Gość: Mieszkaniec bloku
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
07.11.14, 09:21
Witam wszystkich zainteresowanych przedmiotowym tematem.
Wątek zakładam bo wiem, że nie tylko mnie dotknął problem zawyżonego rachunku za ogrzewanie wystawionego przez PSM. Z tego co do tej pory udało mi się ustalić wynika, iż nie można wykluczyć takiej sytuacji że nasza "kochana" PSM bezczelnie na nas zarabia. Ale to tylko wstępna hipoteza - że się tak wyrażę.
W skrócie... Od ostatnich trzech lat zaczęły przychodzić mi dość dziwne rozliczenia za c.o. wystawiane przez PSM. Osoby mieszkające w moim bezpośrednim sąsiedztwie otrzymywały zwroty w kwocie nawet 400zł a ja zawsze dopłaty rzędu 200-300zł. W tym roku różnica pomiędzy moim mieszkaniem a mieszkaniem sąsiadów (pod i nad) wyniosła prawie 1100zł.
Po wstępnej ocenie przez biegłego sądowego mojego rozliczenia za c.o. oraz regulaminu rozliczania kosztów ustalonego przez PSM wynika, że cyt. "współczynniki korekcyjne" (tak to określił) zostały źle dobrane w związku z czym naliczona kwota - w moim przypadku - nie odzwierciedla faktycznych kosztów zużytego przeze mnie ciepła.
Wnioski z opinii biegłego umieszczę na forum w przyszłym tygodniu - zaraz po jej otrzymaniu.