IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 14:27
Od jakiegoś czasu media donoszą o nowo powstałej stronie na której można ustalić miejsca pochówku na przemyskich cmentarzach. Z ciekawości zaglądnąłem. Na głównej stronie otrzymujemy informację, że powstała ona "dzięki współpracy Urzędu Miasta Przemyśla i Przemyskiej Gospodarki Komunalnej Spółka z.o.o., (...) Po określeniu poszukiwania przez wpisanie do formularza podstawowych informacji o osobie zmarłej, uzyskujemy informacje o miejscu pochówku w postaci kwatery, rzędu i miejsca."

Przyznać trzeba, że proces wyszukiwania jest prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Sprawdziłem trochę nazwisk. Zarówno osób mi najbliższych, dalszej rodziny, a nawet osób mi obcych, których nigdy nie znałem, ale odkąd pamiętam zawsze 1 listopada i przed świętami odwiedza się ich groby. Pomyłek w tej bazie danych jednak nie udało się uniknąć, choć litery i cyfry na tablicach nagrobnych są kilkucentymetrowej wysokości. Na szczęście to epizod, a nie norma.

Gdyby nie zwykła ludzka ciekawość pewnie nie skorzystałbym z opcji "Kliknij i znajdź na mapie", bo niby po co, skoro wcześniej odwiedziłem te groby, więc wiem jak do nich dojść. Oprócz mapy z zaznaczonym na niej miejscem, oraz obiecanymi na stronie głównej informacjami o numerze kwatery, rzędu i miejsca, jest jeszcze jedna - wiersz "Opłata grobu Brak danych". Taki komunikat figuruje nie tylko przy osobach, które zmarły ponad 100 lata temu, ale również przy pochowanych kilkadziesiąt, kilkanaście, czy kilka lat temu.

Wzbudziło to moje zainteresowanie. Postanowiłem sprawdzić czy jest to tylko przemyska innowacja, czy praktyka szerzej stosowana. Dwie podobne strony: rakowice.eu i polskie-cmentarze.com/lancut/ . Na krakowskim internetowym lokalizatorze grobów nie znalazłem przy osobie pochowanej na tamtejszych cmentarzach wiadomości czy grób jest opłacony, czy też nie. Bez względu na datę pochówku. Podobnie w Łańcucie, ale tam jest opcja "Opłać miejsce". Po kliknięciu w przycisk wyświetla się formularz, kontaktowy do którego należy wpisać swoje dane, które umożliwią administratorowi cmentarza skontaktowanie się z osobą zainteresowaną.

Wygląda, że to jednak rozwiązanie lokalne, bo w większym jak i mniejszym galicyjskim mieście nie znalazłem. Zajrzałem również na cennik jaki znajduje się na przemyskiej stronie. Jest tam "Załącznik do Zarządzenia Nr 392a/04 - opłaty", a w nim również informacja - "odprowadzenie opłaty: UM% - 100".

Zawsze mam nadzieję, że człowiek robi coś w jakimś celu i nie zajmuje się rzeczami mało ważnymi i niepotrzebnymi, więc ta dodatkowa informacja "Opłata grobu", jaką nam udostępniono w publicznej przestrzeni nie znalazła się przypadkowo. Ten komunikat pewnie ma tylko zmobilizować do uiszczania opłat cmentarnych, ale nie można wykluczyć, że umożliwi on bardziej przedsiębiorcze podejście do miejsc oraz grobowców na starym, zabytkowym cmentarzu gdy zamiast "brak danych" pojawi się "nieopłacony".

Mam również nadzieję, że tak nie będzie, ale jak wiadomo często jesteśmy zaskakiwani różnymi pomysłami i decyzjami, także takimi które trudno pojąć. To co napisałem, pewnie podyktowane jest nastrojem chwili. Dzisiaj mamy Zaduszki, odpowiednik pogańskiego święta zwanego Dziady, a cmentarz przy Słowackiego jest teraz Główny, choć kiedyś nazywano go "cholerycznym". I oby ta nazwa na nowo nie wróciła, choć w innym znaczeniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: abba jozef Re: Zaduszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 19:32
      proszę o podanie linku do strony

dziękuję
      • wampir-wampir Re: Zaduszki 02.11.10, 19:44
        Proszę:

www.cmentarzeprzemysl.pl./pages/form.php
    • Gość: mała pysia Powstał dług, zniknął grób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 22:18
      Powstał dług, zniknął grób
    • Gość: Cypis Miejsca na cmentarzu to chodliwy „towar” IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 19:17
      Miejsca na cmentarzu to chodliwy „towar” - zycie.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka