Dodaj do ulubionych

sennik galicyjski

03.03.02, 12:24
proponuje stworzyc liste ksiazek o przemyslu, nie tylko przewodnikow, kto
czytal "sennik galicyjski" anny strońskiej bedzie wiedzial o co mi chodzi, a
kto nie czytal - goraco polecam...
Obserwuj wątek
    • Gość: beskider Re: sennik galicyjski IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 03.03.02, 17:02
      Tak, piekna ksiazka, spaceruje czasem, kiedy jestem w Przemyslu kolo domu
      rodzinnego autorki przy ul. Kmity. Bardzo sentymentalna i przepojona smutkiem
      i czyba rozczarowaniem (sam nie wiem) ze dzis nie jest to miasto takie jak na
      poczatku ubieglego (XX) wieku. Dziwnei sie czulem czytajac, bo to wszystko
      jest o czasach, o ktorych opowiadali mi dziadkowie...
      pozdrawiam i gratuluje watku!
      mac.
      • wook Re: sennik galicyjski 04.03.02, 19:50
        Jak najszybciej przeczytam.
        Odnośnie książek o Przemyślu: pozycja autorstwa Macieja Daleckiego, Przemyśl w
        latach 1918-1939, to praktycznie dokument, ludność, gospodarka.
        • wook Re: sennik galicyjski 04.03.02, 20:48
          Przemyśl w latach II Wojny Światowej w relacji Kronikarza Klasztoru
          Franciszkanów-Reformatów - o. Rafał Woźniak OFM, książka wydana przez
          Południowo Wschodni Instytut Naukowy w Przemyślu, świetna pozycja dużo
          archiwalnych zdjęć, napisana w formie pamiętnika dzień po dniu.
          • gofa Re: sennik galicyjski 07.03.02, 15:39
            sprawdzilam na stronie instytutu, jeszcze jest dostepna, cena ...zabojcza :)
            jak tylko dotre do psla to tam pognam i kupie :)
            • wook Re: sennik galicyjski 07.03.02, 20:56
              ceny nie znam, ja dostałem ją w prezencie, a czytając nie mogłem się oderwać.
              • gofa Re: sennik galicyjski 07.03.02, 23:01
                cena jest taka, ze kazdy moze sobie kupic, tylko nie kazdy pewnie wie gdzie...
                a szkoda...
                • wook Re: sennik galicyjski 08.03.02, 13:55
                  chyba masz rację, ale ostatnio swoje publikacje rozprowadzają przez
                  księgarnie, dowiem się i dam znać - mam tam kogoś znajomego.
                  • wook Re: sennik galicyjski 08.03.02, 20:54
                    ostatnio dużo pozycji zostało wysłanych do hurtowni w Warszawie, wcześniej do
                    Krakowa, spróbuj popytać u siebie w księgarniach może akuratnie ich
                    opracowania są dostępne.
                    • gofa Re: sennik galicyjski 08.03.02, 22:38
                      a mnie sie wydaje ze mozna zamowic przez net, albo kupic u nich...albo
                      sprawdzic przynajmniej na stronie co jest i o czym... no i maja jeszcze
                      biblioteke...aha...oczywiscie mowa o Południowo Wschodnim Instytucie Naukowym
                      w Przemyślu...jakby ktos nie wiedzial ;)
                      • wook Re: sennik galicyjski 09.03.02, 09:25
                        tak można zamówić i przez net: pwin@c-net.pl, lub telefonicznie przesyłają
                        dostępne pozycje po cenach hurtowych, właśnie wczoraj się tego dowiedziałem.
                        • gofa Re: sennik galicyjski 09.03.02, 11:00
                          fajnie, nie? szkoda tylko ze tak niewiele osob interesuje sie takimi
                          publikacjami... a to powoduje ze wydaje sie ich niewiele, albo w malym
                          nakladzie...
                          • wook Re: sennik galicyjski 09.03.02, 12:30
                            tak, bo to trzeba albo lubić, albo się takimi sprawami interesować. Myślę że z
                            ich opracowań korzystają głównie historycy. Ja wprawdzie nie jestem
                            historykiem, ale z paroma publikacjami już się zapoznałem i nie powiem żebym
                            był rozczarowany. Wczoraj akuratnie dostałem "Władysław Antoni Koba".
                            Przyczynek do dziejów Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość" w Polsce południowo-
                            wschodniej, Jerzego Husara - mam zamiar przeczytać.
                            Polecam do przeczytania:
                            O. Nazaruk, Ucieczka ze Lwowa do Warszawy. Wspomnienia ukraińskiego
                            konserwatysty z pierwszej połowy października 1939 r. bardzo ciekawe, Polska
                            1939 roku widziana oczami ukraińca ze Lwowa - niektóre fragmenty mogą
                            denerwować, ale taka jest historia.
                            • gofa Re: sennik galicyjski 12.03.02, 11:26
                              no coz...ja tez nie jestem historykiem, wiec skoro jest nas dwoje, to moze
                              wcale nie oznacza to ze sa to publikacje czysto naukowe? ...poza tym nie kazdy
                              ma potrzebe posiadania wiedzy o tym co sie kiedys dzialo w jego regionie, a
                              szkoda, bo czasem wyjasnia ona pewne wspolczesne problemy i sytuacje...
                              • wook Re: sennik galicyjski 12.03.02, 18:28
                                tak, masz rację chyba rzeczywiście niewiele jest osób którym chciałoby się
                                szperać w historii swojej miejscowości - a to takie ciekawe. Znalazłem już
                                kiedyś stronę o dziejach Przemyśla jak na niej nie byłaś to wpadnij tam
                                naprawdę warto:www.kki.krakow.pl/pioinf/przemysl/prz_glow.html
                                • wook Re: sennik galicyjski 12.03.02, 18:30
                                  aha mam już sennik galicyjski, dzisiaj zabieram się do czytania.
                                  • gofa Re: sennik galicyjski 12.03.02, 19:04
                                    ...wnioskuje z tego zabierania sie do czytania, ze znikasz na 388 stron ;)
                                    • wook Re: sennik galicyjski 12.03.02, 19:48
                                      to tylko 388 stron i w dodatku z obrazkami, myślę że starczy mi czasu na
                                      odwiedzenie od czasu do czasu forum.
                                      • gofa Re: sennik galicyjski 12.03.02, 19:54
                                        ...no ja tez mam taka nadzieje :)
                                        • wook Re: sennik galicyjski 13.03.02, 21:10
                                          jeszcze nie zacząłem czytać - brak czasu, ale co nieco poprzegladałem, chyba
                                          mnie zainteresuje.
                                          • gofa Re: sennik galicyjski 13.03.02, 21:27
                                            gwarantuje ze nie chyba ale na pewno :)
                                            • wook Re: sennik galicyjski 17.03.02, 16:34
                                              zacząłem, ciekawe, ale w takim tempie to zastanie mnie zima.
                                              • gofa Re: sennik galicyjski 17.03.02, 18:13
                                                oj nie badz takim pesymista...zdazysz przed zima :)
                                                • wook Re: sennik galicyjski 17.03.02, 19:26
                                                  w zasadzie to jestem optymistą, ale jakoś ostatnimi czasy wolny czas wolę
                                                  spędzić przy kompie niż przy książce.
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 17.03.02, 21:12
                                                    to ja mam taka propozycje, jak juz sie zrobi tak bardzo wiosennie - ksiazka
                                                    pod pache i do parku :)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 19.03.02, 19:54
                                                    haha dobrze powiedzieć, trudniej zrobić :)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 19.03.02, 20:57
                                                    ....ale sprobowac mozna :)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 21.03.02, 19:38
                                                    no można, nie będę się z Tobą spierał, ale do parku raczej nie chodzi się
                                                    czytać książek :))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 21.03.02, 19:45
                                                    naprawde??? a niby dlaczego nie mozna w parku czytac ksiazek?:)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 22.03.02, 18:23
                                                    bo wiatr przewraca kartki, a ja nie nadążam tak szybko czytać, hihi.
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 22.03.02, 22:55
                                                    coz...nie pozostaje nic innego jak wybrac sie do parku w bezwietrzny
                                                    dzionek ;)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 23.03.02, 09:56
                                                    tak i jeszcze trafić na dzień jak nie będzie w parku pajaców z kijami
                                                    bejsbolowymi, ganiali się po parku i tłukli nimi w ławki. Udało nam się zwiać i
                                                    powiadomilismy Policję. Niczym przyjechali oczywiście wszystko się uspokoiło. A
                                                    Policja koniecznie chciała znać nasze dane? oczywiście nie podalismy ich, bo
                                                    skończło by się to wzywaniem na przesłuchania.
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 23.03.02, 21:17
                                                    straszne...paranoja...zeby w bialy dzien czlowiek bal sie isc do parku... i
                                                    ta "blyskawiczna" reakcja policji... nie wydaje ci sie ze powinni miec takie
                                                    miejsce jak park pod stala obserwacja?
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 24.03.02, 11:26
                                                    powinni, wiele rzeczy powinni, ale się tłumaczą że nie mają środków.
                                                    Przynajmniej Straż Miejska powinna tam zaglądać.
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 24.03.02, 12:12
                                                    ...ciekawe jaka sytuacja doprowadzi do tego ze beda do parku zagladac, nie
                                                    tyle czesciej co zagladac straznicy miejscy...
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 24.03.02, 15:19
                                                    zaczną zaglądać jak zamiast połamanych ławek kogoś zatłuką. Widziałem jak się
                                                    zachowywali, byli bardzo agresywni i ktoś kto by stanął im na drodze miałby
                                                    marne szanse.
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 24.03.02, 18:10
                                                    ale czy zawsze musi sie wydarzyc cos zlego zeby spowodowac reakcje?... moze
                                                    wystarczy zagladac do parku od czasu do czasu zeby uswiadomic takim typom ze
                                                    nie sa bezkarni i straz czuwa?...
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 24.03.02, 18:45
                                                    no pewnie, to by było najprostsze rozwiązanie, ale najprostsze rozwiązania są
                                                    najtrudniejsze do wykonania.
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 24.03.02, 19:57
                                                    ...prawda? to chyba jest jakas regula...ale swoja droga zastanawiam sie kto ma
                                                    wplyw na to co robi straz miejska a dokladniej wlasnie na to czego nie robi...
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 24.03.02, 20:04
                                                    Zaglądnij do wątku: A jednak potrzebni
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 24.03.02, 20:07
                                                    hahaha...wiem...wypoczywaja od sierpnia ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 28.03.02, 17:56
                                                    hihihi
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 08.05.02, 19:07
                                                    wook...minelo sporo czasu, 'sennik galicyjski' przeczytany? co? tylko
                                                    szczerze :)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 08.05.02, 19:21
                                                    Jestem na 214 stronie, jakoś ta pozycja mnie nie wciąga, nie bardzo odpowiada
                                                    mi styl pisania, aczkolwiek fragmentami jest ciekawie.
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 08.05.02, 19:34
                                                    powiem tak...sennik czyta sie ciezko...strasznie jest zamotany...ale da sie
                                                    przebrnac :)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 08.05.02, 20:37
                                                    to jest powód dlaczego jeszcze nie dobrnąłem do końca, ale z drugiej strony
                                                    nie mam gdzie się śpieszyć, przecież jak jest coś dobrego to trzeba tym się
                                                    delektować:)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 08.05.02, 20:49
                                                    hahaha...ale troche dlugo sie delektujesz...watki z ksiazki sie nie
                                                    mieszaja? ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 08.05.02, 21:04
                                                    hihi muszę przetrawić jeden wątek, aby zająć się drugim.
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 08.05.02, 22:35
                                                    oj, to musisz czesto trawic...;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 12:41
                                                    zawstydziłaś mnie... od wczoraj zrobiłem postępy, zaczynam "mocno" czytać :)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 14:15
                                                    ojej...nie chcialam...:)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:02
                                                    wyszło mi to na dobre:)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:07
                                                    serio? no to sie ciesze :)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:10
                                                    przeczytałem dzisiaj aż dwa rozdziały!
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:20
                                                    no prosze, taka mala motywacja a tak wiele zdzialala ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:23
                                                    wiesz to raczej przypomnienie,... tak naprawdę to po trosze zapomniałem że
                                                    zacząłem czytać :)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:31
                                                    no ladnie...oj wook wook... hihihi...moze zalozymy watek supełek ;) ?
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:34
                                                    i co, o supełkach będę musiał pamiętać, dopiero bym pozapominał to czego te
                                                    supły:)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:42
                                                    hahaha watek: supełek bedzie po to ze sobie tam zapiszemy o czym mamy
                                                    pamietac...i wtedy bedzie latwiej, bo tylko bedzie sie zagladac i pamiec
                                                    odswiezona :)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:46
                                                    ale to skomplikowane :)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:50
                                                    zartujesz? co w tym skomplikowanego?
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:55
                                                    jak to co!, trzeba załozyc nowy wątek, trzeba coś tam ponawypisywać , a co jak
                                                    sie nie pamieta, potem trzeba pamiętać że ten wątek supełek jest, i wreszcie
                                                    trzeba pamiętac w którym miejscu ten wątek jest :)
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 18:59
                                                    o kurcze wook, wyglada na to ze lubisz sobie zycie komplikowac ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 19:01
                                                    hihihi, a Twoje supełki mają mi go ułatwić, czy tak?
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 19:09
                                                    a tak :)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 19:12
                                                    dobra zgoda, niech już będą te nieszczęsne supełki:)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 19:20
                                                    yes yes yes ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 19:24
                                                    hihi czyżby to okrzyk zwyciestwa? a były zaciśnięte piąstki???
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 19:32
                                                    pewnie ze byly ;) i podskoki tez ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 09.05.02, 19:34
                                                    no proszę taka mała rzecz a jak cieszy :)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 09.05.02, 21:37
                                                    prawda jak to czlowiekowi niewiele do szczescia potrzeba? ladnej pogody,
                                                    swiezych truskawek, zupki owocowej i troche racji ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 10.05.02, 12:43
                                                    haha, ale najważniejsze w tym wszystkim to jest chyba ta racja :)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 10.05.02, 17:27
                                                    hahaha a znasz wook takie powiedzenie? kto ma racje ten stawia kolacje? moja
                                                    babcia zawsze tak mowila :)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 10.05.02, 17:42
                                                    a gdzież ja Cie tak naprędce teraz zaproszę, może do ...
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 10.05.02, 18:07
                                                    juz wiem : www.cyranodebergerac.pl/
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 11.05.02, 21:47
                                                    wow...jestem pod wrazeniem...niezly wybor...tylko hihihi...wook...ciekawe co
                                                    sobie pomysla Marysia, georghe, ssaczek...i...;)
                                                  • Gość: Muminek Re: sennik galicyjski IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 00:16
                                                    No wiecie co i Wy tak sami... bez przyjaciół ... aż wam zazdroszczę:(
                                                    Wook masz naprawdę dobry gust, Gofciu na takie zaproszenie mozesz powiedziec
                                                    tylko ...TAK!
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 12.05.02, 10:02
                                                    gofa, co Ty na to?, zabieramy całą ferajnę i posmakujemy wspólnie tego
                                                    wykwintnego jadła w akompaniamencie francuskich win :)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 12.05.02, 21:12
                                                    pewnie ze zabieramy wszystkich! jak szalec to szalec :) zawsze to milej w
                                                    wiekszym gronie :) moze ustalmy menu? ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 12.05.02, 21:21
                                                    dlaczego nie może:
                                                    Zupa z borowików z jajkiem przepiórczym, filet z kaczki z kapustka i płatkami
                                                    gruszki warzonej w czerwonym winie, a na deser Gratin ze świeżych
                                                    truskawek :)))

• gofa Re: sennik galicyjski 12.05.02, 22:10
                                                    hmmm....a moze:
                                                    Zupa Cebulowa z Grzankami Zapiekanymi Serem
                                                    Salata Wegetarianska
                                                    Filet z Lososia Norweskiego, Smazony, Sos ze Smardzami
                                                    Tarta na Ciescie Francuskim ze Swiezymi Truskawkami
                                                    :)))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 13.05.02, 14:47
                                                    a z win:
                                                    Premier Grand Cru Superieur
                                                    Chateau d'Yquem Sauternes 1987
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 13.05.02, 15:46
                                                    wybor przedni :)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 14.05.02, 13:16
                                                    uff, skończyłem czytać sennik :)
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 14.05.02, 13:45
                                                    i jak? zmeczony bardzo? ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 14.05.02, 13:51
                                                    bardzo, zaraz idę się zdrzemnąć:))
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 14.05.02, 16:29
                                                    już po drzemce, a tu cicho i spokojnie jak po wojnie :)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 14.05.02, 16:58
                                                    hihi...cicho i spokojnie jest dlatego ze nie chcielismy Cie zbudzic...nawet
                                                    zamknelam okno zeby ta burza co tutaj szaleje nie wyrwala Cie z drzemki ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 14.05.02, 19:11
                                                    dzięki za troskę, ale u mnie zostało okno otwarte i pierony mnie zbudziły:)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 14.05.02, 19:51
                                                    to u Ciebie tez te pierony byly? czy inne ? ;)
                                                  • wook Re: sennik galicyjski 14.05.02, 20:50
                                                    hihihi inne, takie wydzierające się na podwórzach:)))
                                                  • gofa Re: sennik galicyjski 14.05.02, 20:58
                                                    no to inne, bo u mnie oprocz tego ze sie wydzieraly to jeszcze blyskaly ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka