szansę przedstaw przykłady kogo obraziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 22:28 Zmiana planu.Decyzją komitetu do spraw wyznań.Miejscem obchodów będzie Mojżeszów.I co Wy na to szanowni przemyślanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu 08.06.10, 10:12 Gość portalu: Ka Wa napisał(a): > Mieszkańcy Przemyśla widocznie nie czują klimatu w festiwalach typu Galicja. > Wolą np koncert Maleńczuka w rynku niż równoległy w Krasiczynie wirtuoza > światowej sławy Zoltana Magi.Koncert tegoż był ucztą dla ucha.Cóż z tego jeśli > słuchaczy była garstka. Pamiętam ten koncert to była prawdziwa uczta dla ucha. Jesus miał coś wkleić i zapomniał, a więc robi to teraz i życzy miłego słuchania. www.youtube.com/watch?v=p0GQo59fMIg&feature=related A to był jeden z pierwszych utworów na koncercie w Kresiczynie. www.youtube.com/watch?v=90x2w_hSQtA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: Centralne obchody Dnia Judaizmu w Przemyślu 08.06.10, 10:15 Zaraz przyjdzie obleśny słownik, więc Jesus sam poprawi literówkę. Miało być w Krasiczynie. Odpowiedz Link Zgłoś